Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Kylling i karri med eple og kålsalat. FOTO: Betina Hastoft
Kylling i karri med eple og kålsalat. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Publisert

Mandag: Kylling i karri med eple og kålsalat

4 porsjoner
Tid: 40 min

Ingredienser
600 g kyllingfilet
1 stor løk
10 g frisk ingefær
2 gulrøtter
1 epleolje til steking
1 ss karri
2 ss hvetemel
3 dl hønsebuljong
2 dl melk
1 ½ dl kremfløte
1 ts sukker
2 ts epleeddik
salt
pepper

Kålsalat
3/4 hodekål, gjerne rød
1 potte persille
3 ss olivenolje
1 ss epleeddik
1 ts sennep
1 ts sukkersalt
pepper

Tilbehør
4 dl ris
50 g ristede og salte kasjunøtter

1. Kok risen etter anvisning på pakken.
2. Skjær kyllingfiletene i ­terninger. Rens løk, skrell ingefær, og finhakk begge deler. Skrell og grovriv gulrøttene. Skyll og del eplet i mindre terninger uten kjernehuset.
3. Stek kylling og løk i olje i en gryte i et par minutter, til kjøttet er brunt. Tilsett karri, og stek videre i ca. 1 minutt. Tilsett gulrøtter og epleterninger, og la det steke med. Dryss mel i gryten, og rør til det løses opp. Tilsett buljong og melk, kok opp, og la det koke i ca. 15 minutter. Tilsett fløte, og varm opp sausen. Smak til med sukker, epleeddik, salt og pepper.
4. Finsnitt kålen. Skyll og finhakk persille. Bland persille sammen med kålen. Pisk olje, eddik, sennep og sukker sammen, og krydre med salt og pepper. Drypp dressingen over kål­salaten like før servering.
5. Server kylling i karri med ris og kålsalat, og dryss over kasjunøtter.

Start uken med en kremet gryterett med en sprø salat til. Tips! Denne retten er så god at du kan invitere gjester til middag. FOTO: Betina Hastoft
Start uken med en kremet gryterett med en sprø salat til. Tips! Denne retten er så god at du kan invitere gjester til middag. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Tirsdag: Grov spinatpai med laks og pinjer

4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min

Ingredienser
Grov paibunn

100 g sammalt fint hvetemel
50 g havregryn
25 g hvetemel
½ ts salt
3 ss olje
1 ss crème fraîche, 18 %
ca. ½ dl kaldt vann

Spinatfyll
300 g frisk spinat
1 ts olje til steking
200 g fersk laksefilet
1 liten potte dill
3 egg
½ dl crème fraîche, 18 %
200 g cottage cheese
½ sitron
½ ts tørre chilifrø
salt og pepper
30 g pinjekjerner

1. Sett ovnen på 200°. Bland mel, havregryn, hvetemel og salt i en bolle. Rør i olje og crème fraîche. Tilsett kaldt vann, litt om gangen, til deigen samler seg. Trykk deigen ut i en smurt paiform, 24 cm i diameter, med fingrene så deigen dekker formens bunn og kanter. Prikk bunnen med en gaffel, og forstek den i ovnen i 10 minutter.
2. Skyll og rist vannet av spinaten. Stek spinaten i olje i en gryte i noen minutter, til den faller sammen. Skyll og tørk laksen. Skjær laks i terninger. Finhakk dill.
3. Pisk egg, crème fraîche, cottage cheese og hakket dill sammen, og krydre blandingen med finrevet sitronskall, chilifrø salt og pepper.
4. Fordel spinat og laks i den stekte bunnen, og hell egge­blandingen over. Dryss over pinjekjerner. Stek spinatpaien midt i ovnen i 35 minutter, til den er gjennomstekt og eggemassen er fast. Spis paien varm eller lunken, gjerne med en salat til.

Paien kan fylles med hva som helst, men kombinasjonen av spinat og laks er helt vidunderlig. Tips! Kjøp gjerne en ferdig paideig, så går det raskt å lage denne. FOTO: Betina Hastoft
Paien kan fylles med hva som helst, men kombinasjonen av spinat og laks er helt vidunderlig. Tips! Kjøp gjerne en ferdig paideig, så går det raskt å lage denne. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Onsdag: One pot-pasta med tomater, chorizo og basilikum

4 porsjoner
Tid: 25 min

Ingredienser
100 g tørket chorizo
1 løk
1 hvitløkbåt
250 g småtomater
2 ss hakkede soltørkede tomater i olje
400 g pasta, f.eks. tagliatelle
1 boks hakkede tomater
1 potte frisk basilikum
6 ½ dl grønnsakbuljong
½ dl kremfløte
1 ts tørket oregano
½ ts sukker
salt
pepper

Servering
25 g revet parmesan
frisk basilikum

1. Skjær chorizo i terninger. Rens og finhakk løk og hvitløk. Skyll og del tomatene i to.
2. La chorizo, løk, hvitløk og småtomater koke opp i en stor gryte sammen med resten av ingrediensene til pastaen faller sammen i gryten.
3. Rør rundt, sett lokk på gryten, og la retten småkoke i 10–12 minutter, til pastaen er mør.

4. Server pastaretten med nyrevet parmesan og basilikumblader på toppen.

Spar arbeid og oppvask ved å tilberede middagen i én eneste kjele. Tips! Denne lettvinte alt-i-ett-gryten kan fort bli familiens nye hverdagsfavoritt! FOTO: Betina Hastoft
Spar arbeid og oppvask ved å tilberede middagen i én eneste kjele. Tips! Denne lettvinte alt-i-ett-gryten kan fort bli familiens nye hverdagsfavoritt! FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Torsdag: Ertesuppe med bacon og erteskudd

4 porsjoner
Tid: 25 min

Ingredienser
2 løk
2 ss olje til steking
500 g frosne erter
1 ¼ l hønsebuljong
1 potte frisk basilikum
75 g kremost naturell
½ sitron
salt
pepper

Servering
200 g bacon i skiver
ev. 1 potte erteskudd
godt brød

1. Rens og finhakk løk. Stek løk i olje i en gryte til den blir blank og myk. Tilsett frosne erter og hønsebuljong, og kok opp. La suppen koke i 10 minutter. Rør i basilikum og kremost.
2. Kjør suppen glatt med en ­stavmikser rett i gryten til den blir jevn. Varm opp suppen, og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
3. Skjær baconet i terninger, og stek dem sprø. Legg bitene over på kjøkkenpapir. Skyll og del erteskudd i biter.
4. Hell suppen i dype tallerkener, og dryss over bacon og erteskudd. Server med brød.

Suppen smaker nydelig av erter og basilikum, mens det sprø baconet på toppen gir deilig smak. FOTO: Betina Hastoft
Suppen smaker nydelig av erter og basilikum, mens det sprø baconet på toppen gir deilig smak. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Fredag: Klassisk lasagne med blandet grønn salat

4 porsjoner
Tid: 1 time 15 min

Ingredienser
250 g ferske lasagneplater
100 g parmesan

Kjøttsaus
1 stor løk
2 hvitløkbåter
3 gulrøtter
½ squash
3 stilker selleri
100 g bacon i skiver
olje til steking
500 g kjøttdeig
70 g tomatpuré
1 dl rødvin
2 bokser hakkede tomater
2 ts tørket rosmarin
1 ts sukker
salt
pepper

Hvit saus
4 dl melk
15 g smør
2 ½ ss hvetemel
½ ts muskat
salt
pepper

Blandet grønn salat
30 g pinjekjerner
200 g blandet salat (f.eks. ruccola, mizuna og hjertesalat)
1 potte frisk kjørvel
1 ts dijonsennep
3 ss rødvinseddik
5 ss olivenolje
½ sjalottløksalt
pepper

1. Rens og finhakk hvitløk. Skrell gulrøtter, squash og selleri, og skjær i små terninger.
2. Skjær bacon i biter. Stek løk, hvitløk, gulrøtter, squash, selleri og bacon i olje i en gryte i ca. 5 minutter. Tilsett kjøttdeig, og stek godt. Rør i tomatpuré og rødvinseddik, og la det småkoke i 2–3 minutter. Tilsett hakkede tomater, rosmarin, sukker, salt og pepper. La det småkoke i 20 minutter og gjerne lenger. Smak til.
3. Varm melken i en kjele. Sett den til side. Smelt smør i en annen kjele, og rør i mel. Tilsett den varme melken, litt om gangen, under omrøring. Kok sausen i 2–3 minutter, og krydre med muskatnøtt, salt og pepper.
4. Sett ovnen på 200°. Fordel et tynt lag hvit saus i bunnen av en smurt ildfast form. Legg et lag lasagneplater over, så et lag kjøttsaus. Riv parmesan, og fordel 1/3 over kjøttsausen. Gjenta lagene på samme måte, og avslutt med et lag parmesan. Stek lasagnen på nederste rille i ovnen i ca. 30 minutter.
5. Stek pinjekjerner lett i en tørr panne. Skyll og riv salaten i biter, og bland med kjørvel. Bland sennep, eddik, olje og finhakket løk, og smak til med salt og pepper. Bland salat og kjørvel sammen med dressingen, og dryss over pinjekjerner.

Sausen er nesten slik italienerne lager den – med rødvin, selleri og bacon i sausen. La den gjerne småkoke i timevis, hvis du har tid. FOTO: Betina Hastoft
Sausen er nesten slik italienerne lager den – med rødvin, selleri og bacon i sausen. La den gjerne småkoke i timevis, hvis du har tid. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer