Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Fiskesuppe med fennikel, dill og stekt torsk. FOTO: Columbus Leth
Fiskesuppe med fennikel, dill og stekt torsk. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Koteletter med grønnkål, søtpotet og tartarsaus

4 personer
Tid: 25 min
Ovnstid: 30 min

Ingredienser
4 svinekoteletter
salt og pepper
1 ss olje til steking
1 ss smør til steking
150 g frisk grønnkål

Bakt søtpotet
1 kg søtpoteter
2 ss olivenolje
1 ts malt spisskummen
½ ts røkt paprika
salt og pepper

Tartarsaus
1 dl majones2 dl crème fraîche 18 %2 sylteagurker1 rødløk1 håndfull fersk estragon1 håndfull fersk dill1 ss kapers1 ss søt sennepsalt og pepper

1. Bakt søtpotet: Skru ovnen på 210°. Skrubb søtpotetene, og skjær dem i båter. Fordel dem på en ovnsplate med bakepapir, vend dem med olje, og krydre med spisskummen, paprika, salt og pepper. Stek potetene i ovnen i ca. 30 minutter til de er gylne og sprø, og vend rundt i dem underveis.
2. Tartarsaus: Rør majones og crème fraîche sammen i en skål. Hakk sylteagurkene grovt. Skrell og hakk rødløken fint. Skyll estragon og dill, kast de grove stilkene, og hakk resten fint. Rør sylteagurk, rødløk, estragon, dill, kapers og sennep i sausen, og smak til med salt og pepper.
3. Koteletter med grønnkål: Dypp kotelettene tørre med kjøkkenpapir, og krydre dem godt med salt og pepper. Brun kotelettene på en varm stekepanne med olje og smør. Skru ned til middels varme, og stek kotelettene ferdig i 2–3 minutter på hver side til de er akkurat gjennomstekte, men fortsatt saftige. Ta kotelettene av pannen, men la pannen være varm. Skyll, tørk og hakk grønnkålen, og stek den på den varme pannen i 3–4 minutter til den er sprø og faller litt sammen. Krydre med salt.
4. Servering: Anrett 1 kotelett til hver person sammen med søtpoteter og stekt grønnkål. Server med tartarsaus.

Tartarsausen setter en ekstra spiss på denne kotelettmiddagen. FOTO: Columbus Leth
Tartarsausen setter en ekstra spiss på denne kotelettmiddagen. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Fiskesuppe med fennikel, dill og stekt torsk

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 10 min

Ingredienser
1 rødløk
½ fennikel
150 g gulrøtter
150 g poteter
2 ss smør til steking
2 ss tomatpuré
1 dl hvitvin
8 dl fiskebuljong
3 stilker dill
2 dl kremfløte
salt og pepper

Stekt torsk
450 g torskefilet
1 ss olivenolje
salt og pepper

Til servering
dill
1 grovt brød

1. Fiskesuppe: Skrell og hakk rødløken fint. Rens fennikelen, skjær bunnen av, og hakk den fint. Skrell gulrøtter og poteter, og skjær dem i små terninger. Stek rødløk, fennikel, gulrøtter og poteter i smør i en kasserolle i 2–3 minutter. Tilsett tomatpuré, hvitvin, fiskebuljong og dill, og la suppen koke opp. Skru ned til middels varme, og la suppen småkoke i ca. 20 minutter til grønnsakene er godt møre.
2. Stekt torsk: Skru ovnen på 200°. Skjær torskefiletene i mindre porsjonsbiter. Legg fisken i en ildfast form med bakepapir, pensle overflaten med litt olje, og krydre med salt og pepper. Stek fiskebitene midt i ovnen i ca. 10 minutter til kjøttet deler seg i fine, hvite flak når du trykker lett på det.
3. Ta gryten av varmen, og kast dillen. Kjør suppen glatt med en stavmikser direkte i kasserollen. Rør fløte i suppen, og sett kasserollen tilbake på den varme kokeplaten. Varm suppen forsiktig igjennom, og smak til med salt og pepper.
4. Servering: Anrett fiskesuppen i dype tallerkener sammen med en bit stekt torsk. Pynt med frisk dill, og server med grovt brød.

Denne suppen er både mild og god i smaken. Tips! Du kan bytte ut torsken med en annen type hvit fisk hvis du ønsker det. FOTO: Columbus Leth
Denne suppen er både mild og god i smaken. Tips! Du kan bytte ut torsken med en annen type hvit fisk hvis du ønsker det. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Orientalsk risrett med kylling, karri og limekrem

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
Gul ris
200 g ris (f.eks. basmati)
6 dl kyllingbuljong
2 ts karri
1 ts malt gurkemeie
½ ts salt

Kylling og grønt
500 g kyllingbrystfilet
1 løk
200 g gulrøtter
½ brokkoli
1 rød paprika
1 ½ ss olivenolje til steking
1 ss karri
1 ss garam masala
2 ss soyasaus
salt og pepper

Limekrem
2 dl crème fraîche 18 %
1 usprøytet lime
1 ts flytende honning
½ ts malt spisskummen
salt og pepper

Til servering
1 håndfull persille

1. Gul ris: Kok opp ris, buljong, karri, gurkemeie og salt i en gryte. Skru ned varmen, lekk lokk på, og kok risen etter anvisning på pakken. Renn av.
2. Kylling og grønt: Skjær kyllingfiletene i små terninger. Skrell løk, og hakk den fint. Skrell gulrøttene, og skjær dem i små terninger. Skyll brokkolien, og skjær den i små buketter. Rensk paprikaen, og skjær den i små terninger. Brun kyllingbitene godt i en gryte med olje. Tilsett karri, garam masala, løk og alle grønnsakene, og stek det hele i 5–6 minutter til grønnsakene er møre, men fortsatt har litt tyggemotstand. Vend den kokte, gule risen i retten, og varm retten igjennom. Smak til med soya, salt og pepper.
3. Limekrem: Rør crème fraîche sammen med finrevet limeskall, limesaft, honning og spisskummen i en bolle. Smak limekremen til med salt og pepper.
4. Servering: Skyll og hakk persillen, og dryss den over retten. Server med frisk limekrem.

Dette er en eksotisk rett som både er en fryd for øyet og ganen. FOTO: Columbus Leth
Dette er en eksotisk rett som både er en fryd for øyet og ganen. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Lasagne-bolognese med ekstra grønt

4 personer
Tid: 35 min
Ovnstid: 30 min

Ingredienser
Bolognese

1 løk
½ fennikel
200 g gulrøtter
½ brokkoli
100 g bacon
1 ss olivenolje steking
400 g karbonadedeig
2 ss tomatpuré
1 dl hvitvin
1 boks hakkede tomater
2 dl kjøttbuljong
2 dl kremfløte
2 ts tørket rosmarin
½ ts røkt paprika
1 ts sukker
salt og pepper

Lasagne
250 g lasagneplater
2 tomater
125 g mozzarellakuler

Til servering
blandet grønn salat

1. Bolognese: Skrell løken, og hakk den fint. Skyll fennikelen, skjær av bunnen, og hakk den fint. Skrell gulrøttene, og skjær dem i små terninger. Skyll brokkolien, og skjær den i små buketter. Skjær baconet i tynne strimler.
2. Stek baconstrimlene i olje i en stor gryte i 2 minutter til de er lett sprø. Tilsett løk og alle grønnsakene, og stek videre i 3–4 minutter. Tilsett kjøttdeig, og brun den godt.
3. Rør tomatpuré og hvitvin i, og la det småkoke et par minutter til vinen er kokt inn. Tilsett hakkede tomater, buljong, fløte, rosmarin, paprika, sukker, salt og pepper, og la bolognesen småkoke i 20 minutter. Smak til med salt og pepper.
4. Lasagne: Skru ovnen på 200°. Smør en passe stor ildfast form, og fordel vekselvis bolognese og lasagneplater lagvis i formen. Skyll tomatene, og skjær dem i skiver. Renn av mozzarellaen, og plukk den i mindre biter. Fordel tomatskivene øverst på lasagnen, og dryss med mozzarella. Stek lasagnen i ovnen i ca. 30 minutter til den er gjennomstekt og gyllen på toppen.
5. Servering: La gjerne lasagnen trekke i 10 minutter, og server eventuelt med en grønn salat.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Løkpai med pæresalat med valnøtter

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 30 min

Ingredienser
1 pakke fersk paideig
2 løk
2 rødløk
1 ½ ss smør til steking
½ ts sukker
1 ss epleeddik
1 ts tørket rosmarin
1 ts tørket timian
salt og pepper
100 g ferske mozzarellakuler
3 egg
1 dl kremfløte
1 dl melk
2 ts søt sennep

Pæresalat med valnøtter
75 g blandet grønn salat
2 pærer
2 ss olivenolje
2 ss epleeddik
1 ts dijonsennep
1 ts flytende honning
salt og pepper
50 g valnøttkjerner

1. Skru ovnen på 200°. Legg paideigen i formen, så den dekker bunn og kant. Skrell løk og rødløk, og skjær dem i tynne skiver. Stek løkskivene på en panne med smør ved middels varme i ca. 3 minutter. Tilsett sukker, eddik, rosmarin og timian, og la det steke i ytterligere 2–3 minutter. Krydre med salt og pepper.
2. Fordel løken i bunnen av paien. Smuldre mozzarellaen, og fordel den mellom løkskivene. Pisk egg, fløte, mel og sennep sammen i en skål, og krydre med salt og pepper. Hell eggemassen over løkene, og stek paien i ovnen i ca. 30 minutter, til den er gyllen.
3. Pæresalat med valnøtter: Skyll og tørk salaten. Skyll pærene, og skjær dem i tynne skiver. Pisk olje, eddik, sennep og honning sammen i en salatskål, og smak til med salt og pepper. Vend dressingen sammen med salat og pærer. Knus valnøttene, og dryss dem over salaten.
4. Servering: Server paien varm med den friske pæresalaten.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer