Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Fullkornpasta med spinat og varmrøkt laks. FOTO: Columbus Leth
Fullkornpasta med spinat og varmrøkt laks. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Kylling stroganoff med rødløk, sopp og ris

4 personer
Tid: 35 min

Ingredienser
500 g kyllingfilet
100 g bacon
2 rødløk
250 g sjampinjonger
1 ss paprikapulver
½ ts røkt paprikapulver
1 ts tørket timian
1 ts grov sennep
2 dl kyllingbuljong
1 dl kremfløte
2 dl crème fraîche, 18 %
½ ts sukker
salt og pepper

Tilbehør
4 dl ris

Til servering
½ potte kruspersille

1. Tilbehør: Kok risen i en kasserolle etter anvisning på pakken. Skjær kyllingfileter og bacon i terninger. Rens løkene, og skjær dem i halve. Stek baconterninger lett i en gryte med olje. Tilsett kyllingterninger, og brun dem.
2. Vend rødløk og sjampinjonger i gryten, og stek i 2 minutter. Krydre med de to paprikatypene og timian, og stek i ytterligere 1 minutt.
3. Hell sennep, buljong og fløte i gryten, og la retten småkoke under lokk i ca. 15 minutter. Rør i crème fraîche, og smak til med sukker, salt og pepper.
4. Servering: Skyll og hakk persillen fint. Server kylling stroganoff med ris, og dryss over persille.

En klassisk stroganoff er med strimler av storfekjøtt, men her får du en lettere versjon med kylling. FOTO: Columbus Leth
En klassisk stroganoff er med strimler av storfekjøtt, men her får du en lettere versjon med kylling. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Pizza med rødbeter, rødløk og ruccola

4 personer
Tid: 30 min
Hevetid: 1 time
Steketid: 10 min

Ingredienser
Pizzadeig

20 g gjær
2 dl lunkent vann
½ ts sukker
1 ts salt
1 ss olivenolje
50 g fullkorn hvetemel
250 g pizzamel, ev. tipo 00

Topping
3 rødløk
1 ss olivenolje til steking
2 ss eplesidereddik
1 ts tørket timian
1 ts sukker
salt og pepper
300 g rødbeter
2 friske mozzarellakuler

Til servering
50 g ruccola
100 g fetaost

1. Pizzadeig: Rør gjæren ut i vannet i en skål. Tilsett sukker, salt, olje og fullkornmel, og rør rundt. Tilsett pizzamel, og rør deigen sammen med en røremaskin eller elektrisk pisker med eltekrok i 5–10 minutter, til deigen er glatt og slipper kantene på skålen.
2. Form deigen til en kule, legg den i en oljesmurt skål, og la den heve tildekket ved romtemperatur i 1 time.
3. Hell pizzadeigen ut på et meldrysset bord, del den i to, og kjevle hver del ut til en rund, tynn pizzabunn. Legg pizza­bunnene på bakepapir.
4. Topping: Skru ovnen på 250° varmluft. Rens løk, og skjær dem i helt tynne skiver. Stek rødløkene i olivenolje i en panne i 5–6 minutter, til de er blanke. Tilsett eplesidereddik, timian og sukker, og stek videre i 2 minutter, til løkene blir karamelliserte. Krydre med salt og pepper, og ta pannen av varmen. Skrell rødbetene, og skjær dem i tynne skiver, for eksempel på et mandolinjern.
5. Riv mozzarellakulene i mindre biter, og fordel dem på pizzabunnene. Topp med rødløk, og legg rødbetskivene oppå i et jevnt lag. Drypp eventuelt litt olje over, krydre med salt, og stek pizzaene i ovnen i ca. 10 minutter, til de er sprø i kanten og mozzarellaen er smeltet.
6. Servering: Skyll og tørk ruccolasalaten, og dryss den over de varme pizzaene sammen med smuldret feta. Server pizzaene straks.

Gi rødløkene god tid i pannen, så de rekker å bli litt karamellisert. De smaker utrolig godt sammen med den milde mozzarellaen og den salte fetaosten. Tips! La en bakeplate varmes opp i ovnen, trekk bakepapiret med pizzaen over på den varme platen, og stek pizzaen i ovnen. Da blir bunnen enda sprøere og finere. FOTO: Columbus Leth
Gi rødløkene god tid i pannen, så de rekker å bli litt karamellisert. De smaker utrolig godt sammen med den milde mozzarellaen og den salte fetaosten. Tips! La en bakeplate varmes opp i ovnen, trekk bakepapiret med pizzaen over på den varme platen, og stek pizzaen i ovnen. Da blir bunnen enda sprøere og finere. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Krydret oksesuppe med tomat og poteter

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
1 løk
1 rødløk
1 fedd hvitløk
500 g poteter
1 ss smør til steking
500 g kjøttdeig
1 ½ ss paprikapulver
½ ss malt spisskummen
½ ss tørket oregano
3 ss tomatpuré
1 l oksebuljong
2 bokser hakkede tomater
½ ts sukker
salt og pepper
1 ts chilisaus

Til servering
1 håndfull frisk oregano
2 dl crème fraîche, 18 %
1 grovt brød, f.eks. bagett

1. Rens og hakk løk, rødløk og hvitløk fint. Skrell potetene, og skjær dem i terninger. Stek alle løkene i smør i en stor gryte til de er blanke.
2. Tilsett kjøttdeig, og brun det godt. Tilsett krydderne og tomatpuré, og stek kjøttet i ytterligere 1 minutt. Hell buljong og hakkede tomater i gryten, rør rundt, og la det koke opp.
3. Tilsett potetterningene, skru ned varmen, og la suppen småkoke under lokk i ca. 15 minutter, til potetene er møre. Smak til med sukker, salt, pepper og chilisaus.
4. Servering: Skyll og hakk oregano fint. Anrett suppen i skåler, og server med crème fraîche, oregano og brød.

Selv om dette er en rett som gjerne kan småkoke lenge, må den slett ikke stå og boble i timevis, for allerede etter 15 minutter har du en smakfull suppe med masse saft og kraft. FOTO: Columbus Leth
Selv om dette er en rett som gjerne kan småkoke lenge, må den slett ikke stå og boble i timevis, for allerede etter 15 minutter har du en smakfull suppe med masse saft og kraft. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Fullkornpasta med spinat og varmrøkt laks

4 personer
Tid: 25 min

Ingredienser
300 g fullkornpasta
1 løk
300 g frosne spinatblader
25 g smør
½ sitron
1 ½ dl kremfløte
salt og pepper
25 g parmesan

Til servering
300 g varmrøkt laks
1 grovt brød, f.eks. bagett

1. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Rens og hakk løk fint. Tin spinaten, og press den fri for væske. Stek spinat og løk i smør i en dyp panne i 2–3 minutter, til spinaten faller sammen. Press sitronen, rør sitronsaft og fløte i retten, og la det koke til det tykner. Smak til med salt og pepper.
2. Vend forsiktig den avrente pastaen i spinatsausen sammen med friskrevet parmesan – spar litt parmesan til servering.
3. Servering: Anrett pastaen i dype tallerkener. Plukk den varmrøkte laksen i mindre biter, og dryss bitene over retten sammen med litt friskrevet parmesan. Server med brød.

Den kremete spinatsausen binder retten godt sammen og får fram det beste i både laksen og pastaen. FOTO: Columbus Leth
Den kremete spinatsausen binder retten godt sammen og får fram det beste i både laksen og pastaen. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Ytrefilet av svin med potetmos og rødbetsalat

4 personer
Tid: 45 min
Steketid: 45 min

Ingredienser
1 ytrefilet av svin, ca. 500 g
1 ss grov sennep
salt og pepper
150 g bacon i skiver

Potetmos
1 kg poteter
1 ½ ss smør
1 ss grov sennep
salt og pepper

Rødbetsalat
400 g rødbeter
2 vårløk
½ potte kruspersille
50 g hasselnøttkjerner
50 g feta

1. Skru ovnen på 200°. Smør ytrefileten godt med sennep, krydre med salt og pepper, og pakk den inn i bacon. Legg fileten i en smurt, ildfast form, og stek den i ovnen i ca. 30 minutter til den er gjennomstekt.
2. Potetmos: Skrell potetene, og skjær dem i store terninger. Kok dem i en kasserolle med usaltet vann i ca. 15 minutter, til de er helt møre, og hell av vannet. Mos potetene til en grov stappe, og rør den sammen med smør og sennep. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt ekstra sennep.
3. Rødbetsalat: Skrell og riv rødbetene grovt. Skjær vårløkene i tynne skiver. Skyll og hakk persillen fint. Hakk hasselnøttene grovt. Anrett de revne rødbetene på et fat, og topp med vårløk, persille, hasselnøtter og smuldret feta.
4. Servering: Skjær fileten i tykke skiver, og server med potetmos og rødbetsalat.

Dette er magert kjøtt som nyter godt av ekstra smak fra bacon og sennep. Server med lekkert tilbehør til. FOTO: Columbus Leth
Dette er magert kjøtt som nyter godt av ekstra smak fra bacon og sennep. Server med lekkert tilbehør til. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer