Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Sesampanert rødspette med salat. FOTO: Winnie Methmann
Sesampanert rødspette med salat. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Sesampanert rødspette med salat

4 porsjoner
Tid: 35 min

Ingredienser
4 rødspettefileter eller annen hvit fiskefilet
1 egg
2 dl sesamfrø
1 ts salt
nykvernet pepper
smør eller olje til steking

Salat
1 liten hodekål
1 brokkoli
1 dl hasselnøtter
1 dl tørkede tranebær

Fløtedressing
2 dl kremfløte
saft av 1 sitron
1 ss honning
salt
nykvernet pepper

Servering
brød
sitron

1. Rør alle ingrediensene til fløtedressingen sammen i en bolle, og smak til.
2. Skyll og finsnitt kålen. Skyll og hakk brokkolibukettene, og skjær stilken i papirtynne skiver. Bland kål og brokkoli sammen med dressingen. Rist hasselnøtter i en tørr panne. Bland tranebær og grovhakkede nøtter i salaten. 3. Pisk egget sammen i en dyp tallerken. Bland sesamfrø, salt og pepper i en annen. Skyll og tørk fiskefiletene. Vend filetene først i egg og deretter i sesamblandingen. Stek fisken i rikelig med smør eller olje i en panne ca. 4 minutter på hver side, til filetene blir gylne.
4. Server fisken med salat, grovt brød og sitronbåter.

Sesamfrø gir flyndrefiletene en annerledes og velsmakende panering. Tips! Flyndrefiletene kan også paneres i griljermel, grovt mel eller polentagryn. FOTO: Winnie Methmann
Sesamfrø gir flyndrefiletene en annerledes og velsmakende panering. Tips! Flyndrefiletene kan også paneres i griljermel, grovt mel eller polentagryn. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Sandwich med spinathummus, halloumi og fiken

4 porsjoner
Tid: 20 min

Ingredienser
30 g pinjekjerner
200 g halloumi
olje til steking
4 ferske fiken

Spinathummus
1 boks kikerter
200 g fersk spinat
2 hvitløkbåter
3 ss tahin (sesampasta)
1 ss olivenolje
saft av 1/2 sitron
1 ts spisskummen
salt
ca. 1/2 dl vann

Servering
godt grovt brød
1 neve mynte

1. La kikertene renne av, og skyll dem i kaldt vann gjennom en sil.
2. Skyll spinaten, og rist av vannet. Rens og press hvitløken. Bland kikerter, spinat, hvitløk, tahin, olje, sitronsaft, spisskummen og salt i en food-prosessor eller blender. Tilsett vann litt etter litt til ønsket konsistens. Smak til.
3. Rist pinjekjerner i en tørr panne til de blir gylne.
4. Skjær halloumi i skiver, og stek dem i litt olje i en panne til de blir gylne på begge sider. Skyll fiken, og skjær i skiver.
5. Rist brødskiver i en brødrister eller i ovnen. Topp brødet med spinathummus, fiken, halloumi, pinjekjerner og mynteblader. Server straks.

Grillosten halloumi er kjent som vegetarianernes 
 bacon, takket være at den kan stekes og har en salt smak. Osten passer perfekt til spinatgrønn hummus. Tips! Ønsker du å sløyfe spinaten, kan du lage en vanlig hummus eller kjøpe den ferdig. FOTO: Winnie Methmann
Grillosten halloumi er kjent som vegetarianernes bacon, takket være at den kan stekes og har en salt smak. Osten passer perfekt til spinatgrønn hummus. Tips! Ønsker du å sløyfe spinaten, kan du lage en vanlig hummus eller kjøpe den ferdig. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Kyllingfat med polenta og tomater

4 porsjoner
Tid: 35 min

Ingredienser
1 kylling i biter eller 4 kyllinglår
2 rødløk
500 g småtomater
1 glass blandet oliven
150 g fetaost
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper

Polenta
250 g maisgryn, polenta
1/2 ts salt
1 1/4 l kokende vann
50 g fetaost
salt
nykvernet pepper

Servering
bredbladet persille

1. Hell polenta og salt i en kjele med kokende vann under omrøring. Kok i ca. 15 minutter til en kremet grøt. Rør i smuldret fetaost, og smak til med salt og pepper.
2. Sett ovnen på 180 °. Fordel polentagrøten i bunnen av en smurt ildfast form. Skyll og tørk kyllingen. Fordel kyllingbitene i formen. Rens rødløk, og skjær i båter. Skyll og del tomatene i to. Fordel rødløk, tomater, oliven og smuldret fetaost i formen. Drypp over olje, og krydre med salt og pepper.
3. Stek formen midt i ovnen i ca. 40 minutter, til kyllingkjøttet er gjennomstekt. 4. Skyll og hakk persille, og dryss over. Server straks.

Det er praktisk å legge alle ingrediensene i en form og la dem kose seg i ovnen. Tips! Polenta er en form for mel laget av finknuste maiskorn, og det finnes i både finmalte og grovmalte varianter. FOTO: WInnie Methmann
Det er praktisk å legge alle ingrediensene i en form og la dem kose seg i ovnen. Tips! Polenta er en form for mel laget av finknuste maiskorn, og det finnes i både finmalte og grovmalte varianter. FOTO: WInnie Methmann Vis mer

Torsdag: Soppizza med bacon og timian

4 porsjoner
Tid: 1 time 5 min

Ingredienser
1 pizzadeig til langpanne

Fyll
140 g bacon i terninger
500 g blandet sopp
2 rødløk
1 ss olivenolje
2 ss balsamicoeddik

Eggeblanding
1 egg
1 beger crème fraîche lett
1 ss fersk timian
salt
nykvernet pepper

Grønn salat
1 pakke blandet småsalat
1 ss olivenolje
1 ss balsamicoeddik
salt
nykvernet pepper

1. Sett ovnen på 180 °. Rull deigen ut på en stekeplate med bakepapir. Brett deigkantene inn hele veien rundt, så fyllet ikke renner ut.
2. Stek bacon sprø i en tørr panne, og legg på kjøkkenpapir. Rens sopp, og skjær i skiver. Stek sopp i baconfettet til det tar farge.
3. Rens rødløk, og skjær i tynne båter. Stek løk med litt olje. Tilsett balsamico like før rødløken begynner å bli brun, og bland godt til væsken fordamper. Ta pannen av varmen.
4. Pisk sammen egg, crème fraîche, finhakket timian, salt og pepper. Fordel blandingen over pizzabunnen. Strø over sopp, baconterninger og rødløk, og stek pizzaen midt i ovnen i ca. 30 minutter, til bunnen er fast og kantene gylne. 5. Skyll salaten, rist av vannet, og bland med olje, balsamico, salt og pepper. Server salaten som tilbehør til pizzaen.

Pizzaen får smak av høstens grøde, og bruk gjerne skogsopp hvis du har plukket det. FOTO: Winnie Methmann
Pizzaen får smak av høstens grøde, og bruk gjerne skogsopp hvis du har plukket det. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Entrecôte med sesampoteter og aioli

4 porsjoner
Tid: 1 time 15 min

Ingredienser
4 stk. entrecôte
salt
nykvernet pepper
1 ss smør til steking

Sesampoteter
1 kg poteter
2 ss olivenolje
1–2 dl sesamfrø
salt
grovkvernet pepper

Aioli
3 hvitløkbåter
1 eggeplomme
1 ts dijonsennep
2 ss sitronsaft
1/2 ts salt
ev. litt eggehvite
1/2 dl olivenolje
1–1 1/2 dl nøytral olje, f.eks. maisolje

Servering
50 g ruccolasalat

1. Sett ovnen på 180 °. Skrubb og skjær poteter i båter. Fordel poteter over en bakeplate med bakepapir. Bland med olje, sesamfrø, salt og pepper, og stek potetene midt i ovnen i ca. 40 minutter, til de er gylne og møre.
2. Rens og press hvitløken. Pisk sammen eggeplommer, sennep, sitronsaft, hvitløk og salt. Hvis du ønsker aiolien mer lett og luftig, kan du tilsette litt eggehvite. Tilsett olivenolje i en tynn stråle mens du pisker med en elektrisk mikser til du får en ønsket konsistens. Smak til.
3. Tørk kjøttet, og krydre med salt og pepper. Stek biffene i smør ved sterk varme i 2–3 minutter på hver side. La kjøttet hvile noen minutter før servering. 4. Skyll ruccola, og server biffene med sesampoteter, ruccola og aioli.

Ingenting slår en hjemmelaget aioli, men hvis du vil spare tid, kan du kjøpe ferdig på glass. FOTO: Winnie Methmann
Ingenting slår en hjemmelaget aioli, men hvis du vil spare tid, kan du kjøpe ferdig på glass. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer