Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

MIDDAGSTIPS: Meksikanske kjøttdeigpaier med chili og crème fraîche. FOTO: Columbus Leth
MIDDAGSTIPS: Meksikanske kjøttdeigpaier med chili og crème fraîche. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Barbecue-laks med ris og mangosalsa

Mandag: Barbecue-laks med ris og mangosalsa

Kombinasjonen av krydret fisk og en frisk og sterk salsa er en sikker vinner på middagsbordet.

4 porsjoner
Tid: 45 min

Ingredienser barbecue-laks

  • 600 g fersk laksefilet
  • 2 ss brunt sukker
  • 2 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts løkpulver
  • ¼ ts chilipulver
  • 1 ts salt
  • 4 ss olivenolje

Mangosalsa

  • 1 mango
  • 1 avokado
  • 1 rødløk
  • 1 frisk rød chili
  • 1 neve frisk koriander
  • 2 ss limesaft
  • 1 ts flytende honning
  • salt
  • nykvernet pepper

Tilbehør

  • 4 dl ris (f.eks. basmatiris)

Slik gjør du

  1. Kok risen etter anvisning på pakken.
  2. Sett ovnen på 200°. Skyll og tørk laksen. Legg filetene med skinnsiden ned på en bakepapirkledd stekeplate.
  3. Rør brunt sukker, paprika- pulver, løkpulver, chili, salt og olje til en tykk marinade, og smør den over laksefiletene. Bak laksen midt i ovnen i 15–20 minutter, til de er gjennomstekt og fiskekjøttet deler seg i fine flak.
  4. Skrell mango. Fjern steinen, og skjær mangokjøttet i terninger. Del avokadoen i to. Fjern steinen, og skjær kjøttet i terninger. Rens og finhakk rødløk og chili. Grovhakk koriander.
  5. Bland mango, avokado, rødløk, chili og koriander sammen med limesaft og honning, og krydre med salt og pepper.
  6. Fordel kok ris i dype tallerkener. Del laksen i mindre biter, og anrett over risen sammen med mangosalsa. Server straks.

Tips! Du kan kjøpe en ferdig barbecue-saus for å gjøre retten raskere å tilberede.

Tirsdag: Tomatsuppe med kylling, squash og små makaroni

En varmende og fyldig suppe er mettende og varmer en kjølig vårdag. Tips! Den beste tomatsuppen lager du selv med basis i en boks hermetiske tomater. FOTO: Columbus Leth

En varmende og fyldig suppe er mettende og varmer en kjølig vårdag.

4 porsjoner
tid: 30 min

Ingredienser

  • 350 g kyllingfilet
  • 1 løk
  • 250 g gulrøtter
  • ½ squash
  • 2 ss olivenolje til steking
  • ½ ts karri
  • ½ ts røykt paprikapulver
  • 1 ts tørket rosmarin
  • ¼ ts chilipulver
  • 1 ½ ss tomatpuré
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 l hønsebuljong
  • 1 dl små makaroni
  • 1 ts sukker
  • salt
  • nykvernet pepper

Servering

  • 1 neve kruspersille
  • 25 g parmesan
  • 1 brød

Slik gjør du

  1. Skyll og tørk kyllingfiletene, og skjær dem i små terninger.
  2. Rens og grovhakk løk. Skrell gulrøtter, skyll squash, og skjær gulrøtter og squash i små terninger. Stek kjøttet i olje i en gryte. Tilsett løk, gulrøtter, squash og krydder, og stek videre i 2 minutter.
  3. Bland tomatpuré, hakkede tomater, buljong og makaroni i gryten, og la suppen koke ved middels varme i 15–20 minutter, til kylling og pasta er mør. Smak suppen til med sukker, salt og pepper.
  4. Server suppen i skåler, og dryss over hakket persille og nyrevet parmesan. Ferskt brød smaker godt til.

Tips! Den beste tomatsuppen lager du selv med basis i en boks hermetiske tomater.

Onsdag: Meksikanske kjøttdeigpaier med chili og crème fraîche

Disse små paiene har masse smak. Pass på at du ikke tilsetter for mye chili, det kan fort bli for sterkt. Tips! Paien kan du også lage i en stor paiform 24 cm i diameter og steke som en vanlig pai! FOTO: Columbus Leth

Disse små paiene har masse smak. Pass på at du ikke tilsetter for mye chili, det kan fort bli for sterkt.

4 porsjoner
Tid: 55 min

Ingredienser

  • 1 pakke fersk paideig
  • 1 løk
  • ½ squash
  • 2 tomater
  • 140 g maiskorn
  • 1 ss olivenolje
  • 400 g kjøttdeig
  • 3 ss meksikansk tacokrydder
  • 3 egg
  • 3/4 dl melk
  • salt
  • nykvernet pepper
  • 75 g revet cheddarost

Til servering

  • 2 dl crème fraîche, 18 %
  • 1 frisk rød chili
  • 1 neve frisk koriander

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 200°. Rull ut paideigen, og skjær deigen ut så den passer til 4 små paiformer, 10 cm i diameter.
  2. Rens og finhakk løk. Skyll squash og tomater, og skjær i terninger. La maisen renne av. Stek løk og kjøttdeig noen minutter i olje i en gryte til kjøttet blir brunet. Tilsett grønnsaker, og stek i 5 minutter. Tilsett taco- krydder, rør rundt, og stek i ytterligere 2 minutter.
  3. Pisk egg og melk sammen, og tilsett salt og pepper.
  4. Fordel kjøttdeigblandingen i paiformene, og hell eggemassen over. Dryss over revet cheddar. Stek formene midt i ovnen i ca. 30 minutter, til fyllet blir fast og osten gyllen.
  5. Server paiene med crème fraîche, tynne skiver chili og frisk koriander.

Tips! Paien kan du også lage i en stor paiform 24 cm i diameter og steke som en vanlig pai!

Torsdag: Bakte søtpotet­skiver med mexifyll

Torsdag: Bakte søtpotet­skiver med mexifyll

Dette er en enkel vegetarisk rett med masse smak, og du vil ikke savne kjøttet.

4 porsjoner
tid: 65 min

Ingredienser bakte søtpotetskiver

  • 4 store søtpoteter
  • 2 ss olivenolje til pensling
  • 75 g revet cheddarost
  • salt
  • nykvernet pepper

Mexifyll

  • 150 g svarte bønner fra boks
  • 140 g maiskorn
  • 1 avokado
  • 1 rødløk

Servering

  • 2 dl crème fraîche, 18 %
  • 1 frisk rød chili
  • 1 lime
  • 150 g tortillachips

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 200°. Skyll poteter, og skjær dem i to på langs. Fordel dem på et bakepapirkledd stekebrett. Bak skivene midt i ovnen i ca. 40 minutter, til de er møre. Steketiden avhenger av størrelsen på potetene. Sjekk med en liten, skarp kniv om de er gjennomstekt.
  2. Dryss cheddarost over de bakte potetskivene, og strø på salt og pepper. Sett potetene tilbake i ovnen i ca. 5 minutter, til osten smelter og blir gyllen.
  3. La bønner og mais renne av, og skyll i rennende kaldt vann gjennom en sikt. Del avokadoen, fjern steinen og skjær avokadokjøttet i terninger. Skrell og finhakk rødløk.
  4. Topp potetskivene med bønner, mais, avokado og rødløk, og server med crème fraîche, tynne skiver rød chili, limbåter og tortillachips.

Fredag: Koteletter med grønnsaksalat og blåmuggost

Fredag: Koteletter med grønnsaksalat og blåmuggost

4 porsjoner
Tid: 60 min

Ingredienser

  • 4 tykke svinekoteletter
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • salt
  • nykvernet pepper

Grønnsaksalat med blåmuggost

  • 500 g pastinakk
  • 500 g persillerøtter
  • 500 g gulrøtter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts tørket rosmarin
  • salt
  • nykvernet pepper
  • 2 ss flytende honning
  • 100 g feltsalat
  • 1 ts dijonsennep
  • ½ ts honning
  • 2 ss sherryeddik
  • 5 ss olivenolje
  • 75 g blåmuggost

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 200°. Skrell pastinakk, persillerøtter og gulrøtter, og skjær i grove staver. Bland dem med olje, fordel på en stekeplate med bakepapir. Krydre med rosmarin, salt og pepper. Bak grønnsakene midt i ovnen i ca. 25 minutter, til de er nesten møre.
  2. Ta dem ut, og drypp over honning. Sett brettet tilbake i ovnen i ca. 10 minutter, til grønnsakene blir gylne.
  3. Skyll og rist vannet av salaten, rør sennep, honning, eddik og olje sammen, og krydre med salt og pepper. Vend dressingen sammen med salat og bakte grønnsaker.
  4. Server salaten i et dypt fat, og topp med smuldret blåmuggost.
  5. Tørk kotelettene, og stek i olje og smør i en varm panne i 3–5 minutter på hver side, til de blir gjennomstekt. Strø på salt og pepper, og server kote­lettene til grønnsaksalaten.

...

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer