Mandag: Stekt gnocchi med grønnkål, tomatsaus og tre oster
4 personer
Tid: 35 min
Ovnstid: Minst 30 min
Ingredienser
500 g gnocchi
50 g ricotta
½ potte basilikum
1 fersk mozzarellakule
3 ss brødrasp
Tomatsaus
1 løk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
2 bokser hakkede tomater
1 ss epleeddik
1 ½ ts tørket oregano
1 ts sukker
salt og pepper
Sprø grønnkål
150 g fersk grønnkål
2 ss olivenolje
1 ts tørkede chiliflak
salt og pepper
Til servering
Varme rundstykker
1. Tomatsaus: Rens og hakk løk og hvitløk fint. Stek begge deler i litt olje i en gryte i ca. 5 minutter. Tilsett hakkede tomater, eddik, oregano og sukker, og la det koke opp. Skru ned til middels varme, og la tomatsausen småkoke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
2. Sprø grønnkål: Skru ovnen på 190°. Fjern de grove stilkene fra grønnkålen, og skyll den grundig. Tilsett olje, og krydre med chiliflak, salt og pepper. Fordel grønnkålen på en bakeplate med bakepapir, og stek den sprø i ovnen i ca. 10 minutter.
3. Hell gnocchi, ricotta og hakket basilikum i tomatsausen, rør rundt, og la sausen småkoke i ytterligere 5 minutter. Fordel halvparten av tomatsausen i bunnen av en ildfast form. Dryss over revet parmesan og halvparten av mozzarellaen skåret i tynne skiver. Fordel halvparten av den sprø grønnkålen oppå. Gjenta med enda et lag, og avslutt med brødrasp og revet parmesan på toppen. Stek formen i ovnen i ca. 20 minutter, til det er boblende varmt.
4. Servering: Server retten rett fra formen med varme rundstykker.


Slik lager du deilige vegetarboller og falafeler
Tirsdag: Sprø torsk med rød pesto, rotfrukt-frittes og erter
4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 40 min
Ingredienser
25 g parmesan
50 g panko eller annen brødrasp
600 g torskefilet
salt og pepper
2 ss rød pesto
Rotfrukt-frittes
500 g søtpotet
500 g pastinakk
2 ss olivenolje
salt og pepper
Tilbehør
200 g frosne erter
3 ss majones
2 ss rød pesto
1. Rotfrukt-frittes: Skru ovnen på 200°. Skrell søtpoteter og pastinakker, og skjær dem i staver. Fordel dem på en bakeplate kledd med bakepapir. Tilsett olje, og krydre med salt og pepper. Stek rotfrukt-frittesene i ovnen i 35–40 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Vend gjerne rundt i dem underveis. Riv parmesanen fint, og rør den sammen med rasp i en skål.
2. Skjær torskefiletene i 4 porsjonsstykker, og krydre dem med salt og pepper. Smør rød pesto på toppen av torskestykkene, og dryss over raspblandingen. Fordel torskestykkene i en ovnsform med bakepapir, og stek dem i ovnen i ca. 15 minutter, til de er gjennomstekte og fiskekjøttet deler seg i fine flak.
3. Tilbehør: Tin ertene, eller gi dem et kjapt oppkok i en kasserolle med kokende vann. Renn av, og hell dem i en skål. Rør majones og rød pesto sammen til en dipp i en skål. Server sprø torsk med rotfrukt-frittes, erter og pestodipp.

Onsdag: Røstiburger med parmaskinke, tomatsalsa og chilimajones
4 personer
Tid: 45 min
Ovnstid: 10 min
Ingredienser
Søtpotetrøsti
400 g søtpotet
1 løk
1 ts tørkede chiliflak
1 egg
3 ss maisenna
salt og pepper
olivenolje til steking
4 skiver parmaskinke
Tomatsalsa
300 g cherrytomater
½ potte basilikum
1 ss epleeddik
salt og pepper
Chilimajones
4 ss majones
1 ss chilisaus, f.eks. sambal oelek
1 ts flytende honning
salt og pepper
Til servering
4 burgerbrød
50 g blandet grønn salat
1. Søtpotetrøsti: Skrell søtpotetene, og riv dem grovt. Rens og riv løken grovt, og rør det sammen med revet søtpotet, chiliflak, egg, maisenna, salt og pepper i en skål. Varm opp en panne med rikelig olje. Legg 4 fulle skjeer med røstiblanding på pannen, så du får 4 store potetkaker. Trykk dem lett sammen med en stekespade. Stek røstiene i 4–5 minutter på hver side, til de er gylne og sprø. La dem renne av på tørkepapir.
2. Skru ovnen på 200°. Legg parmaskinke på en bakeplate kledd med bakepapir, og stek det i ovnen i 8–10 minutter, til det er sprøtt.
3. Tomatsalsa: Skyll tomatene, skjær dem i små terninger, og kast overskytende væske. Rør tomatene sammen med friskhakket basilikum og eddik i en skål, og krydre med salt og pepper.
4. Chilimajones: Rør majones, chilisaus og honning sammen i en skål, og krydre med salt og pepper.
5. Servering: Varm burgerbrødene. Skyll og tørk salaten. Smør burgerbrødene med chilimajones, og tilsett salat, røsti, sprø parmaskinke og tomatsalsa, og server.


Middagstips: Gratinert bolognese-risotto
Torsdag: Kylling i tomatsaus med gremolata og frisk pasta
4 personer
Tid: 40 min
Ingredienser
500 g kyllingfilet
1 løk
1 rødløk
1 fedd hvitløk
200 g gulrøtter
200 g squash
1 ½ ss olje til steking
1 ss provencekrydder
¼ ts chilipulver
70 g tomatpuré
1 boks hakkede tomater
3 dl kyllingbuljong
1 dl kremfløte
1 ts sukker
1 ss epleeddik
salt og pepper
Gremolata
1 potte kruspersille
1 fedd hvitløk
1 usprøytet sitron
Til servering
400 g pasta
1. Skjær kyllingfiletene i små terninger. Rens løk, rødløk og hvitløk, og hakk dem grovt. Skrell gulrøttene, skyll squashen, og skjær begge deler i små terninger.
2. Brun kyllingkjøttet på alle sider i olje i en gryte. Tilsett de 3 typene løk, gulrøtter og squash, og stek videre i 2–3 minutter. Krydre med provencekrydder og chilipulver, og stek videre i 1 minutt. Hell tomatpuré, hakkede tomater, buljong og fløte i gryten, og la sausen koke opp. Skru ned til middels varme, og la sausen småkoke i 10–15 minutter. Smak sausen til med sukker, eddik, salt og pepper, og hold den varm inntil servering.
3. Gremolata: Skyll persillen godt, napp bladene av stilkene, og hakk dem grovt. Rens hvitløken, og hakk den fint. Skyll og riv sitronen fint. Rør persille, hvitløk og sitronskall sammen i en skål.
4. Servering: Kok pasta etter anvisning på pakken, og renn av. Server kylling i tomatsaus med pasta og et dryss gremolata.

Fredag: Hakkebøffer med grønnsakcrumble og grønn salat
4 personer
Tid: 40 min
Ovnstid: 40 min
Ingredienser
500 g karbonadedeig
1 potte kruspersille
2 ss kapers
salt og pepper
1 ½ ss olje til steking
Grønnsakcrumble
300 g poteter
300 g gulrøtter
200 g pastinakk
2 ss olivenolje
1 ts grov sennep
1 ts flytende honning
1 ss provencekrydder
salt og pepper
50 g hasselnøttkjerner
25 g panko eller annen brødrasp
25 g parmesan
50 g smør
Grønn salat
100 g blandet grønn salat
1 rødløk
200 g cherrytomater
1 ts grov sennep
1 ts flytende honning
2 ss epleeddik
3 ss olivenoljesalt og pepper
1. Grønnsakcrumble: Skru ovnen på 200°. Skrell poteter, gulrøtter og pastinakker, og skjær dem i passe små terninger. Rør olje, sennep, honning, provencekrydder, salt og pepper sammen til en marinade i en stor skål, og vend grønnsakene i marinaden.
2. Fordel grønnsakene i en ildfast form, og stek dem i ovnen i 25 minutter. Vend gjerne i dem underveis. Hakk hasselnøttene grovt, og bland dem sammen med rasp og friskrevet parmesan i en skål.
3. Ta formen ut av ovnen, og fordel crumblen oppå grønnsakene. Skjær smøret i små terninger, og fordel dem oppå. Sett formen inn i ovnen i ytterligere ca. 15 minutter, til grønnsakene er møre.
4. Grønn salat: Skyll og tørk salaten. Rens rødløken, og skjær den i tynne skiver. Skyll tomatene, og skjær dem i halve. Rør sennep, honning, eddik og olje sammen i en stor skål, og krydre med salt og pepper. Vend salat, rødløk og tomater sammen med dressingen.
5. Ta karbonadedeigen ut av kjøleskapet. Skyll og hakk persille grovt. Renn av kapers i en sikt, og hakk dem grovt. Form karbonadedeigen til 4 hakkebøffer, og krydre dem med salt og pepper. Stek bøffene ved høy varme i olje på en panne til de får en god stekeskorpe på begge sider. Skru ned til middels varme, og stek dem ferdige. Server hakkebøffene med grønnsakcrumble og grønn salat.
