Bakst

7 tips og triks fra bakebloggeren

Konditor og bakeblogger Elin får haugevis av spørsmål fra bakeglade nordmenn hver eneste dag, men svarer alle.

KONDITOR: Helt siden hun var liten og så faren pynte bryllupskaker, har Elin Vatnar Nilsen visst hva hun vil jobbe med. FOTO: Veslemøy Vråskar
KONDITOR: Helt siden hun var liten og så faren pynte bryllupskaker, har Elin Vatnar Nilsen visst hva hun vil jobbe med. FOTO: Veslemøy Vråskar Vis mer
Publisert

Så lenge hun kan huske har Elin Vatnar Nilsen (48) vært omgitt av kunstverk i sukker, sjokolade, is og marsipan.

Hun vokste opp i familiebedriften Jessheim Hjemmebakeri – som ble startet av oldemoren hennes på 30-tallet – med en pappa som var både baker og konditor.

Mens han pyntet bryllupskaker, satt Elin ofte på en blå melkekasse ved siden av og dinglet med bena. Av og til hjalp hun til med å klippe tyllet som skulle dyttes ned rundt marsipanrosene eller å plassere sølvkuler på etasjekakene.

Lille Elin synes farens verker var de aller flotteste, og hun bestemte seg tidlig for at hun ville følge i hans fotspor. Slik ble det, og dét med stor suksess.

Hun utdannet seg som konditor og i 1991 ble hun norgesmester i konditorkunst for juniorer. Konkurranser og mesterskap førte henne til en rekke land. Det ble mye læring, mange titler og knytting av sterke vennskapsbånd.

Etter et par år i utlandet, vendte Elin hjem til Jessheim. Hun begynte å jobbe i familiebedriften – der hun hadde tilbrakt så mye tid som barn – men brått tok det slutt.

Som 48-åringen selv sier: Enkelte ganger blir ikke livet helt som man har planlagt.
Hun savnet å ha et utløp for både kreativiteten og kunnskapen hun satt på, og i 1999 kom ideen som sørget for at brikkene i puslespillet falt på plass. Da opprettet hun krem.no med slagordet «for deg med interesse for den søte kunst».

Over et tiår senere, krasjet nettsiden. Elin sto ovenfor et valg: Avvikle eller opprette på nytt? Etter forslag fra ei venninne, gikk hun for et tredje alternativ. Krem.no gjenoppsto som blogg.

– Jeg hadde ikke peiling på hva det var, men så snart den var oppe og sto, skjønte jeg at bloggformatet var midt i blinken for meg. Jeg begynte å bake igjen, jeg skrev og jeg fotograferte – og elsket det!, forteller hun til KK.

Etter et halvt år, da hun møtte på utfordringer i sin daværende jobb, sa hun opp den faste stillingen og startet livet som frilanser.

– I disse dager er det syv år siden, og selv om jeg enda ikke tjener nok til å kalle det en fulltidsjobb, ville jeg gjort det samme igjen. Å jobbe som frilans har gitt meg frihet til å være mer hjemme mens barna mine har vokst opp. Det har betydd veldig mye for meg, sier Elin.Baking blir pusterom

I tillegg til karrieren som konditor og blogger, har Elin gitt ut tre bøker. Hun er også aktuell som bakeekspert i TV2-programmet «Bakebananas», hvor åtte bakeglade barn lager oppfinnsomme bakverk i hver episode.

Med andre ord ligger hun sjelden på latsiden.

I disse dager er det dog enda mer trykk enn vanlig på konditorens kanaler. Hun forteller at sidevisningene på bloggen har økt med 150 prosent fra 12. mars, sammenlignet med i fjor.

Også Instagram-kontoen hennes @kremno_elin vokser for hver dag. I dag har hun i overkant av 43 000 ivrige følgere.

– Jeg svarer på spørsmål på Instagram 24/7. Mange er nybegynnere, og er det noe jeg brenner for, så er det at alle skal få til å bake. Den første boken min heter faktisk «Alle kan bake»! Veldig mange som har store følgerskarer i sosiale medier svarer sjelden på spørsmål. Jeg svarer alle. Det er nok det viktigste jeg kan gjøre akkurat nå, sier Elin.

Hun tror at det å bake gir en etterlengtet følelse av normalitet i denne helt spesielle hverdagen. At det blir et slags pusterom. Noe kjent å holde fast ved i alt det ukjente.

– Mange har ekstra god tid og trenger å fylle den med noe de liker. Det har blitt spesielt viktig for oss nå. At så mange velger å komme til meg for å finne oppskrifter, spørre om råd og veiledning... Det ser jeg på en som en stor tillitserklæring.

SVARER ALLE: Elin Vatnar Nilsen brenner for at alle skal få til å bake. Da går mange timer med på svaring på Instagram-meldinger, mailer og telefoner. FOTO: Veslemøy Vråskar
SVARER ALLE: Elin Vatnar Nilsen brenner for at alle skal få til å bake. Da går mange timer med på svaring på Instagram-meldinger, mailer og telefoner. FOTO: Veslemøy Vråskar Vis mer

7 tips og triks

Så, hva er det folk flest egentlig lurer på når det gjelder baking?

Ifølge Elin er det mange som spør om tørrgjær kan brukes der det står fersk gjær oppgitt i en oppskrift. Svaret er ja, men med forbehold; da må man være obs på at mengdeforholdet blir annerledes.

5-6 gram tørrgjær tilsvarer nemlig 25 gram fersk gjær.

– Veldig mange også lurer også på om de kan fryse det ene eller andre av det de har bakt. Det blir kanskje litt vel mye baking hos enkelte nå om dagen, og da er det godt å vite at så å si alt kan fryses! Jeg har en egen kakefryser og putter det meste av det jeg baker i den, avslører 48-åringen.


Etter mer enn tjue år, har Elin bygget opp en bildebase på flere tusen bilder og over 600 oppskrifter på krem.no. Da vi i KK spurte om hun kunne dele noen spennende (og overkommelige) oppskrifter med leserne våre, var det de to kakene under som kom gjennom nåløyet.

Lykke til og bon appétit!

I POSE OG SEKK: Denne fristende kreasjonen er både enkel å lage og god på smak. FOTO: Elin Vatnar Nilsen
I POSE OG SEKK: Denne fristende kreasjonen er både enkel å lage og god på smak. FOTO: Elin Vatnar Nilsen Vis mer

Frossen ostekake med bær ⤴

Oste-iskaken er super-duperenkel og god! Den passer også fint nå til mai-festen.

Se oppskriften med bilder på Elins blogg her.

Slik gjør du:

1. Knus kjeks i en foodprocessor (eller bruk en kjevle og finknus). Ha i en bolle og tilsett smeltet smør. Rør sammen. Kle en springform 20-24 cm med bakepapir. Klem kjeksen til en bunn og sett forma i kjøleskap.

2. Pisk opp 2 dl kremfløte. Den skal være slapp! Sett i kjøleskap.

3. Bruk håndmikseren og bland kremost, søt kondensert melk, vanilje, revet sitronskall (kun det helt ytterste på skallet) og sitronsaft. Vend inn den slappe kremen.

4. Rør inn bær.

5. Hell i forma og sett i fryseren. Trenger minimum 4 timer for å fryse inn, eller til dagen etter.

6. Legg på litt frukt og bær før servering (ta opp fra fryser ca. tre kvarter til en time før den skal spises)

KAN BRUKES: Ikke kast de brune banene som ligger på kjøkkenbenken! Bruk dem som hovedingrediens i en saftig kake i stedet. FOTO: Elin Vatnar Nilsen
KAN BRUKES: Ikke kast de brune banene som ligger på kjøkkenbenken! Bruk dem som hovedingrediens i en saftig kake i stedet. FOTO: Elin Vatnar Nilsen Vis mer

Saftig banankake ⤴

Banankake er alltid en vinner. Alle har vel brune bananer på fatet en gang iblant?

Se oppskriften med bilder på Elins blogg her.

Slik gjør du:

1. Rør smør og sukker luftig.

2. Tilsett eggene ett etter ett, og ha i moste bananer. De skal være godt modne – gjerne brune. (Disse bananene gir nemlig best smak.)

3. Sikt hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og ha det i vekselsvis med melk. Ikke visp røra for mye sammen etter at melet er tilsatt. Den blir da fort seig og gummiaktig.

5. Hakk sjokoladebiter og vend inn.

6. Stekes på 180 grader 25-45 min.

7. Dryss litt melis på toppen for å pynte opp kaken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer