Mandag: Massaman curry med brokkoli, reker og peanøtter
4 personer
Tid: 25 min
Ingredienser
2 ss massaman karrypasta, fås i butikker som selger asiatisk mat
1 boks kokosmelk
300 g brokkoli
125 g sukkererter
1 kanelstang
2 kardemommekapsler
300 g scampi, frosne
1 ts sukker
1 ss soyasaus
1 lime
Tilbehør
4 dl ris, f.eks. jasminris
50 g usaltede peanøtter
1 frisk, rød chili
1 lime
1. Tilbehør: Kok risen i en kasserolle etter anvisning på pakken, og hold den varm inntil servering. Stek karripastaen i en panne i 1 minutt. Tilsett kokosmelk, og kok opp. Skyll brokkolien, og skjær den i små buketter. Skyll sukkerertene, og skjær dem i strimler.
2. Rør sukkererter, brokkoli, kanelstang og kardemommekapsler i sausen, og la det småkoke i ca. 5 minutter. Tilsett scampi, sukker, soyasaus og lime, og kok videre i 3–4 minutter. Smak karrysausen til.
3. Servering: Topp retten med grovhakkede peanøtter og skiver av frisk chili, og server med ris og limebåter.


Lyst på suppe? Her er tre deilige oppskrifter
Tirsdag: Hakkebøff og mac and cheese med spinat
4 personer
Tid: 35 min
Steketid: 15 min
Ingredienser
450 g kjøttdeig
salt og pepper
1 ½ ss olje til steking
Mac and cheese med spinat
200 g macaroni
2 ½ ss smør
2 ½ ss hvetemel
2 ½ dl melk
1 ½ dl grønnsaksbuljong
100 g revet cheddar
salt og pepper
125 g frisk spinat
25 g parmesan
Til servering
75 g blandet grønn salat
1 rødløk
1 ts grov sennep
1 ts flytende honing
2 ss sherryeddik
3 ss olivenolje
salt og pepper
1. Mac and cheese med spinat: Kok makaroniene 1–2 minutter kortere enn anvisning på pakken, og la dem renne av i en sikt. Smelt smør i en gryte, og pisk i mel. Tilsett melk og buljong litt om gangen, og pisk i sausen til den tykner. La sausen småkoke i ca. 5 minutter under omrøring. Tilsett revet cheddar, og vend rundt i sausen til osten er smeltet. Smak til med salt og pepper.
2. Skru ovnen på 225°. Skyll og renn av spinaten, og vend den i den varme ostesausen, så den faller lett sammen. Vend sausen sammen med pastaen, og fordel det i en ildfast form. Topp med parmesan, og gratiner retten i ovnen i ca. 15 minutter.
3. Form kjøttdeigen til 4 burgere, og krydre dem med salt og pepper. Stek burgerne i olje i en panne i 4–5 minutter på hver side.
4. Servering: Skyll og tørk salaten. Rens rødløk, og skjær den i tynne skiver. Rør sennep, honning, eddik og olje sammen i en skål, og krydre med salt og pepper. Vend salat og rødløk sammen med dressingen i en skål. Server salaten som tilbehør til burgere og mac and cheese.

Onsdag: Vegetarburger med stekte grønnsaker, tomatsalsa og hummus
4 personer
Tid: 25 min
Steketid: 15 min
Ingredienser
Stekte grønnsaker
1 aubergine
1 squash
1 rød paprika
1 rødløk
1 ½ ss olje til steking
2 ts tørket timian
salt og pepper
Tomatsalsa
4 tomater
2 håndfuller frisk basilikum
1 ss sherryeddik
salt og pepper
Til servering
4 burgerbrød
50 g rucola
200 g ferdigkjøpt hummus
1. Stekte grønnsaker: Skru ovnen på 220°. Skyll grønnsakene, rens rødløken, og skjær alt i tynne skiver. Fordel grønnsakene på en bakeplate dekt med bakepapir, pensle dem med olje, og krydre med timian, salt og pepper. Stek grønnsakene i ovnen i ca. 15 minutter til de er gylne.
2. Tomatsalsa: Skyll tomatene, skjær dem i små terninger, og fjern den overskytende væsken. Skyll og hakk basilikum fint, og rør det sammen med tomat og eddik i en serveringsskål. Krydre godt med salt og pepper.
3. Servering: Varm burgerbrødene, og skjær dem over på midten. Skyll og tørk rucolasalaten. Smør burgerbrødene med hummus, og samle dem med rucola, grønnsaker og tomatsalsa.

Bedre kosthold: Dette skal til for å lykkes i mer enn to uker

Torsdag: Italienske kjøttboller i sennepssaus med pasta og brokkoli
4 personer
Tid: 45 min
Ingredienser
1 løk
1 håndfull frisk basilikum
2 stilker salvie
400 g kjøttdeig av svin
1 egg
1 ts grov sennep
1 ss brødrasp
salt og pepper
½ ss olje til steking
Sennepssaus
1 løk
1 ss olivenolje til steking
½ dl hvitvin
3 dl kyllingbuljong
1 ½ dl kremfløte
1. Rens løken, og riv den på et rivjern. Skyll og hakk basilikum og salvieblader grovt. Rør kjøttet sammen med løk, krydderurter, egg, sennep og brødrasp i en skål, og form kjøttet til ca. 25 små kjøttboller, og stek dem gylne på alle sider i olje i en panne.
2. Sennepssaus: Rens og hakk løken fint, og stek den ved middelsvarme i olje i en panne i 2–3 minutter. Tilsett hvitvin, og la det koke inn til ca. halv mengde.
3. Tilsett fløte og sennep, og rør rundt. Legg kjøttbollene ned i sausen, og la det småkoke ved middels varme i 10 minutter til sausen har tyknet litt. Smak til med salt og pepper.
4. Tilbehør: Kok pastaen i en stor kasserolle etter anvisning på pakken. Skyll brokkoli, og skjær den i små buketter. Legg brokkolibukettene ned i kasserollen med pastaen de siste 3 minuttene av koketiden. Renn av pastaen og brokkolien i et dørslag.
5. Servering: Vend pasta og brokkoli sammen med kjøttboller og sennepssaus, og anrett i dype tallerkener. Dryss med friskrevet parmesan og basilikumblader.

Fredag: Kylling i ovn med bacon, sopp og salvie
4 personer
Tid: 30 min
Steketid: 45 min
Ingredienser
1 hel kylling
600 g poteter
2 løk
250 g sjampinjonger
150 g bacon
1 ss olivenolje til steking
salt og pepper
4 stilker frisk timian
1 stilk salvie
3 dl hvitvin
2 dl kremfløte
Til servering
2 stilker frisk timian
brød
1. Skru ovnen på 200°. Skjær kyllingen i 6–8 biter. Skyll potetene, og skjær dem i båter. Rens løk, og skjær dem i skiver. Rens sjampinjongene, og skjær dem i halve eller kvarte. Skjær bacon i terninger, og stek dem sprø på en varm panne. La baconterningene renne av på kjøkkenpapir, og legg dem til side.
2. Brun løk og sjampinjonger i ca. 2 minutter i pannen, og legg dem til side. Brun kyllingstykkene på alle sider i litt olje i pannen, og krydre med salt og pepper. Legg kyllingbiter og poteter i en ildfast form sammen med løk, sjampinjonger, bacon, timian og salvie. Hell hvitvin over, krydre med salt og pepper, og stek formen i ovnen i 30 minutter. Hell fløten i formen, og stek det i ytterligere 15 minutter til kyllingen er gjennomstekt og potetene er møre.
3. Servering: Smak til med salt og pepper, topp med timan og server med brød.
