Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

MATPLAN: Laks i kremet spinatsaus. FOTO: Winnie Methmann
MATPLAN: Laks i kremet spinatsaus. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Laks i kremet spinatsaus

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
4 dl perlespelt
500 g fersk laksefilet
1 løk
1 ss smør til steking
450 g hakket, frossen spinat
salt
nykvernet pepper
2 ½ dl kremfløte
½ sitron

1. Kok perlespelten etter anvisning på pakken.
2. Fjern skinnet av laksefiletene, og skjær laksekjøttet i terninger. Rens og finhakk løken, og stek i smør i en stor panne med lokk. Tilsett frossen spinat, og la den steke med til spinaten tiner. Krydre med salt og pepper, og hell fløten i. 3. La sausen koke opp, og smak til med finrevet sitronskall og -saft.
4. Skyll og tørk fisken, og del i biter. Legg lakseterningene i gryten, og legg lokket på. La det småkoke i ca. 5 minutter, til laksen er gjennomstekt.
5. Server lakse- og spinatsausen med perlespelt.

Laks og spinat er alltid en god kombinasjon. Sammen med fløte og perlebygg blir det en solid middag. Tips! Hvis du ikke liker perlespelt, kan retten serveres med nykokt pasta. FOTO: Winnie Methmann
Laks og spinat er alltid en god kombinasjon. Sammen med fløte og perlebygg blir det en solid middag. Tips! Hvis du ikke liker perlespelt, kan retten serveres med nykokt pasta. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Shakshuka med hummus

4 porsjoner
Tid: 35 min

Ingredienser
1 løk
2 hvitløkbåter
2 røde paprika
1 squash
1 ss olivenolje til steking
½ ss røkt paprikapulver
½ ss malt spisskummen
salt
nykvernet pepper
2 bokser hakkede tomater
8 egg
50 g fetaost
1 neve bredbladet persille

Hummus
2 bokser kikerter
½ dl lys tahin
2 ss olivenolje
1 sitron
3 ts malt spisskummen
salt
1 dl vann

1. Lag først hummus. Hell vannet av kikertene, og skyll dem i kaldt vann gjennom en sikt. Kjør kikerter, tahin, olje, sitronsaft, grovhakket hvitløk, spisskummen og salt sammen i en blender. Tilsett vann til hummusen har ønsket konsistens. Smak til.
2. Rens og finhakk løk og hvitløk. Rens paprika og squash, og skjær begge deler i små terninger.
3. Stek løk, hvitløk, paprika og squash i olje i en stor panne med lokk. Tilsett paprika, spisskummen, salt og pepper. La det steke til grønnsakene begynner å få farge. Hell i hakkede tomater, og la det steke i ytterligere et par minutter før du smaker sausen til.
4. Ta litt av tomatsausen til side med en skje, og hell egg i hullet. Gjør det samme med alle eggene, og legg deretter lokk på pannen. La shakshukaen steke på svak varme i ca. 10 minutter, til eggehvitene er faste og plommene fortsatt er flytende.
5. Smør hummus på tallerkenene, og anrett en skje shakshuka med tomatsaus og egg over. Smuldre over fetaost og drypp på litt tahin. Dryss over hakket persille, og server straks med brød.

Retten lages med tomatsaus og egg, som her får selskap av hummus og kalles shakshuka. Shakshuka har røtter fra midtøsten og det nordafrikanske kjøkken, der egg posjeres i en deilig tomatsaus. FOTO: Winnie Methmann
Retten lages med tomatsaus og egg, som her får selskap av hummus og kalles shakshuka. Shakshuka har røtter fra midtøsten og det nordafrikanske kjøkken, der egg posjeres i en deilig tomatsaus. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Pestofylt kylling med stekte søtpoteter

4 porsjoner
Tid: 1 time 15 min

Ingredienser
4 kyllingfileter
4 ss grønn pesto
2 mozzarellakuler à 125 g
120 g god spekeskinke

Stekte søtpoteter
1 kg søtpoteter
1 ss olivenolje
salt

Servering
blandet grønn salat
aioli

1. Sett ovnen på 175°. Skrubb eller skrell søtpotetene, og skjær i staver. Legg dem på en bakeplate med bakepapir. Bland med olivenolje, og dryss på salt. Bak stavene i ovnen i ca. 40 minutter, til de blir sprø.
2. Skyll og tørk kyllingen. Skjær en liten lomme i hver filet. Fyll dem med 1 ss pesto. Del mozzarellakulene i to, og legg en bit i hver kyllingfilet.
3. Fold skinkeskiver rundt kyllingen, og fest med en kjøttnål eller tannpirker. Legg kyllingfiletene i et ildfast fat, og stek midt i ovnen i ca. 20 minutter, til de er gjennomstekt og skinken er sprø.
4. Server de fylte kyllingfiletene med stekte søtpoteter, grønn salat og aioli.

Kyllingen får ekstra smak av grønn pesto, som fylles i kjøttet sammen med mozzarella. Tips! Bruk ferdig pesto, men vær klar over at det er store kvalitetsforskjeller på ferdig pesto på glass. FOTO: Winnie Methmann
Kyllingen får ekstra smak av grønn pesto, som fylles i kjøttet sammen med mozzarella. Tips! Bruk ferdig pesto, men vær klar over at det er store kvalitetsforskjeller på ferdig pesto på glass. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Spagetti med portobellosopp og soltørkede tomater

4 porsjoner
Tid: 20 min

Ingredienser
500 g spagetti
500 g portobellosopp
2 ss olivenolje til steking
2 hvitløkbåter
1 glass soltørkede tomater i olje
2 ½ dl kremfløte
50 g parmesan
½ sitron
salt
nykvernet pepper

Servering
25 g parmesan
1 neve frisk basilikum

1. Kok spagetti i lettsaltet vann etter anvisning på pakken. Rens soppen, og skjær i skiver. Stek i olivenolje i en stekepanne med høye kanter.
2. Rens og finhakk hvitløk. La de soltørkede tomatene dryppe av i en sil, og skjær dem i skiver. Stek sopp til de blir gylne, og tilsett hvitløk og soltørkede tomater. La det steke et par minutter, og hell fløte i pannen.
3. Riv parmesan, rør osten i sausen og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Bland spagetti i sausen. Tilsett litt av kokevannet hvis sausen blir for tykk.
4. Server spagettiretten med nyrevet parmesan og basilikumblader.

Umami, som betyr «god smak» på japansk, er den femte smaken ved siden av surt, søtt, salt og bittert. Og denne pastaretten har masse umami. FOTO: Winnie Methmann
Umami, som betyr «god smak» på japansk, er den femte smaken ved siden av surt, søtt, salt og bittert. Og denne pastaretten har masse umami. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Einebærgryte med ovnsbakt potetmos

4 porsjoner
Tid: 1 time 30 min

Ingredienser
250 g sjampinjonger
2 ss smør til steking
1 løk
8 tørkede einebær
1 stilk frisk rosmarin
2 ss hvetemel eller 2 ts maisenna
salt
nykvernet pepper
500 g svinefilet i terninger
2 dl melk
2 dl kremfløte
2 ½ dl crème fraîche lett
sukkerkulør

Potetmos
1 kg poteter
25 g smør
ca. ½ dl kremfløte
salt
nykvernet pepper
2 egg
50 g hasselnøtter
frisk rosmarin

1. Skrell potetene, og skjær i terninger. Kok dem møre i lettsaltet vann. Hell vannet av potetene. Tilsett smør og fløte, og mos potetene med en potetmoser. Smak til med salt og pepper, og sett til side.
2. Rens sjampinjonger, og skjær i skiver. Stek dem gylne i halvparten av smøret i en panne med høye kanter.
3. Rens og finhakk løk, og la det steke litt med i pannen. Hell innholdet over i en skål, og sett til side.
4. Knus einebær og rosmarin i en morter, og bland med mel og 1 ts salt. Tørk kjøttet, og vend det i blandingen på alle sider. Smelt resten av smøret i panne, og stek kjøttet godt på alle sider.
5. Hell melk og fløte i pannen, og kok opp sausen. Tilsett crème fraîche, stekt sopp og løk, og la rette trekke i ca. 30 minutter. Smak til med salt og pepper. Farg sausen med litt sukkerkulør om nødvendig.
6. Sett ovnen på 220°. Skill eggene, og pisk eggeplommene i potetmosen. Hakk hasselnøttene fint, og bland dem i mosen. Pisk eggehvitene stive, og vend dem forsiktig i potetmosen. Fordel mosen i 4 små, ildfaste former, og dryss over hasselnøtter. Stek formene midt i ovnen i 20–30 minutter, til mosen får en gyllen overflate.
7. Dryss mosen med rosmarin, og server til einebærgryten.

Einebær har en søt og litt bitter smak som er ganske kraftig, så bruk dem med forsiktighet. FOTO: Winnie Methmann
Einebær har en søt og litt bitter smak som er ganske kraftig, så bruk dem med forsiktighet. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer