Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Torsk med grønt tilbehør og kokte poteter. FOTO: Columbus Leth
Torsk med grønt tilbehør og kokte poteter. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Kremet pasta med oksekjøtt, sopp og brokkoli

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
400 g oksekjøtt i strimler
200 g sjampinjong
1 løk
½ brokkoli
1 ss olivenolje til steking
2 ts tørket timian
2 ½ dl oksebuljong
2 ½ dl kremfløte
1 ss balsamicoeddik
salt og pepper
400 g pasta (f.eks. penne)

Til servering
30 g parmesan
1 håndfull frisk timian

1. Tørk oksekjøttstrimlene tørre med tørkepapir. Rens sjampinjongene, og del dem opp i grove biter. Kutt løken i fine strimler. Kutt brokkoli i små buketter.
2. Stek løken i olje i en gryte til den er blank. Tilsett oksekjøttet, og brun det godt. Tilsett sjampinjong og timian, og stek videre i ca. 2 minutter.
3. Hell buljong og fløte i gryta. Kok opp, og la småkoke i ca. 10 minutter til det tykner lett. Tilsett brokkolibukettene, og la dem varmes opp i sausen i ca. 5 minutter.
4. Smak sausen til med balsamicoeddik, salt og pepper. Kok pastaen etter anvisningen på pakken.
5. Servering: Vend den kokte pastaen inn i sausen, og anrett i dype tallerkener. Dryss over revet parmesan og frisk timian. Server rykende varm.

Dette er en skikkelig god pastarett, som er klar på bare 30 minutter. FOTO: Columbus Leth
Dette er en skikkelig god pastarett, som er klar på bare 30 minutter. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Kjøttkaker og spisskålssalat med bringebær og mormordressing

4 porsjoner
Tid: 40 min

Ingredienser
500 g kjøttdeig av svin
10 g salt
1 løk
100 g gulrøtter
2 egg
1 dl melk
3 ss hvetemel
½ ts pepper
1 ss olivenolje til steking
1 ss smør til steking

Spisskålsalat
300 g spisskål
1 bunt grønne asparges
125 g bringebær
50 g salte mandler
1 håndfull dill

Dressing
1 sitron
1 ½ dl kremfløte
1 ss sukker
salt og pepper

Til servering
kokte poteter

1. Kjøttkaker: Kna kjøttet seigt med salt i en stor bolle. Riv løk og gulrøtter fint. Bland revet løk og gulrøtter, egg, melk, mel og pepper med kjøttet, og rør det sammen til en sammenhengende farse. La farsen hvile i 15 minutter. Form farsen til kjøttkaker, og stek dem på begge sider i en varm panne med olje og smør til de er gylne og gjennomstekte.
2. Spisskålssalat: Skyll spisskålen, og skjær den opp i fine biter. Klem kålen i hendene til den blir litt myk. Skyll aspargesene, og kutt av og kast den nederste delen. Skjær deretter aspargesene i mindre biter på skrå.
3. Dressing: Press ut saften av sitronen i en skål, og rør den sammen med fløte og sukker. La blandingen stå litt til fløten tykner. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer sukker og sitronsaft – så balansen mellom syrlig og søt er god.
4. Vend litt dressing sammen med spisskål og asparges i en skål. Fordel bringebær og grovhakkede mandler over salaten, og strø over med dill.
5. Servering: Server nystekte kjøttkaker med spisskålssalat og resten av dressingen i en skål ved siden av. Server gjerne sammen med kokte poteter.

Klassiske kjøttkaker går aldri av moten, men tilbehøret kan alltids piffes opp. FOTO: Columbus Leth
Klassiske kjøttkaker går aldri av moten, men tilbehøret kan alltids piffes opp. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Meksikansk lasagne med kylling og cheddar

4 porsjoner
Tid: 30 min
Ovnstid: 35 min

Ingredienser
2 løk
150 g gulrøtter
500 g kyllingbrystfillet
2 ss olivenolje til steking
3 ss tacokrydder
1 ss maisenna
2 ss tomatpuré
2 bokser hakkede tomater
3 dl grønnsaksbuljong
1 boks kidneybønner
150 g mais
1 ss balsamicoeddik
½ ts sukker
salt og pepper
9 lasagneplater
200 g revet cheddar

Til servering
grønn salat

1. Finhakk løk. Skrell gulrøttene, og kutt dem opp i terninger. Stek løk og gulrøtter sammen i olje i en gryte et par minutter til de tar litt farge. Tilsett tacokrydder, maisenna, tomatpuré, hakkede tomater og grønnsaksbuljong. Kok opp. Skru platen ned til middels varme, og la småkoke i ca. 10 minutter.
2. Renn av bønner og mais, og ha dem i gryten. Smak til med balsamicoeddik, sukker, salt og pepper.
3. Skru ovnen på 200 grader. Smør en ildfast form med smør. Legg et tynt lag med saus i bunnen av formen etterfulgt av lasagneplater, og dryss over litt av osten. Fortsett slik med saus, lasagneplater og avslutt med ost på toppen. Dekk formen med aluminiumsfolie, og stek lasagnen i 25 minutter. Fjern aluminiumsfolien, og stek lasagnen i ytterligere 10 minutter til overflaten er gyllen. Avkjøl i 5 minutter.
4. Servering: Server lasagnen med en grønn salat.

Det meksikanske og italienske kjøkkenet går hånd i hånd i denne retten. FOTO: Columbus Leth
Det meksikanske og italienske kjøkkenet går hånd i hånd i denne retten. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Torsk med grønt tilbehør og kokte poteter

4 porsjoner
Tid: 25 min
Ovnstid: 25 min

Ingredienser
500 g torskefilet
1 løk
200 g spisskål
1 ss smør til steking
150 g gulrøtter
1 bunt grønn asparges
1 håndfull fersk dill
salt og pepper
1 dl hvitvin
1 dl grønnsaksbuljong
1 ½ dl kremfløte

Tilbehør
600 g nypoteter
salt

Til servering
1 håndfull fersk dill
1 sitron

1. Skru ovnen på 200 grader. Del fisken i porsjonsstørrelser. Kutt løken opp i fine skiver. Skyll spisskålen og kutt den i fine biter.
2. Stek løken og spisskålen sammen i smør i en varm panne i et par minutter til kålen faller sammen.
3. Skrell gulrøttene, og kutt dem opp i tynne staver. Kutt av og kast den hvite delen på aspargesen, og del aspargesene i to. Fordel spisskål, løk, gulrøtter og asparges i en ildfast form. Finhakk dill, og sett av litt til senere. Dryss finhakket dill over grønnsakene. Krydre med salt og pepper.
4. Hell hvitvin, buljong og fløte i den ildfaste formen sammen med grønnsakene, og stek i ovnen i 10 minutter. Ta formen ut av ovnen, og vend på grønnsakene. Legg så torskestykkene over grønnsakene, og stek retten i ytterlige 10–15 minutter til fisken er gjennomstekt.
5. Tilbehør: Skrell potetene og kok dem møre i en kjele med lettsaltet vann.
6. Servering: Dryss over med finhakket dill, og server med kokte poteter og sitronbåter.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Grønnsakspai med brokkoli og gulrøtter

4 porsjoner
Tid: 20min
Hviletid: 30 min
Ovnstid: 35 min

Ingredienser
200 g hvetemel
50 g rugmel
½ ts salt
1 dl solsikkeolje
0,75 dl vann

Grønnsaksfyll
½ brokkoli
150 g gulrøtter
100 g mais
3 egg
2 dl kremfløte
½ ts dijonsennep
1 ts tørket timian
salt og pepper
50 g revet cheddar

Du trenger
1 avlang paiform, ca. 35 × 10 cm

Til servering
1 håndfull fersk timian
grønn salat

1. Deig: Bland hvetemel, rugmel og salt sammen i en skål. Tilsett olje og vann, og samle deigen sammen. Kjevle deigen tynt ut på et meldrysset bord. Dekk så til paiformen med deigen. Sett kaldt i 30 minutter. Skru ovnen på 200 grader. Strikk noen hull i paibunnen med en gaffel, og forstek den i 10 minutter.
2. Grønnsaksfyll: Skyll brokkolien, og kutt den opp i små buketter. Skrell gulrøttene, og kutt dem opp i tynne skiver. Skyll maisen. Fordel alle grønnsakene i den forstekte paibunnen. Pisk egg, fløte og sennep sammen med en håndmikser i en bolle. Krydre med timian, salt og pepper. Hell eggemassen over grønnsakene. Dryss over med revet cheddar. Stek i ovnen i ca. 25. minutter, til fyllet er fast og bunnen er gyllen.
3. Servering: Pynt grønnsakspaien med fersk timian, og server den varm eller lun, gjerne sammen med en grønn salat.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer