7 Slag

7 slag til jul

Her er oppskriftene på Kristine Ilstads (43) aller beste julekaker!

7 SLAG TIL JUL: Vi vet hva vi skal bake til jul!
7 SLAG TIL JUL: Vi vet hva vi skal bake til jul! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Kristine Ilstad startet bloggen detsoteliv.no i 2004, siden har bloggen vokst til å bli Norges største kakeblogg med over 3400 oppskrifter og i snitt 25.000 unike lesere hver dag.

Kristine startet ikke overraskende julebakingen for mange uker siden.

- Jeg synes det er herlig med varmen og krydderlukten fra julebaksten på kjøkkenet i november, som jo ellers ofte er en nokså kald og mørk måned, forteller hun.

Vi ba henne derfor gi oss sine aller beste oppskrifter:

LES OGSÅ: Én oppskrift, to kaker  

7 slag fra Kristine

Medfødt bakegen: Kristine lærte å bake av moren sin, og hun leste kakebøker på sengen som barn. Foto: Morten Eik
Medfødt bakegen: Kristine lærte å bake av moren sin, og hun leste kakebøker på sengen som barn. Foto: Morten Eik Vis mer

Bounty-kuler

(Cirka 40 stk.)

50 g smør
0,5 dl lys sirup
0,5 dl melis
2 dl kremfløte
200 g kokos

Pynt:
200 g lys ­kokesjokolade
1 ts delfiafett

1. Ha smør, sirup, melis og kremfløte i en kjele. La blandingen småkoke i ca 5–10 minutter, til massen blir gyllenhvit og seig (sirupsaktig) i konsistensen. Rør hele tiden og pass nøye på at varmen ikke er for sterk. Blandingen skal beholde en hvitgul farge. Ta kjelen av platen og bland inn kokos. Avkjøl blandingen i kjøleskapet i noen timer, til den blir fast nok til å kunne formes til kuler.

2. Form kokosmassen til små kuler med hendene. Legg kokoskulene på et brett som er dekket med bakepapir. Sett brettet i kjøleskapet i et par timer, til kulene har stivnet.

3. Smelt kokesjokoladen i en metallbolle over vannbad sammen med litt delfiafett. Dypp kokoskulene raskt i ­sjokoladen ved hjelp av to gafler og legg dem tilbake på brettet med bakepapir. Sett brettet med de glaserte kulene tilbake i kjøleskapet. La dem stå kaldt til sjokoladen har stivnet.

4. Løsne Bounty-kulene fra bakepapiret og ha dem i en tett boks med matpapir mellom lagene. Sett boksen i kjøleskapet, konfekten er veldig holdbar.

Tips! 
Pass på at du ikke koker kokosmassen for lenge og på for sterk varme, da danner det seg brun og seig karamell. 

BOUNTY-KULER: Er du glad i Bounty kommer du til å digge denne konfekten! Bounty-kuler består av deilig kokosfyll inni og lys kokesjokolade utenpå, og smaker akkurat som ekte Bounty – kanskje bare enda litt bedre ... Foto: Morten Eik
BOUNTY-KULER: Er du glad i Bounty kommer du til å digge denne konfekten! Bounty-kuler består av deilig kokosfyll inni og lys kokesjokolade utenpå, og smaker akkurat som ekte Bounty – kanskje bare enda litt bedre ... Foto: Morten Eik Vis mer

Zimtsterne (tyske kanelstjerner)

(Cirka 60 stk.)

4 eggehviter
300 g melis
2 ts vaniljesukker
10 dråper ­mandelessens
2 ts kanel
400 g mandler
10 dråper ­romessens

1. Pisk eggehvitene stive. Rør inn melis og vaniljesukker. Ta til side 8 ss til glasuren.

2. Bland resten av marengsmassen med mandelessens, kanel og til slutt malte ­mandler. Klem sammen med hendene til en fast deig.

3. Kjevle ut litt og litt av ­deigen til en leiv som er cirka 0,5–0,7 cm tykk. Bruk ekstra melis hvis du synes at deigen er klissete. Stikk ut stjerner og sett dem på stekeplater dekket med aluminiumsfolie. Du kan godt sette stjernene tett, for de flyter ikke ut noe særlig. Det kan lønne seg å steke en prøvekake. Hvis den flyter for mye ut, tar du mer melis i deigen.

4. Bland romessens i marengsen du har holdt av til glasuren. Bruk en bakepensel og pensle glasuren pent på hver stjerne i et tykt lag.

5. Stek kakene midt i ovnen ved 160 grader i 7–10 min. Pass nøye på ikke å steke kakene for lenge – glasuren skal være hvit og ikke gyllen! Avkjøl kakene på platen. Løsne kakene forsiktig fra aluminiumsfolien når de er kalde. 

Tips! 
Bruk melis på bordet ved utkjevlingen, og ikke ta for mye deig av gangen. Du kan også klappe deigen flat med håndflatene.

ZIMTSTERNE: Kanel­stjerner er blant de aller mest kjente jules­måkakene i Tyskland. Kakene er ­vidunderlig gode og jeg har alltid – uten unntak – blitt spurt om oppskriften når jeg har servert dem. Kakene ligner på kransekake med smak av litt kanel og kjennetegnes av den delikate, hvite glasuren med litt smak av rom. Så ønsker du å lage noen utrolig lekre og litt utradisjonelle småkaker til jul, anbefaler jeg disse på det aller sterkeste! Foto: Morten Eik
ZIMTSTERNE: Kanel­stjerner er blant de aller mest kjente jules­måkakene i Tyskland. Kakene er ­vidunderlig gode og jeg har alltid – uten unntak – blitt spurt om oppskriften når jeg har servert dem. Kakene ligner på kransekake med smak av litt kanel og kjennetegnes av den delikate, hvite glasuren med litt smak av rom. Så ønsker du å lage noen utrolig lekre og litt utradisjonelle småkaker til jul, anbefaler jeg disse på det aller sterkeste! Foto: Morten Eik Vis mer

Karamellkaker

(Cirka 30 stk.)

100 g smør, mykt
0,75 dl sukker
1 ss vaniljesukker
2 ss lys sirup
1 ts bakepulver
3 dl hvetemel

1. Pisk mykt smør, sirup, sukker og vaniljesukker til smørkrem. Sikt sammen mel og bakepulver og ­tilsett. Kna sammen med hendene til du får en jevn deig.

2. Del deigen i 4 emner. Trill 4 ruller med nesten samme lengde som ­stekeplaten. Legg dem på samme bakepapirdekkede stekeplate. Trykk lengdene flate med en gaffel slik at det danner seg striper på langs.

3. Stek midt i ovnen ved 175 grader i cirka 12 minutter. Skjær kakene i biter mens de er lunkne. La pinnene avkjøles noe på platen før de flyttes forsiktig over på rist med en stekespade og avkjøles helt.

KARAMELLKAKER: Av småkaker er kanskje karamellkaker dem jeg har fått mest skryt for! Det er mye lys sirup og vaniljesukker som gir den deilige karamellsmaken. Foto: Morten Eik
KARAMELLKAKER: Av småkaker er kanskje karamellkaker dem jeg har fått mest skryt for! Det er mye lys sirup og vaniljesukker som gir den deilige karamellsmaken. Foto: Morten Eik Vis mer

Cantuccini (italienske mandelkaker)

(Cirka 80 stk)

6 egg
300 g sukker
400 g hvetemel
500 g mandler
revet skall av 1/2 sitron

1. Skill eggene. Pisk egge­plommer og sukker luftig. Bland inn revet sitronskall og deretter hvetemelet. Pisk eggehvitene stive og vend dette inn i deigen. Bland så inn hele mandler.

2. Form den klissete deigen til stenger på 2 bakepapirdekkede stekeplater ved hjelp av to spise­skjeer. Deigen gir 6 ­stenger (som er cirka 6 cm brede og 1 cm høye), 3 stenger per plate.

3. Stekes nederst i ovnen ved 220 grader i 10–15 minutter. Avkjøl i 10 minutter før stengene skjæres i 1 cm tykke ­skiver med en skarp kniv. Legg kakene med snittflaten opp og la dem tørke i ovnen ved 220 grader i 3–4 minutter. 
Avkjøl kakene på rist.

Tips! 
Kakene er holdbare lenge og oppbevares i tett kakeboks. 
Pass på at de er helt kalde før de has i kakeboksen.

ITALIENSKE MANDELKAKER: Cantucci er en type italienske biscotti som stammer fra Prato i ­Toscana. Biscotti betyr «stekt to ganger» på italiensk, hvilket gir kakene sin karakteristiske harde konsistens. Cantuccini betyr «småstein», som sikkert skyldes mandlene som er hovedingrediensen i disse deilige småkakene.  Foto: Morten Eik
ITALIENSKE MANDELKAKER: Cantucci er en type italienske biscotti som stammer fra Prato i ­Toscana. Biscotti betyr «stekt to ganger» på italiensk, hvilket gir kakene sin karakteristiske harde konsistens. Cantuccini betyr «småstein», som sikkert skyldes mandlene som er hovedingrediensen i disse deilige småkakene. Foto: Morten Eik Vis mer

Vaniljestenger

(Cirka 80 stk.)

250 g smør, mykt
180 g sukker
1 egg
2 ss vaniljesukker
350 g hvetemel

Pynt:
1 eggehvite til pensling
hakkede mandler
perlesukker

Pisk mykt smør og sukker til smørkrem. Pisk inn egget. Bland deretter i vaniljesukker og hvetemel. Kna deigen jevn.
Del deigen opp i 7 deler. Trill hver del til stenger på lengde med stekeplaten. Legg lengdene på to bakepapirdekkede stekeplater (4 lengder på den ene og 3 lengder på den andre) og trykk dem litt ned med fingrene. Pensle over med eggehvite og dryss med fint hakkede mandler og perlesukker.
Stek lengdene midt i ovnen ved 180 grader i 12–15 min. Del lengdene opp på skrå i stenger mens de fortsatt er lunkne. Avkjøl stengene på rist til de er helt kalde.

VANILJESTENGER: Vaniljestenger er kjempenydelige og lettvinte småkaker som har veldig god smak av vanilje! Foto: Morten Eik
VANILJESTENGER: Vaniljestenger er kjempenydelige og lettvinte småkaker som har veldig god smak av vanilje! Foto: Morten Eik Vis mer

Vepsebol

(cirka 50 stk.)

3 eggehviter
2 ts vaniljesukker
200 g sukker
200 g kokesjokolade
200 g mandler

1. Pisk eggehvitene stive. Tilsett vaniljesukker og sukker litt og litt under fortsatt kraftig pisking. Pisk videre til du får en tykk og glatt marengs. 

2. Hakk mandler og kokesjokolade grovt (dette kan gjøres raskt i food processor med hakkekniv). Vend så de hakkede mandlene og kokesjokoladen forsiktig inn i marengsen med en slikkepott. Dette kan du ikke bruke mikseren til, da blir marensen tynn. Hvis du ønsker, kan en del av mandlene byttes ut med kokos.

3. Sett små topper ved hjelp av to teskjeer på stekeplater dekket med bakepapir. Stek kakene midt i ovnen ved 180 grader i cirka 10 min. La kakene avkjøles helt på platen før de forsiktig flyttes over på rist med en stekespade.  

Tips! 
Du kan bytte ut 100 gram av mandlene med 100 gram kokos.

VEPSEBOL: Vepsebol er veldig populære småkaker og favorittjule-­ kakene til mange. Kakene består av marengs som er tilsatt hakket sjokolade, mandler og eventuelt kokos.  Foto: Morten Eik
VEPSEBOL: Vepsebol er veldig populære småkaker og favorittjule-­ kakene til mange. Kakene består av marengs som er tilsatt hakket sjokolade, mandler og eventuelt kokos. Foto: Morten Eik Vis mer

Valnøttkaker med rosiner

(Cirka 50 stk.)

125 g smør, mykt
180 g sukker
2 egg
2 ts bakepulver
1–2 ts kanel
3 dl hvetemel
125 g rosiner
125 g valnøtter

1. Pisk mykt smør og sukker til smørkrem. Pisk inn eggene. Sikt i bake­pulver, kanel og hvetemel og bland deigen sammen. Bland til slutt i rosiner og grovt hakkede valnøtter. Sett deigen i kjøleskapet i 30 minutter så den blir mindre bløt i konsistensen.

2. Sett deigen i små topper på bakepapirdekkede stekeplater ved hjelp av to teskjeer. Beregn noe avstand ­mellom kakene, for de flyter utover under stekingen.

3. Stek kakene midt i ovnen ved 200 grader i cirka 10 minutter, eller til de er gylne. Avkjøl kakene en stund på platen før de forsiktig flyttes over på rist med en stekespade og avkjøles helt.

VALNØTTKAKER MED ROSINER: Disse kakene er veldig lette å lage og får ­fantastisk god smak av val­nøtter, kanel og rosiner. Første gang jeg smakte dem, tenkte jeg spontant at dette kom til å bli en av mine nye favorittjule­kaker! Foto: Morten Eik
VALNØTTKAKER MED ROSINER: Disse kakene er veldig lette å lage og får ­fantastisk god smak av val­nøtter, kanel og rosiner. Første gang jeg smakte dem, tenkte jeg spontant at dette kom til å bli en av mine nye favorittjule­kaker! Foto: Morten Eik Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer