Mandag: Gnocchi med gresskarsaus
4 porsjoner
Tid: 55 min
Ingredienser
500 g gnocchi
1 ss smør
30 g parmesan
Gresskarsaus
1 hokkaidogresskar
2 hvitløkbåter
1 neve salvie
2 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
½ dl kremfløte
½ sitron
1. Sett ovnen på 175°. Del gresskaret i to, og fjern frøene. Skrell gresskaret, og skjær kjøttet i terninger. Rens hvitløk.
2. Legg gresskarterninger, hele hvitløkbåter og salvie i en ildfast form. Bland alt med olje, og dryss over salt og pepper. Sett fatet i ovnen i ca. 25 minutter, til gresskarterningene er møre og litt sprø i kantene. Kjør alt glatt i en blender med fløte og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.
3. Kok gnocchien et par minutter i lettsaltet vann, og hell vannet av i en sikt. Stek den kokte gnocchien i en panne i smør til de blir gylne og sprø. Tilsett gresskarsausen, og rør rundt.
4. Strø over revet parmesan og salvie, og server.


5 deilige middagsoppskrifter!
Tirsdag: Kyllingsuppe med tortellini
4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min
Ingredienser
500 g kyllingfilet
1 l grønnsakbuljong
2 hvitløkbåter
2 purreløk
1 ss olivenolje
4 stilker selleri
2 pastinakker
3 store gulrøtter
250 g fersk tortellini
250 g fersk spinat
300 g erter fra fryseren
1 dl kremfløte
1 sitron
salt
nykvernet pepper
Servering
1 neve kruspersille
30 g parmesan
1 bagett
1. Skyll og tørk kyllingfiletene. Legg dem i kokende buljong i en kjele. La det småkoke under lokk i ca. 20 minutter, til kyllingen er gjennomkokt. Ta opp kjøttet, og riv det i mindre biter. Gjem buljongen.
2. Rens og finhakk hvitløk. Rens purre, og skjær av det grønne, og del resten i skiver. Stek hvitløk og purreløk i olivenolje i en stor gryte. Rens selleri, og skjær i skiver. Skrubb eller skrell pastinakk og gulrøtter, og skjær i terninger. Bland selleri, pastinakk og gulrøtter i gryten, og la det steke et par minutter. Hell i grønnsakbuljong. La suppen koke i 20 minutter, til grønnsakene er møre.
3. La tortellini koke med i gryten de siste 5 minuttene.
4. Skyll spinaten. Rør spinat, fryste erter og kyllingkjøtt i gryten. La suppen koke til spinaten faller sammen og ertene tiner. Smak til med fløte, sitronsaft, salt og pepper. Server med persille, høvlet parmesan og bagett.

Onsdag: Sopp-pai med karamelliserte løk og bacon
4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min
Ingredienser
Paibunn
200 g hvetemel
1 ts salt
100 g kaldt smør
4 ss kaldt vann
Fyll
140 g bacon i terninger
200 g østerssopp
300 g brune sjampinjonger
2 rødløk
1 ss olivenolje
2 ss balsamicoeddik
Fyll
3 egg
3 ss crème fraîche, 18 %
1 ss frisk timian
salt
nykvernet pepper
1. Bland mel og salt i en bolle. Skjær smør i terninger, og smuldre raskt med melet. Tilsett kaldt vann, og elt deigen. Form den til en liten rund kake, og pakk den i plastfolie. Legg deigen kjølig i 30 minutter.
2. Stek bacon sprøtt, og legg over på kjøkkenpapir. Rens soppen, og skjær i store skiver. Stek dem i baconfettet til soppen får litt farge. Ta det ut av pannen.
3. Skrell rødløk, skjær i tynne båter, og stek i litt olje. Tilsett balsamicoeddik like før løken begynner å bli brun, og rør rundt til væsken fordamper. Ta pannen av varmen.
4. Kjevle paideigen ut med litt mel, og trykk ut i en paiform, 25 cm i diameter. Prikk bunnen med en gaffel, og forstek paiskallet i 10 minutter.
5. Pisk egg, crème fraîche, finhakket timian, salt og pepper, og fordel i den forstekte bunnen. Tilsett sopp, baconterninger og karamellisert løk. Stek paien på nederste rille i ovnen i ca. 30 minutter, til eggeblandingen er stivnet. Pynt med timian og server.

Torsdag: Lakseside med varm rotfruktsalat
4 porsjoner
Tid: 60 min
Ingredienser
800 g fersk lakseside
2 ss olivenolje
1 ss honning
1 ss dijonsennep
½ usprøytet sitron
salt
nykvernet pepper
Varm rotgrønnsaksalat
500 g rødbeter
500 g pastinakk
1 usprøytet sitron
2 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
50 g mandler
100 g fetaost
1 neve frisk rosmarin
1. Skyll og tørk laksesiden. Legg den med skinnsiden ned i en ildfast form. Bland olje, honning, dijonsennep, finrevet sitronskall, sitronsaft, salt og pepper i en bolle. Smør laksen med marinaden. Sett den kjølig i 30 minutter, gjerne natten over.
2. Sett ovnen på 200°. Skrubb eller skrell grønnsakene, og skjær i båter. Skjær sitron i båter, og legg grønnsaker og sitron i en ildfast form. Bland alt med olje, og strø på salt og pepper. Stek fatet i ca. 20 minutter, til grønnsakene er møre.
3. Grovhakk mandler, og fordel dem over fatet. Smuldre fetaost over. Sett fatet tilbake i ovnen i ytterligere 10 minutter, til fetaosten blir gyllen.
4. Anrett salaten på fat, og pynt med rosmarin. Stek laksesiden på nederste rille i ovnen ved 200° i ca. 20 minutter. Server fisken med den varme grønnsaksalaten.

Fredag: Medisterkaker med rosmarinpoteter og rødkålsalat
4 porsjoner
Tid: 1 time 5 min
Ingredienser
250 g kjøttdeig
250 g medisterdeig
1 løk
1 egg
1 dl små havregryn
1 dl melk
1 ts revet muskat
½ ts malt allehånde
salt
nykvernet pepper
smør
Rosmarinpoteter
1 kg poteter
2 ss olivenolje
1 ss honning
1 neve frisk rosmarin
salt
Rødkålsalat
½ rødkål
2 ss olivenolje
1 ss balsamicoeddik
1 ts honning
1 ts dijonsennep
salt
nykvernet pepper
2 pærer
1 dl hasselnøtter
1. Ha kjøttdeigen i en bolle. Skrell og riv løk, og bland i kjøttdeigen sammen med egg, havregryn, melk og krydder. Sett farsen kjølig i 30 minutter.
2. Sett ovnen på 200° varmluft. Skrubb potetene, og skjær i båter. Bland med olje, honning, finhakket rosmarin og salt. Fordel potetene på bakepapir på en stekeplate. Stek midt i ovnen i ca. 30 minutter, til de er gylne og sprø.
3. Finsnitt kålen, og legg i en bolle. Rør sammen olje, eddik, honning, sennep, salt og pepper til dressingen. Bland den godt med kålen.
4. Skyll pærene, og skjær i båter. Rist nøttene i en panne, og gni dem i et håndkle slik at skallet faller av. Grovhakk nøttene. Fordel pærer og nøtter over salaten.
5. Form farsen til små medisterkaker, og stek dem i smør i en panne til de blir pent brune og gjennomstekte. Server med rosmarinbakte poteter og rødkålsalaten.

