Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Stekt laks med pasta i sitronfløtesaus. FOTO: Columbus Leth
Stekt laks med pasta i sitronfløtesaus. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Stekt laks med pasta og purre i sitronfløtesaus

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
4 laksefileter
½ usprøytet sitron
salt, pepper
1 ½ ss olivenolje til steking

Purre i stronfløtesaus
3 purreløk
15 g smør
½ usprøytet sitron
1 ½ dl kremfløte
salt
nykvernet pepper

Tilbehør
400 g fersk pasta

Servering
1 neve kruspersille

1. Skyll og tørk laksen. Drypp sitronsaft på laksestykkene, og strø på salt og pepper. Stek laksen i olje i en panne 4–5 minutter på hver side, til fisken akkurat er gjennomstekt.
2. Rens og skyll purreløk. Skjær i tynne skiver. Smelt smør i en dyp panne, og stek purreløkene ved middels varme i ca. 5 minutter, til de faller sammen. Riv sitronskallet, og press ut saften av sitronen. Hell fløte, sitronsaft og -skall i pannen, og la det koke 2–3 minutter, til fløten tykner. Smak til med salt og pepper.
3. Kok pasta etter anvisning på pakken. Legg pasta i dype tallerkener, og topp med sausen og stekt laks. Dryss med hakket persille, og kvern pepper over retten.

Laks er en av de mest populære fiskesortene på middagsbordet, og denne retten med pasta og frisk saus smaker knallgodt. Tips! Retten kan også serveres med en god potetstappe eller kokte poteter. FOTO: Columbus Leth
Laks er en av de mest populære fiskesortene på middagsbordet, og denne retten med pasta og frisk saus smaker knallgodt. Tips! Retten kan også serveres med en god potetstappe eller kokte poteter. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Mac and cheese med spinat og brokkoli

4 porsjoner
Tid: 55 min

Ingredienser
300 g pasta (f.eks. makaroni)
200 g brokkoli
1 løk
20 g smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
125 g frisk babyspinat
120 g revet mozzarella
salt
nykvernet pepper
30 g griljermel

Tilbehør
125 g blandet grønn salat
3 ss olivenolje
1 ss eddik (f.eks. epleeddik)
½ ts dijonsennep
½ ts flytende honning
salt
nykvernet pepper

1. Kok pasta etter anvisning på pakken. Skyll brokkoli, og skjær i små buketter. La brokkoli koke sammen med pastaen de 2 siste minuttene av koketiden. Sil av vannet, og la pasta og brokkoli renne godt av.
2. Skrell og finhakk løk. Smelt smør i en gryte, og stek løk i 5 minutter. Tilsett hvetemel, og stek videre i 2–3 minutter under omrøring, til melet blir gyllent og dufter. Tilsett melk litt om gangen, og rør til en saus, som får koke noen minutter.
3. Skyll spinat, og rør spinat og halvparten av osten i sausen. Smak sausen til med salt og pepper.
4. Sett ovnen på 200°. Bland pasta og brokkoli i sausen, og hell blandingen i en ildfast form. Bland griljermel og resten av osten sammen, og dryss over formen. Stek formen på nederste rille i ovnen i 20–25 minutter, til overflaten blir gyllen og sausen koker.
5. Skyll og rist vannet av salaten. Pisk sammen ingrediensene til dressingen, og bland den med salaten som serveres til pastaformen.

Pasta, saus og ost i en og samme rett er perfekt å servere familien. Tips! Server gjerne retten med f.eks. tynne skiver god spekeskinke eller spekepølse. FOTO: Columbus Leth
Pasta, saus og ost i en og samme rett er perfekt å servere familien. Tips! Server gjerne retten med f.eks. tynne skiver god spekeskinke eller spekepølse. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Kylling og grønt i karri

4 porsjoner
Tid: 25 min

Ingredienser
500 g kyllingfilet
2 ss olivenolje til steking
4 gulrøtter
2 purreløk
300 g brokkoli
1 ss grønn karripasta
1 dl grønnsakbuljong
1 boks kokosmelk
2 ss sitronsaft
salt
nykvernet pepper

Tilbehør
4 dl ris (f.eks. jasminris)
1 neve kruspersille

1. Skyll og tørk kyllingfiletene. Skjær filetene i terninger. Stek dem i halvparten av oljen i en wok eller dyp panne i ca. 5 minutter. Ta opp kjøttet, og legg det på en tallerken.
2. Skrell gulrøttene, og skjær i skiver. Rens purreløk, og skjær i skiver. Skyll brokkoli, og del i små buketter. Stek grønnsakene raskt i resten av oljen i ca. 2 minutter. Tilsett karripasta, og stek videre i 1 minutt. Legg kjøttet tilbake i pannen sammen med buljong og kokosmelk, og kok opp sausen.
3. Senk varmen, og la det stå i ca. 5 minutter – til det blir gjennomvarmt. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
4. Kok ris etter anvisning på pakken. Server kyllingblandingen over risen, og dryss over hakket persille.

Dette er en spicy wokrett som du selv bestemmer styrken på, alt etter doseringen av karripasta. Tips! Når du skal lage wok, kan du ta en titt i grønnsaksskuffen og bruke grønnsaker du har liggende. FOTO: Columbus Leth
Dette er en spicy wokrett som du selv bestemmer styrken på, alt etter doseringen av karripasta. Tips! Når du skal lage wok, kan du ta en titt i grønnsaksskuffen og bruke grønnsaker du har liggende. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Quiche med løk, fennikel og bacon

4 porsjoner
Tid: 50 min

Ingredienser
1 rull ferdig paideig
150 g bacon
2 løk
1 fennikel
3 stilker frisk timian
salt
nykvernet pepper
80 g revet mozzarella
4 egg
2 dl kremfløte

Tilbehør
125 g blandet grønn salat
3 ss olivenolje
1 ss eddik (f.eks. epleeddik)
½ ts dijonsennep
½ ts flytende honning
salt
nykvernet pepper

1. Sett ovnen på 180°. Rull ut paideigen i en paiform som er 24 cm i diameter.
2. Skjær bacon i terninger, og stek i en varm panne 2–3 minutter, til det tar farge. Skrell løk og fennikel, og skjær i tynne skiver. Legg løk, fennikel og timian i pannen med baconet, og stek videre i 5 minutter. Krydre med salt og pepper, og fordel blandingen i paiskallet sammen med revet mozzarella.
3. Pisk egg og fløte sammen i en bolle, og krydre med salt og pepper. Hell eggeblandingen over fyllet. Stek paien midt i ovnen i 25–30 minutter, til den er stivnet og paien er gyllen på toppen.
4. Skyll og rist vannet av salaten. Pisk ingrediensene til dressingen, og smak til med salt og pepper. Bland dressingen med salaten, og server den til paien.

Quiche er en klassisk fransk pai med bacon og ost, og her er den oppgradert med både løk og fennikel. FOTO: Columbus Leth
Quiche er en klassisk fransk pai med bacon og ost, og her er den oppgradert med både løk og fennikel. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Millionbiff med potetog brokkolimos

4 porsjoner
Tid: 50 min

Ingredienser
1 stor løk
4 gulrøtter
2 ss olivenolje til steking
400 g karbonadedeig
2 laurbærblader
1 ts tørket oregano
2 ss hvetemel
2 ss tomatketsjup
5 dl mørk kjøttbuljong
1 ss ripsgelé
1 ss eddik (f.eks. epleeddik)
salt
nykvernet pepper
ev. sukkerkulør

Potet- og brokkolimos
800 g poteter
300 g brokkoli
25 g smør
ca. ½ dl kremfløte
salt
nykvernet pepper

Servering
1 neve persille
syltede rødbeter

1. Rens og finhakk løk. Skrell gulrøtter, og skjær i små terninger. Stek løk i olje i en gryte i 2–3 minutter. Tilsett karbonadedeigen, og stek den godt. Tilsett gulrøtter, laurbærblad og oregano, og stek videre i 2 minutter.
2. Rør i mel, og tilsett ketsjup og buljong. Kok opp sausen, og la den småkoke under lokk i ca. 15 minutter. Smak til med ripsgelé, eddik, salt og pepper og eventuelt sukkerkulør for å få en mørkere saus.
3. Skrell poteter, og skjær i store terninger. Skyll brokkoli, og skjær i små buketter. Kok poteter og brokkoli i en kjele med usaltet vann i 15–20 minutter, til de er møre. Hell av vannet, og mos grønnsakene sammen med smør og fløte. Smak mosen til med salt og pepper.
4. Server mosen og kjøttsausen i dype tallerkener. Dryss over hakket persille, og server med syltede rødbeter.

«Millionbiff» er en klassisk dansk rett som er lett å lage, smaker godt og passer fint en mørk og kald høstdag. FOTO: Columbus Leth
«Millionbiff» er en klassisk dansk rett som er lett å lage, smaker godt og passer fint en mørk og kald høstdag. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer