Mandag: Sushiskål med avokadoris 4 porsjoner
Tid: 40 min
Ingredienser
3 dl brun ris
1 bunt frisk koriander
2 hvitløkbåter
2 modne avokado
1 lime
salt
nykvernet pepper
Topping
300 g røkelaks
2 ark tørket noritang
¼ rødkål
1 agurk
200 g edamamebønner fra fryseren
1 bunt vårløk
4 ss syltet ingefær
1 neve frisk koriander
2 lime
1. Kok ris etter anvisning på pakken, og avkjøl helt. Finhakk koriander, og rens og press hvitløken. Del avokado i to, fjern steinene, og skrap ut kjøttet med en skje. Mos avokadokjøttet i en bolle, og rør i ris, koriander og hvitløk. Smak til med limesaft, salt og pepper.
2. Skjær laksen i tynne skiver. Skjær tangen i tynne strimler. Snitt rødkålen fint. Skyll agurken, og høvle lange tynne bånd av den med en potetskreller eller ostehøvel.
3. Hell kokende vann over edamamebønnene i en sil slik at de tiner. Rens vårløk, og skjær i tynne skiver på skrå.
4. Anrett skåler med avokadoris, laks, noritang, kål, agurkstrimler, edamamebønner og syltet ingefær. Topp med koriander og server med lime i båter.


Her er ukens middagsmeny!
Tirsdag: Galette med søtpoteter
4 porsjoner
Tid: time 10 min
Ingredienser
250 g små havregryn (gjerne glutenfrie)
1 egg
1 ts salt
1 ts bakepulver
½ dl olivenolje
½ dl vann
Fyll
200 g søtpoteter
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
150 g fetaost
fersk rosmarin
1. Kjør havregrynt til fint mel i en blender. Skill eggene, og legg hvite og plomme i hver sin bolle.
2. Bland salt, bakepulver og olje i eggehviten. Hell blandingen i havremelet, og kjør igjen til en smuldrete deig. Tilsett vann, 1 ss om gangen til deigen blir smidig. Kjevle deigen ut til et rektangel mellom 2 bakepapir. Fjern det øverste papiret, og flytt deigen over på stekeplate. Gjem eggeplommene til senere.
3. Sett ovnen på 200°. Skrell søtpotetene, og skjær dem tynne skiver. Bland skivene med olivenolje, og fordel dem over deigen i flere lag. Dryss med salt og pepper. Smuldre fetaosten over søtpotetene, og dryss med rosmarinblader.
4. Fold deigen inn over fyllet. Pass på at deigen holder seg hel. Pensle kantene med eggeplommen, og dryss med litt ekstra havregryn.
5. Stek galetten midt i ovnen i 30–40 minutter til kantene er sprø og gylne, og server straks.

Onsdag: Pasta med chorizo og tomater
4 porsjoner
Tid: 30 min
Ingredienser
200 g tørket chorizo
1 løk
3 hvitløkbåter
1 stilk frisk rosmarin
2 bokser hakkede tomater
1 ss rødvinseddik
3 dl grønnsakbuljong
salt
nykvernet pepper
500 g pastarør
Servering
parmesan
50 g rucola
1. Skjær chorizo i skiver, og stek dem sprø i en panne med høye kanter. Ta dem opp, og la stekefettet bli i pannen. Rens og finhakk løk og hvitløk, og stek i fettet. Finhakk rosmarin, og la det steke med. Tilsett tomater, rødvinseddik, buljong, salt og nykvernet pepper. Bland i pølseskivene.
2. La sausen trekke på svak varme, mens du koker pasta etter anvisning på pakken. Sil vannet av pastaen, og bland pasta med tomatsausen. Smak til.
3. Anrett pastaretten med nyrevet parmesan og rucola.


Slik kan du lage deilige og lekre retter med tomater
Torsdag: Italiensk tomatsuppe med kylling og mascarponekrem
4 porsjoner
Tid: 40 min
Ingredienser
1 løk
3 hvitløkbåter
1 ss olivenolje til steking
½ ss tørket oregano
½ ss tørket basilikum
salt
nykvernet pepper
3 bokser hakkede tomater
1 ss rødvinseddik
100 g mascarpone
1 neve frisk basilikum
Krutonger
4 skiver grovt brød
2 hvitløkbåter
2 ss olivenolje
½ ts salt
Kylling
4 kyllingfileter
salt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje
Mascarponekrem
100 g nyrevet parmesan
150 g mascarpone
1 dl kremfløte
1. Rens og finhakk løk og hvitløk. Stek løkhakket i olje i en kjele. Tilsett krydder, hakkede tomater og rødvinseddik. La det koke i ca. 10 minutter. Tilsett mascarpone og basilikum, og kjør tomatsuppen glatt med en stavmikser. Smak til, og hold suppen varme.
2. Sett ovnen på 200°. Skjær brødet i terninger, og bland med most hvitløk, olje og salt på en stekeplate med bakepapir. Stek brødet midt i ovnen i ca. 10 minutter til det blir sprøtt.
3. Skyll og tørk kyllingfiletene. Strø på salt og pepper. Stek dem i olivenolje i en panne ca. 5 minutter på hver side, og skjær kyllingen i skiver.
4. Pisk parmesan, mascarpone og fløte sammen med en elektrisk mikser. Server kremen til den varme suppen, og topp med krutonger og kylling.

Fredag: Moussaka med auberginer fra Midtøsten
4 porsjoner
Tid: 1 time 15 min
Ingredienser
4 auberginer
Lammesaus
1 liten løk
2 hvitløkbåter
1 ss olivenolje til steking
400 g lammekjøttdeig
1 ts kanel
1 ts allehånde
½ ts muskat
½ ts røkt paprika
nykvernet pepper
2 ss tomatpuré
1 dl kjøttbuljong
Tahinsaus
1 dl lys tahin (sesampasta)
2 dl yoghurt naturell
2 egg
salt
nykvernet pepper
Servering
4 pitabrød
30 g pinjekjerner
1 neve bredbladet persille
1. Sett ovnen på 200°. Skyll auberginene, og legg dem i et ildfast fat slik at de ligger tett på hverandre. Sett fatet midt i ovnen i ca. 1 time til auberginene er helt møre.
2. Rens og finhakk løk og hvitløk. Stek løk og hvitløk i olivenolje i en gryte. Tilsett lammekjøtt og krydder, og stek kjøttet godt. Tilsett tomatpuré og buljong, og la lammesausen småkoke mens auberginene står i ovnen.
3. Kjør alle ingrediensene til tahinsausen sammen med en stavmikser, og smak til.
4. Del auberginene til de åpner seg og fyller bunnen i fatet. Fyll dem med lammesausen, og topp med tahinsaus. Sett fatet i ovnen i ytterligere 15 minutter til overflaten er fast og gyllen.
5. Rist pitabrødene sprø i ovnen, og skjær dem i trekanter. Rist også pinjekjerner i en tørr panne til de blir gylne, og strø over retten sammen med persille ved servering.

