Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Gresskarsuppe med svart ris. FOTO: Winnie Methmann
Gresskarsuppe med svart ris. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Poteter med bacon og mandler

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser

  • 8 poteter
  • 150 g bacon i skiver
  • 1 salathode
  • ½ rødløk
  • 1 dl salte mandler
  • 8 skiver rugbrød

Urtemajones

  • 1 dl god majones
  • 1 neve frisk dill
  • 1 neve kruspersille

Slik gjør du:

  1. Skrubb eller skrell potetene. Kok dem møre i lettsaltet vann, og la dem avkjøles. Skjær potetene i skiver.
  2. Stek bacon sprøtt i en panne, og la det dryppe av på kjøkkenpapir. Skyll og rist vannet av salatbladene. Skrell og finhakk rødløk.
  3. Grovhakk de salte mandlene.
  4. Kjør majonesen, dill og persille sammen med en stavmikser.
  5. Fordel salat og poteter på brødskivene, og topp med urtemajonesen, bacon, rødløk og mandler.
Et smørbrød til middag trenger ikke å være en kjedelig affære. Prøv med en god skive brød og poteter med sprø topping. Tips! Rester av kokte poteter er ypperlig å bruke her! FOTO: Winnie Methmann
Et smørbrød til middag trenger ikke å være en kjedelig affære. Prøv med en god skive brød og poteter med sprø topping. Tips! Rester av kokte poteter er ypperlig å bruke her! FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Svinefilet i grønn karri

4 porsjoner
Tid: 25 min

Ingredienser

  • 1 svinefilet
  • 1 løk
  • 2 hvitløkbåter
  • 4 cm frisk ingefær
  • 2 ss grønn karripasta
  • 2 ts nøytral olje
  • 2 bokser kokosmelk
  • 1 brokkoli
  • 1 boks bambusskudd
  • 1 lime
  • 3 ss fiskesaus

Tilbehør

  • 4 dl svart ris

Servering

  • 2 ss kokosflak
  • 1 neve frisk basilikum (gjerne thaibasilikum)

Tilbehør

  • 4 porsjoner kokt svart ris

Slik gjør du:

  1. Kok svart ris etter anvisning på pakken.
  2. Renskjær fileten for sener, og skjær den i 1 1/2 cm tykke skiver. Rens og hakk løk. Rens hvitløk, skrell ingefær, og riv begge fint. Stek løk, hvitløk, ingefær og karripasta i olje i en gryte et par minutter. Tilsett kjøttet, og stek godt på begge sider. Hell på kokosmelk, og la retten småkoke i ca. 10 minutter.
  3. Skyll brokkoli, del den i små buketter, og la dem koke i gryten til de blir møre. Hell væsken av bambusskuddene, og bland dem i retten. Smak til med limesaft og fiskesaus.
  4. Legg svart ris i boller, og topp med grønn karri, kokosflak og basilikum.
Grønn karrigryte lages ofte med kylling, men den lekre thairetten smaker også godt med svinefilet. Tips! Svart ris er også kjent som «forbidden rice» i det gamle Kina, siden bare de som tilhørte overklassen, hadde råd til å spise den. FOTO: Winnie Methmann
Grønn karrigryte lages ofte med kylling, men den lekre thairetten smaker også godt med svinefilet. Tips! Svart ris er også kjent som «forbidden rice» i det gamle Kina, siden bare de som tilhørte overklassen, hadde råd til å spise den. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Quiche med røkelaks

4 porsjoner
Tid: 50 min

Ingredienser paideig

  • 200 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 100 g kaldt smør
  • 1 eggeplomme

Fyll

  • 5 egg
  • 1 dl melk
  • salt
  • pepper
  • 200 g røkelaks
  • 2 ss kapers
  • 1 neve frisk dill

Servering

  • 125 g blandet grønn salat
  • ½ sitron
  • 2 ss olivenolje
  • salt
  • pepper

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 175°. Bland mel og salt i en skål. Skjær smør i terninger, og smuldre det i melet. Tilsett eggeplomme, og rør med en gaffel. Tilsett 1 ss vann hvis deigen ikke er smidig nok.
  2. Kjevle deigen ut på melstrødd bakebord, og trykk den godt ned i en paiform som er 25 cm diameter. Prikk bunnen med en gaffel, og forstek midt i ovnen i 10 minutter.
  3. Pisk egg, melk, salt og pepper sammen, og hell i den forstekte paideigen. Legg på biter av røkelaks, og dryss over kapers og dill.
  4. Stek paien i ca. 20 minutter, til eggeblandingen er fast.
  5. Server paien med salat som er blandet med sitronsaft, olivenolje, salt og pepper.
En enkel pai smaker deilig både varm og kald, så lag gjerne en ekstra porsjon, så har du til lunsj også. Tips! En klassisk quiche lorraine er en pai med løk og bacon, men røkelaks fungerer også godt. FOTO: Winnie Methmann
En enkel pai smaker deilig både varm og kald, så lag gjerne en ekstra porsjon, så har du til lunsj også. Tips! En klassisk quiche lorraine er en pai med løk og bacon, men røkelaks fungerer også godt. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Gresskarsuppemed svart ris

4 porsjoner
Tid: 55 min

Ingredienser

  • 3 dl svart ris
  • 1 gresskar
  • 1 løk
  • 2 hvitløkbåter
  • 1 neve frisk timian
  • 1 ss olivenolje
  • salt
  • nykvernet pepper
  • 1 l grønnsak- eller hønsebuljong
  • 1 dl kremfløte
  • 1 sitron

Slik gjør du:

  1. Kok ris etter anvisning på posen Sett ovnen på 175°. Del gresskaret i to, og fjern kjernene med en skje. Skjær gresskarkjøttet i terninger, og fordel det på en bakepapirkledd stekeplate.
  2. Rens og skjær løk i båter. Rens hvitløk. Hakk timian, og gjem litt til pynt. Bland løk, hvitløk og timian sammen med gresskarbitene. Drypp over olje, og krydre med salt og pepper. Bak dette i ovnen i 30 minutter, til gresskar­terningene er lett gylne.
  3. Ta av 1/4 av gresskarbitene til topping.
  4. Kjør resten av de stekte grønnsakene sammen med varm buljong, fløte og sitronsaft ved hjelp av en blender til suppen har fått en kremet konsistens.
  5. Smak til, og server suppen med crème fraîche, svart ris, stekte gresskarterninger og litt timian.
Denne kremete gresskarsuppen er enkel å lage, da alle grønnsakene tilberedes i ovnen. Etter en tur i blenderen er suppen klar! FOTO: Winnie Methmann
Denne kremete gresskarsuppen er enkel å lage, da alle grønnsakene tilberedes i ovnen. Etter en tur i blenderen er suppen klar! FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Chili con kylling

4 porsjoner
Tid: 35 min

Ingredienser

  • 1 stor løk
  • 3 hvitløkbåter
  • 1 liten rød chili
  • 1 ss olivenolje til steking
  • 400 g kyllingkjøttdeig
  • 1 ss paprikapulver, gjerne røkt
  • 1 ts kanel
  • ½ ss malt spisskummen
  • salt
  • nykvernet pepper
  • 1 boks hakkede tomater
  • 140 g tomatpuré
  • 1 grønnsakbuljongterning
  • 2 bokser kidneybønner
  • 30 g mørk sjokolade
  • 3 ss rødvinseddik

Tilbehør

  • 1 spisskål
  • 1 avokado
  • 125 g tortillachips
  • 1 dl crème fraîche, 18 %
  • 1 neve frisk koriander

Slik gjør du:

  1. Rens og hakk løk og hvitløk. Rens og finhakk chili. Stek løk, hvitløk og chili i olje i en gryte. Tilsett kjøttdeig og krydder, og stek til kjøttet får farge.
  2. Tilsett tomater, tomatpuré og eventuelt 1 buljongterning. La gryten småkoke i minst 15 minutter.
  3. Skyll og la bønnene renne godt av. Rør dem i chiligryten. Smak retten til med sjokolade, rødvinseddik, salt og pepper.
  4. Finsnitt kålen. Del avokadoen i to, fjern steinen, og skjær kjøttet i skiver. Server chili con kylling med kål, avokado, tortillachips, crème fraîche og koriander.
Prøv en ny versjon av den klassiske chili con carne, som her er laget med kyllingkjøttdeig. FOTO: Winnie Methmann
Prøv en ny versjon av den klassiske chili con carne, som her er laget med kyllingkjøttdeig. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer