Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Seifilet med gresskarmos og stekt blombål. FOTO: Winnie Methmann
Seifilet med gresskarmos og stekt blombål. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Seifilet med gresskarmos og stekt blomkål

4 porsjoner
Tid: 55 min

Ingredienser
800 g seifilet
salt
pepper
1 ss smør til steking

Gresskarmos
1 hokkaidogresskar
2 hvitløkbåter
2 ss olivenolje
salt
pepper
½ dl kremfløte
½ sitron

Stekt blomkål
1 blomkål
50 g hasselnøtter
2 ss olivenolje
salt
pepper

Brunet smørdressing
1 neve salvie
1 liten løk
50 g smør
1 ss hvitvinseddik
1 ts lønnesirup
salt
pepper

1. Sett ovnen på 200°. Del gresskaret i to, og fjern frøene. Skrell det, og skjær gresskarkjøttet i terninger. Rens hvitløken. Legg gresskarterninger og hele hvitløkbåter i en ildfast form. Bland med olje, og tilsett salt og pepper. Bak formen i ovnen i 25 minutter, til gresskarene er møre.
2. Skyll blomkålen, og del den i buketter. Fordel dem på en stekeplate med bakepapir. Tilsett olje og salt, og bak dem i ovnen i 25 minutter sammen med gresskaret, til alt har fått en gyllen farge. Grovhakk nøttene, og dryss over blomkålen, og la de steke med de siste 5 minuttene.
3. Kjør gresskarterningene, fløte og sitronsaft til en glatt mos i en blender. Smak til med salt og pepper.
4. Skyll og finhakk salvie. Rens og finhakk løk. Smelt smør i en panne, og tilsett løk og salvie. Rør rundt, og la det steke i 10 minutter, til løken blir gyllen og det samler seg et lag brunet smør i bunnen av pannen. Hell pannens innhold over i en skål. Rør eddik og sirup i skålen, og smak til med salt og pepper.
5. Skyll og tørk fisken. Del i 4 biter, og strø på salt og pepper. Stek fisken i smør i en panne i ca. 3 minutter på hver side.
6. Anrett gresskarmos på 4 tallerkener, legg på sei, blomkål og hasselnøtter, og drypp over brunet smørdressing.

Denne retten med delikat fisk kan både være en god hverdagsrett og en fin selskapsrett. Tips! Fersk sei er en smakfull og rimelig fisk, men bruk gjerne en annen hvit fisk. FOTO: Winnie Methmann
Denne retten med delikat fisk kan både være en god hverdagsrett og en fin selskapsrett. Tips! Fersk sei er en smakfull og rimelig fisk, men bruk gjerne en annen hvit fisk. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Lun pastasalat med rød valnøttpesto

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
2 auberginer
1 boks kikerter
1 ss olivenolje
1 ts tørket basilikum
salt
500 g pasta (conchiglie)
100 g frisk spinat
100 g fersk geitost

Rød valnøttpesto
100 g valnøtter
200 g soltørkede tomater i olje
1 hvitløkbåt
2 neve frisk basilikum
1 dl olivenolje
salt
pepper

1. Sett ovnen på 180°. Skyll auberginer, skjær i terninger, og fordel dem på en bakepapirkledd bakeplate.
2. La kikertene renne av i en sikt, og skyll i kaldt vann. Tørk kikertene i et kjøkkenhåndkle, og fordel dem over aubergineterningene. Bland auberginer og kikerter med olivenolje, basilikum og salt. Stek ­dette midt i ovnen i ca. 20 minutter.
3. Fordel valnøtter på en annen stekeplate, og stek dem i ovnen i 5 minutter ved 180°, til de blir gylne og sprø. La nøttene avkjøles litt.
4. Hell oljen av de soltørkede tomatene. Rens hvitløken. Hell tomatene i en food-prosessor sammen med hvitløk, basilikum og olivenolje. Kjør til du får en glatt konsistens. Tilsett valnøtter, og kjør til en grov pesto. Smak til med salt og pepper.
5. Kok pasta etter anvisning på pakken. Bland den kokte pastaen med rød valnøttpesto. Bland stekte auberginer og kikerter sammen med frisk spinat og smuldret geitost. Pynt med frisk basilikum, og server straks.

Spis salaten som en lett middag, når du ønsker en kjøttfri dag. Tips! Velg pasta etter hva du har for hånden. Retten kan serveres med litt stekt bacon hvis du ønsker det. FOTO: Winnie Methmann
Spis salaten som en lett middag, når du ønsker en kjøttfri dag. Tips! Velg pasta etter hva du har for hånden. Retten kan serveres med litt stekt bacon hvis du ønsker det. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Gyros-kyllingspyd med gresk salat og yoghurtdipp

4 porsjoner
1 time 10 min

Ingredienser
500 g kylling i strimler
2 ss gyroskrydder
salt
pepper
2 ss olivenolje

Yoghurtdipp
1 dl gresk yoghurt 10 %
1 ss olivenolje
½ sitron
2 hvitløkbåter
salt
nykvernet pepper

Gresk salat
1 agurk
2 bifftomater
1 rødløk
145 g kalamataoliven
75 g fetaost
salt
pepper
3 ss olivenolje

Servering
4 pitabrød

1. Skyll og tørk kyllingen. Vend kyllingstrimlene i gyroskrydderet, salt, pepper og olje, og la det trekke kjølig i minst 30 minutter.
2. Rør sammen alle ingrediensene til yoghurtdippen, og smak til med salt og pepper.
3. Skyll agurk og tomater, og skjær dem i terninger. Skrell rødløken, og skjær den i tynne ringer. Legg alt på fat, og pynt med oliven og smuldret fetaost. Strø på salt og pepper, og drypp over olivenolje.
4. Sett ovnen på 200° med grillfunksjonen på. Træ kyllingstrimlene på trespyd. Stek dem midt i ovnen i ca. 7 minutter, til kjøttet er gjennomstekt. Server med gresk salat, yoghurtdipp og varme pitabrød.

Dette trenger du for å lage ditt eget gyroskrydder: 1 ts tørket timian, 2 ts koriander, 2 ts gurkemeie, 1 ts curry powder, 1 ts chilipulver, 1 ts hvitløkpulver, 1 ss paprikapulver, 1 ts oregano, ¼ ts ingefær, ¼ ts allehånde, 2 ts salt, ½ ts pepper. Tips! Gyros er gresk kebab, som her lages i en utgave med kylling og serveres med lune pitabrød og gresk salat. FOTO: Winnie Methmann
Dette trenger du for å lage ditt eget gyroskrydder: 1 ts tørket timian, 2 ts koriander, 2 ts gurkemeie, 1 ts curry powder, 1 ts chilipulver, 1 ts hvitløkpulver, 1 ss paprikapulver, 1 ts oregano, ¼ ts ingefær, ¼ ts allehånde, 2 ts salt, ½ ts pepper. Tips! Gyros er gresk kebab, som her lages i en utgave med kylling og serveres med lune pitabrød og gresk salat. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Fransk pølserett

4 porsjoner
Tid: 40 min

Ingredienser
1 kg poteter
400 g krydrede pølser
1 ss smør til steking
1 løk
1 hvitløkbåt
2 røde paprika
1 aubergine
1 squash
1 ts tørket timian
1 ts tørket rosmarin
1 ts sterkt paprikapulver
70 g tomatpuré
2 dl melksalt
pepper
1 neve frisk timian

1. Kok potetene i lettsaltet vann til de er akkurat møre. La dem avkjøles litt, og skjær dem i store biter.
2. Skjær pølser i store skiver, og stek dem i smør i en panne med høye kanter. Rens løk, og skjær i tynne båter. Stek løk med ­pølsene i pannen. Rens og press hvitløken i pannen.
3. Rens paprika. Skyll aubergine og squash. Skjær i terninger, og la det steke med i pannen til de begynner å skifte farge. Tilsett de kokte potetene.
4. Krydre med timian, rosmarin og paprika, og tilsett tomatpuré, melk, salt og pepper.
5. Bland rundt, og la retten småkoke i ca. 10 minutter. Pynt med frisk timian før servering.

En god pølsegryte med franske kryddertoner er god høstmat. FOTO: Winnie Methmann
En god pølsegryte med franske kryddertoner er god høstmat. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Kålruletter med kjøttdeig, sopp og sellerimos

4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min

Ingredienser
200 g sopp
1 ss smør til steking
400 g kjøttdeig
salt
pepper
1 egg
1 dl melk
1 dl griljermel
1 løk
2 fedd hvitløk
1 l grønnsakbuljong
1 savoykål
1 dl kremfløte
1 neve bredbladet persille

Sellerimos
1 stor sellerirot
20 g smør
½ dl kremfløtesalt
pepper

1. Rens sopp, og skjær i skiver. Stek sopp i smør til de blir gylne. Bland sopp med kjøttdeig, salt, pepper, egg, melk og griljermel i en bolle. Rens og finhakk løk og hvitløk. Rør alt sammen til en farse, som settes kjølig i 30 minutter.
2. Sett ovnen på 200°. Kok opp buljong i en stor kjele. Del kålen i 10 store blader. Skyll og rist av vannet. Damp kålbladene i ca. 3 minutter i buljongen slik at bladene blir myke. Legg dem på kjøkkenhåndkle, og la dem tørke. Ta vare på buljongen.
3. Fordel farsen på de 10 kålbladene, og pakk den godt inn. Fest med en bomullstråd. Fordel dem i en ildfast form, og hell 3 dl buljong og 1 dl fløte i bunnen av formen. Sett fatet i ovnen i ca. 30 minutter, til kålrulettene er gjennomstekt. Hell på litt mer buljong hvis sausen fordamper.
4. Skyll og renskjær selleriroten. Skjær i små terninger, og kok i ca. 15 minutter, til de blir møre. Hell av kokevannet. Mos selleriterningene i smør og fløte. Smak til med salt og pepper.
5. Server kålrulettene og sausen med sellerimos, og pynt med persille ved servering.

Kålruletter er ekte bestemorsmat som fortjener en renessanse. FOTO: Winnie Methmann
Kålruletter er ekte bestemorsmat som fortjener en renessanse. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer