Laksefat med rotgrønnsaker. FOTO: Winnie Methmann
Laksefat med rotgrønnsaker. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Publisert

Mandag: Laksefat med rotgrønnsaker

4 porsjoner
Tid: 65 min

Ingredienser
1 kg rødbeter eller andre rotgrønnsaker
2 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
800 g fersk lakseside
2 sitroner
150 g fetaost
50 g mandler
1 neve frisk mynte
150 g blandet grønn salat

1. Sett ovnen på 200°. Skrell eller skrubb rødbetene, skjær dem i mindre terninger, og fordel i en ildfast form. Bland med halvparten av oljen, salt og pepper. Sett formen i ovnen i ca. 20 minutter, til terningene er møre.
2. Skyll og tørk laksen. Legg laksesiden over grønnsakene. Drypp over resten av oljen, og krydre med salt og pepper.
3. Skjær sitron i tynne skiver, og fordel dem over laksen. Smuldre fetaosten over fatet, og dryss mandler over.
4. Stek formen videre midt i ovnen i 15–20 minutter, til laksen er gjennomstekt. Pynt med mynte, og server med en grønn salat.

Er du ikke glad i oppvask, kan du lage hele middagen i en form. Tips! I stedet for rødbeter kan du lage retten med gulrøtter, sellerirot og poteter, gjerne i en blanding. FOTO: Winnie Methmann
Er du ikke glad i oppvask, kan du lage hele middagen i en form. Tips! I stedet for rødbeter kan du lage retten med gulrøtter, sellerirot og poteter, gjerne i en blanding. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Pitabrød med edamamefalafeler og haydari

4 porsjoner
Tid: 60 min

Ingredienser
500 g edamamebønner fra fryseren
1 løk
2 hvitløkbåter
1 neve bredbladet persille
2 ts malt spisskummen
1 ts salt
1 egg
2 ss tahin
1 dl sesamfrø

Haydari
3 røde paprika
200 g myk fetaost
1 neve bredbladet persille
1 ts sambal oelek
2 hvitløkbåter
nykvernet pepper

Servering
8 pitabrød
¼ rødkål
1 rødløk

1. Sett ovnen på 200°. Skyll paprika, del dem i to, og fjern hinner og frø. Bak paprikaene i ovnen i 20–30 minutter, til skinnet blir svart. Avkjøl og fjern skinnet.
2. Kjør paprika sammen med de øvrige ingrediensene til haydari med en stavmikser eller i en food-prosessor.
3. Hell kokende vann over edamamebønnene i en sikt, slik at de tiner.
4. Rens løk, og skjær i båter. Rens og hakk hvitløk. Kjør edamamebønner, løk, hvitløk, persille, spisskummen, salt, egg og tahin sammen i en food-prosessor til en farse. Form til små falafeler, og trill dem i sesamfrø, og fordel ut på bakepapir på stekeplate. Sett bakeplaten midt i ovnen i ca. 20 minutter, til falafelene er sprø.
5. Varm pitabrødene. Finsnitt rødkålen. Rens rødløk, og skjær i tynne båter. Server med haydari og edamame-falafeler.

Edamame- falafeler får god smak og flott grønn farge. Tips! Haydari er en deilig tyrkisk dipp som kan minne om gresk tzatziki. FOTO: Winnie Methmann
Edamame- falafeler får god smak og flott grønn farge. Tips! Haydari er en deilig tyrkisk dipp som kan minne om gresk tzatziki. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Fylte poteter med egg og bacon

4 porsjoner
Tid: 1 time 25 min

Ingredienser
4 store bakepoteter
1/2 ss olivenolje
1 dl grovt salt

Fyll
200 g bacon
2 modne avokado
4 egg
salt
nykvernet pepper
1 neve gressløk
150 g blandet grønn salat

1. Sett ovnen på 200°. Skyll og tørk potetene. Skjær et kryss som går halvveis ned i poteten, og smør dem med litt olje. Dryss salt i bunnen av en ildfast form, og sett potetene på. Dryss også litt salt over. Bak potetene midt i ovnen i ca. 1 time, til de er møre.
2. Stek baconskivene sprø i en tørr panne, og legg dem over på kjøkkenpapir.
3. Del avokadoen i to. Ta ut steinene, og skjær kjøttet i tynne skiver.
4. Trykk de bakte potetene litt opp, og ta ut litt av innmaten. Hell et egg i hver potet. Sett fatet med potetene i ovnen i ca. 5 minutter, til eggehviten er stivnet. 5. Topp de fylte potetene med bacon, avokadoskiver, salt, pepper og klippet gressløk. Anrett dem på en tallerken på en seng av salat.

Bakte poteter kan fylles med så mangt, og denne versjonen er vel verdt å prøve. Tips! Egg og bacon kan også serveres på denne måten, i en raus bakt potet. FOTO: Winnie Methmann
Bakte poteter kan fylles med så mangt, og denne versjonen er vel verdt å prøve. Tips! Egg og bacon kan også serveres på denne måten, i en raus bakt potet. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Kylling i rød peanøttcurry

4 porsjoner
Tid: 35 min

Ingredienser
4 portobellosopp
1 ss kokosolje til steking
1 stor løk
2 hvitløkbåter
2 cm frisk ingefær
1 ss rød karripasta
500 g kyllingfilet i strimler
2 bokser kokosmelk
5 tørre keffir-limeblader
1/2 lime
3 ss peanøttsmør
1 ss fiskesaus
1 ss kokossukker
200 g risnudler
1 bunt frisk koriander
1 dl salte peanøtter
1 rød chilipepper

1. Rens soppen, og skjær i skiver. Stek soppskivene i kokosolje i en panne med høye kanter til de begynner å bli gylne.
2. Rens og skjær løk i tynne skiver, og stek i pannen til de blir myke og blanke. Tilsett presset hvitløk og revet ingefær sammen med kylling og karripasta. Rør rundt til kjøttet blir stekt.
3. Hell i kokosmelk, og tilsett kaffir-limebladene. La retten trekke på svak varme i ca. 15 minutter. Tilsett nykvernet limesaft og peanøttsmør. Smak til med fiskesaus og sukker.
4. Kok risnudlene etter anvisning på posen. Sil av vannet, og bland dem forsiktig i retten. Hakk koriander og bland det i, men gjem litt til pynt.
5. Dryss hakkede peanøtter, koriander og tynne skiver chili over retten før servering.

Du blir god og varm etter å ha spist denne gryten, som både inneholder frisk chili og rød karripasta. FOTO: Winnie Methmann
Du blir god og varm etter å ha spist denne gryten, som både inneholder frisk chili og rød karripasta. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Aubergineruller med bolognese

4 porsjoner
Tid: 1 time 40 min

Ingredienser
2 løk
2 hvitløkbåter
3 selleristilker
2 store gulrøtter
olivenolje til steking
500 g karbonadedeig
1 ss tørket oregano
1/2 ss tørket timian
salt
nykvernet pepper
1 boks hakkede tomater
140 g tomatpuré
1 dl rødvin

Aubergineruller
3 store auberginer
2 ss olivenolje
salt
2 mozzarellakuler
50 g parmesan

Servering
ruccola
1 grov bagett

1. Rens og finhakk løk og hvitløk. Rens og finsnitt sellerien. Skrell gulrøtter og skjær i små terninger. Stek løk, hvitløk, selleri og gulrøtter lett i olje i en stor gryte. Tilsett karbonadedeigen og krydder, og stek kjøttet.
2. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré og rødvin. La bolognesen småkoke i minst 30 minutter.
3. Sett ovnen på 200°. Skyll auberginene, og skjær dem i 1/2 cm tykke skiver på langs. Fordel dem på bakepapir på stekeplate, og bak skivene midt i ovnen i ca. 15 minutter.
4. Smør en ildfast form med olje. Fordel bolognesesaus på aubergineskiven, og legg et lite stykke mozzarella på den brede enden. Rull skivene sammen, og legg i den ildfaste formen. Riv parmesan over.

I stedet for 1 dl rødvin kan du bruke 3 ss rødvinseddik i denne retten. FOTO: Winnie Methmann
I stedet for 1 dl rødvin kan du bruke 3 ss rødvinseddik i denne retten. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer