Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Torsk med rustikk auberginesaus. FOTO: Winnie Methmann
Torsk med rustikk auberginesaus. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Torsk med rustikk auberginesaus

4 personer
Tid: 55 minutter

Ingredienser
600 g torskefilet
2 ss olivenolje
1 sitron
salt
nykvernet pepper

Rustikk auberginesaus
3 auberginer
2 ss olivenolje
salt
pepper
1 dl pinjekjerner
1 stor løk
1 hvitløkbåt
2 stilker selleri
1 ss olivenolje til steking
1 boks hakkede tomater
2 ss rødvinseddik
1 ss kapers
360 g grønne oliven
1 dl rosiner

Servering
1 bagett

1. Sett ovnen på 220°. Skyll auberginer, og skjær dem i terninger. Fordel dem på en bakeplate med bakepapir, drypp over olje, og krydre med salt. Stek dem i ovnen i 20 minutter, til de blir møre og gylne.
2. Rist pinjekjerner lett i en stor gryte. Hell dem over i en skål.
3. Rens og finhakk løk og hvitløk. Rens sellerien, og skjær den i tynne skiver. Stek alt i olivenolje i gryten. Hell i hakkede tomater og rødvinseddik, og la sausen småkoke mens auberginene er i ovnen.
4. Vend kapers, grønne oliven, rosiner, bakte aubergineterninger og pinjekjerner i gryten, og la sausen trekke mens torsken tilberedes. Smak til med salt og pepper
5. Skyll og tørk fisken. Legg torskefiletene i en ildfast form. Drypp olje og sitronsaft over, og krydre godt med salt og pepper. Finriv sitronskall over torsken.
6. Stek torsken i ovnen i ca. 15 minutter ved 220°, til den er akkurat gjennomstekt og lett gyllen. Drypp ev. mer sitronsaft over, og server med auberginesaus og varme bagetter.

Den sicilianske auberginesausen caponata di melanzane serveres tradisjonelt som antipasto før middagen, men den fungerer også som herlig tilbehør til hvit fisk. Tips! Du kan bruke den fisken du har tilgang på til denne retten. FOTO: Winnie Methmann
Den sicilianske auberginesausen caponata di melanzane serveres tradisjonelt som antipasto før middagen, men den fungerer også som herlig tilbehør til hvit fisk. Tips! Du kan bruke den fisken du har tilgang på til denne retten. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Pizza med rødbeter og ricotta

4 personer
Tid: 1 time 35 minutter

Ingredienser
25 g gjær
4 dl lunkent vann
1 ts salt
1 ts sukker
2 ss olivenolje
650 g hvetemel

Ricottakrem
2 ½ dl ricotta
2 ss olivenolje
50 g parmesan
1 neve frisk timian
salt
nykvernet pepper

Topping
3 store rødbeter
1 ss olivenolje
salt
1 neve frisk timian

1. Rør smuldret gjær ut i vann i en bolle. Tilsett salt, sukker og olje, og rør i mel, litt om gangen. Elt deigen til den blir spenstig og glatt. Pensle deigen med olje, og la den heve tildekket i ca. 1 time.
2. Rør ricotta, olivenolje, finrevet parmesan, finhakket timian, salt og pepper sammen. Del deigen i 2 deler, og kjevle dem ut til tynne pizzabunner på meldrysset bakebord. Flytt pizzabunnene over på bakepapir.
3. Sett ovnen på 250°, og sett 2 bakeplater i ovnen.
4. Skrell rødbetene, og skjær dem i papirtynne skiver med en kniv eller på en mandolin. Smør pizzabunnene med ricottakrem, og fordel rødbetskivene over. Pensle med olje, og krydre med salt. Trekk forsiktig bakepapiret med pizzaene over på varme bakeplater, og stek dem i ovnen i ca. 10 minutter, til bunnene er sprø og gylne. Pynt med timian før servering.

Gjør pizzakvelden ekstra festlig med en pink pizza, som både er lekker og mettende. Tips! Prøv også med andre rotgrønnsaker, f.eks. søtpoteter eller polkabeter. FOTO: Winnie Methmann
Gjør pizzakvelden ekstra festlig med en pink pizza, som både er lekker og mettende. Tips! Prøv også med andre rotgrønnsaker, f.eks. søtpoteter eller polkabeter. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Blomkålkarri med sprø kikerter

4 personer
Tid: 45 minutter

Ingredienser
2 løk
2 hvitløkbåter
3 cm frisk ingefær
1 ss olivenolje til steking
½ ss rød karripasta
1 ss karri
1 ss garam masala
1 bunt frisk koriander
1 boks kokosmelk
2 dl gresk yoghurt, 10 %
140 g tomatpuré
2 lime

Bakt blomkål
1 blomkål
2 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper

Sprøstekte kikerter
1 boks kikerter
1 ss garam masala

Tilbehør
4 dl basmatiris

1. Kok ris etter anvisning på pakken. Hold den varm under lokk til servering.
2. Sett ovnen på 200°. Skyll blomkål, del den i små buketter, og fordel dem på en bakeplate med bakepapir. Bland blomkålen med halvparten av oljen og salt.
3. Skyll kikerter i kaldt vann gjennom en sikt, og tørk dem i et rent håndkle. Fordel dem på en annen bakeplate med bakepapir. Vend kikertene i resten av oljen og garam masala. Sett begge bakeplater i ovnen i ca. 25 minutter, til blomkålen er gyllen og kikertene er sprø. 4. Rens og finhakk løk. Skrell hvitløk og ingefær. Finriv hvitløk og ingefær. Stek løk, hvitløk og ingefær i olivenolje i en stor gryte. Tilsett karripasta, karripulver, garam masala, salt og pepper.
5. Plukk korianderbladene fra stilkene, og gjem bladene til pynt. Grovhakk stilkene, og rør dem i gryten. Hell kokosmelk, yoghurt og tomatpuré i gryten. La retten trekke til de bakte blomkålbukettene kan blandes i gryten.
6. Smak til med salt, pepper og presset limesaft. Server med ris, og dryss sprø kikerter og korianderblader over retten ved servering.

Bakt blomkål og ristede kikerter er et genialt alternativ til kjøtt, fordi du får både smak og proteiner. Tips! Tilsett kylling i terninger, hvis du ønsker kjøtt i retten. FOTO: Winnie Methmann
Bakt blomkål og ristede kikerter er et genialt alternativ til kjøtt, fordi du får både smak og proteiner. Tips! Tilsett kylling i terninger, hvis du ønsker kjøtt i retten. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Pappardellepasta med soppragu

4 personer
Tid: 30 minutter

Ingredienser
500 g ferske lasagneplater
salt

Soppragu
250 g portobellosopp
350 g sjampinjonger
4 ss smør
salt
pepper
1 stor løk
2 hvitløkbåter
1 neve bladpersille
1 neve frisk timian
1 dl hvitvin
2 dl grønnsakbuljong
75 g parmesan

1. Rens sopp, og skjær i tynne skiver. Stek dem i en stor gryte i halvparten av smøret. Krydre med salt og pepper, og la det steke til soppen blir gyllen.
2. Rens og finhakk løk og hvitløk. Finhakk persille og timian. La alt steke i gryten til løken blir blank og myk. Hell hvitvin og buljong i gryten, og kok opp sausen. Tilsett resten av smøret, og la sausen småkoke til den begynner å tykne. Finriv parmesan, og vend den i raguen like før servering.
3. Skjær lasagneplatene i 3 cm brede bånd. Kok dem i lettsaltet vann i ca. 5 minutter, og la det renne av. Bland kokt pasta med soppraguen.
4. Server eventuelt med friske krydderurter og revet parmesan på toppen.

Pappardelle er ekstra brede pastabånd. De kan være litt vanskelig å få kjøpt, men du kan skjære ferske lasagneplater i brede strimler og bruke dem i denne oppskriften. FOTO: Winnie Methmann
Pappardelle er ekstra brede pastabånd. De kan være litt vanskelig å få kjøpt, men du kan skjære ferske lasagneplater i brede strimler og bruke dem i denne oppskriften. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Tagliata med ovnsstekte poteter

4 personer
Tid: 65 minutter

Ingredienser
600 g oksemørbrad
salt
pepper
35 g pinjekjerner
4 ss olivenolje til steking
500 g småtomater
3 stilker frisk rosmarin
2 hvitløkbåter
3 stk. ansjos
2 ss balsamicoeddik
125 g ruccola
50 g parmesan
1 neve bredbladet persille

Ovnsstekte poteter
1 kg poteter
1 ss olivenolje
1 ts flaksalt

Servering
175 g aioli

1. Sett ovnen på 200° varmluft. Skrubb poteter, og skjær i båter. Bland dem med olje og salt, og fordel dem på en bakeplate med bakepapir. Stek midt i ovnen i ca. 35 minutter, til de er gylne og sprø. 2. Rist pinjekjerner i en tørr panne, og sett til side. Krydre kjøttet med salt og pepper. Stek det godt på alle sider i halvparten av olivenoljen i en panne. Legg kjøttet i en ildfast form, og stek det i ovnen i ca. 20 minutter, til det er ferdig. La kjøttet hvile i 10 minutter.
3. Skyll og del små tomater i to. Plukk rosmarinstilkene. Press hvitløken. Mos ansjosfiletene i en varm panne, og tilsett resten av oljen. Tilsett også rosmarin og hvitløk, og la det steke et par minutter før tomatene helles i pannen.
4. La tomatene steke i 10 minutter, til de begynner å falle sammen. Smak til med balsamico, pepper og ev. litt salt. Skyll ruccola, og fordel den på et fat. Fordel stekte tomater over. Skjær kjøttet i tynne skiver, og legg dem over.
5. Dryss over pinjekjerner, parmesanflak og bredbladet persille. Server tagliata med ovnsstekte poteter og aioli.

Denne salaten er en toskansk klassiker og fungerer som god og enkel gjestemat. FOTO: Winnie Methmann
Denne salaten er en toskansk klassiker og fungerer som god og enkel gjestemat. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer