Mandag: Kyllingramen-suppe
4 porsjoner
Tid: 30 min
Ingredienser
Kyllingramen-buljong
1 ss sesamolje
1 ss ingefær, revet
1 ss hvitløk, revet
1 ½ l kyllingbuljong
3 ss soyasaus
Kyllingramen
250 g fullkornnudler
100 g gulrot
100 g grønnkål
4 vårløk i tynne strimler
400 g kyllingbrystfilet, stekt eller dampet
4 egg, bløtkokte
tørket chilipulver
sesamfrø
1 sushiark (nori) i stykker eller strimler
chilisaus
Slik gjør du
1. Stek ingefær og hvitløk med 2 ts sesamolje i en medium varm kasserolle. Ha i kyllingbuljongen, og kok opp. Ha i soyasaus og resten av sesamoljen. Kok nudlene etter anvisning på pakken. Vask gulroten, og kutt den i tynne strimler. Vask grønnkålen, og riv den i ganske små biter. Du kan gni dem litt mellom hendene for å mykne bladene. Kutt vårløkene i tynne strimler. Riv eller skjær den stekte kyllingen i passe store biter.
2. Servering: Ha nudler i suppeboller. Ha over gulrot, grønnkål, vårløk og kylling. Hell over den dampende varme suppen, og tilsett bløtkokt egg som er delt i to. Dryss litt tørkede chiliflak, sesamfrø og biter eller strimler av nori over hver bolle. Server straks, eventuelt med litt chilisaus ved siden av, slik at alle kan ha i så mye de vil.
3. Retten kan enkelt gjøres vegetarisk ved å erstatte kyllingkraften med grønnsakbuljong, og ved å erstatte kyllingen med tofu, tempeh eller seitan.

Kaken for deg som elsker is, brownie og jordbær


Unngå denne vanlige grilltabben
Tirsdag: Perlebyggrisotto med rotgrønnsaker
4 porsjoner
Tid: 60 min
Ingredienser
Perlebyggrisotto
300 ml perlebygg, bløtlagt i minst
3 timer
1 sjalottløk
2 ss olivenolje
1 dl eplejuice
5 dl grønnsakkraft
1 dl parmesanost, revet
1 dl friske urter, hakket (som persille, gressløk og basilikum)
noen dråper sitronsaft
salt og kvernet pepper
3 ss hasselnøtter, hakket og ristet
3 ss gresskarkjerner, ristet
Stekte rotgrønnsaker
3 rødbeter
4 gulrøtter
1 liten selleri
2 fedd hvitløk
1 ss sitronsaft
1 ts honning
2 ss olivenolje
salt og kvernet pepper
1. Vask, rens og skjær alle rotgrønnsakene i jevnstore biter eller staver. Bland grønnsakene med presset hvitløk, sitronsaft, honning, olivenolje, og smak til med salt og pepper, og fordel dem på et stekebrett (eller en ildfast form) dekket med bakepapir. Stek grønnsakene i ca. 40 minutter på 200 grader, til de er møre. Snu grønnsakene noen ganger mens de steker.
2. Finhakk sjalottløken, og stek den i olivenolje til den er gjennomsiktig. Tilsett perlebyggen, og rør godt.
3. Tilsett eplejuice og kyllingkraft. La det småkoke i ca. 40 minutter, mens du rører av og til, helt til perlebyggen er myk og det meste av væsken er fordampet. Rør inn ost og urter, og smak til med noen dråper sitronsaft, salt og nykvernet pepper.
4. Fordel perlebyggrisottoen på tallerkener, og tilsett ristede grønnsaker. Dryss over nøtter og gresskarfrø.

Onsdag: Vegetarpizza
4–6 porsjoner
Tid: 60 min + forberedelser
Ingredienser
Pizzabunn
40 g fersk gjær
4 dl vann med romtemperatur
4 dl vanlig hvetemel
4 dl fullkornshvetemel, finsiktet
4 ss olivenolje
1 ts salt
Topping
2 dl tomatsaus
2 rødløk
1 gul paprika
1 grønn paprika
1 søt paprika
½ brokkoli
½ blomkål
200 g revet ost
2 ss olivenolje
flaksalt
små salatblader og/eller basilikum til pynt
1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Hell over vannet, og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett vanlig mel og grovt mel, og rør blandingen raskt sammen til en deig. Tilsett olivenolje og salt, og elt deigen i 10–15 minutter, til den er jevn og elastisk (elt på full hastighet de siste minuttene). Dekk bakebollen til med plastfolie, og legg et kjøkkenhåndkle over den. La deigen heve til den har doblet volum.
2. Skrell og skjær løk og paprika i tynne skiver. Del brokkolien i små buketter, og riv blomkålen.
3. Forvarm ovnen til 220 grader. Brett deigen sammen, og del den i to like store deler. Kjevle hver porsjon ut til to pizzabunner. Ha dem over på et stekebrett dekket med bakepapir. Smør tomatsaus på bunnene, og dryss over ost og blomkål. Tilsett løk, paprika og brokkoli. Drypp over olivenolje, og dryss over noen flak salt.
4. Stek pizzaen på midterste rille til grønnsakene er myke, overflaten er gyllen og bunnen stekt. Dette bør ta ca. 20–25 minutter.

Derfor bør du være forsiktig med dette sitrontrikset

Torsdag: Blomkål-chili con carne
4 porsjoner
Tid: 2 timer
Ingredienser
300 g brune bønner, kokte
400 g høyrygg (eller ekstra brune bønner hvis du ønsker den plantebaserte versjonen «chili sin carne»).
1 stor løk
1 rød paprika
1 grønn paprika
400 g plommetomater
2 fedd hvitløk
1 rød chili
1 ts malt koriander
1 liten kanelstang
2 ts malt spisskummen
2 ts paprika
2 ts chilipulver
2 ss tomatpuré
1 ss brunt sukker eller flytende honning
3 dl oksekraft/buljong
2 ss mørk sjokolade (minst 70 %), revet
1 blomkål
4 ss rapsolje eller mild olivenolje til steking
salt og kvernet pepper
naturellyoghurt eller rømme
finhakket fersk persille og/eller koriander
1. Skjær kjøttet i små biter. Skrell og kutt løken og paprikaen i jevnstore biter. Fjern stilkene fra tomatene, og hakk tomatene. Skjær chili og hvitløk i tynne skiver.
2. Stek løk, chili og hvitløk i 2 ss olje i en tynnbunnet panne. Tilsett de tørkede urtene og kjøttet. Stek til kjøttet er brunet.
3. Rør inn tomatpuré, og tilsett tomater, paprika, kraft/buljong, sukker og en god klype salt. Kok opp, dekk med lokk, og la det småkoke i en time. Rør av og til. Ta av lokket, og la det småkoke i en halvtime til, eller til kjøttet er skikkelig mørt. Tilsett salt og pepper etter smak.
4. Skyll bønnene grundig i vann, og rør dem inn i blandingen mot slutten av koketiden. Riv sjokoladen, og rør den inn helt mot slutten (spar ev. litt for å strø på før servering).
5. Vask og riv blomkålen, eller del den i grove biter og kjør dem i en food processor til det minner om ris (eller små korn). Varm opp en stor stekepanne med 2 ss olje, og stek blomkålrisen i 3–4 minutter, rør jevnlig. Tilsett salt og pepper etter smak.

Middagstips: Vårruller med kjøtt og spisskålsalat

Fredag: Vegetartaco med en vri
4 porsjoner
Tid: 60 min
Ingredienser
Soppstuing
400 g østers- eller portobellosopp
1 løk
2 fedd hvitløk
2 ts malt spisskummen
5 ts malt koriander
5 ts røkt paprika
2 ss sterk chilisaus (gjerne chipotle)
1 ss tomatpuré
3 ss soyasaus med lite salt
½ dl vann
1 ss flytende honning
2 dl brune eller svarte bønner, kokte
malt pepper
2 ss mild olivenolje til steking
Tomatsalsa
400 g tomater
1 grønn eller rød chili
1 liten rødløk
1 fedd hvitløk
2 ss limejuice
1 dl frisk koriander, hakket
en klype salt
en klype sukker
Den beste guacamolen
2 modne avokadoer
1 lime
1–2 fedd hvitløk
½ rød chili, finhakket uten frøene
Til servering
12 små maistortillaer
salatblader
100 g rødkål, i tynne skiver
200 g mango i terninger
limeskiver
ferske eller syltede jalapeños
1. Soppstuing: Skjær soppen i biter eller skiver. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Stek løken på middels varme i ca. 8 minutter, til den er myk og gyllen, rør med jevne mellomrom. Tilsett hvitløk, spisskummen, koriander og paprika, og la det steke under omrøring i cirka to minutter.
2. Tøm løkblandingen ut på en tallerken, og sett til side inntil videre. Hell litt ekstra olje i pannen, og stek soppen på høy varme til den er gyllen og gjennomstekt. Skru ned varmen, hell løkblandingen tilbake i pannen sammen med litt chilisaus, tomatpuré, soyasaus, vann og honning. Kok opp under omrøring, og la det koke til det meste av væsken er fordampet. Rør jevnlig for å unngå at den brenner seg fast til bunnen. Rør til slutt inn bønnene, og tilsett litt pepper etter smak.
3. Tomatsalsa: Kutt tomatene i små biter. Skrell og finhakk løk og hvitløk, og skjær chilien i tynne skiver. Bland tomater, chili, løk, hvitløk og limejuice sammen. Smak til med salt og en klype sukker. Tilsett hakket koriander til slutt.
4. Guacamole: Halver avokadoene, fjern steinene, og skrap fruktkjøttet ut i en liten bolle. Bruk en gaffel til å mose kjøttet, og bland inn limesaft, finhakket hvitløk og chili. Tilsett salt og pepper etter smak.
5. Servering: Varm tortillaene, og fyll dem med soppblanding, tomatsalsa, guacamole, rødkål og mango. Tilsett litt ekstra chili og eventuelt noen dråper limejuice. Nyt med familie eller venner!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Stekebrett-trikset nesten ingen vet om
