UKEMENY: Er du glad i krydret mat? Prøv noe nytt, og lag en asiatisk pannekake med kikertmel, squash og varme krydder. FOTO: Nina Malling
UKEMENY: Er du glad i krydret mat? Prøv noe nytt, og lag en asiatisk pannekake med kikertmel, squash og varme krydder. FOTO: Nina MallingVis mer

Ukemeny:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Mandag: Indiske besan puda-pannekaker

4 porsjoner
Tid: 20 min

Ingredienser
4 dl kikertmel
1 ss garam masala
2 ts gurkemeie
1 ts bakepulver
1 ts salt
2 hvitløkbåter
2 dl vann
2 små squash
smør eller olje til steking

Tips! Kikertmel kjøper du i helsekosbutikk eller etniske butikker. Det er glutenfritt. FOTO: Nina Malling
Tips! Kikertmel kjøper du i helsekosbutikk eller etniske butikker. Det er glutenfritt. FOTO: Nina Malling Vis mer

Raita
½ agurk
1 liten neve mynte
2 dl yoghurt naturell
1 ts spisskummen
salt

Pannekakefyll
100 g frisk spinat
litt olje til steking
salt
nykvernet pepper
2 modne avokado
4 egg
1 neve mynte

1. Bland kikertmel, garam masala, gurkemeie, bakepulver og salt i en bolle. Tilsett presset hvitløk og vann, og pisk sammen til en seig deig uten klumper.
2. Skyll og grovriv squash. Rør revet squash i deigen. Stek "½–1 dl deig om gangen i smør eller olje i en panne. Bruk en tallerken for å snu pannekakene, og stek dem ferdig på den andre siden. Pannekaken skal være gyllen og gjennomstekt.
3. Skyll agurken, og skjær i små terninger. Finhakk mynte. Rør agurk og mynte sammen med yoghurt, spisskummen og salt i en bolle.
4. Skyll spinaten godt. Stek den raskt i litt olje i pannen til den faller sammen. Krydre med salt og pepper, og ta spinaten ut av pannen. Del avokado i to, fjern steinene, og skjær avokadokjøttet i skiver. Stek 4 egg i pannen.
5. Server besan puda-pannekakene med spinat, stekt egg, raita, avokadoskiver og grovhakket mynte.

Tirsdag: Gresk butternutsalat med gyroskylling

4 porsjoner
Tid: 1 time 30 min

Den greske krydderblandingen gyros passer perfekt til kylling. Det består av mange krydder, alt fra chili- og hvitløkspulver til spisskummen og kanel. FOTO: Nina Malling
Den greske krydderblandingen gyros passer perfekt til kylling. Det består av mange krydder, alt fra chili- og hvitløkspulver til spisskummen og kanel. FOTO: Nina Malling Vis mer

Ingredienser
1 hel kylling
2 ss olivenolje
2 ss gyroskrydder
salt
nykvernet pepper

Gresk butternutsalat
1 stor butternutsquash
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
saft av 1 sitron
1 glass kalamataoliven
150 g fetaost
1 bunt persille

1. Skyll og tørk kyllingen. La den stå på kjøkkenbordet i minst 30 minutter før tilberedning. Sett ovnen på 180 ° varmluft.
2. Gni kyllingen med olje, gyroskrydder, salt og pepper. Legg den på en ovnsrist med brystet opp og med et ildfast fat under.
3. Stek kyllingen i ovnen i 50–60 minutter, til kjøttet er gjennomstekt og skinnet sprøtt.
4. Skjær skinnet av butternutsquashen. Del den i to, og fjern kjernene med en skje. Skjær butternutsquashkjøttet i små biter, og fordel i en stekeplate med bakepapir. Bland terningene med olje, og strø på salt og pepper. Bak bitene i ovnen i 30 minutter sammen med kyllingen, til de er møre og gylne. Sett kyllingen nederst i ovnen og squashen over.
5. Legg terningene i en bolle, og press over sitronsaft. Skyll og grovhakk persille.
6. Bland olje, smuldret feta og persille sammen med butternutsquashen, og server det som tilbehør til gyroskyllingen.

Onsdag: Baconblanding med rotgrønnsaker

4 porsjoner
Tid: 25 min

Dette er en god hverdagsrett som gjerne lages med epler, men her er en variant med gulrøtter. Tips! Til rotmosen kan du også bruke persillerot og gulrøtter. FOTO: Nina Malling
Dette er en god hverdagsrett som gjerne lages med epler, men her er en variant med gulrøtter. Tips! Til rotmosen kan du også bruke persillerot og gulrøtter. FOTO: Nina Malling Vis mer

Ingredienser
400 g bacon i hel bit
3 gulrøtter
4 løk

Rotmos
1 kg blandede rotgrønnsaker, f.eks. sellerirot og kålrot
1 dl melk
2 ss smør
salt
nykvernet pepper

Servering
bredbladet persille
syltede rødbeter

1. Skrell rotfruktene, og skjær dem i store terninger. Kok dem møre i ca. 20 minutter, til de er møre. Hell av vannet.
2. Varm melken i en annen kjele. Mos bitene med en potetmoser eller stavmikser. Tilsett smør og varm melk til en passe tykk mos. Smak til med salt og pepper.
3. Skjær bacon i små terninger, og stek dem sprø i en tørr panne. Skrell gulrøtter, og skjær i små terninger. La bitene steke med til gulrøttene begynner å ta farge.
4. Rens og finhakk løken. Bland med bacon og gulrøtter. Stek til løken blir myk og gyllen.
5. Skyll og hakk persille. Anrett rotmosen på tallerkener. Fordel baconblandingen på mosen, og topp med syltede rødbeter og persille.

Torsdag: Honning og soyamarinert laks med bakt gulrotsalat og linser

4 porsjoner
Tid: 2 timer

Den søte honningen og den salte soyasausen gir masse smak til laksen. FOTO: Nina Malling
Den søte honningen og den salte soyasausen gir masse smak til laksen. FOTO: Nina Malling Vis mer

Ingredienser
1 lakseside, ca. 800 g
Honning- og soyamarinade
3 ss soyasaus
2 ss honning
skall og saft av ½ sitron

Bakt gulrotsalat med linser
1 kg gulrøtter
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
2 dl små linser

Hvitløkdressing
1 hvitløkbåt
1 dl yoghurt naturell
2 ss olivenolje
1 ts honning
skall og saft av ½ sitron
salt
nykvernet pepper

Servering
50 g mandler
1 neve bredbladet persille

1. Bland først soyasaus, honning og finrevet sitronskall og -saft i en bolle. Skyll og tørk laksesiden. Legg fisken med skinnsiden ned i en smurt form, og smør den inn med marinaden. La laksen stå kjølig i minst 30 minutter, gjerne opptil 24 timer.
2. Sett ovnen på 175 °. Skrubb eller skrell gulrøttene, og skjær dem i store skiver. Bland dem med olje, og fordel ut på en bakepapirkledd stekeplate. Strø på salt og pepper. Stek midt i ovnen i 30 minutter, til gulrøttene er møre. Kok linser etter anvisning på pakken, eller bruk ferdigkokte linser.
3. Bak laksesiden i ovnen i 10 minutter. Ta fatet ut, og pensle overflaten med marinaden fra bunnen av fatet. Bak laksen i ovnen i ytterligere 10 minutter.
4. Rens og press hvitløken, og bland alle ingredienser sammen til en dressing. 5. Bland linser og gulrøtter i et fat, og drypp hvitløkdressingen over. Rist mandlene lett i en tørr panne, og grovhakk dem.
6. Skyll, rist av vannet, og finhakk persille. Dryss mandler og persille over den bakte gulrotsalaten med linser, og server den til laksen.

Fredag: Lammekoteletter med pinjekjerner og ovnsbakte poteter

4 porsjoner
Tid: 1 time 20 min

Smuldret rugbrød og pinjekjerner gir lammekotelettene en lekker, sprø panering. FOTO: Nina Malling
Smuldret rugbrød og pinjekjerner gir lammekotelettene en lekker, sprø panering. FOTO: Nina Malling Vis mer

Ingredienser
4 lammekoteletter
50 g rugbrød uten skorpe
skall av 1 sitron
1 ss frisk timian
1 hvitløkbåt
salt
nykvernet pepper
50 g pinjekjerner
1 eggehvite
50 g smør til steking

Ovnsbakte poteter
1 kg poteter
250 g små tomater
2 ss olivenolje
1 neve frisk timian
salt
nykvernet pepper

Servering
75 g ruccola

1. Sett ovnen på 200 °. Skrell potetene, og skjær dem i store båter. Skyll tomatene. Bland potetbåter og tomater i olje, og fordel i en stor, ildfast form. Strø over timianblader, salt og pepper. Sett fatet i ovnen i 40 minutter. Rør rundt av og til slik at potetene blir jevnt stekt.
2. Tørk lammekotelettene. Kjør rugbrød, revet sitronskall, timianblader, presset hvitløk, salt og pepper i en blender til en smuldrete konsistens.
3. Ta smulene ut av blenderen, og hell pinjekjernene i blenderen. Kjør raskt til de er grovhakket, og bland deretter sammen med rugbrødsmulene. Ha dette i en dyp tallerken.
4. Pisk eggehviter lett sammen med en gaffel i en annen tallerken. Vend lammekotelettene først i eggehviten og deretter i rugbrødsmulene. Stek dem i rikelig med smør i en varm panne i ca. 3 minutter på hver side, til smulene er sprø og kjøttet lett rosa.
5. Skyll og tørk ruccola. Server lammekotelettene med ovnsbakte poteter og ruccola.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: