Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Flatbrød med krydret kylling, grønnsaker og feta. FOTO: Columbus Leth
Flatbrød med krydret kylling, grønnsaker og feta. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Torsk med rotfruktmos, ristede gulrøtter og hasselnøtter

4 personer
Tid: 40 min

Ingredienser
500 g torskefilet
1 ss smør til steking
salt og pepper

Rotfruktmos
250 g gulrøtter
250 g sellerirot
250 g pastinakk
250 g poteter
1 l grønnsakbuljong
½ dl melk
1 ss smør
salt og pepper

Ristede gulrøtter
400 g gulrøtter
1 ss rapsolje til steking
1 ts tørket rosmarin
salt og pepper

Topping
50 g hasselnøttkjerner
1 håndfull kruspersille

1. Rotfruktmos: Skrell rotgrønnsakene, og skjær dem i grove terninger. Kok dem i en kasserolle med buljong i ca. 15 minutter, til de er helt møre. Sil av kokevannet. Mos rotgrønnsakene med en potetmoser. Tilsett melk og smør, og rør til mosen er kremet. Smak mosen til med salt og pepper.
2. Ristede gulrøtter: Skrell gulrøtter, og skjær dem i små terninger. Stek gulrøttene i olje i en panne i ca. 5 minutter, til de er gylne. Krydre med rosmarin, salt og pepper, og stek dem i ytterligere 1 minutt. Skjær torskefileten i 4 stykker. Stek dem i smør i en panne ved høy varme – først på skinnsiden til den er sprø og gyllen, og deretter på kjøttsiden til stykkene er gjennomstekte. Krydre med salt og pepper.
3. Topping: Rist hasselnøttene gylne på en tørr panne i et par minutter, til skallet løsner. Avkjøl lett, og gni skallet av nøttene i et rent kjøkkenhåndkle. Hakk nøttene grovt. Anrett rotfruktmos på 4 tallerkener, topp hver anretning med stekt torsk og ristede gulrøtter, og dryss over hasselnøtter og persille.

De ristede hasselnøttene som brukes som topping, gir denne retten det lille ekstra. FOTO: Columbus Leth
De ristede hasselnøttene som brukes som topping, gir denne retten det lille ekstra. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fransk salat med geitostsmørbrød, valnøtter og syltet rødløk

4 personer
Tid: 30 min
Trekketid: Minst 2 timer
Steketid: 8 minutter

Ingredienser
150 g blandet grønn salat
2 ts dijonsennep
2 ts flytende honning
4 ss sherryeddik
6 ss olivenolje
salt og pepper

Syltet rødløk
2 rødløk
1 dl lys eddik
1 dl sukker
1 dl vann
¼ ts flaksalt

Geitostsmørbrød
1 stor bagett
180 g fast geitost
2 ss flytende honning

Til servering
100 g valnøttkjerner

1. Syltet rødløk: Rens rødløkene, skjær dem i tynne skiver, og fordel dem i et kokt sylteglass. Kok eddik, sukker, vann og salt i en kasserolle i ca. 2 minutter, til sukkeret er helt oppløst. Hell laken over rødløkene i sylteglasset, og legg lokk på. La rødløkene hvile i kjøleskapet i minst 2 timer, gjerne til neste dag.
2. Geitostsmørbrød: Skru ovnen på 225°. Skjær bagetten i 12 skiver. Legg en skive geitost på hver bagettskive. Drypp honning over geitosten, og stek brødskivene i ovnen i ca. 8 minutter, til honningen er karamellisert og osten har tatt lett farge.
3. Skyll og tørk salaten. Rør sennep, honning, eddik og olje sammen i en stor skål, og krydre godt med salt og pepper. Vend salaten i dressingen.
4. Servering: Anrett salaten på 4 store tallerkener. Topp med lune geitost-smørbrød, syltet rødløk og valnøtter.

Salat chèvre chaud er navnet på den franske klassikeren med varme ostesmørbrød og en god dressing som binder retten sammen. Tips! Den syltede rødløken smaker også kjempegodt sammen med pølser. FOTO: Columbus Leth
Salat chèvre chaud er navnet på den franske klassikeren med varme ostesmørbrød og en god dressing som binder retten sammen. Tips! Den syltede rødløken smaker også kjempegodt sammen med pølser. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Pasta med grønnsaksaus og frisk spinat

4 personer
Tid: 25 min

Ingredienser
400 g pasta, f.eks. penne
1 rødløk
200 g gulrøtter
1 rød paprika
1 ss smør til steking
1 boks hakkede tomater
2 ss ajvar (paprikadipp)
1 ½ dl crème fraîche, 18 %
salt og pepper

Til servering
50 g frisk babyspinat 50 g feta 1 brød

1. Kok pastaen etter anvisning på pakken, og la den renne av. Rens og hakk rødløken fint. Skrell gulrøttene, og riv dem grovt på et rivjern. Skyll paprikaen, og skjær den i svært små terninger.
2. Stek rødløk i smør i en gryte i 2 minutter ved middels varme. Tilsett gulrøtter og paprika, og stek i ytterligere 2 minutter. Tilsett hakkede tomater, ajvar og crème fraîche, og la sausen koke opp. La den småkoke tildekket i ca. 5 minutter, og smak til med salt og pepper.
3. Servering: Skyll og tørk spinat. Anrett den kokte pastaen på 4 tallerkener. Hell grønnsaksausen over, og dryss over spinat og smuldret feta. Server med brød til.

Ajvar selges i butikker med stort utvalg av utenlandske matvarer, men du kan også lage den selv. Tips! Ajvar er en kremete dipp av blant annet chili, hvitløk, paprika og aubergine, som gir grønnsaksausen en ektra piff. FOTO: Columbus Leth
Ajvar selges i butikker med stort utvalg av utenlandske matvarer, men du kan også lage den selv. Tips! Ajvar er en kremete dipp av blant annet chili, hvitløk, paprika og aubergine, som gir grønnsaksausen en ektra piff. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Flatbrød med krydret kylling, grønnsaker og feta

4 personer
Tid: 35 min
Marineringstid: 30 min

Ingredienser
500 g kyllingfilet
2 ss olivenolje
1 ½ ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
½ ts malt kanel
½ ts chilipulver
salt og pepper

Dilldressing
1 potte dill
6 skiver syltede agurker
2 dl crème fraîche, 18 %
1 ts dijonsennep
1 ts flytende honning
salt og pepper

Til servering
50 g frisk babyspinat
200 g cherrytomater
½ agurk
1 rødløk
4 g greske flatbrød
100 g feta

1. Skjær kyllingfiletene i små terninger. Vend dem i olje og alle krydderne i en stor skål, og la dem marinere tildekket i kjøleskapet i minst 30 minutter. Stek kyllingterningene i en panne i 5–7 minutter, til de er sprø og gjennomstekte. Krydre godt med salt og pepper.
2. Dilldressing: Hakk dillen fint. Skjær de syltede agurkene i små terninger. Rør syltede agurker, dill, crème fraîche, sennep og honning sammen i en skål, og smak til med salt og pepper. La dilldressingen trekke i kjøleskapet inntil servering.
3. Servering: Skyll og tørk spinat. Skyll tomater, og skjær dem i to. Skyll agurken, skjær den i skiver, og halver skivene. Rens rødløken, og skjær den i tynne skiver. Varm eventuelt flatbrødene i ovnen, og smør dem med dilldressingen. Topp med spinat, kyllingterninger, grønnsaker og smuldret feta.

Når kyllingkjøttet får lov til å marinere i alle de gode krydderne, så smaker det virkelig av 1001 natt. FOTO: Columbus Leth
Når kyllingkjøttet får lov til å marinere i alle de gode krydderne, så smaker det virkelig av 1001 natt. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Svinestek med stekte rotgrønnsaker og sennepsdipp

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 70 min

Ingredienser
1 kg svinekam med svor
2 ss grovt salt
1 ts tørket rosmarin
250 g gulrøtter
250 g rødbeter
250 g pastinakk
2 rødløk
2 stilker frisk rosmarin
1 ½ ss olivenolje
salt og pepper

Sennepsdipp
1 egg
2 ts dijonsennep
2 ts sherryeddik
2 dl solsikkeolje
½ ts salt
1 ts flytende honning

Til servering
ev. blandet grønn salat

1. Skru ovnen på 200°. Legg steken med svoren ned i en ildfast form. Hell litt vann i bunnen av formen, og stek i ovnen i 20 minutter. Ta formen ut av ovnen, og flytt steken over på en skjærefjøl. Hell ut vannet i formen. Gni grovt salt og tørket rosmarin godt inn i svoren på steken. Skrell rotgrønnsakene, og skjær dem i jevnstore biter. Rens rødløkene, og skjær dem i båter. Hakk rosmarin fint. Fordel rotgrønnsaker og rødløk i formen, vend dem i olje, og krydre med frisk rosmarin, salt og pepper.
2. Legg steken med svoren opp oppå rogrønnsakene, og stek i ovnen i ca. 50 minutter, til steken er gjennomstekt og rotgrønnsakene er møre. Skru eventuelt på ovnens grillfunksjon de siste par minuttene for å få helt sprø svor. Ta formen ut, og la steken hvile i 10 minutter. 3. Sennepsdipp: Ha egget i en dyp skål, og tilsett 1 ts sennep, eddik, olje og salt.
4. Kjør det med en stavmikser til dippen begynner å tykne. Rør honning og den resterende sennepen i dippen, og smak til med salt og pepper.
5. Servering: Skjær steken i skiver, og server den med stekte rotgrønnsaker, sennepsdipp og eventuelt en blandet grønn salat.

Denne er god når du har litt ekstra tid til å lage mat. FOTO: Columbus Leth
Denne er god når du har litt ekstra tid til å lage mat. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer