Mandag: Paella med torskefilet
4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min
Ingredienser
600 g torskefilet
½ l hønsebuljong
½ g knust safran
1 stor løk
3 hvitløkbåter
2 ss olivenolje
1 rød paprika
1 neve bredbladet persille
1 ss paprikapulver
1 ts røkt paprikapulver
2 ts malt gurkemeie
salt
nykvernet pepper
3 dl risottoris
1 boks hakkede tomater
100 g frosne erter
1 sitron
1. Skyll og tørk fisken. Del den i mindre biter. Varm buljongen, hell i en bolle, og tilsett safran. Rør godt rundt, og sett til side.
2. Rens og hakk løk, og finhakk hvitløk. Stek begge deler i olje i en dyp panne til løken er blank. Rens paprika, og skjær i små terninger. Skyll og hakk persille, og bland halvparten i pannen (gjem resten til pynt) sammen med paprika. Dryss på paprikapulver, gurkemeie, salt og pepper, og la det steke ytterligere et par minutter.
3. Skyll risen, og bland den i retten. Hell safranbuljongen i pannen sammen med hakkede tomater. Rør rundt. Legg lokk på pannen, og la paellaen småkoke i 30 minutter, til væsken er nesten fordampet.
4. Fordel biter av fisken i pannen, og dryss erter over retten. Legg på lokk, og la paellaen trekke i ytterligere 10 minutter, til fisken er ferdig dampet og kjøttet lyst.
5. Pynt med persille og sitronbåter.


5 deilige retter med asparges
Tirsdag: Ravioliform med ost og grønnsaker
4 porsjoner
Tid: 40 min
Ingredienser
500 g fersk ravioli
1 squash
2 hvitløkbåter
1 neve frisk basilikum
50 g parmesan
250 g ricottaost
salt
nykvernet pepper
200 g frosne erter
1 kule frisk mozzarella (125 g)
1. Sett ovnen på 200°. Riv squash på den grove siden av et rivjern.
2. Skrell og finriv hvitløk. Finhakk basilikum. Finriv parmesan. Rør revet squash, hvitløk, basilikum og parmesan sammen med ricotta, og smak til med salt og pepper.
3. Bland ricottablandingen, frosne erter og ravioli sammen i et ildfast fat. Topp med mozzarella i mindre biter.
4. Sett fatet midt i ovnen i ca. 20 minutter, til pastaen er al dente og osten gyllen.

Onsdag: Kyllinglår medovnsstekte poteterog whiskysaus
4 porsjoner
Tid: 1 time 5 min
Ingredienser
4 hele kyllinglår
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
Ovnsstekte poteter
1 kg poteter
2 ss olivenolje
salt
Whiskysaus
100 g smør
70 g tomatpuré
2 ts tørket rosmarin
1 dl whisky
2 ½ dl kremfløte
2 ts rørsukker
salt
nykvernet pepper
Servering
200 g frosne erter
1. Sett ovnen på 200°. Skrubb eller skrell potetene, og skjær dem i båter. Fordel dem på en bakepapirkledd stekeplate, og bland med olivenolje og salt. Bak potetene i ovnen i ca. 35 minutter.
2. Skyll og tørk kyllingen. Legg kyllinglårene i en ildfast form. Drypp olivenolje over, og dryss på salt og pepper. Stek i ovnen i 30 minutter, til skinnet er sprøtt og kjøttet gjennomstekt.
3. Smelt smør i en kjele. Tilsett tomatpuré og rosmarin, og rør godt rundt. Hell i whisky, og la det koke et par minutter, til alkoholen fordamper. Tilsett fløte, og kok opp sausen. Smak til med sukker, salt og pepper. Ta kjelen av varmen fram til servering.
4. Kok opp ertene. Server kyllinglårene med ovnsbakte poteter, grønne erter og whiskysaus.

Torsdag: Linselasagne med aubergine og gulrøtter
4 porsjoner
Tid: 1 time 35 min
Ingredienser
2 løk
4 hvitløkbåter
2 ss olivenolje
1 aubergine
2 gulrøtter
salt
nykvernet pepper
1 ss tørket basilikum
1 ss tørket oregano
2 bokser hakkede tomater
140 g tomatpuré
½ l grønnsakbuljong
2 dl tørkede røde linser
1 dl chiafrø
2 ss rødvinseddik
lasagneplater
1 kule fersk mozzarella (125 g)
½ l ferdig hvit saus
Servering
1 neve frisk timian
125 g blandet grønn salat
1. Rens og finhakk løk og hvitløk. Stek i olje i en stor gryte. Skyll auberginen, og skjær den i små terninger. La dem steke med i gryten til terningene blir gylne og møre.
2. Skyll og riv squash. Skrell og riv gulrøttene, og bland begge deler i gryten. Krydre med salt, pepper, basilikum og oregano, og la det steke til grønnsakene faller sammen, blir gylne og væsken er fordampet. Det tar tid, men ha tålmodighet, for det gjør sausen ekstra smakfull.
3. Hell i hakkede tomater, tomatpuré, buljong, røde linser og chiafrø i gryten. Rør godt om, og la linsesausen koke i 20 minutter. Smak til med rødvinseddik.
4. Sett ovnen på 200°. Legg et lag linsesaus i bunnen av et stort ildfast fat. Legg et lag lasagneplater over. Topp med hvit saus. Fortsett med linsesaus, lasagneplater og hvit saus i lag til alt er brukt opp. Dryss til slutt over mozzarella i mindre biter.
5. Stek lasagnen på nederste rille i ovnen i 35–40 minutter, til lasagneplatene blir møre. Pynt med timian, og server lasagnen med grønn salat.

Fredag: Fylte paprika med soltørkede tomaterog fetaost
4 porsjoner
Tid: 55 min
Ingredienser
400 g karbonadedeig
4 røde paprika
1 liten løk
2 hvitløkbåter
180 g soltørkede tomater
1 neve frisk basilikum
40 g pinjekjerner
1 ss tomatpuré
150 g fetaost
salt
nykvernet pepper
Servering
50 g ruccola
1 grov bagett
1. Sett ovnen på 200°. Skyll og del paprika i to på langs. Ta ut frøene. Legg paprika i en ildfast form. Rens og finhakk løk og hvitløk. La soltørkede tomater renne av, og hakk dem fint.
2. Skyll og hakk basilikum. Rist pinjekjerner lett i en tørr stekepanne. Rør karbonadedeigen, løk, hvitløk, tomatpuré, soltørkede tomater, basilikum og pinjekjerner sammen. Smuldre fetaosten grovt, og bland den i farsen sammen med salt og pepper.
3. Fordel farsen i de halve paprikaene, og stek dem på nederste rille i ovnen i ca. 25 minutter, til kjøttet er gjennomstekt. Server med ruccola og grov bagett.
