Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Porsjonspizzaer med ricotta, parmaskinke og ruccola. FOTO: Columbus Leth
Porsjonspizzaer med ricotta, parmaskinke og ruccola. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Salat med kyllingnuggets og dijondressing

4 porsjoner
Tid: 1 time 40 min

Ingredienser
1 romanosalat
50 g frisk babyspinat
50 g soltørkede tomater i olje
50 g parmesan
1 eske karse

Kyllingnuggets
600 g kyllingfilet
½ dl vann
½ dl olivenolje
1 dl hvetemel
1 ss tomatpuré
1 ss brun sukker
1 ss malt spisskummen
½ ts chilipulver
salt
nykvernet pepper
2 ½ dl pankorasp
1 dl olivenolje til steking

Dijondressing
150 g majones
25 g dijonsennep
20 g flytende honning
salt
nykvernet pepper

1. Skyll og tørk kyllingen. Skjær filetene i 4 biter. Rør vann, olje, mel, tomatpuré, sukker og krydder i en bolle, og vend kyllingbitene i marinaden. La dem marinere i minst 1 time.
2. Hell pankoraspet i en annen bolle. Ta kyllingbitene ut av marinaden, og bland dem med raspet, én om gangen, slik at det dekker helt. Varm en panne med olje, og stek de panerte kyllingbitene i pannen 3–5 minutter på hver side, til kjøttet er gjennomstekt.
3. Rør majones, sennep og honning sammen i en bolle til en kremet dressing. Smak til med salt og pepper.
4. Skyll og la salat og spinat renne av. Skjær salat i større biter. Bland salat, spinat og soltørkede tomater med litt av dressingen, og legg på et serveringsfat.
5. Skjær de sprøstekte kylling­bitene i to, og fordel over salaten sammen med høvlet parmesan og karse. Server resten av dressingen ved siden av i en skål.

Hvis det er barn rundt bordet, kan de sprø kyllingnuggetsene, salat og dressing serveres i hver sin bolle, slik at de kan lage sin egen porsjon. FOTO: Columbus Leth
Hvis det er barn rundt bordet, kan de sprø kyllingnuggetsene, salat og dressing serveres i hver sin bolle, slik at de kan lage sin egen porsjon. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Fisk med basilikumtopping og ovnsbakte grønnsaker

4 porsjoner
Tid: 1 time 15 min

Ingredienser
50 g pankorasp
25 g parmesan
2 never frisk basilikum
salt
nykvernet pepper
600 g torskefilet
2 ss dijonsennep
1 ss olivenolje

Ovnsbakte grønnsaker
800 g poteter
2 røde paprika
2 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper

Servering
½ sitron
1 neve frisk basilikum

1. Sett ovnen på 200°. Skrubb potetene, og del dem i to. Skyll paprika, og skjær i brede strimler. Bland poteter og paprika med olje, og strø på salt og pepper. Fordel grønnsakene i en ildfast form, og bak i ovnen i 35 minutter.
2. Kjør pankoraps, parmesan og basilikum i en blender til grovt rasp. Krydre med salt og pepper.
3. Skjær torskefileten i mindre biter, og fordel dem over grønnsakene i formen. Smør sennep på toppen av fiskebitene, dryss over basilikumraspet og drypp litt olje over.
4. Sett formen tilbake i ovnen, og bak retten i 15 minutter, til fisken er gjennomstekt og grønnsakene møre.
5. Finriv sitronskall, og dryss over retten sammen med friske basilikumblader. Krydre med litt ekstra salt og pepper, og server straks.

Alt som lages i form, er enkelt og praktisk og gir lite oppvask. Perfekt på travle hverdager. Tips! Pankorasp kan erstattes med vanlig griljermel. FOTO: Columbus Leth
Alt som lages i form, er enkelt og praktisk og gir lite oppvask. Perfekt på travle hverdager. Tips! Pankorasp kan erstattes med vanlig griljermel. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Bolognese med potetlokk

4 porsjoner
Tid: 1 time 40 min

Ingredienser
1 løk
1 hvitløkbåt
2 gulrøtter
2 stilker selleri
1 ss olivenolje
400 g karbonadedeig
1 dl hvitvin
400 g moste tomater
50 g soltørkede tomater i olje
3 stilker frisk rosmarin
1 neve frisk basilikum
salt
pepper

Potetlokk
600 g poteter
50 g ricottaost
50 g parmesan

Servering
1 neve frisk basilikum

1. Skrell potetene, og skjær i 1 cm tykke skiver. Kok potetskivene i en kjele med lettsaltet vann, ca. 5 minutter. De skal ikke være helt møre. Hell av vannet, og la potet­skivene dampe av.
2. Rens og finhakk løk og hvitløk. Skrell gulrøttene, skyll selleri, og skjær gulrøtter og selleri i små terninger.
3. Stek løk, hvitløk og grønnsaker i olje i en gryte i 5 minutter på middels varme. Senk varmen, og stek karbonadedeigen i gryten. Tilsett hvitvin, og la det koke inn. Tilsett tomater, grov­hakkede tomater, hakket rosmarin og basilikum. La sausen småkoke under lokk i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
4. Sett ovnen på 200°. Hell bolognesen i en ildfast form,og fordel potetskivene over slik at de overlapper hverandre. Smør ricotta på potetskivene, og dryss over revet parmesan. Stek retten i ovnen i 30 minutter, til overflaten blir gyllen.
5. Dryss basilikumblader over retten, og server med en frisk grønn salat.

Forny den klassiske livretten ved å bytte ut spagetti med potetskiver, som legges over sausen og gratineres i ovnen. Tips! Bolognese med poteter kan bli din nye middagsfavoritt. FOTO: Columbus Leth
Forny den klassiske livretten ved å bytte ut spagetti med potetskiver, som legges over sausen og gratineres i ovnen. Tips! Bolognese med poteter kan bli din nye middagsfavoritt. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Pasta med erter, asparges og parmesan

4 porsjoner
Tid: 25 min

Ingredienser
300 g fersk pasta
1 løk
1 ss olivenolje
1 dl hvitvin
2 ½ dl hønsebuljong
250 g grønne asparges
200 g frosne erter
1 dl kremfløte
½ sitron
1 neve kruspersille
salt
nykvernet pepper

Servering
25 g parmesanbrød

1. Kok pasta i en kjele i lett­­saltet vann etter anvisning på pakken.
2. Rens og finhakk løk. Stek løk i olje i en dyp panne til den blir myk og blank. Tilsett hvitvin og buljong, og la det koke inn i ca. 5–7 minutter.
3. Skyll aspargesen, brekk av den nederste delen av stilken, og skjær resten i mindre biter. Hell asparges, erter, kremfløte, finrevet sitronskall og hakket persille i sausen. La den småkoke i 5–8 minutter, til sausen tykner. Smak til med salt og pepper.
4. La pasta renne godt av, og bland i sausen. Anrett i dype tallerkener, dryss med revet parmesan, og server med godt brød.

En god pastarett kan lages med alle typer pasta, både fullkorn og glutenfri hvis du ønsker det. FOTO: Columbus Leth
En god pastarett kan lages med alle typer pasta, både fullkorn og glutenfri hvis du ønsker det. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Porsjonspizzaermed ricotta, parmaskinke og ruccola

4 porsjoner
Tid: 1 time 35 min

Ingredienser
Pizzadeig

15 g gjær
2 dl vann
½ ts sukker
1 ts salt
1 ss olivenolje
50 g spelt fullkornmel
250 g pizzamel

Pizzafyll
150 g ricotta
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
3 stilker frisk rosmarin

Servering
12 skiver parmaskinke
50 g frisk babyspinat
50 g soltørkede tomater i olje
25 g parmesan
2 ss olivenolje

1. Rør gjæren ut i vannet. Tilsett sukker, salt, olivenolje og speltmel, og rør sammen. Tilsett pizzamel, og rør deigen smidig i en maskin i 5 minutter, til den slipper bakebollen. Legg deigen i en bolle som er smurt med litt olje. Dekk til med plastfolie og et håndkle, og la deigen heve i romtemperatur i 1 time.
2. Hell pizzadeigen ut på et meldrysset bakebord, og kjevle ut til 4 porsjonspizzaer. Legg bunnene på 2 ark bakepapir.
3. Sett ovnen på 240° varmluft, og la bakeplatene bli varme i ovnen.
4. Rør ricotta sammen med olje, salt og pepper. Smør ricottablandingen på pizza­bunnene i et jevnt lag, og dryss over finhakket rosmarin. Trekk bakepapiret med pizzaene over på de varme stekeplatene, og stek pizzaene midt i ovnen i ca. 10 minutter, til de er gylne og sprø.
5. Topp pizzaene med parmaskinke, spinat, soltørkede tomater og høvlet parmesan. Drypp over noen dråper god olivenolje, og server straks.

Sett gjerne pizzadeigen kvelden før eller tidlig om morgenen, og la deigen heve kjølig i minst 8 timer. Reduser i så fall gjæren ned til 5 g. FOTO: Columbus Leth
Sett gjerne pizzadeigen kvelden før eller tidlig om morgenen, og la deigen heve kjølig i minst 8 timer. Reduser i så fall gjæren ned til 5 g. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer