Matplan:

Alltid noe godt til middag

Her er ukens middagsmeny.

MIDDAG: Torsk med urtetopping og lun gulrotsalat. FOTO: Winnie Methmann
MIDDAG: Torsk med urtetopping og lun gulrotsalat. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Torsk med urtetopping og varm gulrotsalat

4 porsjoner
Tid: 40 min

Ingredienser
4 torskefileter
1 bunt frisk koriander eller mynte
50 g solsikkefrø
50 g parmesan
1 sitron
2 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper

Varm gulrotsalat
500 g gulrøtter
1 ss olivenolje til steking
5 blader frisk grønnkål
1 boks hvite bønner
salt
nykvernet pepper
½ sitron

Servering
4 skiver grovt brød

1. Sett ovnen på 220°. Kjør krydderurter, solsikkefrø, parmesan, sitronskall, olivenolje, salt og pepper i en blender til massen blir grov og klissete. Skyll og tørk fiskestykkene med kjøkkenpapir, og legg i en ildfast form. Fordel urtetoppingen over fisken, og trykk den litt ned.
2. Sett fatet i ovnen i 10 minutter, til fisken er gjennomstekt og urtetoppingen er gyllen.
3. Skyll gulrøttene, og skjær i tynne skiver. Stek i olje i en panne til de begynner å ta farge. Riv grønnkålbladene av stilken. Skyll og rist av vannet, og la bladene steke i pannen. La bønnene renne av, og hell i pannen. Strø på salt og pepper. Bland rundt, og la det hele steke til grønnkålbladene faller sammen. Drypp med sitronsaft, og dryss på revet sitronskall og flak av parmesan.
4. Server salaten med torsk og godt brød.

Gi torskebitene en sprø topping, så vil alle like fisk. Tips! Med en slik vri på den stekte torsken er det enklere å få skeptikere til å smake og like fisk. FOTO: Winnie Methmann
Gi torskebitene en sprø topping, så vil alle like fisk. Tips! Med en slik vri på den stekte torsken er det enklere å få skeptikere til å smake og like fisk. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Greske kjøttboller med rødbet-tzatziki og fetaostpoteter

4 porsjoner
Tid: 1 time 15 min

Ingredienser
500 g karbonadedeig
50 g fetaost
1 ½ ts salt
nykvernet pepper
1 ss tørket oregano
3 hvitløkbåter
1 neve bredbladet persille
1 neve frisk mynte

Rødbet-tzatziki
300 g rødbeter
2 hvitløkbåter
3 dl gresk yoghurt, 10 %
½ sitron
salt
nykvernet pepper

Fetaostpoteter
1 kg poteter
2 ss olivenolje
salt
1 ss tørket oregano
100 g fetaost
50 g ruccolasalat

1. Legg karbonadedeigen i en bolle, og tilsett smuldret fetaost, salt, pepper og oregano.
2. Rens og press hvitløken. Skyll og finhakk persille og mynte. Rør hvitløk og kryddergrønt i, og elt det sammen til en farse. Sett farsen kjølig i ca. 30 minutter.
3. Skrell og grovriv rødbeter, og la dem renne av i en sikt. Rens og finhakk hvitløk, og rør sammen med yoghurt, sitronsaft og pepper. Bland i rødbeter, og sett blandingen kaldt.
4. Sett ovnen på 200°. Skrubb og skrell potetene, og skjær dem i båter. Bland med olivenolje, oregano og salt på en bakeplate med bakepapir. Bak potetene midt i ovnen i 30 minutter. Ta bakeplaten ut, og smuldre fetaosten over potetene. Sett platen i ovnen i ytterligere 10 minutter til fetaosten blir gyllen.
5. Skyll og rist vannet av ruccolasalaten. Legg den på fat. Anrett potetene over. 6. Trill små kjøttboller av farsen, og fordel på bakepapir på stekeplate. Stek dem i 10–15 minutter, til de er gjennomstekte. Server bollene med fetaostpotetene og rødbet-tzatziki

En skarp rosa nyanse fra rødbetene er en deilig fargeklatt på tallerkenen. Tips! Du kan bruke agurker i stedet for rødbeter i tzatzikien. FOTO: Winnie Methmann
En skarp rosa nyanse fra rødbetene er en deilig fargeklatt på tallerkenen. Tips! Du kan bruke agurker i stedet for rødbeter i tzatzikien. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Quinoa-lasagne med grønnsaker

4 porsjoner
Tid: 80 min

Ingredienser
2 løk
4 hvitløkbåter
olivenolje til steking
2 auberginer
1 squash
2 store gulrøtter
salt
nykvernet pepper
1 ss tørket basilikum
1 ss tørket oregano
2 bokser hakkede tomater
140 g tomatpuré
½ l grønnsakbuljong
2 dl quinoa
1 dl chiafrø
2 ss rødvinseddik

Grønnsakplater
2 store butternutsquash
olivenolje
salt

Ricottakrem
250 g ricotta
1 ½ dl melk
50 g parmesan
salt og nykvernet pepper
1 ts revet muskatnøtt

Topping
2 mozzarellakuler

1. Rens og finhakk løk og hvitløk. Stek løken i olje i en stor gryte. Skyll auberginer, og skjær dem i små terninger. La terningene steke i gryten til bitene blir møre og får farge. Skyll og riv squash, skrell og riv gulrøtter, og bland begge deler i gryten.
2. Krydre med salt, pepper, basilikum og oregano, og stek til grønnsakene faller sammen og væsken er fordampet. Tilsett tomater, tomatpuré og buljong, og kok opp. Skyll quinoa, og tilsett sammen med chiafrø. La grønnsaksausen småkoke i 20 minutter, og smak til med eddik.
3. Sett ovnen på 200°. Skrell butternutsquashene, og skjær dem over på tvers. Fjern kjernene, og skjær den nederste halvdelen i ½ cm tykke skiver på tvers. Skrell de øverste i ½ cm tykke plater på langs. Fordel skivene på 2 bakeplater med bakepapir. Pensle med olje, og strø på salt. Stek dem midt i ovnen i ca. 20 minutter.
4. Rør ricotta, melk, finrevet parmesan, salt, pepper og muskat sammen. Fordel et lag med grønnsaksaus i den ildfaste formen. Fortsett vekselvis med ricottakrem, et lag squash og grønnsaksaus. Avslutt med saus.
5. Topp lasagnen med mozzarella skåret i biter. Bak lasagne i ovnen i ca. 20 minutter, til osten er gyllen, og server.

Denne lasagnen er av det riktig sunne slaget, og det er ingenting å si på smaken. Tips! Savner du vanlige pastaplater i lasagnen, kan du bruke det i stedet for butternutsquash. FOTO: Winnie Methmann
Denne lasagnen er av det riktig sunne slaget, og det er ingenting å si på smaken. Tips! Savner du vanlige pastaplater i lasagnen, kan du bruke det i stedet for butternutsquash. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Polenta med kyllinglår og bakte paprika

4 porsjoner
Tid: 55 min

Ingredienser
4 hele kyllinglår
2 ss olivenolje
1 neve frisk timian
salt
nykvernet pepper
4 røde paprika
1 boks artisjokkhjerter i vann

Polenta
250 g maisgryn, polenta
1 l vann
1 dl nyrevet parmesan
salt
nykvernet pepper

1. Sett ovnen på 200°. Skyll og tørk kyllinglårene, og gni dem med olivenolje, timian, salt og pepper. Legg dem i en stor ildfast form. Rens paprikaene, og skjær dem i fire.
2. La artisjokkene renne av, og del dem i to. Fordel paprika og artisjokkhjerter på fatet ved siden av kyllinglårene. Drypp over litt olivenolje, og strø på salt og pepper. Sett fatet på nederste rille i ovnen i ca. 35 minutter, eller til kyllingen er gjennomstekt.
3. Hell maisgryn i kokende, saltet vann under konstant omrøring. La det koke i ca. 15 minutter, til grøten blir kremet. Riv parmesan, og rør den i gryten. Smak polentaen til med salt og pepper.
4. Server polenta med kyllinglår, paprika og artisjokker, og dryss over frisk timian og parmesan.

Polenta er en kremet maisgrøt og deilig tilbehør som alternativ til potetmos. Smak til med masse revet parmesan.
Polenta er en kremet maisgrøt og deilig tilbehør som alternativ til potetmos. Smak til med masse revet parmesan. Vis mer

Fredag: Flammkuchen med poteter, rødløk og bacon

4 porsjoner
Tid: 1 time 40 min

Ingredienser
25 g gjær
4 dl lunkent vann
1 ts salt
1 ts sukker
3 ss olivenolje
100 g rugmel
500 g pizzamel eller hvetemel

Topping
2 store poteter
2 dl crème fraîche
200 g bacon i terninger
2 rødløk
salt
nykvernet pepper

1. Rør smuldret gjær ut i lunkent vann. Tilsett salt, sukker og 2/3 av oljen, og elt deigen sammen. Pensle deigen med den siste 1/3 av oljen. La deigen heve tildekket i ca. 1 time.
2. Del deigen i 2 deler, og kjevle dem ut til 2 helt tynne pizzabunner med et kjevle på meldrysset bakebord, og legg dem på bakepapir.
3. Slå ovnen på 250°. Sett to bakeplater i ovnen. Skrell og skjær poteter i papirtynne skiver, gjerne på en mandolin.
4. Smør pizzabunnene med crème fraîche, og fordel potetskivene over i et lag. Rens løk, og skjær i tynne ringer. Fordel rødløk og små baconterninger over pizzaen. Krydre med salt og pepper.
5. Trekk forsiktig bakepapiret med pizzaene over på de varme bakeplatene, og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter, til bunnene er sprø og gylne. Server straks.

Den tyske varianten av pizza heter flammkuchen og toppes tradisjonelt med crème fraîche, rødløk og bacon. FOTO: Winnie Methmann
Den tyske varianten av pizza heter flammkuchen og toppes tradisjonelt med crème fraîche, rødløk og bacon. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer