Mandag: Laksebowl med mango, grønt og gomadressing
4 personer
Tid: 30 min
Ingredienser
400 g varmrøkt laks
250 g nudler (f.eks. risnudler)
1 agurk
1 mango
150 g edamamebønner uten belg, frosne
1 bunt vårløk
2 ss sesamfrø til dryss
Gomadressing
1 dl sesamfrø
2 ss tahin
2 ss soyasaus
2 ss eplesidereddik
1 ss flytende honning
2 ss sesamolje
¼ dl vann
1. Plukk den varmrøkte laksen i mindre biter. Kok nudler etter anvisningen på pakken, og renn av. Skyll agurken, og riv den i lange strimler. Skrell mangoen, og skjær den i terninger.
2. Tin edamamebønnene. Rens vårløk, og skjær dem i tynne, skrå skiver. Stek de 2 ss med sesamfrø til dryss, samt alle sesamfrøene til dressingen på en tørr panne i 2–3 minutter til de er lett gylne og popper. La dem avkjøle lett, og ta unna 2 ss til dryss.
3. Gomadressing: Ha sesamfrøene og resten av ingrediensene sammen i en blender eller minihakker, og kjør det til det får en kremete konsistens. Tilsett eventuelt litt mer vann hvis dressingen er for tykk. Anrett nudler, grønnsaker og laks i porsjonsskåler, og dryss med vårløk og sesamfrø. Server dressingen i en skål ved siden av.


Lyst på suppe? Her er tre deilige oppskrifter
Tirsdag: Jordskokksuppe med epler og purreløk
4 personer
Tid: 30 min
Ingredienser
600 g jordskokker
400 g poteter
1 løk
1 ss smør til steking
1,2 l grønnsakbuljong
1 dl kremfløte
1 ss eplesidereddik
salt og pepper
Til servering
2 epler
1 bunt purreløk
1 grovt brød
1. Rens jordskokkene grundig. Skrell potetene, og skjær jordskokker og poteter i mindre terninger. Rens løken, og hakk den fint. Stek løk, jordskokker og poteter i smør i en gryte i 3–4 minutter. Hell buljong i gryten, og la suppen koke opp. La den deretter småkoke i 20 minutter under lokk, til grønnsakene er helt møre.
2. Tilsett fløte, og kjør suppen glatt med en stavmikser. Juster eventuelt konsistensen med litt vann hvis suppen er for tykk. Varm suppen igjennom under omrøring, og smak til med eddik, salt og pepper.
3. Servering: Skyll eplene. Fjern kjernehuset, og skjær eplene i små terninger. Anrett suppen i 4 dype tallerkener med epleterninger og klippet purreløk på toppen, og server med brød til.

Onsdag: Kylling i karri med mango, sukkererter og peanøtter
4 personer
Tid: 35 min
Ingredienser
600 g kyllingfilet
200 g gulrøtter
1 stor løk
10 g frisk ingefær
1 ss olivenolje til steking
1 ss karri
¼ ts chilipulver
2 ss hvetemel
3 dl kyllingbuljong
2 dl melk
2 ss mangochutney
1 ½ dl kremfløte
½ ts sukker
2 ts eplesidereddik
salt og pepper
Tilbehør
4 dl basmatiris
Til servering
1 mango
125 g sukkererter
50 salte peanøtter
2 dl mangochutney
1. Tilbehør: Kok risen etter anvisning på pakken. Skjær kyllingfiletene i terninger. Skrell gulrøttene, og skjær dem i små terninger. Rens løken, skrell ingefær, og hakk begge deler fint.
2. Stek kylling, gulrøtter, løk og ingefær i en gryte med olje i 5–6 minutter til kyllingkjøttet er brunet. Tilsett karri og chili, og stek videre i ca. 1 minutt. Dryss mel over, og rør rundt i gryten, så melet fordeler seg.
3. Hell buljong, melk og mangochutney i gryten, og la sausen småkoke i 15 minutter. Tilsett fløte, og varm sausen igjennom under omrøring. Smak retten til med sukker, eddik, salt og pepper.
4. Servering: Skrell mangoen, og skjær den i terninger. Skyll sukkertene, og skjær dem i strimler. Server kylling i karri med ris, mangochutney, mango, sukkererter og peanøtter.


Biff av blomkål? Ja, det fungerer faktisk!
Torsdag: Tyrkisk pizza med lammekjøtt og chilidressing
4 personer
Tid: 35 min
Hevetid: 1 time
Steketid: 15 min
Ingredienser
Pizzadeig
15 g gjær
2 dl vann
1 ss olivenolje
½ ts sukker
1 ts salt
280 g pizzamel (tipo 00)
Lammekjøttfyll
1 løk
1 fedd hvitløk
375 g lammekjøttdeig (eller storfekjøttdeig)
1 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
½ ts chilipulver
½ ts malt kanel
1 ss olivenolje til steking
2 ss tomatpuré
salt og pepper
200 g revet mozzarellaost
Chilidressing
2 dl crème fraîche lett
½ ts tomatpuré
2 ts chilisaus (f.eks. sambal oelek)
1 ts flytende honning
salt og pepper
Til servering
1 rød paprika
1 rødløk
1 håndfull bladpersille
1. Pizzadeig: Løs opp gjæren i vannet i en skål, tilsett olje, sukker og salt, og rør rundt. Tilsett pizzamel litt om gangen, og elt deigen grundig i 5–10 minutter, gjerne i en røremaskin til deigen er elastisk. Dekk skålen med plastfolie, og la deigen heve på et lunt sted i ca. 1 time.
2. Lammekjøttfyll: Rens og hakk løk og hvitløk fint. Stek hvitløk, løk, kjøtt og krydder i olje i en gryte i 5–8 minutter til kjøttet er godt brunet. Tilsett tomatpuré, og rør rundt. Stek videre i 2 minutter, og smak til med salt og pepper.
3. Skru ovnen på 250° varmluft, og la 2 bakeplater bli varme i ovnen. Del pizzadeigen i 4 like store stykker, og kjevle dem ut på et meldrysset bord til ovale pizzabunner. Legg pizzabunnene på bakepapir.
4. Fordel mozzarella oppå, topp med den krydrete lammekjøttblandingen, og drypp med litt olje. Stek pizzaene i ovnen i 10–15 minutter til de er gylne og ferdigstekte.
5. Chilidressing: Rør crème fraîche, tomatpuré, chilisaus og honning sammen i en skål, og smak til med salt og pepper.
6. Servering: Skyll paprikaen, og skjær den i tynne strimler. Rens rødløken, og skjær den i tynne skiver. Skyll og plukk persillen. Topp pizzaene med paprika, rødløk og persille, og server med chilidressing i en skål til å dryppe over.

Fredag: Svinefilet i soppsaus med gulrotmos
4 personer
Tid: 50 min
Ingredienser
500 g svinefilet, ytrefilet
1 ½ ss olivenolje til steking
salt og pepper
200 g brune sjampinjonger
2 løk
25 g smør til steking
1 ts tørket timian
2 ½ dl grønnsakbuljong
1 ½ dl kremfløte
Gulrotmos
500 g gulrøtter
500 g poteter
25 g smør
½ dl melk
salt og pepper
Til servering
1 håndfull kruspersille
1. Skjær svinefileten i skiver. Stek filetskivene i en panne med olje ved høy varme til de får en flott stekeskorpe. De skal ikke være ferdigstekte. Krydre med salt og pepper, og legg kjøttskivene på en tallerken.
2. Rens soppene, og skjær dem i tykke skiver. Rens løkene, og skjær dem i skiver. Stek løk i smør på pannen i ca. 2 minutter. Tilsett sopp, og la dem steke med i et par minutter. Krydre godt med timian.
3. Hell buljong på pannen, og la sausen småkoke i 5 minutter. Tilsett fløte, og la sausen småkoke i ytterligere 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Legg svinefiletskivene i sausen på pannen. Skru ned varmen, og la retten småkoke i ytterligere 5–10 minutter til sausen har tyknet litt og kjøttet er gjennomstekt.
4. Gulrotmos: Skrell gulrøtter og poteter, og skjær dem i grove terninger. Kok dem i usaltet vann i en kasserolle i 15–20 minutter til de er øre. Renn av.
5. Mos grønnsakene grovt med smør og melk, og smak mosen til med salt og pepper.
6. Servering: Sett pannen med kjøtt og soppsaus på bordet, og server med gulrotmos og et dryss hakke persille.
