Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Gnocchi med gresskarsaus. FOTO: Winnie Methmann
Gnocchi med gresskarsaus. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Gnocchi med gresskarsaus

4 porsjoner
Tid: 55 min

Ingredienser
500 g gnocchi
1 ss smør
30 g parmesan

Gresskarsaus
1 hokkaidogresskar
2 hvitløkbåter
1 neve salvie
2 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
½ dl kremfløte
½ sitron

1. Sett ovnen på 175°. Del gresskaret i to, og fjern frøene. Skrell gresskaret, og skjær kjøttet i terninger. Rens hvitløk.
2. Legg gresskarterninger, hele hvitløkbåter og salvie i en ildfast form. Bland alt med olje, og dryss over salt og pepper. Sett fatet i ovnen i ca. 25 minutter, til gresskarterningene er møre og litt sprø i kantene. Kjør alt glatt i en blender med fløte og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.
3. Kok gnocchien et par minutter i lettsaltet vann, og hell vannet av i en sikt. Stek den kokte gnocchien i en panne i smør til de blir gylne og sprø. Tilsett gresskarsausen, og rør rundt.
4. Strø over revet parmesan og salvie, og server.

Gnocchi er en form for italiensk pasta laget av kokte poteter. De smaker herlig når de stekes i smør og serveres med en kremete gresskarsaus, som her. Tips! Gnocchi fås i velassorterte supermarkeder, og ligger enten ved den ferske eller den tørkede pastaen. FOTO: Winnie Methmann
Gnocchi er en form for italiensk pasta laget av kokte poteter. De smaker herlig når de stekes i smør og serveres med en kremete gresskarsaus, som her. Tips! Gnocchi fås i velassorterte supermarkeder, og ligger enten ved den ferske eller den tørkede pastaen. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Kyllingsuppe med tortellini

4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min

Ingredienser
500 g kyllingfilet
1 l grønnsakbuljong
2 hvitløkbåter
2 purreløk
1 ss olivenolje
4 stilker selleri
2 pastinakker
3 store gulrøtter
250 g fersk tortellini
250 g fersk spinat
300 g erter fra fryseren
1 dl kremfløte
1 sitron
salt
nykvernet pepper

Servering
1 neve kruspersille
30 g parmesan
1 bagett

1. Skyll og tørk kyllingfiletene. Legg dem i kokende buljong i en kjele. La det småkoke under lokk i ca. 20 minutter, til kyllingen er gjennomkokt. Ta opp kjøttet, og riv det i mindre biter. Gjem buljongen.
2. Rens og finhakk hvitløk. Rens purre, og skjær av det grønne, og del resten i skiver. Stek hvitløk og purreløk i olivenolje i en stor gryte. Rens selleri, og skjær i skiver. Skrubb eller skrell pastinakk og gulrøtter, og skjær i terninger. Bland selleri, pastinakk og gulrøtter i gryten, og la det steke et par minutter. Hell i grønnsakbuljong. La suppen koke i 20 minutter, til grønnsakene er møre.
3. La tortellini koke med i gryten de siste 5 minuttene.
4. Skyll spinaten. Rør spinat, fryste erter og kyllingkjøtt i gryten. La suppen koke til spinaten faller sammen og ertene tiner. Smak til med fløte, sitronsaft, salt og pepper. Server med persille, høvlet parmesan og bagett.

Dette er en kremete kyllingsuppe som frister på kalde dager. FOTO: Winnie Methmann
Dette er en kremete kyllingsuppe som frister på kalde dager. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Sopp-pai med karamelliserte løk og bacon

4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min

Ingredienser
Paibunn

200 g hvetemel
1 ts salt
100 g kaldt smør
4 ss kaldt vann

Fyll
140 g bacon i terninger
200 g østerssopp
300 g brune sjampinjonger
2 rødløk
1 ss olivenolje
2 ss balsamicoeddik

Fyll
3 egg
3 ss crème fraîche, 18 %
1 ss frisk timian
salt
nykvernet pepper

1. Bland mel og salt i en bolle. Skjær smør i terninger, og smuldre raskt med melet. Tilsett kaldt vann, og elt deigen. Form den til en liten rund kake, og pakk den i plastfolie. Legg deigen kjølig i 30 minutter.
2. Stek bacon sprøtt, og legg over på kjøkkenpapir. Rens soppen, og skjær i store skiver. Stek dem i baconfettet til soppen får litt farge. Ta det ut av pannen.
3. Skrell rødløk, skjær i tynne båter, og stek i litt olje. Tilsett balsamicoeddik like før løken begynner å bli brun, og rør rundt til væsken fordamper. Ta pannen av varmen.
4. Kjevle paideigen ut med litt mel, og trykk ut i en paiform, 25 cm i diameter. Prikk bunnen med en gaffel, og forstek paiskallet i 10 minutter.
5. Pisk egg, crème fraîche, finhakket timian, salt og pepper, og fordel i den forstekte bunnen. Tilsett sopp, baconterninger og karamellisert løk. Stek paien på nederste rille i ovnen i ca. 30 minutter, til eggeblandingen er stivnet. Pynt med timian og server.

Denne paien er en sikker hit med en sprø bunn og smakfullt fyll. Tips! Bruk sopp du har tilgang på. Kanskje har du tørket eller fryst sopp tilgjengelig? FOTO: Winnie Methmann
Denne paien er en sikker hit med en sprø bunn og smakfullt fyll. Tips! Bruk sopp du har tilgang på. Kanskje har du tørket eller fryst sopp tilgjengelig? FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Lakseside med varm rotfruktsalat

4 porsjoner
Tid: 60 min

Ingredienser
800 g fersk lakseside
2 ss olivenolje
1 ss honning
1 ss dijonsennep
½ usprøytet sitron
salt
nykvernet pepper

Varm rotgrønnsaksalat
500 g rødbeter
500 g pastinakk
1 usprøytet sitron
2 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
50 g mandler
100 g fetaost
1 neve frisk rosmarin

1. Skyll og tørk laksesiden. Legg den med skinnsiden ned i en ildfast form. Bland olje, honning, dijonsennep, finrevet sitronskall, sitronsaft, salt og pepper i en bolle. Smør laksen med marinaden. Sett den kjølig i 30 minutter, gjerne natten over.
2. Sett ovnen på 200°. Skrubb eller skrell grønnsakene, og skjær i båter. Skjær sitron i båter, og legg grønnsaker og sitron i en ildfast form. Bland alt med olje, og strø på salt og pepper. Stek fatet i ca. 20 minutter, til grønnsakene er møre.
3. Grovhakk mandler, og fordel dem over fatet. Smuldre fetaost over. Sett fatet tilbake i ovnen i ytterligere 10 minutter, til fetaosten blir gyllen.
4. Anrett salaten på fat, og pynt med rosmarin. Stek laksesiden på nederste rille i ovnen ved 200° i ca. 20 minutter. Server fisken med den varme grønnsaksalaten.

Vinterens råvarer behøver ikke å være kjedelige, men kan bli et sunt og lekkert måltid. FOTO: Winnie Methmann
Vinterens råvarer behøver ikke å være kjedelige, men kan bli et sunt og lekkert måltid. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Medisterkaker med rosmarinpoteter og rødkålsalat

4 porsjoner
Tid: 1 time 5 min

Ingredienser
250 g kjøttdeig
250 g medisterdeig
1 løk
1 egg
1 dl små havregryn
1 dl melk
1 ts revet muskat
½ ts malt allehånde
salt
nykvernet pepper
smør

Rosmarinpoteter
1 kg poteter
2 ss olivenolje
1 ss honning
1 neve frisk rosmarin
salt

Rødkålsalat
½ rødkål
2 ss olivenolje
1 ss balsamicoeddik
1 ts honning
1 ts dijonsennep
salt
nykvernet pepper
2 pærer
1 dl hasselnøtter

1. Ha kjøttdeigen i en bolle. Skrell og riv løk, og bland i kjøttdeigen sammen med egg, havregryn, melk og krydder. Sett farsen kjølig i 30 minutter.
2. Sett ovnen på 200° varmluft. Skrubb potetene, og skjær i båter. Bland med olje, honning, finhakket rosmarin og salt. Fordel potetene på bakepapir på en stekeplate. Stek midt i ovnen i ca. 30 minutter, til de er gylne og sprø.
3. Finsnitt kålen, og legg i en bolle. Rør sammen olje, eddik, honning, sennep, salt og pepper til dressingen. Bland den godt med kålen.
4. Skyll pærene, og skjær i båter. Rist nøttene i en panne, og gni dem i et håndkle slik at skallet faller av. Grovhakk nøttene. Fordel pærer og nøtter over salaten.
5. Form farsen til små medisterkaker, og stek dem i smør i en panne til de blir pent brune og gjennomstekte. Server med rosmarinbakte poteter og rødkålsalaten.

En julekrydret variant av de klassiske medisterkakene passer perfekt sammen med en sprø rødkålsalat. FOTO: Winnie Methmann
En julekrydret variant av de klassiske medisterkakene passer perfekt sammen med en sprø rødkålsalat. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer