Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Linsesuppe med kokosmelk og koriander. FOTO: Columbus Leth
Linsesuppe med kokosmelk og koriander. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Laksespyd med tabbouleh og fetakrem

4 personer
Tid: 40 min
Ovnstid: 15 min

Ingredienser
600 g laksefilet
2 ss olivenolje
2 ts malt spisskummen
salt og pepper

Tabbouleh
100 g bulgur
½ agurk
100 g små tomater
1 rødløk
2 håndfuller bladpersille
1 håndfull frisk koriander
1 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
salt og pepper
½ granateple

Fetakrem
2 røde paprika
200 g feta
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
1 ss sitronsaft
¼ ts tørkede chiliflak

1. Skru ovnen på 200°. Skjær skinnet av laksen, og skjær fiskekjøttet i store terninger. Plasser laksebitene på 8 trespyd. Pensle dem med olje, og krydre med spisskummen, salt og pepper. Legg spydene på en bakeplate dekt med bakepapir, og stek dem i ovnen i ca. 10 minutter, til de er gjennomstekt.
2. Tabbouleh: Skyll bulguren grundig, og kok den etter anvisning på pakken. La den renne av og avkjøles litt. Skyll agurk og tomater, og skjær begge deler i små terninger. Rens og hakk rødløk fint. Skyll og hakk persille og koriander. Bland agurk, tomater, rødløk og krydderurter sammen med ­bulguren i en salatskål. Rør olje, sitronsaft, salt og pepper sammen i en skål, og vend dressingen rundt i bulgursalaten. Dryss med granateplekjerner, og sett salaten i kjøleskapet fram til servering.
3. Fetakrem: Skru ovnen på 215°. Skyll paprikaene, og skjær dem i store biter. Fjern kjernene. Legg paprikabitene på en bakeplate med bakepapir, og stek dem i ovnen i 15 minutter, til de har fått et par svarte flekker. Ta dem ut, og avkjøl dem i 5 minutter. Ha paprikaene, feta, olje, renset hvitløk, sitronsaft og chiliflak i en food processor, og kjør til en jevn krem. Hell kremen i en skål.
4. Servering: Server laksespydene med avkjølt tabbouleh og fetakrem.

Den røde fetakremen kalles haydari og er en tyrkisk inspirert dipp som er perfekt til grønnsaker, som saus eller i en sandwich. FOTO: Columbus Leth
Den røde fetakremen kalles haydari og er en tyrkisk inspirert dipp som er perfekt til grønnsaker, som saus eller i en sandwich. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Linsesuppe med kokosmelk og koriander

4 personer
Tid: 25 min

Ingredienser
1 fedd hvitløk
1 stor løk
2 cm frisk ingefær
1 rød chili
1 ss olivenolje til steking
1 ss garam masala
2 ts malt spisskummen
200 g tørkede linser
2 bokser hakkede tomater
1 boks kokosmelk
6 dl grønnsakbuljong
1 ss sitronsaft
salt og pepper

Til servering
1 ½ dl crème fraîche, 18 %
1 håndfull frisk korianderbrød, f.eks. nan

1. Rens og hakk hvitløk og løk fint. Skrell ingefæren, rens chilien, og hakk begge deler fint. Stek hvitløk, løk, ingefær og chili i en gryte med olje i 2 minutter ved middels varme. Tilsett garam masala og spisskummen, og stek videre i 1 minutt. Skyll og renn av linsene. Hell linsene i gryten sammen med hakkede tomater, kokosmelk og buljong, og kok opp suppen under omrøring, så linsene ikke brenner seg fast i bunnen av gryten. Skru ned varmen, og la suppen småkoke i 20–25 minutter, til linsene er møre. Smak suppen til med sitronsaft, salt og pepper, og hold den varm fram til servering.
2. Servering: Anrett suppen i skåler, tilsett en skje crème fraîche, og pynt med frisk koriander. Server med lunt brød.

Det er lett å lage en god linsesuppe som både smaker deilig og metter ordentlig. FOTO: Columbus Leth
Det er lett å lage en god linsesuppe som både smaker deilig og metter ordentlig. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Spagetti med kalkun og hjemmelaget pesto

4 personer
Tid: 35 min

Ingredienser
Pesto og pasta

2 potter frisk basilikum
1 håndfull bladpersille
50 g pinjekjerner
50 g parmesan
1 dl olivenolje
1 ss sitronsaft
salt
400 g spagetti

Stekt kalkun
400 g kalkunbrystfilet
2 ts provencekrydder
salt og pepper
1 ½ ts olivenolje til steking

Til servering
200 g små tomater
2 friske mozzarellakuler

1. Pesto og pasta: Skyll og tørk basilikum og persille. Spar noen basilikumblader til pynt. Ha resten av basilikumbladene i en food processor eller blender sammen med persille, pinjekjerner, friskrevet parmesan og olje, og kjør det til en tyktflytende pesto. Smak pestoen til med sitronsaft og salt, og juster eventuelt konsistensen med litt mer olje. Sett pestoen i kjøleskap fram til servering. Kok spagetti etter anvisning på pakken. Renn av. Vend spagettien sammen med pestoen.
2. Stekt kalkun: Skjær kalkunbrystfiletene i strimler, og krydre dem med provencekrydder, salt og pepper. Stek kalkunstrimlene i en panne med olje ved høy varme til de er gylne og gjennomstekte. Ta dem ut av pannen, og la dem renne av på kjøkkenpapir.
3. Servering: Skyll tomatene, og del dem i to. Renn av mozzarellaene, og plukk dem i mindre biter med fingrene. Anrett spagettien i dyptallerkener, og tilsett stekt kalkun, tomater og mozzarella. Pynt med basilikumblader, og server.

Hjemmelaget pesto fylt med friske krydderurter og pinjekjerner er en sann smaksbombe. FOTO: Columbus Leth
Hjemmelaget pesto fylt med friske krydderurter og pinjekjerner er en sann smaksbombe. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Biff med senneps-krem, potet og asparges

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
4 tykke biffer
salt og pepper
2 ss olivenolje til steking

Sennepskrem
2 dl crème fraîche, 18 %
2 ts dijonsennep
2 ts flytende honning
salt og pepper

Tilbehør
800 g poteter
1 bunt grønne asparges
1 ss smør til steking
salt og pepper

Til servering
50 g blandet grønn salat

1. Sennepskrem: Rør crème fraîche, sennep og honning sammen i en skål, og smak til med salt og pepper. Sett i kjøleskap til servering, så den rekker å trekke til seg smak.
2. Tilbehør: Skrubb potetene, og kok dem møre i lettsaltet vann i ca. 15 minutter. Skyll aspargesene, og kutt av den nederste delen. Stek aspargesene i smør i en panne i ca. 2 minutter, til de har fått litt farge. Krydre med salt og pepper.
3. Biffer: Tørk kjøttet tørt med kjøkkenpapir, og krydre med salt og pepper. Stek biffene i olje i en panne ved høy varme til de får en god stekeskorpe på begge sider. Skru ned varmen, og stek dem ferdige i ca. 5 minutter, til kjøttet er stekt slik du liker det. La biffene hvile i 2–3 minutter før servering, så de holder på saften.
4. Servering: Skyll og tørk salaten, og fordel en håndfull på hver tallerken. Anrett biffer, poteter og asparges ved siden av. Drypp over litt sennepskrem, og server resten i en skål.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Små aspargespaier med parmaskinke og grønn salat

4 personer
Tid: 40 min
Ovnstid: 15 min

Ingredienser
2 bunter grønne asparges
1 ark butterdeig
1 egg
1 usprøytet sitron
25 g parmesan
1 ½ dl crème fraîche, 18 %
1 ts provencekrydder
salt og pepper
30 g pinjekjerner

Salat
75 g blandet grønn salat
200 g små tomater
1 rødløk
½ granateple
3 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
1 ts grov sennep
1 ts flytende honning
salt og pepper

Til servering
4 skiver parmaskinke

1. Paier: Skru ovnen på 200°. Rens aspargesene, og kutt av de nederste endene. Skjær aspargesene over på langs. Rull ut butterdeigen, og skjær den i 4 firkanter på ca. 10 × 12 cm. Riss butterdeigfirkantene forsiktig med en kniv, så det blir ca. 2 cm ledig plass ut til kanten. Pisk egget sammen med en gaffel i en skål, og pensle det rundt kanten på buttedeigbitene. Skyll sitronen, og riv skallet fint. Riv parmesanen fint. Rør sitronskall, parmesan, crème fraîche, provencekrydder, salt og pepper sammen i en skål, og smør det ut på butterdeigbitene. Fordel asparges og pinjekjerner oppå kremen, og stek butter- deigpaiene i ovnen i 15 minutter, til de er gylne og kantene har puffet seg opp.
2. Salat: Skyll og renn av salaten. Skyll tomatene, og del dem i to. Rens rødløken, og skjær den i tynne skiver. Bank ut granat­eplekjernene, og kast de hvite hinnene. Bland salat, tomater og rødløk sammen i en romslig salatskål. Rør olje, sitronsaft, sennep og honning sammen til en dressing i en skål, og krydre med salt og pepper. Vend dressingen sammen med salaten, og dryss over granat­eplekjerner.
3. Servering: Legg 1 skive parmaskinke oppå paiene, og server med salaten.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer