Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Koteletter med fennikel-purre-grateng. FOTO: Columbus Leth
Koteletter med fennikel-purre-grateng. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Marokkansk kylling med sitron, mandler og grønne oliven

4 personer
Tid: 30 min
Marinering: Minst 1 time
Ovnstid: 40 min

Ingredienser
1 hel kylling
3 ss ras el hanout
1 ss smør til steking
1 ss olivenolje til steking
2 løk
100 g grønne oliven
1 usprøytet sitron
2 dl kyllingbuljong

Couscous
3 dl kokende vann
200 g couscous
2 ss sitronsaft
2 ss olivenolje
salt

Til servering
50 g mandler
1 håndfull bladpersille

1. Skjær kyllingen i 6–8 biter, og legg kyllingstykkene på et fat. Dryss krydderblandingen over, og vend kyllingkjøttet godt rundt i krydderne. Dekk fatet med plastfolie, og la kyllingen marinere i kjøleskap i minst 1 time (gjerne lengre).
2. Skru ovnen på 200°. Brun kyllingstykkene i smør og olje på en stor panne til skinnet er gyllent. Legg kyllingbitene i en ildfast form. Rens løkene, skjær dem i båter, og fordel dem i formen med kyllingen. Hell oliven over. Riv sitronskall over retten, og hell buljong i bunnen av formen. Sett den ildfaste formen inn i ovnen, og stek i 40 minutter til kyllingen er mør og gjennomstekt.
3. Couscous: Hell kokende vann over couscousen i en skål. Dekk skålen med plastfolie, og la den trekke i ca. 10 minutter. Løsne forsiktig couscousen med en gaffel, og rør den sammen med sitronsaft, olivenolje og salt.
4. Servering: Rist mandlene lett gylne i en tørr panne, og hakk dem grovt. Skyll og hakk persille fint. Dryss begge deler over retten, og server med couscous.

Ras el hanout er en marokkansk krydderblanding som blant annet består av spisskummen, koriander, ingefær og allehånde. Får du ikke tak i den ferdige varianten, kan du søke etter oppskrift på internett og enkelt lage den selv. FOTO: Columbus Leth
Ras el hanout er en marokkansk krydderblanding som blant annet består av spisskummen, koriander, ingefær og allehånde. Får du ikke tak i den ferdige varianten, kan du søke etter oppskrift på internett og enkelt lage den selv. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Flatbrød med falafeler, ertehummus og syltet rødløk

4 personer
Tid: 50 min
Trekketid: Minst 15 min

Ingredienser
Falafeler

200 g tørkede kikerter
1 håndfull bladpersille
1 løk
1 fedd hvitløk
1 egg
2 ss tahin (sesampasta)
2 ss sitronsaft
2 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
2 ts salt
1 ts bakepulver
2 ss brødrasp
1 dl smaksnøytral olje

Syltet rødløk
1 stor rødløk
1 lime
½ dl epleeddik
3 ts sukker
½ ts salt

Ertehummus
300 g frosne erter
1 fedd hvitløk
2 ss tahin
1 ss olivenolje
1 ts malt spisskummen
1 ss sitronsaft
½ ts salt

Til servering
100 g frisk spinat
4 store greske flatbrød, eventuelt flate pitabrød eller nanbrød, alt etter hva du får tak i.

1. Falafeler: La kikertene ligge i en skål med kaldt vann i minst 12 timer (eller natten over). Renn av, og skyll dem grundig. Skyll og tørk persille. Rens og hakk løk og hvitløk grovt. Hell kikerter, persille, løk og hvitløk i en blender, og kjør til kikertene er findelt. Tilsett egg, tahin, sitronsaft, krydder, bakepulver og rasp, og kjør det sammen til en grov deig.
2. Fukt hendene med olje, og form deigen til små kuler på størrelse med bordtennisballer. Varm opp en dyp panne med godt med olje, og stek falafelene gylne på alle sider. Hold dem varme til servering.
3. Syltede rødløk: Rens og hakk rødløken i papirtynne skriver, gjerne på et mandolinjern. Vend rødløken sammen med limesaft, eddik, sukker og salt i en skål, og la det trekke i kjøleskapet i minst 15 minutter.
4. Ertehummus: Tin ertene, og la dem renne av. Rens og press hvitløken. Bland alle ingrediensene sammen i en foodprosessor til en grov hummus. Smak til med sitronsaft og salt.
5. Servering: Skyll og tørk spinaten, og varm brødene eventuelt litt i ovnen. Anrett brødene med ertehummus, spinat, falafeler, og topp med syltet rødløk.

Falafelene tilberedes med tørkede kikerter som har ligget i bløtt, men som ikke er kokt. Det gir falafelene den beste smaken og den beste konsistensen. Tips! Får du ikke tak i greske flatbrød, kan du bruke flate pitabrød, nanbrød eller tortillalefser. FOTO: Columbus Leth
Falafelene tilberedes med tørkede kikerter som har ligget i bløtt, men som ikke er kokt. Det gir falafelene den beste smaken og den beste konsistensen. Tips! Får du ikke tak i greske flatbrød, kan du bruke flate pitabrød, nanbrød eller tortillalefser. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Gratinert bolognese-risotto

4 personer
Tid: 50 min
Ovnstid: 10 min

Ingredienser
1 løk
1 fedd hvitløk
200 g gulrøtter
1 rød paprika
2 ss olivenolje til steking
400 g kjøttdeig
1 ss provencekrydder
1 ts paprika
2 ss balsamicoeddik
2 ss tomatpuré
300 g risottoris
2 bokser hakkede tomater
5 dl grønnsakbuljong
1 ts sukker
1 ts salt og pepper
100 g revet mozzarella

Til servering
ev. blandet grønn salat

1. Rens og hakk løk og hvitløk fint. Skrell gulrøttene, og skjær dem i små terninger. Skyll paprikaen, og skjær den i små terninger. Stek løk, hvitløk, gulrøtter og paprika i olje i en gryte ved middels varme i ca. 5 minutter til grønnsakene er lett møre. Tilsett kjøttdeig, brun det godt, og krydre med provencekrydder og paprika.
2. Tilsett eddik, tomatpuré og risottoris, rør godt rundt, og la det steke i et par minutter. Tilsett hakkede tomater og buljong, og la det koke opp. Skru ned varmen, legg lokk på gryten, og la risottoen småkoke i 20–25 minutter til buljongen er kokt inn og risen er mør. Rør godt i gryten flere ganger underveis. Smak til med sukker, salt og pepper.
3. Skru ovnen på 220°. Hell bologneserisottoen i en ildfast form, dryss med revet mozzarella, og gratiner retten i ovnen i 10 minutter til osten er smeltet og gyllen.
4. Servering: Server bologneserisottoen rett fra den ildfaste formen, eventuelt sammen med en blandet grønn salat.

Klassikerne bolognese og risotto møter hverandre i denne velsmakende retten, som forener det beste fra to verdener. FOTO: Columbus Leth
Klassikerne bolognese og risotto møter hverandre i denne velsmakende retten, som forener det beste fra to verdener. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: One pot-pasta med laks, spinat og frisk estragon

4 personer
Tid: 25 min

Ingredienser
400 g laksefilet
2 purrer
150 g frisk spinat
1 håndfull frisk estragon
350 g pasta
6 dl grønnsakbuljong
1 dl kremfløte
200 g frosne erter
½ sitron
salt og pepper

Til servering
50 g parmesan
1 håndfull frisk estragon
1 brød

1. Skjær laksefiletene I store terninger. Rens purrene, og skjær dem i tynne skiver. Skyll og renn av spinaten. Skyll og hakk estragon fint. Legg laks, purre, spinat, estragon, pasta, buljong og fløte i en gryte, og la det koke opp.
2. Legg logg på gryten, og la retten småkoke ved lav varme i ca. 10 minutter til pastaen er mør. Ta av lokket, tilsett erter, og rør rundt i gryten. La retten syde i ca. 2 minutter til ertene er tint. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
3. Servering: Anrett pastaretten i dype tallerkener, og topp med friskrevet parmesan og hakket estragon. Server med brød.

Ha alle ingrediensene i en gryte, og gled deg til en enkel og god rett – og nesten ingen oppvask. FOTO: Columbus Leth
Ha alle ingrediensene i en gryte, og gled deg til en enkel og god rett – og nesten ingen oppvask. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Koteletter med fennikel-purre-grateng

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 40 min

Ingredienser
4 tykke svinekoteletter
½ ss provencekrydder
salt og pepper
2 ss smør til steking

Fennikel-purre-grateng
2 fennikler
2 purrer
1 håndfull frisk estragon
salt og pepper
2 dl grønnsakbuljong
3 dl kremfløte
25 g parmesan

Tilbehør
100 g blandet grønn salat
4 ss olivenolje
2 ss epleeddik
1 ss flytende honning
1 ts dijonsennep
salt og pepper
50 g mandler

1. Fennikel-purre-grateng: Skru ovnen på 200°. Skyll og skjær fennikler og purrer i tynne skiver. Skyll og hakk estragon. Fordel grønnsakene i en langpanne sammen med den finhakkede estragonen, og krydre med salt og pepper. Hell buljong og fløte over grønnsakene i langpannen, og dryss over friskrevet parmesan. Stek dette i ovnen i 35–40 minutter til grønnsakene er møre og fløten har tyknet.
2. Dypp kotelettene tørre med kjøkkenpapir, og krydre med provencekrydder, salt og pepper. Stek kotelettene i smør på en stekepanne på høy varme, mens du trykker dem lett ned med en stekespade, så de blir jevnt stekt. Stek dem i ca. 2 minutter på hver side. Drypp litt av fettet fra pannen over kotelettene med en skje underveis.
3. Snu kotelettene igjen, og stek dem i ytterligere 2 minutter på hver side til de er gjennomstekte og møre. Legg kotelettene på en tallerken, og la dem hvile i et par minutter før servering.
4. Tilbehør: Skyll og tørk salaten. Rør olje, eddik, honning, sennep, salt og pepper sammen i en skål, og vend vinaigretten sammen med salaten. Anrett den i en skål, og dryss med grovhakkede mandler. Server de stekte kotelettene med fennikel-purre-grateng og salat.

I stedet for de klassiske fløtegratinerte potetene kan du servere fløtegratinerte grønnsaker til kotelettene. FOTO: Columbus Leth
I stedet for de klassiske fløtegratinerte potetene kan du servere fløtegratinerte grønnsaker til kotelettene. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer