Mandag: Sushi med reker og asparges
4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min
Ingredienser
4 dl sushiris
6 dl vann
3 ss risvineddik
150 g frosne, rensede reker
2 modne avokado
1 bunt reddiker
1 bunt grønne asparges
6 ark tørket noritang
1 sushirullematte
Chilimajones
1 hvitløkbåt
1 dl god majones
1 ss tomatpuré
1 ts hvitvinseddik
1 ts tørkede chilifrø
salt
Servering
soyasaus
syltet ingefær
1. Kok ris etter anvisning på pakken til den er mør og lett klebrig. La væsken fordampe. Hell over eddik, rør rundt, og la risen avkjøles i kjøleskapet.
2. La rekene tine og renne av i en sil.
3. Del avokadoene i to, og skjær i skiver. Rens reddikene, og skjær i papirtynne skiver. Skyll aspargesene, og knekk av den nederste delen på stilken. Hell kokende vann over aspargesene slik at de blir grønne.
4. Rens og press hvitløk. Rør den sammen med majones, tomatpuré, eddik og chilifrø. Smak til med salt, og sett majonesen kjølig til servering.
5. Legg noritangen på sushimatten med den glatte siden ned. Fordel et lag ris over matten i et tynt lag, men la en bit av tangen være uten ris. Fordel reker, avokado, reddiker og asparges i en stripe på midten. Rull noritangen sammen rundt fyllet ved hjelp av matten. Gjør det så stramt som mulig. Legg gjerne de ferdige rullene i kjøleskapet i en ½ time.
6. Skjær rullene i biter med en skarp kniv. Server sushien med majonesen, soyasaus, syltet ingefær og gjerne litt wasabipasta.


Få 5 deilige middagsoppskrifter!
Tirsdag: Burger med edamameog chilimajones
4 porsjoner
Tid: 55 min
Ingredienser
Edamameburger
500 g edamamebønner fra fryseren
1 løk
2 hvitløkbåter
1 neve bredbladet persille
1 ts salt
2 egg
3 ss chiafrø
Chilimajones
1 hvitløkbåt
1 dl god majones
1 ss tomatpuré
1 ts hvitvinseddik
1 ts tørkede chilifrø
salt
Servering
4 burgerbrød
2 modne avokado
1 liten rødløk
½ agurk
125 g blandet grønn salat
1. Hell kokende vann over edamamebønnene i en sikt, og la dem tine. Rens løk, og skjær i båter. Rens og press hvitløken. Kjør edamamebønner, løk, hvitløk, persille, salt, egg og chiafrø sammen i en food-processor til en farse. La den stå i 15 minutter. Forvarm ovnen til 220°.
2. Rens og press hvitløken. Rør den sammen med majones, tomatpuré, eddik og chilifrø. Smak til med salt, og sett majonesen kjølig til servering.
3. Form farsen til burgere, og sett dem på en bakepapirkledd stekeplate. Stek dem midt i ovnen i ca. 20 minutter, til burgerne blir sprø og faste.
4. Varm burgerbrød. Del avokado i to, og ta ut kjøttet med en skje. Skjær i skiver. Skrell løk, og skjær i tynne skiver. Skyll agurken, og skjær i tynne skiver på skrå. Skyll og rist vannet av salaten.
5. Skjær burgerbrødene i to, og smør på majones. Fyll brødene med burgerne, grønnsaker og salat.

Onsdag: Gyros kyllingspydmed pitachips og tzatziki
4 porsjoner
Tid: 1 time 40 min
Ingredienser
500 g kylling i strimler
2 ss gyroskrydder
8 grillspyd
salt
pepper
2 ss olivenolje
Tzatziki
1 agurk
1 ts salt
2 hvitløkbåt
3 dl gresk yoghurt
½ sitron
nykvernet pepper
Pitachips
4 pitabrød
2 ss olivenolje
Servering
125 g blandet grønn salat
1. Skyll og tørk kyllingen. Bland kyllingstrimler med gyroskrydderet, salt, pepper og olje, og la det ligge i kjøleskapet i ca. 1 time.
2. Skyll og grovriv agurken. Dryss over salt, og la den ligge i en sikt. Rens og press hvitløk. Rør den med yoghurt, sitronsaft og pepper. Press ut væske av agurken, og bland med yoghurten.
3. Sett ovnen på 200°. Del pitabrødet, og skjær i trekanter. Fordel dem på et bakepapirkledd stekebrett, og pensle med olje. Stek dem i ca. 10 minutter, til chipsene blir sprø.
4. Sett kyllingbitene på spyd. Stek spydene i en panne til kjøttet er gjennomstekt. Server med tzatziki, pitachips og salat.

Torsdag: Koteletter med grønn bulgursalat
4 porsjoner
Tid: 1 time 5 min
Ingredienser
4 nakkekoteletter
1 sitron
2 hvitløkbåter
3 ss olivenolje
1 ss dijonsennep
1 ss honning
1 ts salt
nykvernet pepper
Grønn bulgursalat
3 dl bulgur
1 neve bredbladet persille
1 neve frisk mynte
1 neve frisk dill
4 ss olivenolje
½ sitron
salt
nykvernet pepper
1 liten rødløk
1 dl gresskarkjerner
150 g fetaos
t125 g blandet grønn salat
Yoghurtdressing
2 dl yoghurt naturell
1 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
salt
pepper
1. Riv skallet og press saften ut av sitronen. Rens og finhakk hvitløken. Bland med olje, sennep, honning, salt og pepper i en bolle. Tørk kotelettene, og legg dem i marinaden. La dem ligge kjølig i minst 30 minutter eller natten over.
2. Kok bulgur etter anvisning på pakken, og hell i en bolle. Skyll krydderurtene, og kjør dem sammen med olje, sitronsaft, salt og pepper til en grønn olje. Bland oljen med bulgur.
3. Rens rødløk, og skjær i papirtynne skiver. Rist gresskarkjerner i en tørr panne til de begynner å poppe. Smuldre fetaost i mindre biter.
4. Bland rødløk, gresskarkjerner, fetaost og salat med bulguren. Anrett salaten på fat, og pynt med krydderurter.
5. Rør ingrediensene sammen, og smak dressingen til.
6. Stek kotelettene et par minutter på hver side, og la dem stå på svak varme i ca. 10 minutter, til de blir gjennomstekt. Server kotelettene med bulgursalaten og dressingen.

Fredag: Pasta med luksusbolognese
4 porsjoner
Tid: 1 time 25 min
Ingredienser
400 g spagetti
Bolognese
500 g kjøttdeig
150 g bacon
2 ss olivenolje
2 store løk
5 hvitløkbåter
1 neve frisk basilikum
1 neve frisk oregano
4 stilker selleri
2 gulrøtter
2 laurbærblader
salt
nykvernet pepper
2 bokser hakkede tomater
140 g tomatpuré
2 dl rødvin
Servering
parmesan
1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet. Skjær bacon i terninger, og stek det sprøtt i en gryte. Rens og finhakk løk og hvitløk. La løken steke med i gryten.
2. Hakk basilikum og oregano, og bland i gryten. Skjær selleri i tynne skiver. Skyll og grovriv eller skjær gulrøtter i små terninger. La selleri og gulrøtter steke med. Tilsett mer olje om nødvendig. Tilsett kjøttet, og stek det godt.
3. Legg i laurbærblader, og dryss over salt og pepper. Slå hakkede tomater, tomatpuré og rødvin i gryten. Rør rund, og legg på lokk. La sausen koke i minst 1 time, gjerne lenger. Smak til.
4. Kok spagetti etter anvisning på pakken, og la den renne av.
5. Server pasta med bolognesen, nyrevet parmesan og basilikumblader.
