Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Fullkornpai med asparges og kylling i karri. FOTO: Line Falck
Fullkornpai med asparges og kylling i karri. FOTO: Line Falck Vis mer
Publisert

Mandag: Timiankjøttkaker med rød spisskål og potetsalat

4 porsjoner
Tid: 45 min
Ovnstid: 10 min

Ingredienser
500 g kjøttdeig av storfe og svin
salt og pepper
6 stilker timian
1 løk
2 egg
3 ss hvetemel
1 dl skummet melk
olje og smør til steking

Grønn potetsalat
800 g små nypoteter
1 bunt vårløk
½ bunt bredbladet persille
2 ss olivenolje
2 ss eplesidereddik
1 ts grov sennep
salt og pepper

Rød spisskålsalat
1 rød (eller grønn) spisskål
2 ss olivenolje
½ sitron
1 ts honning
salt og pepper

1. Rør kjøttdeig sammen med salt, pepper og hakkede timianblader i en bolle. Rens og riv løken, og rør det inn i farsen sammen med egg og mel. Rør melken i litt omgangen. Sett kjøttfarsen i kjøleskapet i 30 minutter.
2. Grønn potetsalat: Skrubb potetene, og kok dem i en kjele med lettsaltet vann i 10 minutter, til de er møre, men fortsatt faste. Hell av vannet, halver potetene, og legg dem i en skål.
3. Rens og hakk vårløk. Skyll og hakk persille. Vend forsiktig potetene med vårløk, persille, olje, eddik, sennep, salt og pepper. La potetsalaten trekke i kjøleskap i 15 minutter.
4. Rød spisskålsalat: Halver spisskålen, og kast de ytterste bladene og fjern roten. Snitt kålen fint. Rør olje, sitronsaft, honning, salt og pepper sammen, og vend spisskålen med dressingen. La dressingen trekke i kjøleskapet i 15 minutter innen servering.
5. Form farsen til kjøttkaker, og stek dem i olje og smør på en panne i 5–6 minutter på hver side, til de er gylne og gjennomstekte, og server med potetsalat og spisskålsalat.

Tirsdag: Fullkornpai med asparges og kylling i karri

4 porsjoner
Tid: 25 min
Ovnstid: 35 min

Ingredienser
1 dl rugmel
1 dl hvetemel
1 ts grovt salt
1 dl vann
1 ss skyr
2 ss olivenolje + litt til formen
1 avlang paiform (11 × 35 cm) eller en rund paiform (24 cm i diameter)

Kyllingfyll
350 g kyllingfilet
1 bunt vårløk
1 bunt grønne asparges (250 g)
olje til steking
2 ts malt karri
2 egg
200 g cottage cheese
1 dl skummet melk
salt og pepper

Til servering
1 bunt reddiker
1 potte brønnkarse
ev. rød spisskålsalat fra i går

1. Skru ovnen på 200°. Rør rugmel, hvetemel og salt sammen i en skål. Tilsett vann, skyr og olje, og samle deigen raskt sammen med hendene. Tilsett eventuelt mer vann hvis deigen virker tørr.
2. Press deigen ut i en smurt paiform, så den dekker formens bunn og innvendige kant, og prikk deigen med en gaffel. Forstek bunnen i ovnen i ca. 10 minutter, og ta den ut.
3. Kyllingfyll: Skjær kyllingkjøttet i terninger. Rens og hakk vårløk grovt. Rens asparges, og skjær dem i mindre biter på skrå. Stek kjøttet i olje på en panne til det nesten er gjennomstekt. Tilsett karri, og la det steke med i 1 minutt. Stek vårløk og asparges på pannen med kjøttet i 1–2 minutter.
4. Fordel kyllingfyllet i den forstekte paibunnen. Rør egg, cottage cheese, melk, salt og pepper sammen, og hell det over fyllet. Stek paien i ovnen i ca. 25 minutter til eggemassen er fast.
5. Servering: Server paien med renskede reddiker, brønnkarse og eventuelt en rest spisskålsalat fra mandagens oppskrift.

Her er klassikeren kylling i karri blitt fyll i en pai, sammen med grønne asparges. Tips! Hvia det skal gå kjapt, kan du bruke en ferdigkjøpt paideig eller lage bunnen av 3-4 lag filodeig. FOTO: Line Falck
Her er klassikeren kylling i karri blitt fyll i en pai, sammen med grønne asparges. Tips! Hvia det skal gå kjapt, kan du bruke en ferdigkjøpt paideig eller lage bunnen av 3-4 lag filodeig. FOTO: Line Falck Vis mer

Onsdag: Panert rødspette med bakte gulrøtter og grønnsakremulade

4 porsjoner
Tid: 35 min
Ovnstid: 15 min

Ingredienser
500 g rødspettefileter
50 g rugmel
salt og pepper
smør eller olje til steking

Bakte gulrøtter
800 g gulrøtter
2 ss olivenolje
2 ss eplesidereddik
1 ss brunt sukker
3 stilker timian
salt og pepper

Grønnsakremulade
200 g gulrøtter
300 g blomkål
1 rødløk
125 g sylteagurk
1 dl majones
1 dl skyr
1 ts grov sennep
1 ts karri
1 ts flytende honning
salt og pepper

Til servering
4 skiver grovbrød
1 sitron

1. Grønnsakremulade: Skjær blomkål og gulrøtter i små terninger. Kok terningene i lettsaltet vann i en kjele i 2 minutter. Hell av vannet, og hell kaldt vann over grønnsakene. La dem dryppe av i et dørslag.
2. Rens løk, og hakk løk og sylteagurker fint. Bland dem med blomkål og gulrøtter. Rør majones, skyr, sennep, karri, honning, salt og pepper sammen, og vend dressingen sammen med grønnsakene. La grønnsakremuladen trekke i kjøleskap inntil servering.
3. Bakte gulrøtter: Skru ovnen på 225°. Skrell gulrøttene, skjær dem i grove biter, og fordel dem i en ildfast form. Rør olje, eddik, brunt sukker, timianblader, salt og pepper sammen. Hell det over gulrøttene, og vend godt rundt. Stek gulrøttene i ovnen i ca. 15 minutter.
4. Vend rødspettefiletene i rugmel, og krydre med salt og pepper. Stek rødspettene i smør og olje på en panne i 3–4 minutter, til de er gylne og sprø.
5. Servering: Anrett de sprøstekte rødspettene med bakte gulrøtter, grønnsakremulade, grovbrød og sitronbåter, og server straks.

En hjemmelaget remulade som denne gir retten det lille ekstra. Tips! Denne remuladen passer fint også til andre fiskeretter. FOTO: Line Falck
En hjemmelaget remulade som denne gir retten det lille ekstra. Tips! Denne remuladen passer fint også til andre fiskeretter. FOTO: Line Falck Vis mer

Torsdag: Rødbetbiff med feta og avokadokrem

4 porsjoner
Tid: 40 min

Ingredienser
350 g rødbeter
1 rødløk
1/2 bunt bredbladet persille
2 dl havregryn
1–2 ss hvetemel
2 egg
1 ss grov sennep
1 ts malt spisskummen
salt og pepper
olje til steking

Avokadokrem
2 modne avokadoer
½ sitron
1–2 ss skyr
salt og pepper

Tilbehør
4 skiver grovbrød
1 rødløk
125 g sylteagurk
1 romanosalat
4 ts majones
100 g feta

1. Skrell rødbetene, og riv dem grovt. Rens rødløken, og riv den grovt. Press løk og rødbeter fri for overskytende væske. Skyll og hakk persillen. Rør rødbeter og løk med persille, havregryn, mel, egg, sennep, spisskummen, salt og pepper, så du får en fast farse.
2. Hvis farsen er for våt til å henge sammen, presses mer væske ut av blandingen. Tilsett eventuelt litt ekstra hvetemel. Form farsen til flate biffer, og stek dem i olje på en panne i 5–7 minutter på hver side, til de er faste og gjennomstekte. Vær forsiktig når biffene skal vendes, for de faller lett fra hverandre.
3. Avokadokrem: Halver avokadoene, fjern steinene, og skrap ut avokadokjøttet. Mos avokadokjøttet med en gaffel, og rør det sammen med sitronsaft, skyr, salt og pepper.
4. Tilbehør: Legg de 4 grovbrødskivene klar. rens og snitt rødløk fint. Skjær sylteagurk i skiver på skrå. Skyll og tørk salaten, og del den i blader. Smør brødskivene med majones, topp med salatblad, rødbetbiff, avokadokrem, sylteagurk og rødløk. Smuldre til slutt feta over, og server.

Dette er en skikkelig smakfull vegetarvariant. FOTO: Line Falck
Dette er en skikkelig smakfull vegetarvariant. FOTO: Line Falck Vis mer

Fredag: Grønnsakspagetti med kjøttsaus

4 porsjoner
Tid: 45 min

Ingredienser
50 g italiensk pancetta eller vanlig bacon
2 ts olje til steking
1 løk
1 fedd hvitløk
200 g gulrøtter
200 g blomkål
500 g kjøttdeig
2 ss eplesidereddik
500 ml moste tomater på flaske
1 1/2 ts tørket rosmarin
1 dl grønnsakbuljong
½ ts sukker
salt og pepper

Grønnsakspagetti
300 g gulrøtter
2 squash

Til servering
25 g parmesan

1. Skjær pancetta (eller bacon) i terninger, og stek dem nesten sprø i en gryte med litt olje. Drypp av på kjøkkenpapir. La stekefettet bli igjen i gryten.
2. Rens og hakk løk og hvitløk. Skrell gulrøttene, og skjær dem i små terninger. Riv eller hakk blomkålen til fint smulder. Sett gryten tilbake på varmen, og stek løk, hvitløk og gulrøtter i 2–3 minutter.
3. Tilsett eddik, og la det koke inn. Hell moste tomater, rosmarin og buljong i gryten. Legg på lokk, og la retten småkoke i ca. 30 minutter og gjerne lengre. Smak kjøttsausen til med sukker, salt og pepper.
4. Grønnsakspagetti: Skrell gulrøttene, og skyll squashene. Skjær grønnsakene i lange, tynne strimler på en spiralizer eller med et mandolinjern. Alternativt kan du høvle grønnsakene i fine strimler med en skrellekniv.
5. Servering: Anrett grønnsakspagetti og kjøttsaus i 4 dype tallerkener, og riv frisk parmesan over. Server straks.

Pancetta kan du erstatte med vanlig bacon. FOTO: Line Falck
Pancetta kan du erstatte med vanlig bacon. FOTO: Line Falck Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer