Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Torsk med stekt rosenkålsalat. FOTO: Winnie Methmann
Torsk med stekt rosenkålsalat. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Torsk med stekt rosenkålsalat

4 porsjoner
Tid: 25 min

Ingredienser
800 g torskeloin
salt
nykvernet pepper
frisk timian
smør til steking

Rosenkålsalat
30 g pinjekjerner
500 g rosenkål
2 ss smør til steking
flaksalt
nykvernet pepper
30 g parmesan

Servering
godt brød

1. Hakk pistasjnøtter, og stek dem raskt i en tørr panne til de blir gylne. Avkjøl. 2. Skyll rosenkål, skjær av bunnen, og del i fire. Stek kålen i smør i en panne til de blir gylne. Krydre med salt og pepper, dryss i nøtter, og rør rundt.
3. Anrett rosenkålsalaten på fat, og dryss med nyhøvlet parmesan.
4. Skyll og tørk fiskestykket. Krydre med salt, pepper og timianblader. Stek torsken i smør i en panne ca. 3 minutter på hver side, til den akkurat er gjennomstekt og har fått fin farge. Server fisken med rosenkålsalat og godt brød.

Hvis du egentlig ikke er så glad i rosenkål, vil du nok forandre mening etter å ha smakt den stekt i smør og med parmesan på toppen. Tips! Fjern de ytterste bladene fra rosenkålen hvis de ikke er pene. FOTO: Winnie Methmann
Hvis du egentlig ikke er så glad i rosenkål, vil du nok forandre mening etter å ha smakt den stekt i smør og med parmesan på toppen. Tips! Fjern de ytterste bladene fra rosenkålen hvis de ikke er pene. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Nudler med krydret karbonade og peanøtter

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
400 g karbonadedeig
200 g edamamebønner fra fryseren
1 brokkoli
4 hvitløkbåter
4–5 cm frisk ingefær
1 ss olje til steking
1/2–1 ss rød karripasta
1 boks kokosmelk
4 ss peanøttsmør
2–4 ss fiskesaus
saft av 1/2–1 lime

Servering
300 g fullkornudler
3 vårløk
1 neve salte peanøtter
frisk koriander

1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet. Hell kokende vann over edamamebønnene i en bolle slik at de tiner.
2. Skyll brokkoli, del i små buketter, og skjær stilken i tynne staver.
3. Rens hvitløk. Finriv hvitløk og ingefær, og stek i olje i en panne sammen med karripasta. Juster mengden karripasta etter hvor sterk du ønsker retten. Tilsett karbonadedeig, og stek den godt. Bland i brokkoli, og la den steke med et par minutter.
4. Hell kokosmelk og peanøttsmør i pannen, og rør sammen. Smak til med fiskesaus og limesaft, og tilsett avrente edamamebønner. 5. Kok nudlene etter anvisning på pakken, og skyll dem i kaldt vann i en sikt slik at de ikke klistrer seg sammen. Bland nudlene i sausen, og topp med finsnittet vårløk, hakkede peanøtter og korianderblader. Server straks.

Lag en krydret og kremet saus med karbonadedeig og peanøtter. Den smaker deilig til nudler. Tips! Denne retten kan også serveres med ris. FOTO: Winnie Methmann
Lag en krydret og kremet saus med karbonadedeig og peanøtter. Den smaker deilig til nudler. Tips! Denne retten kan også serveres med ris. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Tyrkisk lahmacun-pizza

4 porsjoner
Tid: 40 min

Ingredienser
400 g malt lammekjøtt
4 store tyrkiske flate brød
1 stor løk
3 hvitløkbåter
1 rød paprika
1 bunt bredbladet persille
1/2 boks hakkede tomater
2 ss tomatpuré
1 ts malt spisskummen
1 ts paprikapulver
1/2 ts tørkede chilifrø
1 ts salt
nykvernet pepper

Servering
1 neve bredbladet persille
1 lite rødløk
blandet grønn salat

1. Ta lammekjøttdeigen ut av kjøleskapet. Rens løk og hvitløk. Rens paprika. Kjør alt i en blender med persille, hakkede tomater, tomatpuré, spisskummen, paprika, chiliflak, salt og pepper.
2. Tilsett kjøttdeigen, og kjør til alt er godt blandet til en jevn farse.
3. Varm ovnen til 200°. Fordel lammesausen på brødene, og stek pizzaene midt i ovnen i ca. 10 minutter, til bunnen er sprø og kjøttet er gjennomstekt.
4. Skyll og knip av persilleblader. Rens rødløken, og skjær i tynne ringer. Topp de varme pizzaene med persille og rødløk, og server med blandet grønn salat.

Lahmacun er en tyrkisk matrett, kjent som tyrkisk pizza, og består av en rund, tynn deig i bunnen, med kjøttdeig og ulike grønnsaker på toppen. Det er vanlig at den rulles sammen før den spises. Tips! Sausen kan lages med karbonadedeig, hvis du ikke får tak i lammekjøttdeig. FOTO: Winnie Methmann
Lahmacun er en tyrkisk matrett, kjent som tyrkisk pizza, og består av en rund, tynn deig i bunnen, med kjøttdeig og ulike grønnsaker på toppen. Det er vanlig at den rulles sammen før den spises. Tips! Sausen kan lages med karbonadedeig, hvis du ikke får tak i lammekjøttdeig. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Luksus-pytt-i-panne med stekte rødbeter og rødløk

4 porsjoner
Tid: 60 min

Ingredienser
800 g poteter
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
4 svinekoteletter
smør til steking
1 stor løk
1–2 ss worcestershiresaus
4 egg
persille til servering

Rødbeter og rødløk
1 rødbete
1 rødløk
2 dl eplesidereddik
1 ss honning
1 ts pepperkorn
2 laurbærblader

1. Skrell rødbeten, og skjær i papirtynne skiver, gjerne på en mandolin. Rens rødløk, og skjær i tynne båter.
2. Kok rødbeter og løk sammen med de øvrige ingrediensene under omrøring til honningen smelter og laken akkurat når kokepunktet. Ta straks kjelen av varmen, og hell innholdet på varme glass. La det avkjøles.
3. Sett ovnen på 175°. Skrubb potetene, og skjær i terninger. Fordel på en bakeplate med bakepapir, og bland potetbitene med olje og salt. Bak potetene i ovnen i 20 minutter, til de er møre og gylne.
4. Skjær koteletter i terninger, og stek i smør i en panne til de er gylne på begge sider. Krydre med salt og pepper. Legg dem til side på en tallerken.
5. Rens og finhakk løk. Stek løken i smør i en panne til den blir blank og myk. Tilsett de bakte potetene og kotelettene, og la det steke et par minutter. Smak til med salt, pepper og worcestershiresaus.
6. Legg pytt-i-pannen over i et serveringsfat, og stek speilegg i pannen.
7. Server retten med de stekte rødbetene og rødløken, og dryss over persille ved servering.

Pytt-i-panne trenger ikke å være restemat. Lag den fra bunnen av med gode råvarer, og topp med deilig tilbehør. Tips! Har du kokte potetrester, er de super å bruke i en pytt-i-panne. FOTO: Winnie Methmann
Pytt-i-panne trenger ikke å være restemat. Lag den fra bunnen av med gode råvarer, og topp med deilig tilbehør. Tips! Har du kokte potetrester, er de super å bruke i en pytt-i-panne. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Tikka masala med aubergine og kyllingkjøttboller

4 porsjoner
Tid: 20 min

Ingredienser
1 stor aubergine
3 hvitløkbåter
1 cm fersk ingefær
2 dl gresk yoghurt
saft av 1 lime
1 ts gurkemeie
1 ts paprikapulver
1 ts tørkede chilifrø
3 ts garam masala
2 ts salt
nykvernet pepper

Kyllingkjøttboller
400 g kyllingkjøttdeig
2 hvitløkbåter
1 ss garam masala
1 1/2 ts salt
nykvernet pepper

Fløtesaus
2 løk
3 hvitløkbåter
1 cm frisk ingefær
smør til steking
50 g mandler
70 g tomatpuré
3 dl hønsebuljong
1 ts gurkemeie
1/2 dl kremfløte

Servering
frisk mynte
nanbrød
ruccola

1. Skyll aubergine, og skjær den i terninger. Finhakk hvitløken. Skrell og finriv ingefær. Rør løk og ingefær sammen med yoghurt, limesaft, gurkemeie, paprika, chilifrø, garam masala og salt og pepper i en bolle. Bland auberginer i marinaden.
2. Sett ovnen på 225°. Rør kjøttdeigen sammen med finrevet hvitløk, garam masala, salt og pepper. Fordel aubergineterningene i marinaden på bakeplate med bakepapir. Form små kjøttboller av kyllingfarsen, og legg på platen.
3. Stek det hele midt i ovnen i ca. 15 minutter, til aubergineterningene er møre og kjøttbollene gjennomstekt.
4. Rens og finhakk løk og hvitløk. Skrell og finriv ingefær. Stek ingefær i smør i en gryte til løken blir blank. Finhak mandler, og la dem steke med sammen med tomatpuré, buljong og gurkemeie. La sausen koke opp, og la den trekke i 5 minutter. Vend innholdet fra bakeplaten i, og varm retten godt. Rør i fløte og smak til.
5. Pynt retten med mynte, og server med nanbrød og ruccolasalat.

Lag den indiske klassikeren med saftige kjøttboller og stekte biter av aubergine. "Garam" betyr sterk og "masala" betyr krydderblanding. FOTO: Winnie Methmann
Lag den indiske klassikeren med saftige kjøttboller og stekte biter av aubergine. "Garam" betyr sterk og "masala" betyr krydderblanding. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer