Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Panert rødspette med grov remulade. FOTO: Winnie Methmann
Panert rødspette med grov remulade. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Panert rødspette med grov remulade

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
4 rødspettefileter
3 ss hvetemel
1 egg
1 dl griljermel
salt
nymalt pepper
2 ss smør til steking
1 ss olivenolje til steking

Remulade
10 g løk
10 g gulrøtter
10 g gressløk
10 g rødkål
1 ss kapers
10 g sylteagurk
1 dl majones
1 dl gresk yoghurt
1 ss sitronsaft
1 ts dijonsennep
1 ts malt gurkemeie
1 ts sukker
salt
nykvernet pepper

Servering rugbrød
1 sitron
1 neve bredbladet persille

1. Rens løk. Skrell gulrot. Skyll gressløken. Finhakk løk, gulrot, gressløk, rødkål, kapers og sylteagurk, gjerne i en miniblender. Rør alt sammen med resten av ingrediensene til remuladen, og smak til. 2. Skyll og tørk fiskefilene. Vend dem i mel, så i sammenpisket egg og til slutt i griljermel med salt og pepper. Stek fisken i en stor stekepanne med smør og olje.
3. Server fiskefiletene med rugbrød og remulade, og pynt med sitronskivene og persille.

En klassisk flyndrefilet med hjemmelaget remulade er en delikat favoritt. Tips! I stedet for flyndre kan du også steke annen hvit fiskefilet på samme måte og servere med tilbehøret. FOTO: Winnie Methmann
En klassisk flyndrefilet med hjemmelaget remulade er en delikat favoritt. Tips! I stedet for flyndre kan du også steke annen hvit fiskefilet på samme måte og servere med tilbehøret. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Andelår med vintersalat

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
4 små andelår
salt
nykvernet pepper
2 ss smør til steking

Vintersalat
100 g frisk spinat
1 eple
2 ss olivenolje
1 ss balsamicoeddik
1 ts dijonsennep
1 ts lønnesirup
salt
nykvernet pepper
50 g valnøtter
100 g fast chèvre

1. Sett ovnen på 200°. Skyll og tørk andelårene, og strø på salt og pepper. Stek dem med skinnsiden ned i smør til skinnet blir sprøtt og gyllent. Sett så pannen i ovnen i ca. 5 minutter, til lårene blir lett rosa inni. La dem hvile i ca. 10 minutter.
2. Skyll og rist vannet av spinaten. Legg på et serveringsfat. Skyll eplet, og skjær i papirtynne skiver. Rør olivenolje, balsamico, sennep, lønnesirup, salt og pepper sammen til en dressing, og bland den i salaten.
3. Rist valnøttene i en tørr panne, og hakk dem grovt. Fordel valnøtter og chèvre i mindre biter over salaten, og bland lett sammen. Server med andelår og godt brød.

Andelår er raskt å lage og er perfekt til middag en av juledagene før nyttår. Tips! Bruk kyllinglår hvis du ikke får tak i and. FOTO: Winnie Methmann
Andelår er raskt å lage og er perfekt til middag en av juledagene før nyttår. Tips! Bruk kyllinglår hvis du ikke får tak i and. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Brennende kjærlighet med bacon og grønnsaker

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
400 g bacon i et helt stykke
250 g sjampinjonger
200 g østerssopp
3 gulrøtter
4 løk

Potetmos
1 kg poteter
1 dl melk
20 g smør
salt
nykvernet pepper

Syltede rødbeter
1 rødbete
2 dl eplesidereddik
1 ss honning
1 ts hele pepperkorn
2 laurbærblader

Servering
1 bunt kruspersille

1. Skrubb rødbetene, og skjær dem i papirtynne skiver, gjerne på en mandolin. Kok opp rødbetskivene i en kjele sammen med de øvrige ingrediensene under omrøring, til honningen smelter og laken når kokepunktet. Ta straks kjelen av varmen, og hell alt i et rent og varmt syltetøyglass. Avkjøl.
2. Skrell potetene, og skjær i terninger. Kok i usaltet vann til de blir møre. Hell av vannet. Varm melken i en annen kjele eller i mikroovnen. Mos terningene med en potetmoser. Tilsett smør og varm melk. Smak mosen til med salt og pepper.
3. Skjær bacon i terninger, og stek dem sprø i en tørr panne. Rens soppen, og skjær i terninger. Skrell gulrøttene, og skjær dem i små terninger. La soppen og gulrøttene steke med i pannen til de er møre og gylne.
4. Skyll og finhakk persille. Anrett potetmosen på tallerkener. Fordel bacon og grønnsaker over mosen, og tilsett rødbeter og persille til slutt.

Brennende kjærlighet kan serveres på flere måter, her med stekte rødbeter. Tips! Brennende kjærlighet serveres vanligvis med stekt bacon, løk og eple. FOTO: Winnie Methmann
Brennende kjærlighet kan serveres på flere måter, her med stekte rødbeter. Tips! Brennende kjærlighet serveres vanligvis med stekt bacon, løk og eple. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Spinat-curry med kylling

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
500 g hakket dypfryst spinat
1 løk 2 hvitløkbåter
2 cm frisk ingefær
2 ss smør til steking
500 g kylling i strimler
2 ts malt koriander
1 ts malt spisskummen
½ ts malt gurkemeie
2 ss garam masala
2 ½ dl kremfløte
2 dl gresk yoghurt
salt
nykvernet pepper

Tilbehør
4 dl basmatiris
1 neve frisk koriander

1. Kok ris etter anvisning på pakken.
2. La spinaten tine, og press ut så mye vann som mulig gjennom en sikt. Rens og finhakk løken. Rens hvitløk, og skrell ingefær. Finriv hvitløk og ingefær.
3. Stek løk, hvitløk og ingefær i smør i en gryte. Tilsett kyllingstrimler sammen med alt krydderet. Rør godt, og la det steke til kyllingkjøttet blir brunet. Tilsett spinat og fløte, og kok opp.
4. La retten småkoke i ca. 10 minutter, og rør så yoghurt i sausen. Smak til, og server spinat-curry med kokt ris og fersk koriander.

Den grønne indiske curryen kaldes tradisjonelt for «chicken saag». Den er kremet og noe krydret. FOTO: Winnie Methmann
Den grønne indiske curryen kaldes tradisjonelt for «chicken saag». Den er kremet og noe krydret. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Pai med kjøttfyll

4 porsjoner
Tid: 1 time 50 min

Ingredienser
Paibunn

350 g hvetemel
1 ts salt
250 g smør
6 ss iskaldt vann
1 eggeplomme

Kjøttfyll
500 g biffkjøtt
250 g sjampinjonger
250 g portobellosopp
1 ss smør til steking
2 løk
2 hvitløkbåter
1 ts tørket timian
3 ss hvetemel
1 ts salt
nykvernet pepper
70 g tomatpuré
2 dl kremfløte
2 dl grønnsakbuljong
3 laurbærblader

1. Bland mel og salt i en bolle. Skjær smør i små terninger, og smuldre dem raskt ut i melet med fingrene. Tilsett vann, og rør rundt med en gaffel. Samle deigen, og tilsett mer vann til en passe fast deig. Trykk deigen sammen, pakk den inn i plast, og la den ligge kjølig i ca. 30 minutter.
2. Rens soppen, og skjær i skiver. Stek dem i smør i en tykkbunnet gryte til det blir gyllent. Rens løk, og skjær i tynne båter. Rens hvitløk, og skjær i skiver. La løk og hvitløk steke med til de blir myke og blanke. La kjøttet steke med i kjelen. Tilsett timian, mel, salt og pepper, og rør rundt. Hell i tomatpuré, fløte, buljong og laurbærblader. Legg på lokk, og la retten småkoke i ca. 20 minutter. Smak til med salt og pepper.
3. Kjevle 2/3 av deigen ut på et meldrysset bord. Kle en paiform som er 24 cm i diameter med bakepapir, og legg deigen i formen. Trykk deigen fast langs kanten. Fordel gryteretten i bunnen. Kjevle ut den siste 1/3 av deigen. Skjær den i en sirkel litt større enn formen, og legg deiglokket over formen. Klem kantene godt sammen. Trykk også gjerne rundt med en gaffel, pensle lokket med eggeplomme.
4. Skjær et kryss midt i paien, og bak den midt i ovnen i ca. 45 minutter. La den avkjøles litt, og server.

Denne paien krever litt tid på kjøkkenet, men den er ikke vanskelig å lage. FOTO: Winnie Methmann
Denne paien krever litt tid på kjøkkenet, men den er ikke vanskelig å lage. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer