Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Fylt svinefilet i form med bacon og poteter. FOTO: Winnie Methmann
Fylt svinefilet i form med bacon og poteter. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Wraps med falafeler og ertehummus

4 personer
Tid: 30 min
Utvanning kikerter: 1 døgn

Ingredienser
200 g tørkede kikerter
1 løk
3 fedd hvitløk
2 poteter
1 håndfull bredbladet persille
2 ss sitronsaft
1 ss lys tahin (sesampasta)
3 ss hvetemel
1 ss malt spisskummen
1 ts salt
1 ts bakepulver
1 l rapsolje til steking

Ertehummus
300 g frosne erter
1 ss tahin
2 ss olivenolje
½ sitron
1 fedd hvitløk
1 ts malt spisskummen
salt
½ dl vann

Til servering
125 g blandet grønn salat
8 arabiske flatbrød ellertortillalefser
100 g fetaost

1. Legg kikertene i bløt i 1 døgns tid. Hell av vannet, og skyll dem.
2. Rens og hakk løk. Rens og press hvitløk. Skrubb potetene, og riv dem fint. Skyll og tørk persillen. Bland hvitløk og poteter med kikerter, persille, sitronsaft, tahin, mel, spisskummen, salt og bakepulver i en food-processor. Kjør til massen samler seg til en grov deig. Fukt hendene med olje, og form deigen til runde falafeler.
3. Varm opp olje i en tykkbunnet gryte eller panne til den syder rundt enden på en tannstikker. Stek falafelene i oljen til de er gylne og sprø, og la dem dryppe av på kjøkkenpapir.
4. Ertehummus: Hell kokende vann over de frosne ertene i en sikt, så de tiner. Bland erter, tahin, olje, sitronsaft, presset hvitløk, spisskummen og salt sammen i en food-processor eller minihakker. Tilsett gradvis litt vann til hummusen har fått en kremete konsistens. Smak til med krydder og sitronsaft.
5. Servering: Skyll og tørk salaten. Varm flatbrødene/tortillalefsene. Fyll dem med ertehummus, salat, smuldret feta og falafeler.

Slik kan du selv lage sprø falafeler med knallgrønn hummus til. Får du ikke tak i arabiske flatbrød, kan du fint bruke tortillalefser. FOTO: Winnie Methmann
Slik kan du selv lage sprø falafeler med knallgrønn hummus til. Får du ikke tak i arabiske flatbrød, kan du fint bruke tortillalefser. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Pasta med kylling og pestosaus

4 personer
Tid: 15 min

Ingredienser
500 g kyllingfilet
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje til steking
100 g grønn pesto
2 ½ dl hvitvin
2 ½ dl kremfløte
salt og pepper
400 g pasta

Til servering
1 håndfull frisk basilikum
30 g parmesan

1. Skjær kyllingkjøttet i strimler. Rens og press hvitløk. Stek kylling og hvitløk i olje i en dyp panne til kjøttet er brunet. Tilsett pesto, hvitvin og fløte, og rør rundt. La sausen koke opp, og la den småkoke.
2. Krydre med salt og pepper. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Hell av vannet, og ha pastaen i pannen, og bland godt.
3. Servering: Server retten rykende varm med basilikum- blader og nyrevet parmesan på toppen.

Dette er en grønn og kremete pastarett som det ikke tar lang tid å lage. Tips! Tilsett gjerne ekstra grønnsaker som spinat og squash hvis du har det tilgjengelig. FOTO: Winnie Methmann
Dette er en grønn og kremete pastarett som det ikke tar lang tid å lage. Tips! Tilsett gjerne ekstra grønnsaker som spinat og squash hvis du har det tilgjengelig. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Torsk med stekt spisskål og urtemajones

4 personer
Tid: 25 min

Ingredienser
4 torskefileter
1 dl hvetemel
salt og pepper
2 ss smør til steking
2 ss olivenolje til steking

Stekt spisskål
1 spisskål
2 ss smør til steking
2 ss olivenolje til steking
salt og pepper
1 sitron
50 g parmesan

Urtemajones
1 håndfull frisk dill
1 håndfull kruspersille
1 dl majones

Til servering
1 grov bagett

1. Stekt spisskål: Skyll spisskålen, og skjær den i kvarte. Smelt smør og olje i en panne, og stek kålen på alle sider til den er fin og gyllen på overflaten. Krydre godt med salt og pepper. Legg den stekte spisskålen på et fat, press sitronsaft over, og dryss over friskrevet parmesan.
2. Urtemajones: Skyll av dill og persille, la det renne av, og kjør det sammen med majones i en blender eller med en stavmikser til det er ensartet.
3. Skyll og tørk torskefiletene. Bland mel, salt og pepper i en dyp tallerken, og vend torske­filetene i det. Smelt smør og olje i en panne, og stek torskefiletene på høy varme i pannen til de er fint gylne og akkurat gjennomstekte.
4. Server de stekte torskefiletene med stekt spisskål, urtemajones og bagett.

Stekt spisskål er utrolig enkelt å lage og overraskende lekkert. Server det til pannestekt torsk og en frisk urtemajones. FOTO: Winnie Methmann
Stekt spisskål er utrolig enkelt å lage og overraskende lekkert. Server det til pannestekt torsk og en frisk urtemajones. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Hvit pizza med serrano og gulrotbånd

4 personer
Tid: 25 min
Ovnstid: 10 min

Ingredienser
20 g gjær
4 dl lunkent vann
1 ts salt
1 ts sukker
3 ss olivenolje
650 g pizzamel,f.eks. tipo 00

Topping
250 g mascarpone
250 g fersk mozzarella
salt og pepper
1 håndfull frisk rosmarin
150 g serranoskinke

Til servering
4 gulrøtter

1. Rør smuldret gjær ut i vannet i en skål. Tilsett salt, sukker og 2 ss olje, og rør melet i litt om gangen. Elt deigen spenstig. Pensle deigen med resten av oljen, og la den heve tildekket i ca. 1 time.
2. Del deigen i 2, og kjevle ut til tynne pizzabunner på et meldrysset bord. Flytt pizza- bunnene over på hvert sitt stykke bakepapir.
3. Topping: Skru ovnen på 250°, og sett 2 bakeplater i ovnen. Fordel små skjefuller av mascarpone og biter av mozzarella over pizzaene. Krydre med salt og pepper, og dryss over litt finhakket rosmarin (spar litt til pynt). Fordel biter av serrano­skinke over pizzaene. Trekk forsiktig bakepapiret med pizzaene over på de varme bakeplatene, og stek dem i ovnen i 10 minutter, til bunnen er sprø.
4. Servering: Skyll gulrøttene, og lag lange, tynne bånd av dem med en potetskreller. Fordel dem på pizzaene. Pynt med litt frisk rosmarin, og server straks.

Dette er en litt annerledes pizza – med kremet mascarpone, sprø serranoskinke og dekorative gulrotbånd. FOTO: Winnie Methmann
Dette er en litt annerledes pizza – med kremet mascarpone, sprø serranoskinke og dekorative gulrotbånd. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Fylt svinefilet i form med poteter

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 35 min

Ingredienser
ca. 800 g indrefilet av svin
200 g bacon
1 håndfull frisk basilikum
2 fedd hvitløk
150 g feta
180 g soltørkede tomater
pepper
1 kg små nypoteter
2 ss olivenolje
salt

Salat
125 g blandet grønn salat
3 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
salt og pepper
1 dl solsikkekjerner

1. Skru ovnen på 200°. Skjær forsiktig en lomme på langs i indrefileten uten å skjære helt igjennom. Legg baconskivene helt tett på en skjærefjøl, og legg indrefileten i midten.
2. Skyll og tørk basilikum. Rens hvitløkene. Rør feta sammen med presset hvitløk, finhakket basilikum, finhakkede soltørkede tomater og pepper i en skål.
3. Fyll lommene i indrefileten med fetablandingen, og fold bacon stramt omkring kjøttet (bruk eventuelt kjøttsnor eller kjøttnåler til å holde det hele sammen). Legg fileten i en ildfast form. Skrubb potetene, og fordel dem omkring kjøttet. Vend potetene i olivenolje og salt.
4. Sett fatet i ovnen i 35 minutter, til potetene er møre og lett gylne. Slå på ovnens grillfunksjon, og gi det ytterligere 5 minutter – til baconet er sprøtt. Ta formen ut av ovnen, og la ­kjøttet hvile i ca. 10 minutter før servering.
5. Salat: Skyll og tørk salaten. Vend salaten sammen med olivenolje, sitronsaft, salt og pepper i en skål. Rist solsikkekjernene gylne i en tørr panne, og dryss dem over salaten rett før servering.

Hvis du får tak i mørbrad fra svin, er den kjempefin å bruke til denne oppskriften. FOTO: Winnie Methmann
Hvis du får tak i mørbrad fra svin, er den kjempefin å bruke til denne oppskriften. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer