Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Kyllingnuggets med sesam, stekte grønnsaker og urtekrem FOTO: Columbus Leth
Kyllingnuggets med sesam, stekte grønnsaker og urtekrem FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Shepherd’s pie med rødkålsalat

4 personer
Tid: 45 min
Ovnstid: 25 min

Ingredienser
Kjøttsaus

1 løk
150 g gulrøtter
3 stilker stangselleri
1 ½ ss olje til steking
500 g kjøttdeig av storfe
1 ss provencekrydder
1 dl rødvin
2 ss tomatpuré
2 ss soyasaus
2 dl kjøttbuljong
salt og pepper

Potetmos
1 kg potet
2 ss smør
3 ss helmelk
25 g parmesan
salt og pepper
2 ts strøkavring

Rødkålsalat
¼ kg rødkål
1 potte kruspersille
½ appelsin
salt og pepper
50 g valnøttkjerner

1. Kjøttsaus: Skrell og hakk løken fint. Skrell gulrøtter, skyll stangselleri, og skjær alt i små terninger. Stek løk og grønn­saker i en gryte med olje i 3–4 minutter ved middels varme. Tilsett kjøttdeig, og brun det godt ved høy varme. Tilsett provencekrydder, rødvin, tomatpuré, soyasaus og buljong, og kok sausen opp. Skru ned til middels varme, og la sausen småkoke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
2. Potetmos: Skrell potetene, og skjær dem i grove terninger. Kok dem i usaltet vann i ca. 20 minutter, til de er helt møre. Hell av vannet, og mos potet­terningene med en gaffel. Tilsett smør, melk og finrevet parmesan, og pisk mosen godt igjennom til den er luftig og fin. Smak mosen til med salt og pepper.
3. Skru ovnen på 200°. Hell kjøttsausen i en smurt ildfast form, og fordel potetmosen oppå som et lokk. Dryss over strøkavring og eventuelt litt ekstra revet parmesan. Stek retten i ovnen i ca. 25 minutter, til overflaten er lett gyllen og kjøttsausen bobler.
4. Rødkålsalat: Skyll og renn av rødkålen, og skjær den i tynne strimler. Skyll og hakk persillen fint. Vend rødkål og persille sammen med ca. 3 ss frisk appelsinsaft i en bolle, krydre med salt og pepper, og dryss grovhakkede valnøtter over.
5. Servering: Server shepherd’s pie rykende varm sammen med rødkålsalaten.

Denne britiske klassikeren består av en nydelig kjøttsaus med en luftig potetmos på toppen. FOTO: Columbus Leth
Denne britiske klassikeren består av en nydelig kjøttsaus med en luftig potetmos på toppen. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Kyllingnuggets med sesam, stekte grønnsaker og urtekrem

4 personer
Tid: 40 min
Trekketid: Minst 1 time
Ovnstid: 25 min

Ingredienser
650 g kyllingfilet
½ dl vann
½ dl olivenolje
1 dl hvetemel
1 ss tomatpuré
1 ss brunt sukker
2 ts garam masala
1 ts salt
2 dl rasp (pankorasp, griljermel eller strøkavring)
1 dl sesamfrø
1 dl olivenolje til steking

Stekte grønnsaker
1 brokkoli
2 paprikaer
250 g gulrøtter
2 ss olivenolje
2 ts garam masala
1 ts salt

Urtekrem
2 ½ dl crème fraîche, 18 %
1 ts grov sennep
1 ts epleeddik
1 ts flytende honning
salt og pepper
1 potte kruspersille
1 potte dill

1. Kyllingnuggets: Rens kylling­filetene for eventuelt fett og sener. Rør vann, olje, mel, tomatpuré, sukker og krydder sammen i en bolle, og vend kyllingbitene i marinaden. La kjøttet trekke i kjøleskapet i minst 1 time.
2. Stekte grønnsaker: Skru ovnen på 200° varmluft. Skyll brokkolien og paprikaene, skrell gulrøttene, og skjær alt i passe store biter. Vend alle grønnsakene i litt olje, og fordel dem på en bakeplate dekt med bakepapir. Krydre med garam masala og salt, og stek grønnsakene i ovnen i ca. 25 minutter.
3. Bland rasp og sesamfrø i en bolle. Ta kyllingfiletene opp av marinaden, og vend dem i raspblandingen én etter én, så de er helt dekket. Stek de panerte kyllingfiletene i olje på en panne i ca. 5 minutter på hver side, til kjøttet er helt gyllent og er helt gjennomstekt.
4. Urtekrem: Rør crème fraîche, sennep, eddik og honning sammen i en skål, og smak til med salt og pepper. Skyll og tørk persille og dill, og hakk begge deler fint. Rør krydderurtene i kremen. Sett kremen i kjøle­skapet til servering.
5. Servering: Server kylling­nuggets med stekte grønnsaker og urtekrem.

Kyllingnuggets er en sikker vinner for både store og små. Tips! Får du nuggets til overs, er de supre å spise kalde til lunsj neste dag. FOTO: Columbus Leth
Kyllingnuggets er en sikker vinner for både store og små. Tips! Får du nuggets til overs, er de supre å spise kalde til lunsj neste dag. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Thailandsk rødbetsuppe med chili, ingefær og kokosmelk

4 personer
Tid: 35 min

Ingredienser
500 g rødbeter
500 g poteter
1 løk
1 fedd hvitløk
1 rød chili
3 cm fersk ingefær
1 ss smør til steking
1 ss olivenolje til steking
2 ts garam masala
1,2 liter grønnsakbuljong
1 ½ dl kokosmelk
salt og pepper

Til servering
1 dl kokosmelk
4 ss sesamfrø
1 håndfull fersk koriander
1 grovt brød

1. Skrell rødbeter og poteter, og skjær dem i mindre terninger. Skrell og hakk løk og hvitløk grovt. Del chilien på langs, fjern kjernene, og hakk resten fint. Skrell ingefær, og riv den grovt. Stek poteter, rødbeter, løk og hvitløk i en gryte med smør og olje i 2–3 minutter ved middels varme.
2. Tilsett chili, ingefær og garam masala, og stek videre i 1 minutt. Hell buljong i gryten, og la suppen koke opp. Skru ned varmen, og la suppen småkoke i ca. 25 minutter, til grønnsakene er helt møre. Kjør suppen glatt med en stavmikser direkte i gryten. Tilsett kokosmelk, og varm suppen igjennom. Smak til med salt og pepper.
3. Servering: Anrett rødbetsuppen i skåler, og drypp litt ekstra kokosmelk i hver porsjon. Dryss litt sesamfrø over, pynt med koriander, og server med brød.

Dette er en lett og godt krydret suppe som varmer godt i en kald tid. FOTO: Columbus Leth
Dette er en lett og godt krydret suppe som varmer godt i en kald tid. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Krydret laks og bakte rødbeter med appelsin og julekrydder

4 personer
Tid: 25 min
Ovnstid: 40 min

Ingredienser
4 laksefileter
1 ss olivenolje
salt og pepper
1 usprøytet sitron

Bakte rødbeter
1 kg rødbeter
1 usprøytet appelsin
1 dl saft fra appelsin
2 ss olivenolje
6 hele nelliker
1 stjerneanis
salt og pepper
2 ss flytende honning
1 håndfull kruspersille

Til servering
grovt brød

1. Bakte rødbeter: Skru ovnen på 200° varmluft. Skrell rødbetene, og skjær dem i båter. Riv appelsinskallet fint. Vend rødbetene med appelsinskall, appelsinsaft og olje i en skål, og hell dem i en smurt ildfast form. Dryss nelliker og stjerneanis i formen, krydre med salt og pepper, og drypp litt honning over. Stek rødbetene i ovnen i ca. 40 minutter, til de er møre. Kast de hele krydderne, og dryss litt hakket persille over.
2. Krydre laks: Legg laksebitene i en annen smurt, ildfast form. Pensle dem med litt olje, og krydre med salt og pepper. Riv sitronskallet fint, og dryss det over laksebitene sammen med garam masala. Stek laksebitene i ovnen i 15–20 minutter (samtidig med rødbetene), til de er gjennomstekte og sprø på toppen.
3. Servering: Server laksestykkene med bakte rødbeter og brød.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Asiatisk svinekam med pastinakk og rødkålsalat med mango

4 personer
Tid: 40 min
Marinering: 1 time

Ingredienser
1 dl soyasaus
1 ss brunt sukker
2 ss sesamfrø
2 cm fersk ingefær
1 usprøytet lime
1 svinekam uten svor (ca. 1 kg)

Bakte pastinakker
600 g pastinakker
2 ss olivenoljesalt

Rødkålsalat
¼ rødkål
1 mango
1 potte koriander
1 ss sesamfrø til dryss

Sesamdressing
3 ss olivenolje
2 ss eddik (f.eks. risvineddik)
1 ts brunt sukker
2 ss sesamfrø
salt og pepper

1. Rør soyasaus, sukker og sesamfrø sammen i en bolle. Skrell og riv ingefæren. Riv limeskallet fint, og press saften ut av limen. Rør ingefær, limeskall og limesaft i marinaden. Skjær eventuelt fett av svinekammen, og legg den i en frysepose sammen med halvparten av marinaden. Lukk posen, og la kjøttet marinere i kjøleskapet i 1 time.
2. Skru ovnen på 200° varmluft. Legg svinekammen i en ildfast form, og stek den i ovnen i ca. 40 minutter, til den har en kjernetemperatur på 65° (bruk steketermometer). Vend svinekammen underveis, og pensle den med resten av marinaden hver gang du vender den. Ta kjøttet ut av ovnen, og la det hvile i 5 minutter før servering.
3. Bakte pastinakker: Skrell pastinakkene, og skjær dem i staver. Vend dem med olje, og krydre med salt. Fordel dem på en stekeplate dekket med bakepapir, og stek dem i ovnen samtidig med svinekammen i ca. 30 minutter, til de er gylne og sprø.
4. Rødkålsalat: Skyll og renn av rødkålen, og skjær den i tynne strimler. Skrell mangoen, og skjær mangokjøttet i små terninger. Hakk korianderen fint. Bland rødkål, mango og koriander sammen i en salatskål.
5. Sesamdressing: Rør olje, eddik, brunt sukker og sesamfrø sammen i en skål, og smak dressingen til med salt og pepper. Vend dressingen godt rundt i kålsalaten, og dryss sesamfrø over.
6. Servering: Skjær kjøttet i skiver, og server dem med bakte pastinakker og rødkålsalat med sesamdressing.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer