Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Burger med edamame og chilimajones. FOTO: Winnie Methmann
Burger med edamame og chilimajones. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Sushi med reker og asparges

4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min

Ingredienser
4 dl sushiris
6 dl vann
3 ss risvineddik
150 g frosne, rensede reker
2 modne avokado
1 bunt reddiker
1 bunt grønne asparges
6 ark tørket noritang
1 sushirullematte

Chilimajones
1 hvitløkbåt
1 dl god majones
1 ss tomatpuré
1 ts hvitvinseddik
1 ts tørkede chilifrø
salt

Servering
soyasaus
syltet ingefær

1. Kok ris etter anvisning på pakken til den er mør og lett klebrig. La væsken fordampe. Hell over eddik, rør rundt, og la risen avkjøles i kjøleskapet.
2. La rekene tine og renne av i en sil.
3. Del avokadoene i to, og skjær i ­skiver. Rens reddikene, og skjær i papirtynne skiver. Skyll aspargesene, og knekk av den nederste delen på stilken. Hell kokende vann over aspargesene slik at de blir grønne.
4. Rens og press hvitløk. Rør den sammen med majones, tomatpuré, eddik og chilifrø. Smak til med salt, og sett majonesen kjølig til servering.
5. Legg noritangen på sushimatten med den glatte siden ned. Fordel et lag ris over matten i et tynt lag, men la en bit av tangen være uten ris. Fordel reker, avokado, reddiker og asparges i en stripe på midten. Rull noritangen sammen rundt fyllet ved hjelp av matten. Gjør det så stramt som mulig. Legg gjerne de ferdige rullene i kjøleskapet i en ½ time.
6. Skjær rullene i biter med en skarp kniv. Server sushien med ­majonesen, soyasaus, syltet ingefær og gjerne litt wasabipasta.

Hjemmelaget sushi krevet litt forberedelsestid, men det er gøy å lage det sammen med familiens unge. Tips! Både små og store elsker sushi, og ekstra gøy er det å spise den hvis den er hjemmelaget. FOTO: Winnie Methmann
Hjemmelaget sushi krevet litt forberedelsestid, men det er gøy å lage det sammen med familiens unge. Tips! Både små og store elsker sushi, og ekstra gøy er det å spise den hvis den er hjemmelaget. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Burger med edamameog chilimajones

4 porsjoner
Tid: 55 min

Ingredienser
Edamameburger

500 g edamamebønner fra fryseren
1 løk
2 hvitløkbåter
1 neve bredbladet persille
1 ts salt
2 egg
3 ss chiafrø

Chilimajones
1 hvitløkbåt
1 dl god majones
1 ss tomatpuré
1 ts hvitvinseddik
1 ts tørkede chilifrø
salt

Servering
4 burgerbrød
2 modne avokado
1 liten rødløk
½ agurk
125 g blandet grønn salat

1. Hell kokende vann over edamamebønnene i en sikt, og la dem tine. Rens løk, og skjær i båter. Rens og press hvitløken. Kjør edamamebønner, løk, hvitløk, persille, salt, egg og chiafrø sammen i en food-processor til en farse. La den stå i 15 minutter. Forvarm ovnen til 220°.
2. Rens og press hvitløken. Rør den sammen med majones, tomatpuré, eddik og chilifrø. Smak til med salt, og sett majonesen kjølig til servering.
3. Form farsen til burgere, og sett dem på en bakepapirkledd stekeplate. Stek dem midt i ovnen i ca. 20 minutter, til burgerne blir sprø og faste.
4. Varm burgerbrød. Del avokado i to, og ta ut kjøttet med en skje. Skjær i skiver. Skrell løk, og skjær i tynne skiver. Skyll agurken, og skjær i tynne skiver på skrå. Skyll og rist vannet av salaten.
5. Skjær burgerbrødene i to, og smør på majones. Fyll brødene med burgerne, grønnsaker og salat.

Denne grønne burgeren metter og smaker like godt som en vanlig, klassisk burger. Tips! Velg deg gjerne flere grønne ukedager, og lag vegetariske godbiter. FOTO: Winnie Methmann
Denne grønne burgeren metter og smaker like godt som en vanlig, klassisk burger. Tips! Velg deg gjerne flere grønne ukedager, og lag vegetariske godbiter. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Gyros kyllingspydmed pitachips og tzatziki

4 porsjoner
Tid: 1 time 40 min

Ingredienser
500 g kylling i strimler
2 ss gyroskrydder
8 grillspyd
salt
pepper
2 ss olivenolje

Tzatziki
1 agurk
1 ts salt
2 hvitløkbåt
3 dl gresk yoghurt
½ sitron
nykvernet pepper

Pitachips
4 pitabrød
2 ss olivenolje

Servering
125 g blandet grønn salat

1. Skyll og tørk kyllingen. Bland kyllingstrimler med gyroskrydderet, salt, pepper og olje, og la det ligge i kjøleskapet i ca. 1 time.
2. Skyll og grovriv agurken. Dryss over salt, og la den ligge i en sikt. Rens og press hvitløk. Rør den med yoghurt, sitronsaft og pepper. Press ut væske av agurken, og bland med yoghurten.
3. Sett ovnen på 200°. Del pitabrødet, og skjær i trekanter. Fordel dem på et bakepapirkledd stekebrett, og pensle med olje. Stek dem i ca. 10 minutter, til chipsene blir sprø.
4. Sett kyllingbitene på spyd. Stek spydene i en panne til kjøttet er gjennomstekt. Server med tzatziki, pitachips og salat.

Gyros-krydder er en gresk krydderblanding som er helt fantastisk som marinade til kylling. Tips! Her får du deilige smaker som kan gi minner om fine ferieturer til Hellas. FOTO: Winnie Methmann
Gyros-krydder er en gresk krydderblanding som er helt fantastisk som marinade til kylling. Tips! Her får du deilige smaker som kan gi minner om fine ferieturer til Hellas. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Koteletter med grønn bulgursalat

4 porsjoner
Tid: 1 time 5 min

Ingredienser
4 nakkekoteletter
1 sitron
2 hvitløkbåter
3 ss olivenolje
1 ss dijonsennep
1 ss honning
1 ts salt
nykvernet pepper

Grønn bulgursalat
3 dl bulgur
1 neve bredbladet persille
1 neve frisk mynte
1 neve frisk dill
4 ss olivenolje
½ sitron
salt
nykvernet pepper
1 liten rødløk
1 dl gresskarkjerner
150 g fetaos
t125 g blandet grønn salat

Yoghurtdressing
2 dl yoghurt naturell
1 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
salt
pepper

1. Riv skallet og press saften ut av sitronen. Rens og finhakk hvitløken. Bland med olje, sennep, honning, salt og pepper i en bolle. Tørk kotelettene, og legg dem i marinaden. La dem ligge kjølig i minst 30 minutter eller natten over.
2. Kok bulgur etter anvisning på pakken, og hell i en bolle. Skyll krydderurtene, og kjør dem sammen med olje, sitronsaft, salt og pepper til en grønn olje. Bland oljen med bulgur.
3. Rens rødløk, og skjær i papir­tynne skiver. Rist gresskarkjerner i en tørr panne til de begynner å poppe. Smuldre fetaost i mindre biter.
4. Bland rødløk, gresskarkjerner, fetaost og salat med bulguren. Anrett salaten på fat, og pynt med krydderurter.
5. Rør ingrediensene sammen, og smak dressingen til.
6. Stek kotelettene et par minutter på hver side, og la dem stå på svak varme i ca. 10 minutter, til de blir gjennomstekt. Server kotelettene med bulgursalaten og dressingen.

Kotelettene smaker ekstra godt når de marineres i en krydret hvitløkblanding. Tips! Bulgur koker du raskt, og den metter godt i en salat. FOTO: Winnie Methmann
Kotelettene smaker ekstra godt når de marineres i en krydret hvitløkblanding. Tips! Bulgur koker du raskt, og den metter godt i en salat. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Pasta med luksusbolognese

4 porsjoner
Tid: 1 time 25 min

Ingredienser
400 g spagetti

Bolognese
500 g kjøttdeig
150 g bacon
2 ss olivenolje
2 store løk
5 hvitløkbåter
1 neve frisk basilikum
1 neve frisk oregano
4 stilker selleri
2 gulrøtter
2 laurbærblader
salt
nykvernet pepper
2 bokser hakkede tomater
140 g tomatpuré
2 dl rødvin

Servering
parmesan

1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet. Skjær bacon i terninger, og stek det sprøtt i en gryte. Rens og finhakk løk og hvitløk. La løken steke med i gryten.
2. Hakk basilikum og oregano, og bland i gryten. Skjær selleri i tynne skiver. Skyll og grovriv eller skjær gulrøtter i små terninger. La selleri og gulrøtter steke med. Tilsett mer olje om nødvendig. Tilsett kjøttet, og stek det godt.
3. Legg i laurbærblader, og dryss over salt og pepper. Slå hakkede tomater, tomatpuré og rødvin i gryten. Rør rund, og legg på lokk. La sausen koke i minst 1 time, gjerne lenger. Smak til.
4. Kok spagetti etter anvisning på pakken, og la den renne av.
5. Server pasta med bolognesen, nyrevet parmesan og basilikumblader.

Lag en ekstravagant utgave av pasta med kjøttsaus, og la den koke lenge for å få den beste smaken. Tips! Bolognesesausen kan gjerne småkoke i 3 timer for å få en riktig fyldig smak. FOTO: Winnie Methmann
Lag en ekstravagant utgave av pasta med kjøttsaus, og la den koke lenge for å få den beste smaken. Tips! Bolognesesausen kan gjerne småkoke i 3 timer for å få en riktig fyldig smak. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer