Ukemeny:

Alltid noe godt til middag

Start nyåret med denne middagsplanen! Fiks ferdig ukemeny.

UKEMENY: Fiskeburger med rødkal-slaw. FOTO: Winnie Methmann
UKEMENY: Fiskeburger med rødkal-slaw. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Fiskeburger med rødkål-slaw

4 porsjoner
Tid: 35 min

Ingredienser
600 g torskefilet
1 egg
3 ss små havregryn
1 ts salt
nykvernet pepper
smør til steking

Rødkål-slaw
½ rødkål
1 rødløk
1 eple
1 ½ dl skyr eller yoghurt naturell
2 ss majones
3 ss eplesidereddik
2 ts dijonsennep
2 ts honning
salt
nykvernet pepper

Servering
4–8 burgerbrød
frisk dill

1. Kjør torskefileten til farse i en blender. Tilsett egg, havregryn, salt og pepper, og kjør til alt er blandet. Legg fiskefarsen i en bolle, og sett den kjølig mens du lager salaten.
2. Skyll og riv eller finsnitt rødkålen. Rens og finriv rødløken. Skyll, fjern kjernehuset, og grovriv eplet. Rør skyr eller yoghurt, majones, eddik, sennep og honning sammen til en dressing, og smak til med salt og pepper. Bland rødkål, rødløk og eple sammen med dressingen. Smak til.
3. Form fiskeburgere av farsen, og stek i smør i en panne. La dem bli gyllenbrune, og stek på begge sider til burgerne er gjennomstekt.
4. Varm og del burgerbrødene, og fyll dem med fiskeburgeren, rødkål-slaw og frisk dill.

Burger kan lages på flere måter. Prøv en variant med fiskeburger og en fargerik kålsalat. Tips! Velg gjerne grover burgerbrød, eller server burgerne på skiver av godt grovt brød. FOTO: Winnie Methmann
Burger kan lages på flere måter. Prøv en variant med fiskeburger og en fargerik kålsalat. Tips! Velg gjerne grover burgerbrød, eller server burgerne på skiver av godt grovt brød. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Fylte bakte poteter med bacon og sopp

4 porsjoner
Tid: 1 time 30 min

Ingredienser
2 store poteter
1 ss olivenolje
1 dl grovt salt

Bacon- og soppfyll
150 g bacon i terninger
500 g blandet sopp
salt
nykvernet pepper
250 g ricotta
50 g parmesan
1 neve frisk timian

Grønn salat
1 eske ruccola
1 ss olivenolje
1 ss balsamicoeddik
salt
nykvernet pepper

1. Sett ovnen på 200 °. Skyll og tørk potetene. Skjær et kryss som går halvveis gjennom hver potet, og pensle potetene med olje. Dryss salt i bunnen av et fat, og sett potetene over. Dryss litt salt over potetene. Bak dem i ca. 1 time, til de er møre.
2. Stek baconterninger sprø i en panne, og legg på kjøkkenpapir. Rens sopp, og skjær i skiver. Stek sopp gylne i baconfett i pannen, og strø på salt og pepper. Rør bacon, sopp, ricotta, revet parmesan og timian sammen.
3. Trykk lett på de bakte potetene slik at de åpner seg, og fyll med soppblandingen. Bak potetene i ovnen i ytterligere 15 minutter, til de er myke og gylne.
4. Skyll ruccola, og bland med olje, balsamico, salt og pepper. Server salaten til potetene.

Måltidet er lett å til berede, men potetene trenger lang tid i ovnen. Tips! I stedet for fire store poteter kan du bake åtte mindre. Da blir baketiden for potetene kortere. FOTO: Winnie Methmann
Måltidet er lett å til berede, men potetene trenger lang tid i ovnen. Tips! I stedet for fire store poteter kan du bake åtte mindre. Da blir baketiden for potetene kortere. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Grønnkålsalat med and og mayodressing

4 porsjoner
Tid: 35 min

Ingredienser
2 andebrystfileter
salt
nykvernet pepper
smør til steking

Speltsalat
4 dl perlespelt
5 stilker frisk grønnkål
50 g valnøtter
2 små epler

Mayodressing
4 ss majones
2 ss honning
2 ss dijonsennep
2 ss sitronsaft
salt
nykvernet pepper

Servering
grovt brød

1. Kok perlespelt etter anvisning på pakken, og avkjøl lett. Skyll grønnkål, og riv bladene fra stilken. Legg kålbladene i en stor bolle.
2. Rør alle ingrediensene til dressingen sammen, og smak til. Hell dressingen over grønnkålen, og masser den inn i kålbladene med fingrene til kålen blir myk. Bland i kokt spelt.
3. Skjær snitt i andebrystfiletene med en skarp kniv. Strø på salt og pepper. Stek andebrystene med skinnsiden ned i smør i en panne til skinnet blir sprøtt. Snu filetene, og stek i 5 minutter, til kjøttet er lett rosa inni. La kjøttet hvile i 10 minutter før det skjæres i tynne skiver.
4. Rist valnøtter i en tørr panne, og grovhakk. Skyll og skjær eple uten kjernehus i papirtynne båter. Bland skiver av and, valnøtter og eplebåter i salaten.
5. Server retten med ferskt brød.

And, grønnkål og en god dressing passer godt sammen smaksmessig. Tips! Bytt ut and med kylling hvis du ønsker det. FOTO: Winnie Methmann
And, grønnkål og en god dressing passer godt sammen smaksmessig. Tips! Bytt ut and med kylling hvis du ønsker det. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Linsegryte med tahin og fennikel

4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min

Ingredienser
1 løk
2 hvitløkbåter
1 cm fersk ingefær
1 ss malt spisskummen
1 ss olivenolje
1 bunt frisk koriander
4 dl Puy-linser
½ l grønnsakbuljong
1 dl lys tahin
saft av 1 sitron
salt
nykvernet pepper

Lynstekt rødløk og fennikel
1 rødløk
1 fennikel
2 dl eplesidereddik

Servering
korianderblader
1 ss tahin

1. Rens løk, og skjær i papirtynne båter. Skyll og skjær topp og bunn av fennikelen, del den i to, og skjær i tynne skiver, gjerne på en mandolin. Bland fennikel og løk i en bolle. Hell på eplesidereddik, og sett skålen i kjøleskapet i 30 minutter.
2. Rens og hakk løk. Rens og riv hvitløken fint. Skrell og riv ingefæren fint. Stek løk, hvitløk, ingefær og spisskummen i olje i en kjele til løken begynner å få farge. Plukk korianderblader av stilken. Grovhakk stilken, og spar bladene til pynt. Bland korianderstilkene i gryten, og la dem steke med et par minutter.
3. Tilsett linser og buljong, og kok opp. La gryten småkoke i 40 minutter, til linsene er nesten ferdig. Tilsett tahin og sitronsaft, og bruk en tresleiv til å mose linsene lett. Smak til med salt og pepper.
4. Pynt linsegryten med rødløk og fennikel, som bare så vidt er stekt, korianderblader og eventuelt litt tahin før servering.

En syrlig og frisk topping av rødløk og fennikel gjør linsegryten ekstra fristende. FOTO: Winnie Methmann
En syrlig og frisk topping av rødløk og fennikel gjør linsegryten ekstra fristende. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Svinekam med lun vintersalat

4 porsjoner
Tid: 1 time 45 min

Ingredienser
1 kg fersk svinekam med svor
1 ss grovt salt

Vintersalat
1 hokkaidogresskar
3 store gulbeter
2 ss olivenolje
salt
3 dl appelsiner
1 neve mandler
1 stor neve
bredbladet persille
150 g fetaost

Appelsindressing
revet skall av ½ appelsin
2 ss olivenolje
2 ss balsamicoeddik
1 ts honning
1 ts dijonsennep
salt
nykvernet pepper

1. Sett ovnen på 200 °, varmluft. Skjær snitt i svoren på svinekammen, og gni den inn med grovt salt. Legg den på en rist over langpanne. Legg en bit aluminiumsfolie under, slik at steken ligger jevnt. Hell litt vann i langpannen, og stek svinekammen i 1 1/2 time eller til den har en kjernetemperatur på 75 °.
2. Avslutt med å skru opp ovnsvarmen på grillfunksjon hvis svoren ikke er sprø. Pass på så ikke svoren blir brent. La kjøttet hvile innpakket i folie i ca. 15 minutter.
3. Skyll gresskaret, del det i to, og fjern frøene. Skjær gresskaret i skiver, og la skallet sitte på. Skrell betene, og skjær dem i båter. Fordel gresskar og beter på bakepapir på stekeplate. Drypp olje over, strø på salt, og bak i ovnen i ca. 40 minutter, til grønnsakene er møre og litt sprø.
4. Rør alle ingrediensene til dressingen sammen.
5. Skrell appelsinene, og skjær fruktkjøttet i skiver. Rist mandler i en tørr panne, og grovhakk mandlene. Skyll og hakk persille.
6. Fordel bakte gresskar, gulbeter og appelsinskiver på et fat, og drypp dressingen over. Dryss med mandler, persille og smuldret fetaost. Server salaten til svinekammen.

En fersk svinekam blir saftig og mør og er mindre fet enn svineribbe. FOTO: Winnie Methmann
En fersk svinekam blir saftig og mør og er mindre fet enn svineribbe. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer