Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Bakte poteter med kjøttdeig, avokado og chili. FOTO: Columbus Leth
Bakte poteter med kjøttdeig, avokado og chili. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Brokkoligrateng med lilla spisskålsalat

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 40 min

Ingredienser
1 ½ brokkoli
1 løk
1 ss smør til steking
2 egg
3 dl kremfløte
1 ½ ts dijonsennep
1 ts tørket timian
salt og pepper
4 ss strøkavring
50 g revet mozzarella
25 g smør

Lilla spisskålsalat
1 lilla spisskål
2 epler
1 potte kruspersille
2 lime
1 ss flytende honning
2 ss olivenolje
salt og pepper
50 g ristede, saltede kasjunøtter

1. Skru ovnen på 180°. Skyll brokkolien grundig, og skjær den i små buketter. Skrell og skjær løk i tynne skiver. Stek brokkoli og løk ganske lett i smør i en dyp panne i ca. 2 minutter.
2. Fordel grønnsakene i en ildfast form. Rør egg, fløteog sennep sammen i en bolle,og krydre med timian, salt og pepper. Hell blandingen over grønnsakene i formen, og dryss over strøkavring og mozzarella.
3. Skjær smøret i små terninger, og fordel dem på toppen.Stek gratengen i ovnen i ca.40 minutter.
4. Lilla spisskålsalat: Skyll spisskålen, og skjær den i tynne strimler. Skyll eplene, og skjær dem i tynne skiver. Skyll persillen, og hakk den fint. Bland spisskål, epler og persille sammen i en salatskål. Pisk limesaft, honning og olje sammen i en skål, og smak dressingen til med saltog pepper. Vend dressingen sammen med spisskålsalaten. Hakk kasjunøttene grovt, og dryss dem over salaten.
5. Servering: Server den varme brokkoligratengen med spisskålsalaten.

Får du ikke tak i lilla spisskål, kan du bruke den vanlige grønne. FOTO: Columbus Leth
Får du ikke tak i lilla spisskål, kan du bruke den vanlige grønne. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Kylling-saltimbocca med fennikelsalat

4 personer
Tid: 35 min

Ingredienser
4 kyllingfileter
8 skiver parmaskinke
8 salvieblader
1 dl hvetemel
salt og pepper
50 g smør til steking
1 ss olivenolje
1 dl eplemost
1 dl marsala (italiensk hetvin)

Fennikelsalat
1 fennikel
1 eple
75 g ruccola
3 ss olivenolje
2 ss eplesidereddik
1 ts dijonsennep
1 ts flytende honning
salt og pepper
50 g parmesan

Til servering
grovt brød

1. Skjær kyllingfiletene igjennom på langs, så det blir 8 biter i alt. Bank dem lett flate. Leggen skive parmaskinke på hver kyllingbit, legg så et salvieblad oppå. Fest salviebladet til kjøttet med en tannstikker (uten smak).
2. Bland mel, salt og pepper i en bolle, og vend undersidenav kjøttet – der det ikke er parmaskinke – i melblandingen. Smelt 25 g smør og olivenolje i en panne. Stek først kyllingfiletene på skinkesiden til skinken er sprø. Vend deretter filetene, og stek dem i ca. 5 minutter på den andre siden, til kjøttet er nesten gjennomstekt.
3. Hell eplemost og marsala i pannen, og la det småkoke i 5 minutter. Ta kjøttet av pannen, og tilsett de siste 25 g med smør. Kok væsken inn til en saus, og smak til med salt og pepper.
4. Fennikelsalat: Skyll fennikelen, og skjær av bunnen. Skjær fennikelen i tynne skiver, gjerne med et mandolinjern. Skyll eplet, og skjær det i tynne skiver. Skyll og tørk ruccolasalaten. Rør olje, eddik, sennep og honning sammen i en salatskål, og smak vinaigretten til med salt og pepper. Bland fennikel, eple og ruccola sammen med dressingen. Anrett salaten i en skål, og avslutt med høvlet parmesan.
5. Servering: Server kylling-saltimbocca med fennikelsalat og grovt brød, som eventuelt er varmet litt i ovnen.

Saltimbocca er en klassisk italiensk rett som tradisjonelt lages med kalvekjøtt. FOTO: Columbus Leth
Saltimbocca er en klassisk italiensk rett som tradisjonelt lages med kalvekjøtt. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Nudelsalat med reker, grønnsaker og kasjunøtter

4 personer
Tid: 25 min

Ingredienser
250 g tynne risnudler
2 avokadoer
1 mango
200 g gulrøtter
4 vårløk
200 g edamamebønner, frosne
300 g reker

Soyadressing
2 lime
4 ss soyasaus
1 ts sukker

Til servering
50 g ristede og saltede kasjunøtter

1. Kok nudlene etter anvisningen på pakken. Renn av. Skjær fruktkjøttet fra både mango og avokado i terninger eller skiver. Skrell gulrøttene, og riv dem i lange strimler. Rens vårløkene, og skjær dem i tynne skiver på skrå. Ha edamamebønnene i en bolle, og hell over kokende vann. La dem stå i ca. 3 minutter, til de er tint og er fine og lysegrønne. Renn av.
2. Soyadressing: Press saften av limene, og pisk den sammen med soya og sukker i en bolle. Smak til.
3. Servering: Anrett nudler, grønnsaker og reker pent i 4 porsjonsskåler. Drypp dressingen over. Hakk kasju­nøttene grovt, og dryss dem over retten. Server straks.

Denne retten lyser virkelig opp på bordet med alle sine herlige farger. Tips! Det ser alltid litt ekstra elegant ut når du anretter middagen porsjonsvis på denne måten.FOTO: Columbus Leth
Denne retten lyser virkelig opp på bordet med alle sine herlige farger. Tips! Det ser alltid litt ekstra elegant ut når du anretter middagen porsjonsvis på denne måten.FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Bakte poteter med kjøttdeig, avokado og chili

4 personer
Tid: 25 min
Steketid: 1 ½ time

Ingredienser
4 store bakepoteter
2 ss olivenolje til pensling
salt

Kjøttfyll
1 løk
100 g gulrøtter
1 ss olivenolje til steking
300 g kjøttdeig av storfe
1 ts paprika
1 ts tørket oregano
1 ts paprika
¼ ts chilipulver
salt og pepper
2 ss tomatpuré
1 dl vann
½ boks kidneybønner

Til servering
1 avokado
1 frisk rød chili
100 g revet mozzarella
4 ss crème fraîche

1. Skru ovnen på 220°. Pensle potetene med olje, og legg dem i en ildfast form. Krydre dem med salt, og stek dem i ovnen i 30 minutter. Skru ovnstemperaturen ned til 180°, og stek potetene i ytterligere 45–60 minutter, til de er helt møre.
2. Kjøttfyll: Skrell og hakk løken fint. Skrell gulrøttene, og riv dem grovt. Stek løk i olje i en gryte i ca. 1 minutt. Tilsett kjøttdeig og alle krydderne,og brun det godt. Tilsett revne gulrøtter, tomatpuré, vann og avrente kidneybønner, og ladet koke opp. Skru ned til middels varme, og la det småkoke i 7–8 minutter, til det meste av væsken er fordampet. Smak til med salt og pepper.
3. Servering: Skjær et kryss i de bakte potetene, og klem pådem slik at de åpner seg lett. Skjær avokadokjøttet i terninger.Skjær chilien i tynne skiver. Fyll potetene med kjøttfyll, og avslutt med revet mozzarella, avokado og chili. Server sammen med en skål crème fraîche til å dryppe over retten.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Pizza med chorizo, oliven og brokkoli

4 personer
Tid: 25 min
Hevetid: 1 time
Steketid: 10 min

Ingredienser
Pizzadeig

15 g gjær
3 dl vann
1 ss olivenolje
½ ts sukker
1 ts salt
400 g pizzamel (gjerne tipo 00)

Pizzafyll
2 dl tomatsaus (pizzasaus)
250 g revet mozzarella
1 ½ ts tørket oregano
salt og pepper
200 g aspargesbrokkoli (eller ½ brokkoli)
150 g fersk chorizo i tynne skiver
100 g svarte oliven

Til servering
1 potte frisk oregano

1. Pizzadeig: Løs opp gjæren i en bolle med vann, tilsett olje, sukker og salt, og rør rundt. Tilsett pizzamel, og elt deigen grundig i 5–10 minutter, gjerne med en kjøkkenmaskin, til deigen er elastisk. Dekk bollen med et fuktig kjøkkenhåndkle, og la den heve på et lunt sted i 1 time.
2. Skru ovnen på 230° varmluft, og la to bakeplater bli varme i ovnen. Velt deigen ut på et meldrysset bord, og del den i to. Kjevle deigbitene tynt ut til2 store pizzabunner, og legg dem på hvert sitt bakepapir.
3. Pizzafyll: Smør tomatsaus ut på pizzabunnene, og dryss over revet mozzarella. Krydre med oregano, salt og pepper. Skyll aspargesbrokkoliene (eller den vanlige brokkolien), og fordel bitene på pizzaene sammen med chorizo. Skjær olivenene i skiver, og dryss dem over. Trekk pizzaene med bakepapir over på de varme ovnsplatene, og stek dem i ovnen i ca. 10 minutter, til de er gjennomstekte og sprø i kanten.
4. Servering: Topp de varme pizzaene med oregano, og server med en gang.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer