MATPLAN: Trenger du inspirasjon til middager? Her får du en deilig matplan. FOTO: Winni Methman
MATPLAN: Trenger du inspirasjon til middager? Her får du en deilig matplan. FOTO: Winni Methman Vis mer

Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Mandag: Chili cin carne

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
1 stor løk
3 hvitløkbåter
1 rød chili
1 ss olivenolje til steking
2 gulrøtter
2 røde paprika
2 ts malt koriander
2 ts malt spisskummen
1 ts røkt paprika
1 ts kanel
salt
nykvernet pepper
2 bokser hakkede tomater
140 g tomatpuré
½ l grønnsakbuljong

Quinoafyll
2 dl quinoa
1 dl chiafrø
50 g mørk sjokolade
1 ss rødvinseddik
2 bokser kidneybønner

Servering
2 dl lett crème fraîche
1 pose nachos
1 bunt koriander

1. Rens og finhakk løk og hvitløk. Rens chili, og hakk den fint. Stek løk, hvitløk og chili i en stor gryte.
2. Skrell gulrøtter og rens paprika, og skjær begge deler i små terninger. Tilsett i gryten sammen med krydder, salt og pepper. La alt steke et par minutter. Hell hakkede tomater, tomatpuré og buljong i gryten, og kok opp.
3. Skyll quinoa i kaldt vann gjennom en sikt, og hell i gryten. Tilsett chiafrø. La retten småkoke i ca. 20 minutter. Tilsett sjokolade, rødvinseddik og skylte bønner. La retten koke til sjokoladen smelter. Smak til.
4. Fordel crème fraîche, nachos og frisk koriander i små boller, og server som tilbehør til chili cin carne.

Litt mørk sjokolade samler smakene i retten og gir den en diskré sødme. FOTO: Winni Methman
Litt mørk sjokolade samler smakene i retten og gir den en diskré sødme. FOTO: Winni Methman Vis mer

Kyllingnuggets med ovnsbakte poteter og BBQ-saus

4 porsjoner
Tid: 60 min

Ingredienser
500 g kyllingfilet
150 g cornflakes
2 dl maismel
1 ts salt
2 egg

Ovnsbakte poteter
4 store poteter
1 ss olivenolje
½ ts salt

Barbecuesaus
140 g tomatpuré
4 ss lønnesirup
4 ss olivenolje
2 ss eplesidereddik
1 ts røkt paprikapulver
1 ts hvitløkpulver
1 ts tørkede chilifrø
1 ts salt

Servering
1 salathode
300 g gulrøtter
1 agurk

1. Sett ovnen på 200 ° varmluft. Skrubb potetene, skjær i staver, og bland med olje og salt. Fordel potetene ut på en bakeplate med bakepapir. Stek potetene i ca. 30 minutter, til de er gylne og sprø.
2. Skyll og tørk kyllingen, og skjær i porsjonsbiter. Knus cornflakes i en blender – eller ha i en pose og knus med et kjevle.
3. Vend kyllingbitene i en blanding av maismel og salt. Vend så bitene i sammenpisket egg og til slutt i cornflakes. Fordel panerte nuggets på en ny stekeplate med bakepapir. Stek dem i ovnen sammen med potetene i ca. 15 minutter, til de er gylne og gjennomstekt.
4. Skyll og riv salaten i biter. Skrell gulrøtter, skyll agurk, og skjær begge i staver. Server nuggets med potetene, barbecuesausen, grønnsakstaver og salatblader.

Fastfood kan lages uten altfor mange kalorier, og fortsatt bevare både smak og konsistens. Tips! Nuggets er middag både små og store liker. FOTO: Winni Methman
Fastfood kan lages uten altfor mange kalorier, og fortsatt bevare både smak og konsistens. Tips! Nuggets er middag både små og store liker. FOTO: Winni Methman Vis mer

Onsdag: Spicy rekespyd med melonsalat og erter

4 porsjoner
Tid: 2 timer 30 min

Ingredienser
500 g scampi, tinte uten skall

Hvitløkmarinade
1 ½ ts sambal oelek
5 ss olivenolje
4 ss fiskesaus
3 hvitløkbåter
saft av ½ lime

Melonsalat
1 kantalupemelon
2 modne avokado
250 g erter
50 g feltsalat

Limedressing
skall og saft av 1 vasket lime
3 ss olivenolje
1 ts honning
1 ts dijonsennep
salt
nykvernet pepper

Servering
grovt brød

1. Knus hvitløk, og press saften ut av limen. Bland alle ingrediensene til marinaden sammen. La halen sitte på scampiene, og la dem trekke i marinaden i minst 2 timer i kjøleskap.
2. Del melonen i to, fjern kjernene, og lag kuler av melonen med et kulejern, eller skjær i terninger. Del avokado i to, ta ut steinene, og skjær avokadokjøttet i biter. Tin ertene i kokende vann, og avkjøl. Skyll salaten. Fordel alt på et fat.
3. Riv skallet av limen, og press ut saften. Rør ingrediensene til limedressingen sammen, og bland med melonsalaten.
4. Sett ovnen på 250 °. Træ rekene på åtte bambusspyd, og legg dem på bakepapir på stekeplate. Stek i ca. 7 minutter, til de er gylne og gjennomstekte, men ikke for lenge, for da blir rekene seige. Server spydene med melonsalat og brød.

Ekstra festlig er det å træ marinerte scampi på spyd når de skal serveres. Tips! Hvis scampi stekes for lenge, blir de seige og tørre, så pass på steketiden. FOTO: Winni Methman
Ekstra festlig er det å træ marinerte scampi på spyd når de skal serveres. Tips! Hvis scampi stekes for lenge, blir de seige og tørre, så pass på steketiden. FOTO: Winni Methman Vis mer

Torsdag: Røsti med sopp, egg og bacon

4 porsjoner
Tid: 45 min

Ingredienser
4 store poteter
1 løk
salt
nykvernet pepper
smør til steking

Bacon- og sjampinjongtopping
150 g bacon i skiver
500 g sjampinjonger
salt
nykvernet pepper
4 egg

Servering
1 neve kjørvel eller persille

1. Sett ovnen på 100 °. Skrell og grovriv potetene. Legg de revne potetene i et rent håndkle, og press ut vannet. Rens og grovriv løk. Bland revne poteter og løk i en bolle med salt og pepper, og rør sammen.2. Smelt 1 ss smør i en mindre panne, og trykk ¼ av røstien ut i pannen slik at den blir flat og rund. Stek den gyllen på den ene siden, snu og stek ferdig på den andre siden. Gjenta prosessen med de neste røstiene, og hold røstiene varme.3. Stek baconskiver sprø i en annen panne, og legg på kjøkkenpapir. Rens sopp, og skjær i skiver. Stek soppen gyllen i baconfettet i pannen, og strø på salt og pepper. Legg dem til side på en tallerken. Stek 4 egg i pannen.4. Topp røstien med stekt sopp, bacon, egg, og pynt med kjørvel

Sprøstekte potetkaker med stekt bacon, sopp og egg er deilig hverdagsmat. FOTO: Winni Methman
Sprøstekte potetkaker med stekt bacon, sopp og egg er deilig hverdagsmat. FOTO: Winni Methman Vis mer

Fredag: Gresk lamme-kleftiko

4 porsjoner
Tid: 2 timer 30 min

Ingredienser
1 lammestek, ca. 2 kg
2 dl hvitvin
1 kg poteter
2 rødløk
2 røde paprika
200 g tomater

Kanelmarinade
3 hvitløkbåter
skall og saft av 1 sitron
½ dl olivenolje
1 ss tørket oregano
1 ts kanel
1 ½ ts salt
nykvernet pepper

Servering
150 g fetaost
100 g ruccolasalat

1. Sett ovnen på 175 °. Dekk bunnen i en stor ildfast form med 2 lag bakepapir. Sørg for at papiret stikker over kantene slik at du kan brette det over kjøttet.
2. Skrubb eller skrell poteter, og skjær i store biter. Legg bitene på bakepapiret. Rens rødløk, og skjær i båter. Rens paprika, og skjær i skiver. Skyll og del tomater i to. Legg alle grønnsakene sammen med potetene.
3. Rens og press hvitløk. Riv skallet av sitronen, og press ut saften. Bland det sammen med resten av ingrediensene.
4. Hell 1 ss kanelmarinade over lammekjøttet, og gni det inn i kjøttet. Tørk kjøttet med kjøkkenpapir, og stikk hull i kjøttet med en skarp kniv. Gni resten av marinaden godt inn i kjøttet.
5. Legg lammelåret over grønnsakene, og hell hvitvin i bunnen av fatet. Pakk kjøtt og grønnsaker sammen i papiret, og fest med en nål eller kjøkkenhyssing. Sett fatet i ovnen i ca. 2 timer. Ta det ut, og pakk opp papiret. Sett ovnen på 250 °, og stek i ytterligere 15 minutter, til kjøttet er gyllent.
6. La kjøttet hvile i ca. 15 minutter før det skjæres opp. Smuldre fetaost over, og server med ruccolasalat.

Kleftiko er en gresk rett med lammekjøtt som skal langtidssteke. Det krever tålmodighet, men gir et fantastisk mørt kjøtt. FOTO: Winni Methman
Kleftiko er en gresk rett med lammekjøtt som skal langtidssteke. Det krever tålmodighet, men gir et fantastisk mørt kjøtt. FOTO: Winni Methman Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: