Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

MIDDAG: Lakse- og linsesalat med fennikel. FOTO: Winnie Methmann
MIDDAG: Lakse- og linsesalat med fennikel. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Lakse- og linsesalat med fennikel

4 porsjoner
Tid: 50 min

Ingredienser
4 laksefileter
salt
nykvernet pepper
smør til steking

Linsesalat
3 fennikel
1 ss olivenolje
salt
4 dl belugalinser
8 dl grønnsakbuljong

Yoghurtdressing
2 dl yoghurt naturell
2 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
1 hvitløkbåt
salt
nykvernet pepper

Servering
30 g ristede pistasjnøtter

1. Sett ovnen på 220 °. Skjær bunn og topp av fennikelen, men gjem noe av det grønne til pynt.
2. Skjær fennikel i to, og legg på bakeplate med bakepapir. Drypp med olje, og strø på salt. Stek fennikel i ovnen i ca. 25 minutter, til de blir gylne.
3. Kok linsene i ca. 20 minutter i buljong, men pass på at de ikke koker for mye. La væsken fordampe fra gryten ved å ta av lokket de siste 5 minuttene.
4. Rør alle ingrediensene til yoghurtdressingen sammen og smak til.
5. Skyll og tørk laksefiletene. Krydre med salt og pepper, og stek på begge sider i smør i en panne til fisken blir gyllen og akkurat gjennomstekt.
6. Grovhakk pistasjnøttene. Fordel linser og stekt fennikel på et fat. Drypp over yoghurtdressingen, og dryss pistasjnøtter over salaten. Pynt med det grønne fra fennikelen. Server linsesalaten sammen med laksen.

De ristede pistasjnøttene gir linsesalten det lille ekstra. Tips! Linsene tar opp mer smak hvis de krydres eller marineres mens de er varme. FOTO: Winnie Methmann
De ristede pistasjnøttene gir linsesalten det lille ekstra. Tips! Linsene tar opp mer smak hvis de krydres eller marineres mens de er varme. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Kyllingsalat med spelt, ost og vaniljedressing

4 porsjoner
Tid: 35 min

Ingredienser
500 g kyllingfilet
1 løk
2 hvitløkbåter
2 laurbærblader
1 ts hele pepperkorn
2 ts flaksalt
1/2 l vann

Speltsalat
4 dl perlespelt
1 rødløk
2 pærer
100 g fersk spinat

Vaniljedressing
3 ss balsamicoeddik
2 ss olivenolje
frø av 1/2 vaniljestang
salt
nykvernet pepper

Servering
50 g valnøtter
½ granateple
50 g mild blåmuggost

1. Rens løk, og skjær i båter. Skrell hvitløk, og skjær den i skiver. Ha løk, hvitløk, laurbærblader, pepperkorn, salt og vann i en kjele. Kok opp, legg i kyllingen, og la filetene trekke i ca. 10 minutter.
2. Ta opp kyllingen, og skjær et snitt i det tykkeste på fileten for å se at den er gjennomkokt. La kyllingen avkjøles, og riv kjøttet i små biter med en gaffel.
3. Rør alle ingrediensene til dressingen sammen, og smak til.
4. Kok spelt etter anvisning på pakken. Avkjøl i en sil. Rens løk, og skjær den i papirtynne båter. Skjær pærer i tynne båter. Skyll og rist vannet av spinaten.
5. Bland vaniljedressingen med salaten, og topp med kylling, rødløk og pære. Bland alt lett sammen.
6. Rist valnøtter i en tørr panne til de får litt farge, og grovhakk nøttene. Del granateplet i to, og pirk ut kjernene. Pynt salaten med valnøtter, små biter blåmuggost og granateplekjerner.

Server gjerne en salat selv om det er vinter. Denne metter godt og har mange gode smaker. Tips! I stedet for perlespelt kan du bruke ris, couscous eller bulgur. FOTO: Winnie Methmann
Server gjerne en salat selv om det er vinter. Denne metter godt og har mange gode smaker. Tips! I stedet for perlespelt kan du bruke ris, couscous eller bulgur. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Medisterpølse med blomkål- og potetmos

4 porsjoner
Tid: 50 min

Ingredienser
600 g medisterpølse
smør til steking

Blomkål- og potetmos
1 blomkål
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
1 kg poteter
25 g smør
1 dl melk

Servering
frisk persille
sennep

1. Sett ovnen på 220 °. Skyll og skjær blomkål i små buketter, og fordel dem på en bakeplate med bakepapir. Bland med olje, strø på salt, og bak i ovnen i ca. 20 minutter, til kålen blir mør og litt brun.
2. Skrell poteter, og skjær i terninger. Kok dem møre i en kjele med lettsaltet vann. Hell vannet av potetene. Tilsett smør, ½ melk og halvparten av de stekte blomkålbukettene, og mos med en potetstapper. Tilsett mer melk om nødvendig, og mos til en glatt konsistens. Smak til med salt og pepper. Legg lokk på gryten for å holde mosen varm.
3. Stek medisterpølser i smør i en panne til den er gyllen og gjennomvarm.
4. Fordel mosen i en bolle, og topp med resten av blomkålbukettene. Skyll og finhakk persille, som drysses over mosen. Server medisterpølse med mos og sennep.

Du pleier kanskje ikke å blande blomkål i potetmosen, men det er virkelig godt og gir ekstra fiber. Tips! Medisterpølser finnes i flere varianter, og de grove julepølsene har god julesmak. FOTO: Winnie Methmann
Du pleier kanskje ikke å blande blomkål i potetmosen, men det er virkelig godt og gir ekstra fiber. Tips! Medisterpølser finnes i flere varianter, og de grove julepølsene har god julesmak. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: «Mac and cheese» med grønnkål

4 porsjoner
Tid: 45 min

Ingredienser
300 g makaroni
1 løk
1 ss smør til steking
5 store stilker frisk grønnkål
125 g frisk mozzarella
1 bunt salvie
50 g valnøtter

Ricottasaus
250 g ricotta
2 dl melk
50 g parmesan
1/4 ts muskat
salt
nykvernet pepper

1. Kok makaroni etter anvisning på pakken. Hell av vannet, og la makaronien avkjøles litt. Rens og finhakk løk. Stek det i smør i en stor panne. Skyll og riv grønnkålbladene fra stilken, og tilsett i pannen. Bland til grønnkålen faller sammen, og ta pannen av varmen.
2. Rør ricotta, melk og finrevet parmesan sammen i en bolle. Bland løk og grønnkål i sausen, og smak til med muskat, salt og pepper. Bland den kokte makaronien i sausen. Fordel blandingen i en smurt ildfast form.
3. Riv mozzarella i mindre biter, og fordel på toppen. Dryss over salvieblader og valnøtter, og stek retten på nederste rille i ovnen i ca. 20 minutter, til overflaten er gyllen.
4. Server retten direkte fra formen.

Mac and cheese kan også lages med cheddar og parmesan. FOTO: Winnie Methmann
Mac and cheese kan også lages med cheddar og parmesan. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Potet- og purreløksuppe med sprøstekt skinke og brød

4 porsjoner
Tid: 40 min

Ingredienser
700 g poteter
2 purreløk
1 løk
50 g smør
7 dl hønsebuljong
1 dl kremfløte
salt
nykvernet pepper

Rugbrødchips
1/4 rugbrød
1 ss olivenolje
flaksalt

Topping
60 g spekeskinke
1 bunt gressløk

1. Skrell potetene, og skjær i små terninger. Vask og rens purreløken, og snitt den i tynne skiver. Rens og finhakk løk. Smelt smør i en kjele, og stek poteter, purreløk og løk uten at det tar farge.
2. Tilsett buljong, og kok opp. La suppen koke i ca. 15 minutter, til alt blir mørt. 3. Sett ovnen på 200 °. Skjær rugbrød i meget tynne skiver, og fordel på bakeplate med bakepapir. Drypp over olje, krydre med salt, og stek brødet midt i ovnen i 5–10 minutter, til skivene blir sprø. Fordel skinke på bakepapir på stekeplate, og stek midt i ovnen i ca. 5 minutter, til den er sprø. Finklipp gressløken.
4. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Tilsett fløte, kok opp, og smak til med salt og pepper. Server suppen toppet med gressløk, rugbrødchips og sprø skinkebiter.

Tilsett gjerne noe chiliflak og litt hvitløk i suppen, så får den litt «sting». FOTO: Winnie Methmann
Tilsett gjerne noe chiliflak og litt hvitløk i suppen, så får den litt «sting». FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer