MATPLAN: Laks med pinjekjernecrust og gresskarpuré. FOTO: Winnie Methmann
MATPLAN: Laks med pinjekjernecrust og gresskarpuré. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Matplan:

Alltid noe godt til middag

Her er ukens matplan.

Publisert

Mandag: Laks med pinjekjernecrust og gresskarpuré

4 porsjoner
Tid: 60 min

Ingredienser
4 biter laksefilet med skinn
50 g pinjekjerner
1 stor neve frisk oregano
25 g parmesan
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper

Gresskarpuré
1 hokkaidogresskar
1 løk
3 hvitløkbåter
1 neve frisk salvie
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
1 ss balsamicoeddik
25 g parmesan
1–2 dl vann

1. Sett ovnen på 200°. Skyll og del gresskaret i to, fjern frøene, og skjær gresskaret i terninger. Skallet kan sitte på.
2. Rens løk og hvitløk, og skjær løken i båter. Fordel gresskarterninger, løkbåter, hele hvitløkbåter og salvie på stekeplate med bakepapir. Drypp over olje. Strø på salt og pepper, og bak gresskarbitene i ca. 20 minutter, til de er møre.
3. Bruk en stavmikser, og kjør alt det bakte sammen med balsamico-eddik og nyrevet parmesan. Tilsett vann litt etter litt til du får en kremet puré. Smak til med salt og pepper. Hell gresskarpureen i en kjele med lokk, og hold den varm. 4. Skyll og tørk laksefiletene. Legg dem på bakepapir på stekepalte. Finhakk pinjekjerner og oregano, og riv parmesan. Rør dette sammen i en skål med olje, salt og pepper. Fordel blandingen over laksefiletene, og trykk det godt ned i fisken.
5. Stek fisken midt i ovnen i ca. 15 minutter, til den er gjennomstekt og pinjecrusten er gyllen.
6. Anrett gresskarpuré på 4 tallerkener, og topp med laks. Server med salat.

Dekk ovnsbakt laks med en sprø topping av krydderurter og pinjekjerner, og server med en knalloransje gresskarpuré. Tips! Du kan også bake en hel lakseside og fordele toppingen over fiskekjøttet. FOTO: Winnie Methmann
Dekk ovnsbakt laks med en sprø topping av krydderurter og pinjekjerner, og server med en knalloransje gresskarpuré. Tips! Du kan også bake en hel lakseside og fordele toppingen over fiskekjøttet. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Minipizzaer med chèvre, sopp og skinke

4 porsjoner
Tid: 1 time 50 min

Ingredienser
25 g gjær
4 dl lunkent vann
1 ts salt
1 ts sukker
2 ss olivenolje
ca. 650 g hvetemel
1 ss olivenolje til pensling

Sopptopping
500 g sopp, gjerne en blanding
2 ss smør til steking
2 rødløk
olje til steking
2 ss balsamicoeddik
200 g chèvre

1. Rør smuldret gjær ut i vann. Tilsett salt, sukker og 2 ss olje. Rør i mel, litt om gangen, og elt deigen smidig. Pensle deigen med 1 ss olje, og la den heve tildekket i ca. 1 time.
2. Rens sopp, og skjær i biter. Stek i smør til soppen blir gyllen. Ta den av platen. Rens rødløk, og skjær i tynne båter. Stek løk i pannen. Tilsett litt olje og balsamico-eddik like før rødløken begynner å få farge, og rør til all væsken er fordampet. Ta pannen av varmen.
3. Sett ovnen på 225° varmluft. Sett 2 stekeplater i ovnen. Kjevle deigen ut til fire runde pizzabunner med litt ekstra mel. Legg pizzaene på stekeplate med bakepapir. Fordel chèvre, sopp og rødløk over pizzaene, og stek dem på de varme stekeplatene midt i ovnen i ca. 10 minutter, til bunnene er sprø og gylne. 4. Fordel tynne skiver skinke over, dryss med frisk timian, og server pizzaene straks.

Det er ekstra stas at hver og en får sin egen minipizza. Blir det pizza til overs, så er den super å ta med i matpakken neste dag. Tips! Du kan velge den typen skinke til pizzaen som du selv foretrekker. FOTO: Winnie Methmann
Det er ekstra stas at hver og en får sin egen minipizza. Blir det pizza til overs, så er den super å ta med i matpakken neste dag. Tips! Du kan velge den typen skinke til pizzaen som du selv foretrekker. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Dhal med gule splitterter

4 porsjoner
Tid: 1 time 55 min

Ingredienser
2 løk
3 hvitløkbåter
3–4 cm frisk ingefær
1 ss smør til steking
1 ts korianderfrø
1 ts spisskummenfrø
1 ts karri
2 store poteter
4 dl gule splitterter
1 ts gurkemeie
1 ts garam masala
1 boks hakkede tomater
3/4 l grønnsakbuljong
salt
nykvernet pepper

Servering
1 rødløk
crème fraîche lett
frisk koriander

1. Rens og finhakk løk og hvitløk. Skrell og finriv ingefær. Stek løk, hvitløk og ingefær i smør i en kjele. Knus korianderfrø og spiskummenfrø i en morter, og ha i kjelen sammen med karri. La det steke til krydderet begynner å dufte.
2. Skrell poteter, skjær i mindre terninger, og bland i gryten.
3. Skyll erter i en sikt. Tilsett erter, gurkemeie, garam masala, erter, hakkede tomater og buljong i kjelen. La retten koke i ca. 1 time og 30 minutter, til ertene er møre. Smak til med salt og pepper.
4. Rens og skjær rødløk i papirtynne båter, og server dhal med rødløk, crème fraîche og koriander på toppen.

Gule splitterter er fine å bruke i gryte, som her i en fyldig dhal fra det indiske kjøkken. Tips! Splittertene kan kokes direkte uten bløtlegging. Da trenger de 2 timers koketid. Får de ligge litt i vann så kortes koketiden ned. FOTO: Winnie Methmann
Gule splitterter er fine å bruke i gryte, som her i en fyldig dhal fra det indiske kjøkken. Tips! Splittertene kan kokes direkte uten bløtlegging. Da trenger de 2 timers koketid. Får de ligge litt i vann så kortes koketiden ned. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Kjøttboller i tomatsaus med mascarpone

4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min

Ingredienser
500 g karbonadedeig
1 ts salt
nykvernet pepper
1 ss tørket oregano
2 hvitløkbåter
20 g parmesan
1 egg
olivenolje til steking

Tomatsaus
1 løk
3 hvitløkbåter
1 ss olivenolje til steking
½ ss tørket oregano
½ ss tørket basilikum
salt
nykvernet pepper
2 bokser hakkede tomater
1 ss rødvinseddik
100 g mascarpone
1 neve frisk basilikum

Servering
parmesan
grovt brød
frisk basilikum

1. Rør karbonadedeigen med salt, pepper og oregano. Rens og press hvitløken, og finriv parmesan. Rør hvitløk, parmesan og egg i farsen. Sett den kjølig i ca. 30 minutter.
2. Rens og hakk løk og hvitløk, og stek det i olje i en gryte. Tilsett krydder, hakkede tomater og rødvinseddik. La det småkoke i ca. 10 minutter. Tilsett mascarpone og basilikum, og kjør tomatsausen glatt med en stavmikser. Smak til, og hold sausen varm.
3. Form farsen til små kjøttboller, som stekes i olje i en panne ved sterk varme til de får fin farge. Legg kjøttbollene i tomatsausen, og la dem koke i sausen i ca. 10 minutter.
4. Riv parmesan, og server kjøttboller og tomatsaus med grovt brød, parmesan og basilikum

Lag en ekstra kremet og fyldig tomatsaus ved å tilsette mascarponeost eller kremost naturell. Tips! Denne retten kan også serveres med pasta i stedet for brød. FOTO: Winnie Methmann
Lag en ekstra kremet og fyldig tomatsaus ved å tilsette mascarponeost eller kremost naturell. Tips! Denne retten kan også serveres med pasta i stedet for brød. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Meksikansk bowle med nacho-nuggets og BBQ-saus

4 porsjoner
Tid: 35 min

Ingredienser
500 g kyllingstrimler
1 pose nachos
1 egg smør eller olje til steking

Tilbehør
4 dl brun ris
BBQ-saus
70 g tomatpuré
1 dl lønnesirup
25 g smør
3 ss eplesidereddik
1 ts røkt paprika
1 ts hvitløkpulver
1 ts knuste korianderfrø
2 ts tørket oregano
½ ts tørket chilifrø
1 ts salt

Servering
1 boks svarte bønner
2 hjertesalat
3 vårløk
1 moden avokado

1. Kok ris etter anvisning på pakken. Kok alle ingrediensene til BBQ-sausen sammen under omrøring.
2. Knus nachos fint i en blender, og hell blandingen i en dyp tallerken. Pisk egget med en gaffel i en annen tallerken. Skyll og tørk kyllingen. Vend strimlene først i egg og så i nachosmulene. Stek dem gylne i rikelig med smør eller olje i en panne. Legg kyllingen på kjøkkenpapir.
3. La bønnene renne av, og skyll dem i en sikt. Skyll hjertesalat, og skjær i tynne strimler. Rens og finsnitt vårløk. Del avokadoen i to, og ta ut steinen. Skjær avokadokjøttet i terninger eller skiver.
4. Fyll fire boller med ris, og topp med nuggets, svarte bønner, salat, vårløk, avokado og BBQ-saus.

Lag sprø nuggets ved å panere kylling i knuste nachochips, og server retten i skåler som blir fulle av farger. Tips! Nuggets kan også dyppes i en hvitløksdressing eller salsa. FOTO: Winnie Methmann
Lag sprø nuggets ved å panere kylling i knuste nachochips, og server retten i skåler som blir fulle av farger. Tips! Nuggets kan også dyppes i en hvitløksdressing eller salsa. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer