Mandag: Rugvafler med varmrøkt laks
4 personer
Tid: 20 min
Ingredienser
3 dl rugmel
3 egg
1 ts lettmelk
1 ts bakepulver
salt
1 ss smør
Topping
125 g blandet grønn salat
1 håndfull frisk dill
300 g varmrøkt laks
2 dl crème fraîche, 18 %
1. Pisk rugmel, egg, melk, bakepulver og salt sammen i en skål til det får en jevn konsistens.
2. Forvarm vaffeljernet, og pensle det lett med smeltet smør.
3. Stek vaflene i vaffeljernet til de er gylne og sprø.
4. Topping: Skyll og tørk salat og dill. Bryt laksen i mindre biter med fingrene. Topp de lune rugvaflene med salat, crème fraîche, varmrøkt laks og dill. Server straks.


Fem gode middager med belgfrukter
Tirsdag: Pastasalat med sprø chorizo
4 porsjoner
Tid: 20 min
Ovnstid: 25 min
Ingredienser
400 g gulrøtter
400 g cherrytomater
1 pakke kikerter
150 g tørket chorizo
2 ss olivenolje
1 ts tørket basilikum
salt
500 g konkyliepasta eller annen pasta
2 dl rød pesto
Til servering
1 håndfull frisk basilikum
1 grov bagett
1. Skru ovnen på 200°. Skrell gulrøttene, og skjær dem i skrå skiver. Skyll tomatene. Renn av kikertene, og skyll dem i en sikt. Skjær chorizo i skiver på ca. 2 cm.
2. Bland gulrotskiver, tomater og kikerter på en bakeplate med bakepapir, og vend det i olje, basilikum og salt.
3. Sett bakeplaten i ovnen i 25 minutter, til grønnsakene er møre og chorizoen sprø.
4. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Renn av.
5. Vend den nykokte pastaen sammen med rød pesto i en stor serveringsskål. Tilsett stekte grønnsaker og chorizo, og vend rundt.
6. Servering: Topp pastasalaten med fersk basilikum, og server med brød.

Onsdag: Kyllingkjøttkaker med nypoteter og ertepuré
4 porsjoner
Tid: 25 min
Ingredienser
400 g kyllingkjøttdeig
1 egg
50 g parmesan
salt og pepper
2 fedd hvitløk
1 stor gulrot
smør eller olje til steking
Ertepuré
300 g frosne erter
1 dl crème fraîche, 18 %
2 ss sitronsaft
salt og pepper
Poteter
1 kg nypoteter
1. Rør sammen kyllingkjøttdeig, egg, nyrevet parmesan, salt og pepper til en farse i en skål. Rens og press hvitløk. Skrell og riv gulroten fint. Rør hvitløk og revet gulrot i farsen. La den hvile i kjøleskapet i 30 minutter.
2. Ertepuré: Hell kokende vann over ertene i en sikt så de tiner. Hell dem deretter i en skål sammen med crème fraîche, og mos dem grovt med en stavmikser. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
3. Poteter: Skrubb potetene, og kok dem i lettsaltet vann i cirka 15 minutter, til de er møre.
4. Form kyllingfarsen til små kjøttkaker, og stek dem i smør og/eller olje på alle sider i en panne til de er gylne og gjennomstekte.
5. Servering: Server de lune kyllingkjøttkakene med nypoteter og ertepuré.

Få oppskrift på en forfriskende parfait med fiken!

Torsdag: Gulrotsuppe med chorizoknas
4 porsjoner
Tid: 25 min
Ingredienser
½ kg gulrøtter
1 ss smør til steking
2 løk
3 fedd hvitløk
4 cm frisk ingefær
1 liter kyllingbuljong
2 dl kremfløte
salt og pepper
Chorizoknas
100 g tørket chorizo
100 g mandler
Til servering
1 dl crème fraîche, 18 %
grovt brød
1. Skrell gulrøttene, og skjær dem i skiver. Stek skivene i smør i en gryte i et par minutter. Rens og hakk løkene grovt. Rens og press hvitløkfeddene. Skrell ingefæren, og riv den fint.
2. Stek løk, hvitløk og ingefær sammen med gulrøttene i gryten til løken er blank. Tilsett buljong, og la suppen småkoke i gryten i 15 minutter, til gulrøttene er helt møre.
3. Chorizoknas: Hakk chorizo og mandler grovt med en skarp kniv. Stek det sammen i en panne til det blir gyllent.
4. Hell suppen i en blender (eller bruk en stavmikser), og tilsett fløte. Kjør til den får en kremete konsistens. Smak til med salt og pepper.
5. Servering: Server gulrotsuppen med crème fraîche, chorizoknas og grovt brød.

Fredag: Lasagne med grønn salat
4 porsjoner
Tid: 45 min
Ovnstid: 40 min
Ingredienser
2 store løk
3 fedd hvitløk
75 g bacon i terninger
2 store gulrøtter
5 stilker stangselleri
1 squash
400 g kjøttdeig
1 ss tørket oregano
1 ss tørket basilikum
salt og pepper
2 bokser hakkede tomater
140 g tomatpuré
1 ss balsamicoeddik
1 pakke lasagneplater (500 g)
1 glass ferdig bechamelsaus (eventuelt laget fra grunnen av)
2 friske mozzarellakuler
Salat
125 g blandet grønn salat
1 bunt grønne asparges
75 g ferske erter
1 ss olivenolje
1 ss balsamicoeddik
salt og pepper
1. Rens og hakk løkene. Rens og press hvitløkene. Stek løk og baconterninger sammen i en gryte til løken er blank. Skrell gulrøttene, og riv dem grovt. Skyll stangselleri og squash, og skjær dem i små terninger. Hell alt i gryten, og stek inntil grønnsakene faller litt sammen.
2. Tilsett kjøttdeig, oregano, basilikum, salt og pepper, og la det steke til kjøttdeigen er brunet.
3. Hell hakkede tomater og tomatpuré i gryten, rør rundt, og legg lokk på. La kjøttsausen småkoke i minst 30 minutter. Smak til med balsamicoeddik, salt og pepper.
4. Skru ovnen på 175°. Spre kjøttsaus i bunnen av en stor ildfast form, og fordel det første laget med lasagneplater over sausen. Topp med bechamelsaus. Gjenta rekkefølgen – kjøttsaus, lasagneplater og bechamelsaus. Topp til slutt lasagnen med et lag lasagneplater, resten av bechamelsausen og mozzarella revet i mindre biter. Stek lasagnen i ovnen i cirka40 minutter.
5. Salat: Skyll og tørk salaten, og legg den i en skål. Skjær av den nederste delen av aspargesene, og kast dem. Skjær asparges i skiver, og hell kokende vann over dem i en sikt, så de blansjeres lett.
6. Vend aspargesskiver og friske erter i salaten, og tilsett til slutt olivenolje, balsamicoeddik, salt og pepper.
7. Servering: Server lasagnen sammen med salaten.
