Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Filippinsk kyllingadobo med papaya- og avokadosalsa. FOTO Winnie Methmann
Filippinsk kyllingadobo med papaya- og avokadosalsa. FOTO Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Smørstekt torsk med perlespeltsalat og pesto

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
4 torskefileter
2 ss smør til steking
salt
nykvernet pepper

Perlespeltsalat med pesto
4 dl perlespelt
1 neve bredbladet persille
1 neve frisk mynte
1 neve frisk dill
2 hvitløkbåter
½ dl olivenolje
1 sitron
100 g solsikkefrø
25 g parmesan
salt
nykvernet pepper
1 fennikel
2 store gulrøtter

1. Kok perlespelt i lettsaltet vann etter anvisning på pakken. Kjør krydderurter, rensede hvitløkbåter, olivenolje, sitronsaft og finrevet sitronskall i en blender, og kjør til en grønn masse.
2. Stek solsikkefrø i en tørr panne, og finriv parmesan. La det kjøre med til en kremete, grov konsistens. Smak pestoen til med salt og pepper, og bland i den kokte perlespelten.
3. Rens fennikel, og snitt den i tynne båter. Skrell gulrøtter, og høvle lange bånd på langs med en potetskreller. Bland fennikel og gulrøtter med perlespelt.
4. Smelt smør i en panne. Tørk og skyll torsken. Stek torskebitene ved sterk varme, først på kjøttsiden i ca. 2 minutter, til de blir gylne, og så på skinnsiden, til fisken blir gjennomstekt. Krydre med salt og pepper, og server med perlespeltsalaten.

Hvis du vil lage denne enda raskere, kan du kjøpe ferdig pesto på glass. Tips! I stedet for perlespelt kan du også bruke byggris, bulgur eller couscous. FOTO: Winnie Methmann
Hvis du vil lage denne enda raskere, kan du kjøpe ferdig pesto på glass. Tips! I stedet for perlespelt kan du også bruke byggris, bulgur eller couscous. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Filippinsk kylling- adobo med papaya- og avokadosalsa

4 porsjoner
Tid: 65 min + 2 timer

Ingredienser
800 g kyllinglår
1 ss olivenolje til steking
½ l vann
4 dl basmatiris

Marinade
5 hvitløkbåter
1 dl eddik
1 dl soyasaus
1 dl sukker
2 laurbærblad
1 ts hele pepperkorn

Papaya- og avokadosalsa
1 papaya
1 moden avokado
1 liten rødløk
1 neve frisk koriander
1 lime 1 ss olivenolje salt nykvernet pepper 1. Press hvitløk. Rør alle ingrediensene sammen, så sukkeret oppløses. Legg kyllinglårene i et fat, og hell marinaden over. La lårene marinere kjølig i minst 2 timer, gjerne natten over. 2. Ta kyllinglårene opp av marinaden, og stek dem i olje i en panne med høye kanter. Hell vann over, og la retten trekke i 30 minutter, til kjøttet er mørt og gjennomstekt. Kok ris etter anvisningen på pakken. 3. Del papaya i to, og fjern kjernene med en skje. Skjær kjøttet i små terninger. Del avokado i to, ta ut steinen, og skjær i små terninger. Rens og finhakk løk. Grovhakk koriander. Rør alt sammen i en skål, og tilsett limesaft og olje. Krydre med salt og pepper. 4. Server salsaen til kyllingen og risen.

Adobo er en klassisk filippinsk kyllingrett hvor kjøttet marineres i eddik, soyasaus og sukker. Tips! La gjerne kyllinglårene marinere natten over, så kjøttet blir mer mørt og smakfullt. FOTO: Winnie Methmann
Adobo er en klassisk filippinsk kyllingrett hvor kjøttet marineres i eddik, soyasaus og sukker. Tips! La gjerne kyllinglårene marinere natten over, så kjøttet blir mer mørt og smakfullt. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Minestronesuppe

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
2 hvitløkbåter
2 purreløk
1 ss olivenolje til steking
500 g små poteter
3 store gulrøtter
1 l grønnsakbuljong
1 boks hvite bønner
500 g frisk spinat
300 g erter fra fryseren
1 sitron
salt
nykvernet pepper

Servering
1 neve kruspersille godt brød

1. Press hvitløken. Vask og rens purreløken, og skjær i skiver. Stek hvitløk og purre i olivenolje i en stor gryte. Skrubb eller skrell poteter og gulrøtter, og skjær i skiver. La det steke med et par minutter.
2. Tilsett grønnsakbuljong. La suppen koke i 20 minutter, til grønnsakene er møre. Skyll og la bønnene renne av. Skyll spinaten. Rør bønner, spinat og frosne erter i gryten til spinaten faller sammen og ertene er tint. Smak suppen til med sitronsaft, salt og pepper.
3. Server suppen i dype tallerkener, dryss over persille, og server med brød til.

Dette er en enkel suppe full av sunne og friske grønnsaker. Tips! Kok gjerne litt makaroni og legg i suppen. FOTO: Winnie Methmann
Dette er en enkel suppe full av sunne og friske grønnsaker. Tips! Kok gjerne litt makaroni og legg i suppen. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Egg Benedict på brød

4 porsjoner
Tid: 40 min

Ingredienser
1 l vann
3 ss lys eddik
8 egg

Hollandaisesaus
125 g smør
2 eggeplommer
2 ss sitronsaft
1 ts dijonsennep
salt
nykvernet pepper

Servering
8 skiver bacon
8 skiver grovbrød
erteskudd

1. Smelt forsiktig smør i en kjele. Hell det smeltede smøret over i en liten skål. Bland eggeplommer, sitronsaft og dijonsennep i en ren kjele. Mens kjelen står på svak varme, pisker du konstant til blandingen blir tykk. Hell forsiktig smøret i sausen mens du pisker konstant. Unngå å få med bunnfallet. Smak sausen til med salt og pepper, og ta kjelen av varmen. 2. Kok opp vann i en kjele. Tilsett eddik, og skru ned varmen så vannet er like under kokepunktet. Slå et egg i en kopp. Bruk en visp, og lag en virvel i vannet midt i kjelen. Hell egget forsiktig i virvelen mens vannet dreier og eggeviten samler seg rundt plommen. Kok egget i 2–3 minutter, til eggehviten er fast og plommen fortsatt flytende. Imens kan du lage en ny virvel i kjelen og posjere neste egg.
3. Stek bacon sprøtt i en panne, og legg det over på kjøkkenpapir. Rist brødet. Topp brødet med posjert egg, bacon og hollandaisesaus. Pynt med urter, og server straks.

Bruke så ferske egg som mulig for å få et vellykket resultat når du posjerer egg. FOTO: Winnie Methmann
Bruke så ferske egg som mulig for å få et vellykket resultat når du posjerer egg. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Tikka masala med lam

4 porsjoner
Tid: 40 min

Ingredienser
600 g lammekjøtt i biter
3 hvitløkbåter
1 cm frisk ingefær
2 dl gresk yoghurt
1 lime
1 ts malt gurkemeie
1 ts paprikapulver
1 ts tørre chilifrø
3 ts garam masala
2 ts salt

Saus
2 løk
3 hvitløkbåter
1 cm frisk ingefær
smør til steking
50 g mandler
70 g tomatpuré
3 dl hønsebuljong
1 ts malt gurkemeie
½ dl kremfløte

Servering
4 nanbrød
125 g ruccola
1 neve frisk koriander

1. Legg lammekjøttet i en stor bolle. Press hvitløken, og skrell og riv ingefæren. Ha lammekjøttet sammen med hvitløk, ingefær og de øvrige ingrediensene. Vend det godt rundt, og la kjøttet marinere i minst 30 minutter, eller gjerne natten over i kjøleskapet.
2. Sett ovnen på 225°. Fordel det marinerte lammekjøttet på en stekeplate med bakepapir. Stek det i ovnen i ca. 15 minutter, til lammekjøttet er gjennomstekt.
3. Rens og finhakk løkene til sausen. Press hvitløk. Skrell og finriv ingefær. Stek løk, hvitløk og ingefær i smør i en gryte til løken blir blank og myk. Finhakk mandler, og tilsett. Tilsett også tomatpuré, buljong og gurkemeie, og la sausen koke opp. La den trekke i 5 minutter, før det stekte lammekjøttet blandes i. Varm retten godt opp, og rør i fløte.
4. Server retten med varme nanbrød, ruccola og korianderblader.

Du kjenner kanskje tikka masala med kylling. Her er den laget med lam, som passer perfekt til den krydrede, milde sausen. FOTO: Winnie Methmann
Du kjenner kanskje tikka masala med kylling. Her er den laget med lam, som passer perfekt til den krydrede, milde sausen. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer