MATPLAN: Perlebyggrisotto med grønnkål og sopp. FOTO: Winnie Methmann
MATPLAN: Perlebyggrisotto med grønnkål og sopp. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Mandag: Medisterkaker med poteter og appelsinsalat

4 porsjoner
Tid: 1 time 5 min

Ingredienser
500 g medisterdeig
1 løk
1 egg
1 dl små havregryn
1 dl melk
1 ts muskat
½ ts allehånde
½ ts ingefær
salt
nykvernet pepper
smør til steking

Tilbehør
500 g poteter

Sennepsdressing
skall av ½ appelsin
2 ss olivenolje
2 ss hvitvinseddik
1 ts honning
1 ts dijonsennep
salt
nykvernet pepper

Appelsinsalat
5 stilker grønnkål
2 appelsiner
25 g mandelflak
100 g fetaost

1. Legg medisterdeigen i en bolle. Rens og riv løken. Bland løk, egg, havregryn, melk og krydder i medisterdeigen. Sett farsen kjølig i ca. 30 minutter.
2. Skrubb potetene, og kok dem i vann til de blir møre.
3. Bland alle ingrediensene til dressingen, og smak til.
4. Skyll grønnkål, og riv bladene fra stilken. Legg bladene i en stor bolle. Hell sennepsdressingen over grønnkålen, og masser den inn i kålbladene med fingrene til kålen blir myk.
5. Skrell appelsiner, og skjær fruktkjøttet i skiver. Bland appelsinskiver, mandelflak og smuldret fetaost sammen med grønnkålen.
6. Form farsen til kaker, og stek dem i smør i en panne til de får fin farge på begge sider og blir gjennomstekte. Server med kokte poteter og appelsinsalat.

Server medisterkakene med en syrlig appelsinsalat som tilbehør. Tips! Medisterkakene kan også lages med griljermel i stedet for havregryn. FOTO: Winnie Methmann
Server medisterkakene med en syrlig appelsinsalat som tilbehør. Tips! Medisterkakene kan også lages med griljermel i stedet for havregryn. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Lun quinoasalat med labneh, egg og stekte grønnsaker

4 porsjoner
Tid: 1 time 30 min

Ingredienser
1 kg gulrøtter
2 ss olivenolje
1 ts røkt paprikapulver
1 ts spisskummen
salt
4 dl quinoa
8 dl grønnsakbuljong
4 egg
½ granateple
1 neve mynte

Labneh
4 dl gresk yoghurt
1 ts flaksalt olivenolje

Dukkha
50 g valnøtter
50 g hasselnøtter
50 g sesamfrø
1 ss hele korianderfrø
1 ss hele spisskummenfrø
2 ts flaksalt

1. Rør yoghurt og havsalt sammen. Legg et kaffefilter i en sikt. Sett den over en bolle, og hell yoghurt i filteret, slik at den kan dryppe av ned i skålen. La gjerne yoghurten stå i 24 timer i kjøleskapet. Skrap den avrente yoghurten ut av kaffefilteret, og drypp litt olje over.
2. Sett ovnen på 200˚. Skrell og skjær gulrøtter i to eller fire på langs. Bland med olje, paprikapulver, spisskummen og salt på en stekeplate med bakepapir. Stek dem midt i ovnen i ca. 30 minutter, til de blir gylne. Skyll quinoa i en sikt, og kok dem i buljong i ca. 15 minutter.
3. Lag dukkah: Rist nøtter lett gylne i en tørr panne. Tilsett sesamfrø, koriander, spisskummen og salt, og la det steke til krydderne begynner å dufte. Hell det hele over i en food-prosessor, og kjør til det får konsistens som grovt salt.
4. Kok opp vann, legg i eggene, og la dem koke i 7 minutter før de avkjøles i kaldt vann. Skrell eggene, og vend dem i dukkahkrydderet.
5. Anrett tallerkener med quinao, labneh, stekte gulrøtter, egg og dukkah.
6. Del granateplet i to, og pirk ut frøene. Dryss mynteblader og granateplekjerne over salaten ved servering.

Lag labneh dagen før, slik at yoghurten kan stå lenge å renne av. Tips! Labneth er en yoghurtost som er enkel og morsom å lage selv. Den er mye brukt i midtøsten. Den har en tykk konsistens, og er super som pålegg. FOTO: Winnie Methmann
Lag labneh dagen før, slik at yoghurten kan stå lenge å renne av. Tips! Labneth er en yoghurtost som er enkel og morsom å lage selv. Den er mye brukt i midtøsten. Den har en tykk konsistens, og er super som pålegg. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Perlebyggrisotto med grønnkål og sopp

4 porsjoner
Tid: 35 min

Ingredienser
1 løk
2 hvitløkbåter
1 ss olivenolje til steking
salt
nykvernet pepper
4 dl perlebygg
2 dl hvitvin
1 ½ l hønsebuljong

Topping
140 g bacon i biter
500 g sopp
1 liten neve frisk timian
75 g parmesan
4 stilker grønnkål

Servering
1 neve frisk timian

1. Rens løk, og finhakk løk og hvitløk. Stek i olje i en gryte. Krydre med salt og pepper.
2. Skyll perlegbygg, og rør den i gryten. Hell i hvitvin, og la den koke inn. Tilsett varm buljong litt om gangen så byggen akkurat blir dekket. La perlebyggen koke i ca. 30 minutter, til den er «al dente».
3. Stek baconbiter sprø i en tørr panne, og legg baconet over på kjøkkenpapir. 4. Rens og skjær sopp i skiver, og stek i baconfettet sammen med finhakket timian til soppen får farge.
5. Rør revet parmesan i byggrisottoen, og smak til.
6. Skyll grønnkålen i grove biter uten stilken, og bland grønnkål og sopp i byggrisottoen.
7. Pynt retten med baconterninger og timian, og server straks.

Dette er en norsk variant av risotto, med sprøstekt bacon, vitaminrik grønnkål og velsmakende sopp. FOTO: Winnie Methmann
Dette er en norsk variant av risotto, med sprøstekt bacon, vitaminrik grønnkål og velsmakende sopp. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Gresskarsuppe med krepsehaler

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
1 stort hokkaidogresskar
olivenolje til steking
1 løk
2 hvitløkbåter
7 dl grønnsakbuljong
1 dl kremfløte
saft av ½ sitron
salt
nykvernet pepper

Servering
200 g krepsehaler i lake
dill
crème fraîche lett
grovt brød

1. Del gresskaret i to, og skrap ut frøene med en skje.
2. Fjern skallet med en skarp kniv. Skjær gresskarkjøttet i terninger. Stek dem i olje i en gryte. Rens og finhakk løk og hvitløk, og stek sammen med gresskaret i ca. 5 minutter uten at det tar farge. Tilsett buljong, og kok opp. La det koke i ca. 20 minutter under lokk til gresskaret er mørt.
3. Kjør suppen glatt med en stavmikser rett i kjelen. Tilsett fløte og sitronsaft, og smak til med salt og pepper.
4. La krepsehalene renne av, og legg dem i suppen. Topp med dill og crème fraîche, og server med godt grovt brød.

Den kremete og fargerike suppen smaker herlig toppet med krepsehaler og syrlig crème fraîche. FOTO: Winnie Methmann
Den kremete og fargerike suppen smaker herlig toppet med krepsehaler og syrlig crème fraîche. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Helstekt kylling med bacon og stekte jordskokker

4 porsjoner
Tid: 1 time 30 min

Ingredienser
1 kylling
1 løk
500 g blandet sopp
1 kg jordskokker
1 neve salvie
olivenolje til steking
salt
nykvernet pepper
140 g bacon

Servering
1 neve salvie
1 pakke ruccola

1. Sett ovnen på 200˚. Ta kyllingen ut av kjøleskapet, skyll og tørk den godt.
2. Rens løk, og skjær i båter. Rens soppen, og skjær i grove skiver. Skrell jordskokkene, og skjær dem i grove skiver. Hakk salvie fint.
3. Fordel løk, sopp, jordskokker og salvie i et stort ildfast fat eller en liten langpanne. Bland det med litt olje, og strø på salt og pepper.
4. Strø salt og pepper på kyllingen. Legg baconskiver over kyllingen slik at det dekker hele brystet og lårene. Legg kyllingen over jordskokkene i fatet, og stek retten i ovnen i ca. 1 time, til kyllingen er gjennomstekt og jordskokkene er møre.
5. Dryss salvie over kyllingen, og server med ruccolasalat.

Bacon gir ekstra smak til kylling, og gjør at den blir saftigere. FOTO: Winnie Methmann
Bacon gir ekstra smak til kylling, og gjør at den blir saftigere. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: