Oppskrift:

7 desserter du må du prøve i sommer

Trenger du en dessert til sommerfesten eller vil du bare kose deg i varmen, her har du sju forskjellige oppskrifter.

Bringebæris med ristede pekannøtter og Kvikk Lunsj. FOTO: Betina Hastoft
Bringebæris med ristede pekannøtter og Kvikk Lunsj. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Publisert

Bringebæris med ristede pekannøtter og Kvikk Lunsj

6 personer
Tid: 1 time
Frysetid: Minst 8 timer

Ingredienser
Bringebærparfait

450 bringebær (ev. frosne)
150 g sukker
2 ss sitronsaft
1 vaniljestang
50 g melis
4 eggeplommer
4 ½ dl kremfløte

Bringebærpuré
125 g bringebær
1 ss melis
1 ss sitronsaft

Ristede pekannøtter
2 ss lønnesirup
¼ ts flaksalt

Til servering
2 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
100 g bringebær
1 ½ Kvikk Lunsj-sjokolade

Slik gjør du

1. Bringebærparfait: Kok opp bringebær, sukker og sitronsaft i en liten kasserolle. Skru ned til middels varme, og la bringebærene koke videre i 5 minutter. Press bringebærkompotten gjennom en finmasket sil, så kjernene blir sortert vekk og det kun er den rene bringebærsaften tilbake. Avkjøl i 10 minutter.
2. Skrap frøene ut av vaniljestangen, og bland dem sammen med melis. Pisk eggeplommer og vaniljemelis lyst og luftig i en skål med en elektrisk pisker. Pisk fløten til krem i en annen skål med en elektrisk pisker. Rør den avkjølte bringebærsaften i eggemassen. Vend deretter bringebær-eggeblandingen forsiktig sammen med fløtekremen med en slikkepott til iskremen er jevn og ensartet. Hell iskremen i en boks som egner seg for frysing, og sett den i fryseren i minst 8 timer.
3. Bringebærpuré: Kjør bringebærene til puré i en skål med en stavmikser. Press massen igjennom en finmasket sil, så det kun er den rene, glatte bringebærpureen tilbake. Rør melis og sitronsaft i bringebærpureen, og sett blandingene i kjøleskapet inntil servering. 4. Ristede pekannøtter: Skru ovnen på 200°. Rør pekannøtter og sirup sammen i en skål, og krydre med flaksalt. Fordel nøttene på en bakeplate med bakepapir, og rist dem i ovnen i 8–10 minutter, til de er sprø. Ta dem ut av ovnen, og avkjøl. Hakk pekannøttene grovt med en kniv.
5. Servering: Ta bringebærparfaiten ut av fryseren 5 minutter før servering. Pisk fløte sammen med vaniljesukker i en skål med en elektrisk pisker til en lettpisket krem. Lag kuler av bringebærisen, og anrett den lagvis i 6 høye glass sammen med vaniljefløtekrem, friske bringebær, bringebærpuré og ristede pekannøtter. Stikk en Kvikk Lunsj-stang ned i hver porsjon, og server straks.

Tryll fram en sommerlig isdessert uten ismaskin, og pynt den med knasende nøtter og sjokolade. FOTO: Betina Hastoft
Tryll fram en sommerlig isdessert uten ismaskin, og pynt den med knasende nøtter og sjokolade. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Cookie-issandwich med bjørnebæris

Antall: 10 stk.
Tid: 40 min
Steketid: 15 min
Frysetid: Minst 8 timer

Ingredienser
Cookies

150 g hvetemel
200 g sukker
50 g rent kakaopulver
1 ts vaniljesukker
½ ts natron
½ ts bakepulver
¼ ts salt
140 g mykt smør
1 egg

Fløteis
½ vaniljestang
1 boks søt, kondensert melk (400 g)
100 g mørk sjokolade

Bjørnebærpuré
200 g bjørnebær
1 ½ ss melis
2 ss sitronsaft

1. Cookies: Skru ovnen på 175°. Bland mel, sukker, kakao, vaniljesukker, natron, bakepulver og salt sammen i en skål. Tilsett mykt smør, og elt deigen sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett egg, og elt igjen til deigen er ensartet.
2. Form deigen til 20 runde kuler – bruk ca. 2 ts deig per kule. Legg dem med god avstand til hverandre på 2 bakeplater med bakepapir. Stek kakene i ovnen i 12–15 minutter. Avkjøl kakene på en rist.
3. Fløteis: Del vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene med en skarp kniv. Pisk kondensert melk, fløte og vaniljefrø sammen med en elektrisk pisker i en skål til det er luftig. Hakk sjokoladen grovt, og vend den i iskremen.
4. Bjørnebærpuré: Kjør bjørnebærene til puré i en blender. Press pureen gjennom en finmasket sil og ned i en skål, så kjernene blir silt vekk og det kun er den rene og glatte bjørnebærpureen tilbake. Rør melis og sitronsaft i pureen. Hell halvparten av fløteisen i en boks som egner seg for frysing, og drypp ca. halvparten av bjørnebærpureen over isen med en skje i et tilfeldig mønster. Fordel resten av fløteisen oppå, og avslutt med resten av bjørnebærpureen. Dra et trespyd eller lignende gjennom isen, så det dannes et tilfeldig mønster. Sett isen i fryseren i minst 8 timer, gjerne natten over.
5. Servering: Ta isen ut av fryseren 5 minutter før servering, og lag 10 kuler av isen med en isskje. Samle cookies 2 og 2 med 1 kule is imellom, og server dem enten straks, eller legg dem tilbake i fryseren, så de kan serveres på et senere tidspunkt.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Bærkake med ripsglasur

6 personer
Tid: 15 min
Steketid: 30 min

Ingredienser
200 g rips smør til formen sukker til formen
5 egg
160 g sukker
1 ½ ts vaniljesukker
50 g mykt smør
160 g hvetemel + 2 ss ekstra
150 g bringebær
1 springform, 18–20 cm i diameter

Glasur
300 g melis
½ dl kokende vann
4 ss saft fra rips

1. Rens, skyll og tørk rispene. Spar et par fine stilker til pynt. Skru ovnen på 180°. Smør formen, og dryss med litt sukker. Pisk egg, sukker og vaniljesukker sammen med en elektrisk pisker til en lys og luftig krem. Tilsett det myke smøret, og dryss mel i under omrøring. 2. Hell halvparten av deigen i formen, og sikt litt mel over. Fordel rips og bringebær på deigen, og dryss over litt mel. Hell resten av deigen over, og stek kaken i ovnen i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.
3. Glasur: Rør sammen en glasur av melis, vann og ripssaft. Fordel glasuren på den avkjølte kaken, og pynt med friske rips.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Halve meloner med bær og knas

2 personer
Tid: 10 min

Ingredienser
1 liten kantaloupemelon eller annen melon
50 g friske bringebær og bjørnebær
75 g gresk yoghurt, 2 %
15 g mysli
1 ss kakaonibs

1. Skjær melonen i halve, og fjern kjernene med en skje. Skyll og tørk bærene. Hell gresk yoghurt i fordypningen på melonen, og dryss over bær, mysli og kakaonibs. Server straks.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Ripsmousse med marengs

4 personer
Tid: 20 min
Kjøletid: 2 timer

Ingredienser
200 g rips
½ vaniljestang
1 eggehvite
170 g sukker
2 ½ dl kremfløte

Til servering
50 rips
8 pikekyss
ev. skogsyre

1. Skyll og tørk ripsene. Del vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene med en skarp kniv. Kok den tomme vaniljestangen sammen med rips i en kasserolle i 5 minutter. Avkjøl ripspureen.
2. Pisk vaniljefrø, eggehviter og sukker med en elektrisk pisker til det er lyst og luftig. Fjern vaniljestangen, og vend forsiktig ripspureen sammen med eggehviten med en slikkepott. Pisk fløten til krem med en elektrisk pisker, og vend den i ripsblandingen med en slikkepott. Fordel moussen i 4 skåler, og sett dem i kjøleskapet i et par timer.
3. Servering: Pynt moussen med rips, knust marengs og eventuelt skogsyre hvis du har.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Rødgrøt med myntefløte

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
400 g jordbær + litt til pynt
200 g bringebær
200 g blåbær
100 g rips
100 g solbær
250 g sukker
1 ss potetmel
2 ½ dl vann

Myntefløte
10 stilker frisk mynte
1 usprøytet sitron
5 dl kremfløte

1. Skyll og rens jordbærene. Legg 200 g jordbær pluss litt til pynt til side, og hell resten av bærene i en kasserolle sammen med bringebær, blåbær, rips, solbær, sukker og litt av vannet. La bærblandingen koke langsomt opp, og fjern fortløpende skummet på toppen. Kok i ca. 5 minutter, og skru deretter av varmen.
2. Rør sammen en jevning av potetmel og resten av vannet i en kopp. Hell jevningen i grøten, og rør rundt. La grøten tykne. Avkjøl grøten helt i kjøleskapet.
3. Myntefløte: Skyll og hakk mynten fint. Riv skallet av sitronen fint. Rør fløten med litt mynteblader og sitronskall, og hell blandingen i en mugge.
4. Servering: skjær de siste jordbærene i to, og hell dem i grøten sammen med resten av mynten. Server grøten kald med iskald myntefløte.

Ingen sommer uten rødgrøt med fløte! Bare bland de bærene du har, og bytt eventuelt myntefløten ut med en kule vaniljeis. FOTO: skovdalnordic.com
Ingen sommer uten rødgrøt med fløte! Bare bland de bærene du har, og bytt eventuelt myntefløten ut med en kule vaniljeis. FOTO: skovdalnordic.com Vis mer

Mango- og pasjonsfruktsorbet i vaffelkjeks

4 personer
Tid: 1 time
Frysetid: Minst 4 timer

Ingredienser
1 moden mango
6 pasjonsfrukter (1 dl saft)
100 g sukker
1 dl vann
2 ss sitronsaft ismaskin

Vafler med sjokoladekant
50 g mørk sjokolade
4 isvafler
2 ss fargerik strøssel

1. Skrell mangoen, fjern steinen, og skjær kjøttet i terninger. Mål opp mangokjøttet – du skal bruke 200 g i alt. Skjær pasjonsfruktene i to, og skrap ut fruktkjøttet. Mos pasjonsfruktkjøttet med en stavmikser, og press deretter massen gjennom en finmasket sil, så de svarte kjernene sorteres vekk. Mål opp pasjonsfruktsaften – du skal bruke 1 dl saft. Bland sammen mango, pasjonsfruktsaft, sukker, vann og sitronsaft sammen til en glatt og ensartet masse i en blender. Sørg for at sukkeret er helt oppløst, og at det ikke er mangobiter i massen. Smak sorbetmassen til med sitronsaft – den skal ha en frisk og syrlig smak.
2. Hell sorbetmassen i en ismaskin, og kjør den til is i ca. 40 minutter. Skrap isen over i en boks med lokk som egner seg til frysing, og la den stå i fryseren i minst 4 timer.
3. Vafler med sjokoladekant: Smelt sjokoladen i en varmefast skål over vannbad. Hell litt smeltet sjokolade i bunnen av hver isvaffel, og dypp deretter kanten av isvaflene i sjokoladen. Pynt med strøssel, og legg isvaflene på et stykke bakepapir til sjokoladen er stivnet.
4. Servering: Ta den helt frosne mango- og pasjonsfruktsorbeten ut av fryseren 10 minutter før servering. Lag kuler av sorbeten, fyll dem i vaflene, og server med en gang.

Har du ikke ismaskin, kan du helle fruktmassen som du har blandet sammen, i en beholder som egner seg til frysing og sette den i fryseren. Rør grundig i sorbeten hver time for å unngå at det danner seg iskrystaller. FOTO: Betina Hastoft
Har du ikke ismaskin, kan du helle fruktmassen som du har blandet sammen, i en beholder som egner seg til frysing og sette den i fryseren. Rør grundig i sorbeten hver time for å unngå at det danner seg iskrystaller. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer