<strong>OPPSKRIFT:</strong> Fiskesuppe med selleri og fennikel. FOTO: Winnie Methmann
OPPSKRIFT: Fiskesuppe med selleri og fennikel. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Publisert

Mandag: Fiskesuppe med selleri og fennikel

4 porsjoner
Tid: 55 min

Ingredienser
500 g fiskefilet
500 g sellerirot
2 fennikel
2 purreløk
25 g smør til steking
7 dl fiskebuljong
3 dl hvitvin
1 ½ dl kremfløte
½ sitron
salt
nykvernet pepper

1. Skrell selleri, og skjær i små terninger. Rens fennikel, og skjær i tynne skiver fra topp til bunn. Gjem det grønne til pynt.
2. Rens og skyll purreløk, og skjær bort grønne blader. Skjær den hvite delen av purreløken i tynne skiver, og stek det i smør i en gryte til løken blir myk og blank. Tilsett selleri og fennikel, og la det steke med et par minutter.
3. Hell fiskebuljong og hvitvin i gryten, og la suppen koke opp. La det småkoke i 20 minutter til grønnsakene er møre.
4. Skyll og tørk fiskefileten, og del i mindre biter som legges i gryten. Legg på lokk, og damp fisken i ca. 5 minutter.
5. Hell fløte i suppen. Kok opp, og ta den av varmen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper, og server suppen med godt brød.

Den lyse fiskesuppen varmer på en kjølig dag, og den inneholder masse gode grønnsaker. Tips! Erstatt fiskebuljong med fond, hvis du kan få tak i det. FOTO: Winnie Methmann
Den lyse fiskesuppen varmer på en kjølig dag, og den inneholder masse gode grønnsaker. Tips! Erstatt fiskebuljong med fond, hvis du kan få tak i det. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Asiatisk nudelsalat med and

4 porsjoner
Tid: 35 min

Ingredienser
2 andebryst
salt
nykvernet pepper
nøytral olje

Risnudelsalat
300 g brede risnudler
125 g blandet grønn salat
1 mango
2 modne avokado
1 agurk
150 g bønnespirer
1 rødløk
1 bunt frisk mynte
1 bunt frisk koriander
50 g salte peanøtter
1 rød chili

Peanøttdressing
1 hvitløkbåt
1 lime
2 ss peanøttsmør
1 ss fiskesaus
1 ss sesamolje
ca. ½ dl vann

1. Kok nudler etter anvisning på pakken, og skyll dem i kaldt vann i en sikt. Skyll og rist vannet av salaten. Bland nudler og salat på et stort fat.
2. Skrell mango, og skjær mangokjøttet i tynne bånd. Del avokadoene i to, og løft ut kjøttet med en skje og skjær det i båter. Skyll bønnespirer og agurk, og skjær agurk i skiver på skrå.
3. Rens rødløk, og skjær i papirtynne båter. Grovhakk mynte og koriander. Bland mango, avokado, spirer, agurk, løk og krydderurter i nudelsalaten.
4. Press hvitløk. Rør det sammen med limesaft, peanøttsmør, fiskesaus og olje. Tilsett vann, litt om gangen, til dressingen har en fin konsistens. Drypp dressingen over salaten, og bland forsiktig rundt.
5. Skjær snitt i skinnet på andebrystene med en skarp kniv. Strø på salt og pepper. Stek kjøttet på skinnsiden i olje i varm panne til skinnet blir sprøtt. Snu filetene, og stek i ca. 5 minutter til de er lett rosa inni. La kjøttet hvile i ca. 10 minutter.
6. Topp salaten med andebryst, og dryss med peanøtter og finsnittet chili.

Salat er en god middag når den inneholder både nudler og rosastekt andebryst. Tips! I stedet for and kan du fint bruke kyllingfilet i denne salaten. FOTO: Winnie Methmann
Salat er en god middag når den inneholder både nudler og rosastekt andebryst. Tips! I stedet for and kan du fint bruke kyllingfilet i denne salaten. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Brokkolikaker med villris og fetaostdipp

4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min

Ingredienser
250 g edamamebønner
1 liten brokkoli
1 løk
3 hvitløkbåter
1 neve bredbladet persille
1 ts salt
2 egg
75 g fetaost
2 ss olivenolje til steking

Fetadipp
75 g fetaost
2 dl gresk yoghurt
2 ss olivenolje
2 ss sitronsaft

Tilbehør
4 dl villris
150 g grønne bønner
olivenolje til steking
salt
nykvernet pepper

1. Kok ris etter anvisning på pakken. Skyll og rens bønnene. Stek dem raskt i olje i en panne, og strø på salt og pepper.
2. Hell kokende vann over edamamebønnene, slik at de tiner. Skyll brokkoli, og del i små buketter.
3. Rens løk, og skjær i båter. Rens og finhakk hvitløk. Kjør edamamebønner, brokkoli, løk, hvitløk, persille, salt og pepper i en blender, og kjør til en farse.
4. Rør i smuldret feta. Stek brokkolifarsen til små kaker i olje i en panne til de er gylne og faste.
5. Bland feta, yoghurt og olje sammen i en blender. Smak til med sitronsaft. Server dippen til brokkolikakene, ris og grønne bønner.

Det er masse smak i den kremete fetadippen, som gir måltidet det lille ekstra. FOTO: Winnie Methmann
Det er masse smak i den kremete fetadippen, som gir måltidet det lille ekstra. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Gresk bønnefat med tzatziki

4 porsjoner
Tid: 50 min

Ingredienser
1 løk
3 hvitløkbåter
2 ss olivenolje til steking
1 ss tørket oregano
1 ts kanel
¼ ts chilipulver
salt nykvernet pepper
2 bokser hakkede tomater
2 ss tomatpuré
1 ts sukker
2 bokser hvite bønner
100 g fetaost

Tzatziki
1 agurk
salt
2 hvitløk
3 dl gresk yoghurt
½ sitron
nykvernet pepper

Servering
1 neve bredbladet persille
290 g kalamataoliven
godt brød

1. Skyll og grovriv agurken. Dryss på litt salt, og legg agurken i en sikt.
2. Rens og finhakk hvitløk. Bland den sammen med yoghurt, sitronsaft og pepper i en bolle Press væsken ut av agurken med hendene, og bland agurken i yoghurten. Sett bollen kjølig til servering.
3. Sett ovnen på 200°. Rens og finhakk løk, og stek i olje i en gryte. Press hvitløk, og la den steke med. Krydre med oregano, kanel, chilipulver, salt og pepper. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré og sukker, og kok opp sausen.
4. Skyll og la bønnene renne av i en sil. Bland dem i gryten. Fordel bønner og tomatsaus i en ildfast form. Smuldre fetaost over.
5. Sett fatet i ovnen i ca. 20 minutter, og stek til overflaten er lett gyllen. Dryss retten med persilleblader, og server med oliven, brød og tzatziki.

På gresk heter denne retten «gigantes plaki», som er en ovnsrett med bønner og krydret tomatsaus. FOTO: Winnie Methmann
På gresk heter denne retten «gigantes plaki», som er en ovnsrett med bønner og krydret tomatsaus. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Kyllinglår med knuste poteter og pesto

4 porsjoner
Tid: 55 min

Ingredienser
1 kg små poteter
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
130 g grønn pesto
2 mozzarellakuler
4 kyllinglår
1 ss olivenolje
100 g rucola

1. Sett ovnen på 220°. Skrubb eller skrell potetene, og kok dem møre i lettsaltet vann. Fordel potetene i en ildfast form, og trykk dem litt flate med en gaffel slik at de knuses og dekker bunnen av formen. Drypp litt olivenolje over potetene, og dryss på salt.
2. Fordel pesto over potetene. Riv mozzarellaosten i mindre biter, og fordel i formen.
3. Skyll og tørk kyllingen. Legg lårene over potetene i formen, og krydre med salt og pepper.
4. Stek formen midt i ovnen i ca. 35 minutter til kyllinglårene er gjennomstekt og skinnet er sprøtt. Server retten med ruccolasalat.

Fredagsmiddagen blir enda bedre når alt lages i en form. FOTO: Winnie Methmann
Fredagsmiddagen blir enda bedre når alt lages i en form. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer