Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Kjøttboller i karri med eple og perlebygg. FOTO: Columbus Leth
Kjøttboller i karri med eple og perlebygg. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Kjøttboller i karri med eple og perlebygg

4 personer
Tid: 45 min

Ingredienser
Kjøttboller
1 løk
500 g kjøttdeig av svin
1 ½ ts salt
1 egg
½ dl helmelk
½ ts pepper
1 l kyllingbuljong til koking

Karrisaus
1 løk
1 eple
1 ss smør
1 ss karri
2 ss hvetemel
6 dl kyllingbuljong (kokevannet fra kjøttbollene)
1 ½ dl helmelk
1 ss epleeddik
salt og pepper

Tilbehør
3 dl perlebygg

Til servering
2 epler
1 potte kjørvel

1. Kjøttboller: Rens og riv løken fint. Rør kjøttet sammen med salt i en skål, og tilsett deretter løk, egg, melk og mel. Rør det sammen til en farse, og krydre med pepper. Form farsen til små kjøttboller. Kok opp buljong i en kasserolle, og legg kjøttbollene i kasserollen. La dem småkoke i 5–8 minutter, til de kommer opp til overflaten. Ta dem opp med en hullsleiv. Sil av kokevannet og ta vare på det.
2. Tilbehør: Kok perle­byggen etter anvisning på pakken. Renn av.
3. Karrisaus: Rens og hakk løk fint. Skyll eplet, og skjær det i små terninger. Smelt smør i en gryte, tilsett karri, og la det steke i 1 minutt. Tilsett løk og eple, og la det steke i 2 minutter, til løken er myk.
4. Tilsett mel, og rør rundt. Hell kokevannet fra kjøttbollene i gryten, litt om gangen, og rør godt til sausen tykner. Tilsett melk, la sausen koke opp, og la den deretter småkoke i 5 minutter. Smak sausen til med eddik, salt og pepper. Legg kjøttbollene i sausen, og varm dem godt ­igjennom.
5. Servering: Skyll eplene, og skjær dem i små terninger. Server boller i karri med perlebygg, epleterninger og kjørvel.

Får du ikke tak i perlebygg, kan du fint bruke vanlig ris til denne retten. FOTO: Columbus Leth
Får du ikke tak i perlebygg, kan du fint bruke vanlig ris til denne retten. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Hvit pizza med mascarpone, pancetta og purre

4 personer
Tid: 15 min
Steketid: 12 min

Ingredienser
2 pk. ferdig pizzabunn, gjerne fullkorn
100 g mascarpone
salt og pepper
1 squash
2 purrer
2 ss olivenolje
1 usprøytet sitron
1 ts tørkede chiliflak
200 g pancetta i skiver

Til servering
½ potte basilikum
25 g parmesan

1. Skru ovnen på 250° varmluft, og la 2 ovnsplater varmes opp i ovnen. Legg pizzabunnene på hvert sitt ark bakepapir, og smør mascarpone oppå i et jevnt lag. Krydre godt med salt og pepper. Skyll squash, og skjær den i tynne skiver, ev. på et mandolinjern. Rens purrene, og skjær dem i tynne skiver.
2. Fordel squash- og purre­skiver på pizzabunnene, drypp over olje, og dryss over finrevet sitronskall og chiliflak. Fordel pancettaskivene på pizzaene. Trekk bakepapiret med pizzaene over på de varme ovnsplatene, og stek dem i ovnen i ca. 12 minutter, til de er gjennomstekte og pancettaen er lett sprø.
3. Servering: Skyll og tørk basilikum. Høvle parmesan grovt. Server pizzaene rykende varme med basilikum og parmesan på toppen.

Pizzaen er «hvit» fordi tomatsausen og revet ost er erstattet av italiensk kremost. Tips! Med ferdigkjøpt pizzabunn lager du denne ferdig på under en halvtime. FOTO: Columbus Leth
Pizzaen er «hvit» fordi tomatsausen og revet ost er erstattet av italiensk kremost. Tips! Med ferdigkjøpt pizzabunn lager du denne ferdig på under en halvtime. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Kremet mascarponesaus med laks og fennikel

4 personer
Tid: 25 min
Steketid: 20 min

Ingredienser
2 purrer
1 fennikel
1 ss smør til steking
150 g mascarpone
1 dl helmelk
1 dl grønnsakbuljong
½ usprøytet sitron
1 bunt frisk dill
salt og pepper
450 g fersk laksefilet uten skinn

Tilbehør
400 g fersk pasta
1 grovt brød

1. Skru ovnen på 200°. Rens purrer og fennikel, og skjær begge deler i tynne skiver, for eksempel på et mandolinjern. Stek purrer og fennikel i smør i en panne i 2–3 minutter. Tilsett mascarpone, melk og buljong, og kok sausen langsomt opp. Skru ned til lav varme, og la den småkoke i 2–3 minutter.
2. Skyll og riv sitron fint, og press ut saften. Skyll og hakk dillen, og vend halvparten i sausen. Smak sausen til med sitronskall, sitronsaft, salt og pepper, og hell den i en smurt ildfast form.
3. Skjær laksefiletene i store terninger, og legg dem i sausen. Krydre med salt og pepper, sett formen i ovnen, og stek retten i ca. 20 minutter, til laksebitene er gjennomstekt.
4. Tilbehør: Kok pastaen etter anvisning på pakken. Renn av. Ta formen ut av ovnen, og dryss over resten av den hakkede dillen. Server retten med nykokt pasta og brød.

En fløtesaus med purre, sitron og fennikel er helt perfekt til laksen. Tips! Du kan bruke den pastatypen du selv ønsker til denne retten. FOTO: Columbus Leth
En fløtesaus med purre, sitron og fennikel er helt perfekt til laksen. Tips! Du kan bruke den pastatypen du selv ønsker til denne retten. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Kyllingpai med karri, purre og erter

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 30 min

Ingredienser
Paideig

200 g hvetemel
50 g rugmel
3/4 ts salt
1 dl olivenolje
½ dl vann
1 avlang paiform, 35 × 11 cm

Kyllingfyll
250 g kyllingfilet
2 purrer
1 ss olivenolje
1 ts karri
salt og pepper
125 g frosne erter
2 egg
1 dl helmelk
25 g parmesan
½ usprøytet sitron

Til servering
1 potte kjørvel

1. Paideig: Skru ovnen på 200°. Bland mel, rugmel og salt sammen i en skål. Tilsett olje og vann, og samle deigen raskt med hendene. Kjevle ut deigen på et meldrysset bord, og dekk en smurt paiform med deigen. Prikk bunnen med en gaffel, og forstek den i ovnen i ca. 10 minutter. Ta paibunnen ut av ovnen, og la den avkjøles på en rist.
2. Kyllingfyll: Skjær kyllingfiletene i små terninger. Rens purrene, og skjær dem i tynne skiver. Brun kyllingkjøttet i olje på en panne i 2 minutter. Tilsett purrene, og stek dem med i ytterligere 2 minutter, til de faller lett sammen. Krydre med karri, salt og pepper. Hell kyllingfyllet i en skål, og vend ertene i.
3. Pisk egg, melk og friskrevet parmesan sammen i en annen skål, og krydre med finrevet sitronskall, salt og pepper. Fordel kyllingfyllet i den forstekte paibunnen, og hell eggeblandingen over. Stek paien i ovnen i 15–20 minutter, til eggemassen har satt seg.
4. Servering: Server paien varm med frisk kjørvel på toppen.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Entrecôte med polentafrites og stekt brokkoli

4 personer
Tid: 40 min
Avkjøling polenta: Minst 2 timer
Ovnstid: 35 min

Ingredienser
4 entrecôter
salt og pepper
olivenolje til steking

Polentafrites
1¼ l vann
250 g maisgryn
salt
50 g parmesan
2 ss olivenolje til pensling
2 ts tørket rosmarin

Ovnsbakt brokkoli
1 brokkoli
1 ½ ss olivenolje
salt
20 g parmesan
½ usprøytet sitron

Urtedipp
2 dl gresk yoghurt, 10 %
1 ss majones
2 ts grov sennep
1 ss flytende honning
2 ts sitronsaft
salt og pepper
½ potte basilikum
1 potte dill

1. Polentafrites: Hell vann, maisgryn og 3/4 ts salt i en kasserolle, og la det koke opp. La det deretter småkoke i ca. 10 minutter, til grøten er kremete. Riv parmesanen, og rør halvparten av parmesanen i maisgrøten (spar resten i kjøleskapet). Hell grøten i et stort fat dekket med bakepapir, glatt den ut i et jevnt lag, og sett den i kjøleskapet i minst 2 timer (gjerne natten over), til den er helt kald og fast.
2. Skru ovnen på 210° varmluft. Skjær den stivnede polentaen ut i avlange friteser, og fordel dem på en bakeplate dekt med bakepapir. Pensle fritesene med olje, krydre med salt og rosmarin, og dryss resten av parme­sanen over. Stek fritesene i ovnen i ca. 35 minutter, til de er gylne og sprø. Vend dem gjerne et par ganger underveis i stekingen.
3. Ovnsbakt brokkoli: Skyll brokkolien, og skjær den i store buketter. Fordel dem på en bakeplate kledd med bakepapir, pensle dem med litt olje, og krydre med salt. Riv parmesanen over brokkolibukettene, og dryss finrevet sitronskall over. Stek brokkolibukettene i ovnen samtidig med poltenta­fritesene i 15–20 minutter.
4. Urtedipp: Rør yoghurt, majones, sennep, honning og sitronsaft sammen i en skål, og krydre med salt og pepper. Skyll og hakk basilikum og dill fint, og rør urtene i dressingen. Tørk kjøttet tørt med kjøkkenpapir, og krydre med salt og pepper. Stek biffene i olje på en varm panne i 1–2 minutter på hver side. Skru ned til middels varme, og stek dem ferdig, til de er stekt slik du ønsker. Server entrecôtene med polentafrites, bakt brokkoli og urtedipp.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer