Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Forloren hare med bakte rotgrønnsaker, epler og brun saus. FOTO: Columbus Leth
Forloren hare med bakte rotgrønnsaker, epler og brun saus. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Tortillaer med kylling, tomat og mais

4 personer
Tid: 15 min
Steketid: 15 min

Ingredienser
1 løk
1 ss olivenolje til steking
1 ss paprika
2 ts malt spisskummen
½ ts tørkede chiliflak
500 g kyllingfilet
½ dl grønnsakbuljong
1 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater
½ ts sukker
1 ss eplesidereddik
salt og pepper
140 g mais
6 myke hvetetortillalefser
½ rødløk
100 g revet cheddar

Til servering
1 potte kruspersille

1. Rens løk, og hakk den grovt. Stek løken deretter i olje i en gryte ved middels varme i 2 minutter. Tilsett krydder, og vend godt rundt.
2. Legg kyllingfiletene i gryten, og hell over buljong, tomatpuré og hakkede tomater. Krydre med sukker, eddik, salt og pepper. Legg lokk på gryten, og la det småkoke ved middels varme i 30 minutter, til kylling­filetene er helt møre.
3. Riv kyllingkjøttet fra hverandre med 2 gafler, og vend det sammen med ca. 3 dl av tomatsausen som det er kokt i. Skyll og renn av mais i en sikt, og vend 2/3 av dem med kylling­kjøttet – spar resten til pynt.
4. Smak kyllingfyllet til med salt og pepper. Skru ovnen på 200°. Fordel kyllingfyllet i tortillalefsene, og rull dem sammen. Legg dem i en ildfast form med lukkingen ned, og dryss mais, finnhakket rødløk og revet cheddar på toppen. Gratiner tortillaene i ovnen i 10–15 minutter, til cheddaren er smeltet og lett gyllen.
5. Servering: Skyll og hakk persillen fint, og dryss den over retten ved servering.

Hvis du har god tid, smaker denne retten godt med hjemmelagde pannekaker i stedet for tortillalefser. FOTO: Columbus Leth
Hvis du har god tid, smaker denne retten godt med hjemmelagde pannekaker i stedet for tortillalefser. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Rugbrødsandwich med tunfisksalat og syltet rødløk

4 personer
Tid: 25 min
Marinering: Minst 2 timer

Ingredienser
Tunfisksalat
2 bokser tunfisk i olje
½ rødløk
1 ss kapers
1 potte frisk dill
3 ss majones
3 ss crème fraîche 18 %
1 ss sitronsaft
salt og pepper

Syltet rødløk
2 rødløk
1 dl lys eddik
1 dl vann
1 dl sukker

Til servering
8 skiver rugbrød
50 g feltsalat

1. Syltet rødløk: Rens rødløkene, skjær dem i helt tynne skiver, og legg dem i et rent syltetøyglass. Kok eddik, vann og sukker i en liten kasserolle. Ta kasserollen av varmen når sukkeret er helt oppløst, og hell laken over rødløkene. Sett lokk på glasset, og la rødløkene hvile i kjøleskapet i minst 2 timer (gjerne til neste dag).
2. Tunfisksalat: Renn av oljen fra tunfisken, og hell fisken i en skål. Rens rødløken, og hakk den fint. Hakk kapers og dill fint – spar litt av dillen til servering. Rør med en gaffel majones, crème fraîche, rødløk, kapers og dill sammen med tunfisken, og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Oppbevar tunfisken i kjøleskap til servering.
3. Servering: Rist rugbrødskivene. Skyll og tørk salaten. Legg rugbrødet sammen med feltsalat og tunfisksalat, og topp med syltet rødløk og frisk dill. Server straks.

Rist rugbrødet, og lag din egen tunfisksalat – og vips har du et deilig måltid. Tips! Får du rester, er dette fin mat å ha i matpakken neste dag. FOTO: Columbus Leth
Rist rugbrødet, og lag din egen tunfisksalat – og vips har du et deilig måltid. Tips! Får du rester, er dette fin mat å ha i matpakken neste dag. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Spagetti med ovnsbakte tomater og estragon

4 personer
Tid: 20 min
Steketid: 15 min

Ingredienser
800 g cherrytomater
2 ss olivenolje
salt og pepper
400 g spagetti
1 dl kremfløte
1 potte frisk estragon

Til servering
40 g parmesan
1 grovt brød

1. Skru ovnen på 220°. Skyll tomater, og fordel dem i en ildfast form. Vend dem med olje, og krydre med salt og pepper. Stek tomatene i ovnen i ca. 15 minutter, til de er godt stekte og ­skinnet har sprukket.
2. Kok spagettien etter anvisning på pakken. La den renne av i et dørslag, og hell den tilbake i kasserollen. Hell tomaten og det fuktige fra bunnen av ovnsformen i kasserollen med spagetti sammen med fløte og hakket estragon – spar litt estragon til pynt. Krydre godt med salt og pepper, og vend det hele forsiktig sammen.
3. Servering: Riv parmesan grovt. Anrett retten i 4 dype tallerkener, og topp med revet parmesan og resten av estragonen. Server med brød.

Dette er en lett, velsmakende og kjapp hverdagsrett til travle dager. FOTO: Columbus Leth
Dette er en lett, velsmakende og kjapp hverdagsrett til travle dager. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Fylte squash med kjøttdeig, svarte bønner og cheddar

4 personer
Tid: 20 min
Steketid: 20 min

Ingredienser
Kjøttfyll
1 løk
1 gulrot
300 g kjøttdeig
1 ss olivenolje til steking
1 ss paprika
1 ts malt spisskummen
½ ts tørkede chiliflak
2 ss tomatpuré
1 dl vann
140 g mais
½ boks svarte bønner
100 g revet cheddar
salt og pepper
3 squash
1 ss olivenolje til pensling

Til servering
2 dl crème fraîche 18 %
1 håndfull kruspersille

1. Kjøttfyll: Rens løken, og skrell gulroten. Riv begge deler grovt. Stek løk, gulrot og kjøttdeig i olje i en gryte til kjøttet er brunet. Krydre med paprika, spisskummen og chili, og stek videre i 1 minutt.
2. Tilsett tomatpuré og vann, og stek videre 2–3 minutter. Renn av mais og svarte bønner i et dørslag, og vend dem i kjøttet sammen med halvparten av cheddaren. Varm fyllet opp under omrøring, og smak til med salt og pepper.
3. Skru ovnen på 180°. Skyll squashene, skjær dem igjennom på langs, og skrap litt av fyllet i midten ut på hver av dem med en skje. Pensle dem med litt olje, og legg dem i en ildfast form.
4. Fyll squashene med kjøttblandingen, og dryss resten av cheddaren på toppen. Gratiner squashene i ovnen i ca. 20 minutter,til de er møre, og osten er smeltet.
5. Servering: Server de fylte squashene med crème fraîche, og dryss over hakket persille.

Det er noe nostalgisk og litt retro over fylte grønnsaker, men ikke desto mindre smaker de supergodt – og så er de utrolig lette å lage. FOTO: Columbus Leth
Det er noe nostalgisk og litt retro over fylte grønnsaker, men ikke desto mindre smaker de supergodt – og så er de utrolig lette å lage. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Forloren hare med bakte rotgrønnsaker, epler og brun saus

4 personer
Tid: 30 min
Steketid: 45 min

Ingredienser
1 løk
1 stor gulrot
600 g kjøttdeig av svin
2 ts salt
1 ts pepper
2 egg
1 dl melk
3 ss hvetemel
150 g bacon i skiver
4 stilker frisk rosmarin
2 dl grønnsakbuljong
3 dl kremfløte

Brun saus
litt sukkerkulør
1 ss eplesidereddik
salt og pepper

Til servering
1 håndfull kruspersille
4 stilker frisk timian
1 rødt eple

1. Skru ovnen på 200°. Rens løken, og skrell gulroten. Riv begge deler grovt. Rør kjøttet sammen med salt og pepper i en skål, og tilsett deretter løk, gulrot, egg, melk og mel. Rør farsen sammen til den er ensartet, og la den hvile i 15 minutter.
2. Form farsen til 8 små, ovale kjøttboller, og pakk dem hver og en inn i bacon. Legg kjøttbollene i en ildfast form, fordel timian mellom dem, og hell buljong og fløte i bunnen av formen. Stek i ovnen i 40–45 minutter, til baconet er sprøtt.
3. Bakte rotgrønnsaker: Skrell rotgrønnsakene, og skjær dem i like store staver. Vend dem i olje, og krydre med timian, salt og pepper. Fordel dem på en ovnsplate med bakepapir, og stek dem i ovnen sammen med kjøttbollene i ca. 30 minutter, til de er gylne. Vend rundt i dem underveis.
4. Brun saus: Ta kjøttbollene ut av ovnen. Sikt fløteblandingen fra bunnen av formen fri for urter, og hell den i en kasserolle. Kok opp sausen, og la den småkoke i ca. 5 minutter. Tilsett sukkerkulør, og smak til med eddik, salt og pepper.
5. Servering: Skyll og hakk persille og timian fint. Skyll eplet, og skjær det i tynne skiver. Anrett kjøttbollene med stekte rotgrønnsaker, eple, brun saus, persille og timian.

Ordet forloren betyr «uekte» eller «ettergjort», og det er absolutt ikke hare i denne nesten glemte tradisjonsretten. FOTO: Columbus Leth
Ordet forloren betyr «uekte» eller «ettergjort», og det er absolutt ikke hare i denne nesten glemte tradisjonsretten. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer