Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Fylte medisterkaker med bakte gulrøtter. FOTO: Line Falck
Fylte medisterkaker med bakte gulrøtter. FOTO: Line Falck Vis mer
Publisert

Mandag: Fylte medisterkakermed bakte gulrøtter

4 porsjoner
Tid: 1 time 20 min

Ingredienser
500 g medisterdeigsalt
nykvernet pepper
1 løk
1 egg
1 dl helmelk
½ dl hvetemel
3 små purreløk
griljermel
smør og olje til steking

Bakte gulrøtter med brunet smør
50 g smør
600 g gulrøtter
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
50 g hasselnøtter

Tilbehør
800 g små poteter
½ bunt persille

1. Tilsett salt og pepper i medister­deigen. Skrell og riv løken, og bland i farsen. Tilsett egg, melk og mel, og rør sammen.
2. Skyll og rens purreløk, og skjær hver purre i 3 biter. Kok dem i lettsaltet vann i 4–5 minutter, til de er knapt møre. La løken renne av i en sikt, og tørk med kjøkkenpapir.
3. Del farsen i 9 porsjoner. Form hver porsjon farse til en rull rundt en bit purre­løk, og vend rullen i griljermel. Stek kjøtt­-rullene i smør og olje i en stekepanne.
4. Smelt smør i en liten gryte til det blir lett brunt. Ta gryten av varmen, og la smøret bli gyllenbrunt mens gulrøttene tilberedes.
5. Sett ovnen på 200°. Skrell gulrøtter, og skjær i staver. Bland dem med olje, og strø på salt og pepper. Fordel i en langpanne med bakepapir, og stek gulrøttene knapt møre midt i ovnen i 20 minutter. Rist hasselnøtter i 5 minutter i en tørr, varm panne. Gni skallet av nøttene, og hakk dem grovt.
6. Skrell poteter, og kok dem møre i lettsaltet vann.
7. Anrett de bakte gulrøttene på et fat. Ta det brunede smøret uten bunnfallet opp med en skje, og drypp over gulrøttene. Dryss over nøtter og finhakket persille. Strø på salt og pepper.
8. Server gulrøttene som tilbehør til medisterkakene sammen med kokte poteter.

Start uken med en skikkelig god middag med purrefylte medisterkaker, kokte poteter og ovnsbakte gulrøtter. FOTO: Line Falck
Start uken med en skikkelig god middag med purrefylte medisterkaker, kokte poteter og ovnsbakte gulrøtter. FOTO: Line Falck Vis mer

Tirsdag: Blomkålsuppe med pinjekjerner og sprø grønnkålchips

4 porsjoner
Tid: 55 min

Ingredienser
1 blomkål (ca. 400 g)
1 stor potet
1 løk
2 ss olivenolje til steking
8 dl grønnsakbuljong
5 dl melk
¼ sitron
salt
nykvernet pepper

Grønnkålchips
125 g hakket grønnkål
2 ss olivenoljesalt

Servering
50 g pinjekjerner
ferskt grovbrød

1. Rens blomkål, og skjær i små buketter. Skrell potetene, og skjær i terninger. Skrell og hakk løk. Stek blomkål, poteter og løk i olje i en stor gryte i 2–3 minutter, uten at det tar farge. Tilsett buljong og melk, og kok opp. Senk varmen, og la alt småkoke i ca. 20 minutter, til grønnsakene er møre. Kjør suppen glatt med en stavmikser, og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
2. Sett ovnen på 150°. Skyll og tørk kålen. Bland den med olje og salt, og fordel den på en bakeplate med bakepapir. Bak grønnkålen i ovnen i 15 minutter, til den er helt sprø. Kålen skifter farge til vissengrønn, men må ikke bli for mørk.
3. Rist pinjekjerner i en tørr, varm panne under omrøring til de blir gylne. Anrett suppen i skåler, og strø over sprø grønnkålchips og pinjekjerner. Server straks med grovbrød.

Sett kål på menyen, og lag denne mettende og gode suppen. Tips! Suppen er rask å lage, og det koster ikke mye å lage en god og mettende suppe. FOTO: Line Falck
Sett kål på menyen, og lag denne mettende og gode suppen. Tips! Suppen er rask å lage, og det koster ikke mye å lage en god og mettende suppe. FOTO: Line Falck Vis mer

Onsdag: Burgere i rødpaprikasaus med bacon

4 porsjoner
Tid: 45 min

Ingredienser
500 g karbonadedeig
1 ½ ss grov sennep
1 bunt persille
salt
nykvernet pepper
olje til steking

Rød paprikasaus
1 liten løk
1 rød paprika
100 g bacon i terninger
1 ss hvetemel
1 liten boks tomatpuré (70 g)
1 ts grov sennep
1 ts tørket rosmarin
1 ss paprikapulver
½ ts røkt paprikapulver
2 ½ dl matfløte 18 %
2 dl melk
1 ts sukker
salt
nykvernet pepper

Tilbehør
4 dl fullkornris

Til servering
1 rød paprika
½ bunt persille
100 g salatost eller fetaost i terninger

1. Rør kjøttet sammen med sennep og finhakket persille, og krydre med salt og pepper. Form til 4 store burgere, og stek dem på begge sider i olje i en dyp panne. Ta burgerne ut av pannen.
2. Skrell og grovhakk løk. Rens paprika, og skjær i små terninger. Stek baconterninger i pannen. Tilsett løk og paprika, og stek et par minutter. Rør mel, tomatpuré, sennep og krydder i baconblandingen, og tilsett fløte og melk.
3. La sausen småkoke i 5 minutter, til sausen tykner. Smak til med sukker, salt og pepper. Legg burgerne i sausen, og la retten småkoke under lokk på svak varme i ca. 10 minutter.
4. Kok risen etter anvisning på pakken. Rens paprika, og skjær i strimler. Bland paprika i sausen like før servering. Dryss over finhakket persille og salatost. Server med kokt ris.

Legg burgerne i en smakfull saus av bacon og paprika. Tips! Bruk gjerne kjøttdeig i burgerne eller en blanding av medisterdeig og kjøttdeig. FOTO: Line Falck
Legg burgerne i en smakfull saus av bacon og paprika. Tips! Bruk gjerne kjøttdeig i burgerne eller en blanding av medisterdeig og kjøttdeig. FOTO: Line Falck Vis mer

Torsdag: Grønnkålpai med laks, purreløk og bacon

4 porsjoner
Tid: 60 min

Ingredienser
Paideig

1 ½ dl hvetemel
1 dl speltmel
1 ts salt
75 g kaldt smør
1 eggeplomme
2–3 ss kaldt vann

Fyll
1 purreløk
125 g hakket grønnkål
150 g bacon i terninger
olje til steking
2 laksefileter (225 g)
salt

nykvernet pepper3 egg200 g cottage cheese1 dl helmelk50 g hasselnøtter

1. Bland mel og salt i en bolle. Skjær smør i små terninger, og smuldre smøret i melet. Tilsett eggeplomme og vann, og rør deigen raskt sammen. Kjevle deigen ut på melstrødd bord. Smør en paiform, 22 cm i diameter, og dekk den med deigen. Sett formen kjølig.
2. Rens og skyll purreløk, og skjær i tynne skiver. Skyll, tørk og riv grønnkål i mindre biter. Stek bacon gyllent i litt olje i en panne. Tilsett purre og grønnkål, og stek det i 5 minutter, til kålen «faller sammen». Strø på salt og pepper.
3. Sett ovnen på 200°. Fjern skinnet av laksen, og skyll og tørk fisken. Skjær laksekjøttet i terninger. Fordel dem i paibunnen. Hell grønnsakblandingen over. Bland egg, cottage cheese og melk, og krydre med salt og pepper.
4. Hell eggeblandingen over fyllet. Grovhakk hasselnøttene, og dryss dem over. Stek paien midt i ovnen i ca. 30 minutter, til fyllet stivner. Server paien varm.

Laks og bacon er kanskje ikke den mest vanlige kombinasjonen, men det fungerer overraskende godt sammen. Tips! Ønsker du ikke å blande laks og bacon, kan du selvfølgelig velge en av delene. FOTO: Line Falck
Laks og bacon er kanskje ikke den mest vanlige kombinasjonen, men det fungerer overraskende godt sammen. Tips! Ønsker du ikke å blande laks og bacon, kan du selvfølgelig velge en av delene. FOTO: Line Falck Vis mer

Fredag: Gratinerte spinatpannekaker med krydret kylling

4 porsjoner
Tid: 55 min

Ingredienser
75 g frisk spinat
3 egg
4 dl helmelk
150 g hvetemel
salt
nykvernet pepper
smør

Krydret kylling
1 løk
1 grønn paprika
200 g gulrøtter
450 g kyllingbryst
olje
salt
nykvernet pepper
1 ½ ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
½ ts røkt paprikapulver
1 liten boks mais (140 g)
200 g cottage cheese

Til servering:
100 g revet cheddarost
2 modne avokado
1 frisk rød chili
100 g salatost eller fetaost i terninger
1 potte frisk koriander

1. Skyll spinaten, og kjør den til en jevn røre i en blender eller food-­processor sammen med egg, melk, mel, salt og pepper. Stek 8 panne­kaker i en stekepanne med smør.
2. Fyll: Skrell løk, og skjær i tynne båter. Rens paprika, og skjær den i tynne strimler. Skrell og riv gulrøtter. Skyll og tørk kyllingen. Skjær filetene i tynne strimler, og stek dem i olje i en panne et par minutter. Strø på salt og pepper. Tilsett løk, paprika og alle krydderne, og stek videre i 2–3 minutter, til kjøttet blir gjennomstekt. Ta pannen av varmen, og bland sammen med revne gulrøtter, mais og cottage cheese.
3. Sett ovnen på 215°. Fordel fyllet på de 8 pannekakene. Fold pannekakene stramt sammen rundt fyllet, og legg dem tett ved siden av hverandre i en ildfast form. Dryss cheddarost over pannekakene, og stek dem midt i ovnen i ca. 10 minutter, til osten smelter og blir gyllen.
4. Del avokado i to, fjern steinen, og skjær avokadokjøttet i terninger. Rens og finsnitt chilipepper. Dryss avokado, smuldret salatost, koriander og chili over pannekakene ved servering.

Avslutt uken med en annerledes pannekakerett, som også er rik på grønnsaker. Tips! Kanskje denne pannekakeretten blir familiens nye helgefavoritt. FOTO: Line Falck
Avslutt uken med en annerledes pannekakerett, som også er rik på grønnsaker. Tips! Kanskje denne pannekakeretten blir familiens nye helgefavoritt. FOTO: Line Falck Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer