Mandag: Medisterkaker med poteter og appelsinsalat
4 porsjoner
Tid: 1 time 5 min
Ingredienser
500 g medisterdeig
1 løk
1 egg
1 dl små havregryn
1 dl melk
1 ts muskat
½ ts allehånde
½ ts ingefær
salt
nykvernet pepper
smør til steking
Tilbehør
500 g poteter
Sennepsdressing
skall av ½ appelsin
2 ss olivenolje
2 ss hvitvinseddik
1 ts honning
1 ts dijonsennep
salt
nykvernet pepper
Appelsinsalat
5 stilker grønnkål
2 appelsiner
25 g mandelflak
100 g fetaost
1. Legg medisterdeigen i en bolle. Rens og riv løken. Bland løk, egg, havregryn, melk og krydder i medisterdeigen. Sett farsen kjølig i ca. 30 minutter.
2. Skrubb potetene, og kok dem i vann til de blir møre.
3. Bland alle ingrediensene til dressingen, og smak til.
4. Skyll grønnkål, og riv bladene fra stilken. Legg bladene i en stor bolle. Hell sennepsdressingen over grønnkålen, og masser den inn i kålbladene med fingrene til kålen blir myk.
5. Skrell appelsiner, og skjær fruktkjøttet i skiver. Bland appelsinskiver, mandelflak og smuldret fetaost sammen med grønnkålen.
6. Form farsen til kaker, og stek dem i smør i en panne til de får fin farge på begge sider og blir gjennomstekte. Server med kokte poteter og appelsinsalat.

Lei av den klassiske pizzaen? Da bør du prøve disse!

Tirsdag: Lun quinoasalat med labneh, egg og stekte grønnsaker
4 porsjoner
Tid: 1 time 30 min
Ingredienser
1 kg gulrøtter
2 ss olivenolje
1 ts røkt paprikapulver
1 ts spisskummen
salt
4 dl quinoa
8 dl grønnsakbuljong
4 egg
½ granateple
1 neve mynte
Labneh
4 dl gresk yoghurt
1 ts flaksalt olivenolje
Dukkha
50 g valnøtter
50 g hasselnøtter
50 g sesamfrø
1 ss hele korianderfrø
1 ss hele spisskummenfrø
2 ts flaksalt
1. Rør yoghurt og havsalt sammen. Legg et kaffefilter i en sikt. Sett den over en bolle, og hell yoghurt i filteret, slik at den kan dryppe av ned i skålen. La gjerne yoghurten stå i 24 timer i kjøleskapet. Skrap den avrente yoghurten ut av kaffefilteret, og drypp litt olje over.
2. Sett ovnen på 200˚. Skrell og skjær gulrøtter i to eller fire på langs. Bland med olje, paprikapulver, spisskummen og salt på en stekeplate med bakepapir. Stek dem midt i ovnen i ca. 30 minutter, til de blir gylne. Skyll quinoa i en sikt, og kok dem i buljong i ca. 15 minutter.
3. Lag dukkah: Rist nøtter lett gylne i en tørr panne. Tilsett sesamfrø, koriander, spisskummen og salt, og la det steke til krydderne begynner å dufte. Hell det hele over i en food-prosessor, og kjør til det får konsistens som grovt salt.
4. Kok opp vann, legg i eggene, og la dem koke i 7 minutter før de avkjøles i kaldt vann. Skrell eggene, og vend dem i dukkahkrydderet.
5. Anrett tallerkener med quinao, labneh, stekte gulrøtter, egg og dukkah.
6. Del granateplet i to, og pirk ut frøene. Dryss mynteblader og granateplekjerne over salaten ved servering.

Onsdag: Perlebyggrisotto med grønnkål og sopp
4 porsjoner
Tid: 35 min
Ingredienser
1 løk
2 hvitløkbåter
1 ss olivenolje til steking
salt
nykvernet pepper
4 dl perlebygg
2 dl hvitvin
1 ½ l hønsebuljong
Topping
140 g bacon i biter
500 g sopp
1 liten neve frisk timian
75 g parmesan
4 stilker grønnkål
Servering
1 neve frisk timian
1. Rens løk, og finhakk løk og hvitløk. Stek i olje i en gryte. Krydre med salt og pepper.
2. Skyll perlegbygg, og rør den i gryten. Hell i hvitvin, og la den koke inn. Tilsett varm buljong litt om gangen så byggen akkurat blir dekket. La perlebyggen koke i ca. 30 minutter, til den er «al dente».
3. Stek baconbiter sprø i en tørr panne, og legg baconet over på kjøkkenpapir. 4. Rens og skjær sopp i skiver, og stek i baconfettet sammen med finhakket timian til soppen får farge.
5. Rør revet parmesan i byggrisottoen, og smak til.
6. Skyll grønnkålen i grove biter uten stilken, og bland grønnkål og sopp i byggrisottoen.
7. Pynt retten med baconterninger og timian, og server straks.

Slik bruker du de gamle matvarene: - Vær kreativ med det du har

Torsdag: Gresskarsuppe med krepsehaler
4 porsjoner
Tid: 30 min
Ingredienser
1 stort hokkaidogresskar
olivenolje til steking
1 løk
2 hvitløkbåter
7 dl grønnsakbuljong
1 dl kremfløte
saft av ½ sitron
salt
nykvernet pepper
Servering
200 g krepsehaler i lake
dill
crème fraîche lett
grovt brød
1. Del gresskaret i to, og skrap ut frøene med en skje.
2. Fjern skallet med en skarp kniv. Skjær gresskarkjøttet i terninger. Stek dem i olje i en gryte. Rens og finhakk løk og hvitløk, og stek sammen med gresskaret i ca. 5 minutter uten at det tar farge. Tilsett buljong, og kok opp. La det koke i ca. 20 minutter under lokk til gresskaret er mørt.
3. Kjør suppen glatt med en stavmikser rett i kjelen. Tilsett fløte og sitronsaft, og smak til med salt og pepper.
4. La krepsehalene renne av, og legg dem i suppen. Topp med dill og crème fraîche, og server med godt grovt brød.

Fredag: Helstekt kylling med bacon og stekte jordskokker
4 porsjoner
Tid: 1 time 30 min
Ingredienser
1 kylling
1 løk
500 g blandet sopp
1 kg jordskokker
1 neve salvie
olivenolje til steking
salt
nykvernet pepper
140 g bacon
Servering
1 neve salvie
1 pakke ruccola
1. Sett ovnen på 200˚. Ta kyllingen ut av kjøleskapet, skyll og tørk den godt.
2. Rens løk, og skjær i båter. Rens soppen, og skjær i grove skiver. Skrell jordskokkene, og skjær dem i grove skiver. Hakk salvie fint.
3. Fordel løk, sopp, jordskokker og salvie i et stort ildfast fat eller en liten langpanne. Bland det med litt olje, og strø på salt og pepper.
4. Strø salt og pepper på kyllingen. Legg baconskiver over kyllingen slik at det dekker hele brystet og lårene. Legg kyllingen over jordskokkene i fatet, og stek retten i ovnen i ca. 1 time, til kyllingen er gjennomstekt og jordskokkene er møre.
5. Dryss salvie over kyllingen, og server med ruccolasalat.

