Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny med deilige middager!

MATPLAN: Dampet torsk med gresskar og fetaost. FOTO: Winnie Methmann
MATPLAN: Dampet torsk med gresskar og fetaost. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Dampet torsk med gresskar og fetaost

4 porsjoner
Tid: 55 min

Ingredienser
800 g torskefilet, ev. skrei
1 hokkaidogresskar
2 stk. fennikel
salt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje
2 hvitløkbåter
3 stilker frisk rosmarin
3 dl grønnsakbuljong
1 dl kremfløte
½ sitron
150 g fetaost
½ dl gresskarfrø

1. Sett ovnen på 200°. Skrubb eller skrell gresskaret. Del det i to, og fjern kjernene med en skje. Gjem dem til pynt.
2. Skjær gresskarkjøttet i biter, og fordel i en ildfast form. Rens fennikel, skjær dem i grove skiver, og legg dem i formen.
3. Bland gresskar og fennikel med olivenolje. Krydre med salt og pepper, og sett formen i ovnen i 25 minutter, til gresskarterningene begynner å bli sprø.
4. Rens og finhakk hvitløken, og finhakk rosmarin. Bland hvitløk og rosmarin i formen. Tilsett buljong, fløte og sitronsaft, og legg torsken øverst. Strø på salt og pepper, og topp med smuldret fetaost og gresskarfrø.
5. Sett formen midt i ovnen ytterligere 10 minutter, til torsken er gjennomstekt. Pynt med litt rosmarin, og server.

Bland smakfulle grønnsaker, en god saus og saftig, dampet torsk eller skrei på et fat, og du får et festmåltid på en vanlig hverdag. Tips! Nå er det sesong for skrei, så sett den flotte fisken på menyen! FOTO: Winnie Methmann
Bland smakfulle grønnsaker, en god saus og saftig, dampet torsk eller skrei på et fat, og du får et festmåltid på en vanlig hverdag. Tips! Nå er det sesong for skrei, så sett den flotte fisken på menyen! FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Fylte auberginer med quinoa og romesco

4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min

Ingredienser
4 auberginer
1 dl quinoa
olivenolje
6 dl grønnsakbuljong
250 g ricotta

Romescosaus
3 røde paprika
50 g mandler
½ rød chili
1 hvitløkbåt
½ ts røkt paprikapulver
2 ss olivenolje
½ sitron
1 ts eplesidereddik
1 neve frisk koriander
salt
nykvernet pepper

Servering
50 g mandler
frisk koriander
100 g blandet salat

1. Sett ovnen på 200°. Skyll og del auberginer i to, og skjær kjøttet på kryss og tvers med en skarp kniv uten å skjære gjennom skallet. Pensle overflaten med olje, og legg auberginer i en ildfast form. Bak i ovnen i 30 minutter, til auberginekjøttet er helt mørt, og avkjøl litt.
2. Del paprika i to, og fjern frøene. Legg dem med skallet opp på bakeplate med bakepapir. Bak midt i ovnen ved 200° i ca. 20 minutter, til skallet blir svart. Avkjøl, og fjern skallet.
3. Rist mandlene lett gylne i ovnen i 5–7 minutter. Rist samtidig 50 g mandler til serveringen.
4. Rens chilien, og fjern frøene. Skrell hvitløken. Bland paprika, mandler, hvitløk, chili, paprikapulver, olivenolje, sitronskall og -saft, eplesidereddik, koriander, salt og pepper i en blender, og kjør til en kremete saus.
5. Skyll quinoa i en sikt, og kok i buljong i ca. 15 minutter. Bruk en skje, og skrap forsiktig ut kjøttet av auberginene. Gjem skallet til senere.
6. Bland auberginekjøttet med quinoa, ricotta og 1 dl romescosaus. Fyll dette i aubergineskallene, og bak dem i ovnen i 20 minutter, til overflaten er gyllen og sprø.
7. Drypp sausen over de fylte auberginene. Dryss over grovhakkede, ristede mandler og koriander, og server salat til.

Romesco er en spansk saus som er laget som dipp og som også kan smøres på en sandwich. I denne oppskriften gir sausen smak til lekre, fylte auberginer som metter godt. Tips! Dette er en spennende vegetarisk rett full av gode smaker. FOTO: Winnie Methmann
Romesco er en spansk saus som er laget som dipp og som også kan smøres på en sandwich. I denne oppskriften gir sausen smak til lekre, fylte auberginer som metter godt. Tips! Dette er en spennende vegetarisk rett full av gode smaker. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Massaman chicken curry

4 porsjoner
Tid: 45 min

Ingredienser
500 g kyllingfilet
1 ss kokosolje eller annen olje
2 ss gul karripasta
1 rødløk
½ kg poteter
½ kg søtpoteter
1 boks kokosmelk
2 ts kokossukker eller brunt sukker
2 ss fiskesaus
50 g salte peanøtter
½ bunt frisk koriander

Tilbehør
4 dl brun ris

1. Vask og tørk kyllingen. Skjær den i terninger, og stek i olje og karripasta i en kjele. Rens rødløk, skjær den i tynne skiver, og legg dem i gryten.
2. Skrubb eller skrell poteter og søtpoteter, og skjær i små terninger. La dem steke med i gryten et par minutter. Tilsett kokosmelk, og la retten koke i ca. 15 minutter, til potetene er møre.
3. Kok risen etter anvisning på pakken.
4. Smak curryen til med sukker og fiskesaus, og server med kokt ris, peanøtter og koriander.

Massaman er en mild og kremet thailandsk curry. Oftest lages den med kylling, men du kan også bruke lam eller tofu. Tips! Denne retten med asiatiske smaker er lett å like. FOTO: Winnie Methmann
Massaman er en mild og kremet thailandsk curry. Oftest lages den med kylling, men du kan også bruke lam eller tofu. Tips! Denne retten med asiatiske smaker er lett å like. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Italiensk suppe

4 porsjoner
Tid: 1 time 20 min

Ingredienser
500 g biffstrimler
200 g bacon
2 løk
5 hvitløkbåter
500 g poteter
500 g rødbeter eller andre rotgrønnsaker
salt
nykvernet pepper
smør til steking
4 laurbærblader
1 neve frisk timian
1 neve frisk rosmarin
5 dl rødvin
2 bokser hakkede tomater
140 g tomatpuré
½ l kjøttbuljong

1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet. Skjær bacon i biter. Rens og finhakk løk og hvitløk. Skrell poteter og rødbeter, og skjær dem i store terninger. Legg grønnsakene til side.
2. Tørk kjøttet, og bland det i salt og pepper. Stek det i smør i en gryte. Ta kjøttet opp av gryten. Stek bacon sprø. Tilsett alle grønnsakene sammen med laurbærblader, timian og rosmarin. Krydre med salt og pepper, og la alt steke til grønnsakene begynner å få farge og løken blir blank.
3. Legg kjøttet tilbake i gryten, og hell på rødvin, hakkede tomater og kjøttbuljong. Rør om, og legg lokk på gryten.
4. La suppen trekke på svak varme i ca. 1 time. Smak til, og server suppen med godt grovt brød.

Dette er en suveren suppe å servere på kalde vinterdager. FOTO: Winnie Methmann
Dette er en suveren suppe å servere på kalde vinterdager. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Blomkålpai med sjampinjong

4 porsjoner
Tid: 60 min

Ingredienser
1 liten blomkål
250 g brune sjampinjonger
1 løk
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
5 egg
1 dl melk
1 neve frisk timian
25 g parmesan

Paibunn
250 g havregryn
1 ts salt
1 egg
1 eggehvite
½ dl olivenolje
½ dl vann

1. Sett ovnen på 220°. Del blomkål i små buketter, og skjær i skiver. Rens sopp, og skjær i skiver. Skrell løk, og skjær i ringer. Fordel blomkål, sopp og løk på bakepapir på en stekeplate. Bland med olje, og dryss over salt og pepper. Stek midt i ovnen i ca. 25 minutter, til grønnsakene blir gylne.
2. Bland havregryn til helt fint mel i en food-prosessor. Tilsett salt, egg, eggehviter og olje, og kjør igjen til du får en grynete deig. Tilsett vannet litt om gangen til deigen henger sammen og er smidig og myk.
3. Kjevle deigen ut mellom 2 bakepapir, og legg den forsiktig i en smurt paiform. Trykk den på plass, og prikk bunnen med en gaffel. Forstek paien midt i ovnen ved 220° i ca. 10 minutter.
4. Pisk egg sammen med melk, salt, pepper og 1 ss finhakket timian. Fordel de bakte grønnsakene og soppen over paibunnen, og hell eggeblandingen over. Dryss over parmesan, og sett paien i ovnen igjen i ca. 15 minutter, til den stivner. Pynt med litt timian, og server.

Blomkål og sjampinjonger får god smak når de stekes i ovnen. FOTO: Winnie Methmann
Blomkål og sjampinjonger får god smak når de stekes i ovnen. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer