SKALLDYR: Reker, krabber, kongekrabbe og blåskjell! Mmmm..... Foto: Synøve Dreyer
SKALLDYR: Reker, krabber, kongekrabbe og blåskjell! Mmmm..... Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Skalldyr

7 knallgode skalldyrretter som er garantert å imponere

Kongekrabbe, blåskjell og thai-reker - mmmmmm!

Publisert

Et fat med forskjellige skalldyr, servert med sitron, dill, ferskt brød og en god majones. Bedre blir det ikke! Og med disse enkle oppskriftene får du noen ekstra smaksopplevelser.

KONGEKRABBE I BULGUR MED FRISK DRESSING: Kongekrabbe er en eksklusiv råvare som vi gjør minst mulig med. Her som en salat med bulgur. Du kan lage salaten glutenfri ved å bruke quinoa i stedet for bulgur.  Foto: Synøve Dreyer
KONGEKRABBE I BULGUR MED FRISK DRESSING: Kongekrabbe er en eksklusiv råvare som vi gjør minst mulig med. Her som en salat med bulgur. Du kan lage salaten glutenfri ved å bruke quinoa i stedet for bulgur. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

LES OGSÅ: Nå er det ikke vin du skal dampe blåskjellene i, men øl!

Kongekrabbe i bulgur med frisk dressing

JORDSKOKKSUPPE MED BLÅSKJELL: Den delikate, lyse suppen kan serveres som en lett lunsj eller som forrett. Foto: Synøve Dreyer
JORDSKOKKSUPPE MED BLÅSKJELL: Den delikate, lyse suppen kan serveres som en lett lunsj eller som forrett. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

(4 porsjoner)
2 dl bulgur
1 ss smør
1 ss revet parmesan
1 pose minisalat
2 kongekrabbebein
Dressing:
1 syrlig eple
1 ts revet pepperrot
2 ss hvitvinseddik
4 ss olivenolje
salt
pepper
Kok bulgur etter anvisningen på pakken. Rør inn smør og parmesan og avkjøl. Bland inn salat.
Klipp opp skallet på kongekrabben, og ta ut kjøttet. Del det i mindre stykker, og legg det på salaten.
Riv eplet grovt, og bland det med de øvrige ingrediensene til dressingen. Smak til med salt og pepper.
Drypp dressingen over salaten, og server den som en fin lunsjrett eller til en klubbkveld. LES OGSÅ: Krabbe-fest!

Jordskokksuppe med blåskjell

BRUSCHETTA MED REKER OG AVOCADO: Tradisjonelt lages italiensk bruschetta med tomat og hvitløk på ristet brød. Vi lager det med reker og avokado, som er en kjempegod smakskombinasjon. Foto: Synøve Dreyer
BRUSCHETTA MED REKER OG AVOCADO: Tradisjonelt lages italiensk bruschetta med tomat og hvitløk på ristet brød. Vi lager det med reker og avokado, som er en kjempegod smakskombinasjon. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

(4 porsjoner)
24 friske blåskjell, kontrollerte
500 g jordskokker
2 sjalottløk, hakket
1 ss olivenolje
7 ½ dl grønnsakbuljong + kraft fra blåskjell
2 ½ dl kremfløte
1 ts revet sitronskall
1–2 ts sitronsaft
salt
pepper
1 knivspiss kajennepepper
1. Damp blåskjellene under lokk på sterk varme til de åpner seg, 3–4 minutter. Plukk skjellmaten ut av skallene, og sil og mål opp kraften.
2. Skrell jordskokkene, og skjær dem i store terninger. Fres dem lett i olje sammen med hakket sjalottløk, og kok dem møre i grønnsakbuljong og blåskjellkraft. Mos dem med stavmikser eller i food processor.
3. Rør inn fløte, og smak til med salt, pepper og en anelse kajennepepper. Gi suppen et raskt oppkok, smak til, og server den med blåskjellene i. LES OGSÅ: Slik tiner du rekene i full fart!

Bruschetta med reker og avokado

SKAGENRØRE MED KRABBE: Skagenrøre er veldig populært og kan kjøpes mange steder. Men den aller beste lager du selv. Foto: Synøve Dreyer
SKAGENRØRE MED KRABBE: Skagenrøre er veldig populært og kan kjøpes mange steder. Men den aller beste lager du selv. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

(4 porsjoner)
600 g reker med skall, ca. 450 g rensede
4 skiver landbrød
1 hvitløkbåt
1 godt moden avokado
2 ts fin olivenolje
2 ts balsamicoeddik
strimlet basilikum
1. Rens rekene. Rist brødet. Rens og del hvitløkfeddet i to på lang og gni snittflaten på begge sider av det ristede brødet.
2. Del avokadoen, ta ut steinen, og skjær fruktkjøttet i små terninger. Bland dem med rekene, og fordel det på brødskivene.
3. Drypp over olje og eddik, dryss på basilikum, og server bruschetta nylagd til lunsj. LES OGSÅ: Stekt torsk med hummer og jordskokksaus

Skagenrøre med krabbe

THAI-REKER MED PASTA: Lettlagd og lekker sommermiddag! Foto: Synøve Dreyer
THAI-REKER MED PASTA: Lettlagd og lekker sommermiddag! Foto: Synøve Dreyer Vis mer

(4 porsjoner)
1 kokt krabbe eller 1 renset krabbeskjell + ekstra klør
1 dl majones
1 dl lettrømme
revet skall og saft av ½ sitron
1 ts dijonsennep
1 ss hakket gressløk
2 ss hakket dill
salt
pepper
1 liten knivspiss kajennepepper
salat til servering
1. Rens innmaten ut av krabbene. Knekk klørne, og ta ut kjøttet i store stykker.
2. Rør sammen majones og rømme, og smak til med sitron og sennep. Rør inn gressløk, dill og krabbekjøttet. Smak til med salt, pepper og kajennepepper.
3. Legg skagenrøren på salatblader, og spis brød til. LES OGSÅ: Pasta med skalldyr - Naaaaaam! 

Thai-reker med pasta

BLÅSKJELL MED SOPP I KREMSAUS: Blåskjellene du kjøper i nett er garantert friske. Likevel skal du for sikkerhets skyld kontrollere dem og kaste skjell som er åpne eller ikke lukker seg når du banker på dem. Foto: Synøve Dreyer
BLÅSKJELL MED SOPP I KREMSAUS: Blåskjellene du kjøper i nett er garantert friske. Likevel skal du for sikkerhets skyld kontrollere dem og kaste skjell som er åpne eller ikke lukker seg når du banker på dem. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

(4 porsjoner)
1 kg reker med skall, ca. 600 g renset
400 g tagliatelle, gjerne fullkorn
3 hakket hvitløkfedd
5 cm frisk ingefær, skrelt og revet
1 rød chili, renset og finhakket
1 sitrongress, renset og finhakket
3 ss hakket bladpersille
4–5 ss olivenolje
salt
ca. 1 dl søt chilisaus
1. Rens rekene. Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Sil kokevannet fra, og hold den varm.
2. Stek hvitløk, ingefær, chili og sitrongress i olje på middels varme til det dufter godt av krydderne. Pass på at det ikke blir brunt. Rør inn persille, og la den steke med til den faller sammen. Smak til med salt.
3. Tilsett rekene og chilisausen og varm raskt opp. Husk at reker blir seige og tørre hvis de varmes for mye. Bland inn pastaen, og server med ekstra chilisaus til. LES OGSÅ: Middag som gir smak av sommer

Blåskjell med sopp i kremsaus

SKALLDYRPAI: En deilig og vakker pai som spises varm med en frisk salat til. Foto: Synøve Dreyer
SKALLDYRPAI: En deilig og vakker pai som spises varm med en frisk salat til. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

(4 porsjoner)
1 nett blåskjell
150 g champignoner
2 sjalottløk
2–3 vårløk
2 ss smør
2 ss hvetemel
2 ½ dl blåskjellkraft
1 dl kremfløte
½ dl seterrømme
salt
pepper
frisk timian
1. Kontroller blåskjellene, og damp dem under lokk på sterk varme til de åpner seg, 3–4 minutter. Rist av og til på kjelen så skjellene blir jevnt dampet.
2. Rens skjellmaten ut av skallene. Sil og mål kraften, spe om nødvendig med vann til 2 ½ dl.
3. Skjær soppen i tynne skiver. Hakk sjalottløk og finstrimle vårløkene. Stek sopp, løk og vårløk i smør til løken er myk, men ikke brun. Dryss på mel, rør godt rundt, og spe med blåskjellkraft. Kok opp, og rør inn fløte og rømme.
4. La sausen småkoke i 5–6 minutter. Smak til med salt og pepper, og rør inn blåskjellene. Dryss timian over, og spis ris til. LES OGSÅ: Skalldyrlasagne med skikkelig sommersmak

Skalldyrpai

(4 porsjoner)
Paideig:
100 g smør
200 g hvetemel
½ ts salt
2–3 ss kaldt vann
Fyll:
200 g rensede reker
20–24 friske blåskjell
3 egg
1 eske (125 g) snøfrisk med dill
1 dl kremfløte
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ss finhakket estragon
1. Smuldre sammen mel, salt og smør til en grynet masse, gjerne i food processor, og elt deigen raskt sammen med vann.
2. Kjevle deigen ut til en leiv, og kle en paiform, ca. 22 cm i diameter. Prikk bunnen godt, og sett den i kjøleskap i ca. 30 minutter.
3. Rens eventuelt reker med skall. Damp blåskjellene til de åpner seg, og plukk skjellmaten ut av skallene.
4. Pisk sammen egg, snøfrisk og fløte, og rør inn salt, pepper og estragon.
5. Fordel skalldyrene i paiskallet, og hell eggemassen over.
Stek paien nede i ovnen ved 175° i ca. 40 minutter til fyllet er fast og deigen gyllen.
6. Server paien varm med en frisk salat til. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer