Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Squashpai med purre, mais og cottage cheese. FOTO: Columbus Leth
Squashpai med purre, mais og cottage cheese. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Squashpai med purre, mais og cottage cheese

4 personer
Tid: 30 min
Hviletid paideig: 30 min
Ovnstid: 30 min

Ingredienser
Paideig

200 g hvetemel
50 g rugmel
½ ts salt
1 dl solsikkeolje
½ dl vann
1 paiform, 24 cm i diameter

Grønnsakfyll
2 purrer
1 liten squash
140 g mais
25 g parmesan
3 egg
200 g cottage cheese
2 ts provencekrydder
salt og pepper

Til servering
blandet grønn salat

1. Paideig: Bland hvetemel, rugmel og salt sammen i en skål. Tilsett olje og vann, og rør deigen sammen med en sleiv. Kjevle deigen tynt ut, og legg den i en smurt paiform. Sett den i kjøleskap i 30 minutter. Skru ovnen på 200°. Prikk paibunnen med en gaffel, og forstek den i 10 minutter.
2. Grønnsakfyll: Rens purrene grundig, og skjær dem i tynne skiver. Skyll og renn av maiskjernene. Riv parmesan fint, og legg til side ca. 2 ss til dryss.
3. Pisk parmesan, egg og cottage cheese sammen i en skål, og krydre med provencekrydder, salt og pepper. Vend purre og mais i eggeblandingen. Fordel squashskivene øverst, og dryss over 2 ss revet parmesan. Stek paien i ovnen i ca. 30 minutter, til fyllet er fast og paien er gyllen.
4. Servering: Server paien varm eller lun, og eventuelt med en blandet grønn salat til.

En fyldig grønnsakpai er et lett og lekkert måltid i en travel hverdag. FOTO: Columbus Leth
En fyldig grønnsakpai er et lett og lekkert måltid i en travel hverdag. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Kald sommersuppe med agurk, reker og kjerneknas

4 personer
Tid: 25 min
Avkjøling: Minst 1 time

Ingredienser
1 sjalottløk
2 agurker
200 g edamamebønner uten belg, frosne
1 håndfull frisk mynte
8 dl avkjølt grønnsakbuljong
1 dl crème fraîche, 18 %
1 usprøytet sitron
salt og pepper

Kjerneknas
50 g solsikkekjerner
25 g bokhvetekjerner
1 ss olivenolje til steking
salt

Til servering
200 g reker i lake

1. Rens sjalottløken, og hakk den fint. Skyll agurkene, og skjær dem i mindre biter. Ta edamamebønner ut fra fryseren. Hell sjalottløk, agurk, edamame­bønner, mynteblader (spar litt til pynt), buljong og crème fraîche i en food processor, og kjør til det blir kremete og ensartet. Det tar litt tid før suppen blir helt glatt, så vær tålmodig. Smak suppen til med sitronsaft, salt og pepper. Sett suppen i kjøleskapet i 1 time før servering, så den trekker mer smak og blir helt kald.
2. Kjerneknas: Rist solsikkekjerner og bokhvetekjerner i olje på en panne i et par minutter, til de blir sprø. Krydre med salt, og hell dem ut på et stykke bakepapir til avkjøling.
3. Servering: Anrett den kalde sommersuppen i skåler, og tilsett til slutt avrente reker og kjerneknas. Pynt eventuelt med mynteblader, og server straks.

Server suppen som en lett middag, eventuelt med godt brød, eller som en forrett når du har gjester. FOTO: Columbus Leth
Server suppen som en lett middag, eventuelt med godt brød, eller som en forrett når du har gjester. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Marinerte kyllinglår og sprø sommersalat med cottage cheese

4 personer
Tid: 30 min
Marinering: minst 2 timer
Ovnstid: 30 min

Ingredienser
1 ss brunt sukker
¼ dl soyasaus
¼ dl olivenolje
2 ss limesaft
12 kyllinglår

Sprø sommersalat med cottage cheese
300 g spisskål
1 eple
1 avokado
200 g edamamebønner uten belg, frosne
½ usprøytet sitron
200 g cottage cheese
1 potte frisk dill
salt og pepper

1. Rør brunt sukker, soyasaus, olje og limesaft sammen til en marinade i en stor skål. Dypp kyllinglårene tørre med kjøkkenpapir, og vend dem deretter godt rundt i marinaden. La kyllinglårene marinere i kjøleskapet i minst 2 timer.
2. Skru ovnen på 200° varmluft. Dekk en bakeplate med bakepapir, og fordel kyllinglårene og marinade utover. Stek kyllinglårene i ovnen i ca. 25 minutter til de er fint gylne og gjennomstekte.
3. Sprø sommersalat: Skyll og snitt spisskålen fint. Skyll eplet, og skjær det i små terninger. Del avokadoen i to, fjern steinen, og skjær kjøttet i mindre timer. Tin de frosne edamamebønnene. Press saften av sitronen, og rør den sammen med cottage cheese og finhakket dill i en skål. Smak til med salt og peper. Vend cottage cheese-dressingen sammen med alle grønnsakene, og anrett salaten i en skål.
4. Servering: Server de marinerte kyllinglårene med sprø sommersalat med cottage cheese.

Tips! La gjerne kyllinglårene marinere natten over i kjøleskapet. FOTO: Columbus Leth
Tips! La gjerne kyllinglårene marinere natten over i kjøleskapet. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Pasta i purresaus med sprø pancetta

4 personer
Tid: 20 min

Ingredienser
250 g pancetta eller bacon
1 ss olivenolje til steking
3 purrer
1 ts tørket rosmarin
25 g smør til steking
½ dl hvitvin
2 dl grønnsakbuljong
2 dl kremfløte
salt og pepper
400 g pasta

Til servering
25 parmesan
ev. blandet grønn salat

1. Skjær pancettaen i terninger, og rist dem sprø i olje på en panne. La dem renne av på kjøkkenpapir. Skyll purrene grundig, og skjær dem i tynne skiver. Stek purrer og rosmarin i smør i en dyp panne i ca. 2 minutter. Tilsett hvitvin, og la det koke inn. Tilsett buljong og fløte, og la det koke opp. La det deretter småkoke i 5–7 minutter, til sausen tykner lett. Smak til med salt og pepper. Kok pastaen etter anvisning på pakningen. Renn av i et dørslag.
2. Servering: Vend pastaen rundt i purresausen, og anrett i skåler eller dype tallerkener. Dryss med sprø pancetta, og server med friskrevet parmesan og eventuelt en blandet grønn salat til.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Biff med bakt potet, bønnesalat og urtekrem

4 personer
Tid: 40 min
Ovnstid poteter: 70 min

Ingredienser
800 biff
salt og pepper
ev. olivenolje til steking

Bakte poteter
4 bakepoteter
salt

Bønnesalat
400 g grønne bønner
1 bunt reddiker
1 ts dijonsennep
1 ts flytende honning
2 ss sitronsaft
3 ss olivenolje
salt og pepper

Urtekrem
2 dl crème fraîche, 18 %
1 ts dijonsennep
1 ts flytende honning
1 håndfull bladpersille
1 håndfull frisk dill
salt og pepper

1. Bakte poteter: Skru ovnen på 200°. Skrubb potetene, og skjær et kryss i midten av alle potetene. Krydre potetene med salt, og pakk dem inn i aluminiumsfolie. Sett potetene på et ovnsfat, og stek dem i ovnen i ca. 1 time og 10 minutter, til de er helt møre.
2. Bønnesalat: Skyll bønnene, og kok dem i lettsaltet vann i 4 minutter. Skyll dem deretter straks i kaldt vann, så de bevarer den grønne fargen. Rens reddikene, og skjær dem i skiver. Rør sennep, honning og sitronsaft sammen i en stor skål, og tilsett oljen litt om gangen. Krydre med salt og pepper. Vend bønnene sammen med reddiker og sennepsdressing.
3. Urtekrem: Bland crème fraîche, sennep og honning i en skål. Skyll og hakk krydderurter fint, og rør dem i kremen. Smak til med salt og pepper.
4. Biff: Krydre kjøttet med salt og pepper, og stek det på en hagegrill eller grillpanne i 5–6 minutter på hver side, avhengig av tykkelsen. Hvis du steker kjøttet på en panne, trenger du litt olje til stekingen. La kjøttet hvile i 5 minutter før servering.
5. Servering: Skjær kjøttet i tynne skiver på tvers av fibrene, og server med bakt potet, bønnesalat og urtekrem.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer