Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Kylling-piccata med ristede poteter og brokkoli. FOTO: Columbus Leth
Kylling-piccata med ristede poteter og brokkoli. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Fiskekaker og spisskålsalat med epler

4 personer
Tid: 35 min

Ingredienser
450 g torskefilet
1 ½ ts salt
1 løk
100 g gulrøtter
1 håndfull bredbladet persille
1 egg
½ dl melk
3 ss hvetemel
1 ½ ss sitronsaft
pepper
1 ss olivenolje til steking
1 ss smør til steking

Spisskålsalat
300 g spisskål
50 g frisk grønnkål
100 g edamamebønner uten belg, frosne
2 epler
2 ss olivenolje
2 ss eplesidereddik
2 ts flytende honning
30 g pinjekjerner

1. Skjær torskefiletene i mindre stykker, og mos dem med salt i en food processor. Rens løken, og skjær den i båter. Skrell gulrøttene, og riv dem grovt. Plukk bladene av persillen, og kast stilkene.
2. Ha persille, løk, gulrøtter, egg, melk og mel i food processoren sammen med fiskefarsen, og kjør det til det får en ensartet konsistens. Krydre med sitronsaft og pepper. La fiskefarsen hvile i kjøleskapet i ca. 15 minutter. Form farsen til fiskekaker med en skje. Stek dem i olje og smør i en panne i ca. 5 minutter på hver side, til de er gylne og gjennomstekte.
3. Spisskålsalat: Skyll og hakk spisskål og grønnkål fint, for eksempel med en mandolin. Tin edamamebønnene, og skjær eplet i terninger. Vend epleterninger, kål og bønner sammen i en skål.
4. Pisk olje, eddik og honning sammen i en annen skål, og smak dressingen til med salt og pepper. Vend dressingen sammen med salaten, og anrett den i en serveringsskål. Rist pinjekjernene lett gylne på en tørr panne, og dryss dem over salaten. Server fiskekakene med spisskål­salaten.

Hjemmelagde fiskekaker slår de kjøpte med flere lengder, og det er lett å variere tilbehøret så det passer deg. FOTO: Columbus Leth
Hjemmelagde fiskekaker slår de kjøpte med flere lengder, og det er lett å variere tilbehøret så det passer deg. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Tomat- og paprikasuppe med chorizo og kikerter

4 personer
Tid: 35 min

Ingredienser
1 løk
1 rødløk
1 rød paprika
1 frisk rød chili
1 ss olivenolje til steking
2 bokser hakkede tomater
9 dl kyllingbuljong
1 ts tørket oregano
1 ts tørket timian
1 ts tørket rosmarin
1 ts sukker
1 ss eplesidereddik
salt og pepper

Topping
200 g tørket chorizo
1 boks kikerter
salt

Til servering
1 ½ dl crème fraîche lett
4 stilker timian
1 grovt brød (f.eks. bagett)

1. Rens og hakk løk og rødløk fint. Skyll paprikaen, og skjær den i små terninger. Del chilien på langs, skrap ut frøenene, og hakk chilien fint. Stek løk og rødløk i olje i en gryte ved middels varme til de er blanke. Tilsett paprika og chili, og stek videre i et par minutter. Hell hakkede tomater og buljong i gryten, krydre med oregano, timian, rosmarin og sukker, og la suppen koke opp. Skru ned til middels varme, og la suppen småkoke under lokk i ca. 15 minutter.
2. Kjør suppen jevn og glatt med en stavmikser direkte i gryten, og smak til med eddik, salt og pepper. Hold suppen varm helt til servering.
3. Topping: Ta skinnet av chorizopølsen, og skjær kjøttet i små terninger. Skyll kikertene i en sikt, og la dem dryppe helt av. Stek chorizoen sprø på en tørr panne i ca. 5 minutter. Tilsett kikertene, og la dem steke med i ytterligere 5 minutter. Krydre med salt.
4. Servering: Anrett suppen i dype tallerkener, og avslutt med en skje crème fraîche. Server chorizo- og kikertblandingen i en skål ved siden av, så man selv kan drysse over suppen. Pynt suppen med friske timianstilker, og server med grovt brød.

Dette er en deilig, mild og kremete suppe med krydret fyll. Tips! Er du ikke glad i sterk mat, kan du droppe chilien. FOTO: Columbus Leth
Dette er en deilig, mild og kremete suppe med krydret fyll. Tips! Er du ikke glad i sterk mat, kan du droppe chilien. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Pasta med avokadokrem og pinjekjerner

4 personer
Tid: 25 min

Ingredienser
400 g pasta (f.eks. penne)
2 avokadoer
1 fedd hvitløk
200 g crème fraîche lett
1 ½ ss sitronsaft
salt og pepper

Til servering
2 håndfuller bredbladet persille
50 g pinjekjerner
1 grovt brød

1. Kok pastaen etter anvisning på pakken, og la den renne av. Del avokadoene i to, fjern steinene, og skrap ut avokadokjøttet med en skje. Bland avokadokjøttet sammen med hvitløk og crème fraîche i en blender eller food processor, og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
2. Servering: Skyll og tørk persillen, og hakk den grovt. Stek pinjekjernene lett gylne i en tørr panne. Vend pastaen sammen med avokadokrem og bredbladet persille, og anrett den i 4 dype tallerkener. Avslutt med ristede pinjekjerner, og server med grovt brød.

Dette er en superrask og lett rett for en kjøttfri dag. Tips! Persillen kan fint byttes ut med ruccola eller frisk basilikum. FOTO: Columbus Leth
Dette er en superrask og lett rett for en kjøttfri dag. Tips! Persillen kan fint byttes ut med ruccola eller frisk basilikum. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Kylling-piccata med ristede poteter og brokkoli

4 personer
Tid: 35 min
Steketid: 30 min

Ingredienser
3 kyllingfileter
1 dl hvetemel
25 g parmesan
salt og pepper
1 ss olivenolje til steking
1 ss smør til steking

Poteter og brokkoli
800 g poteter
3 ss olivenolje
salt og pepper
1 brokkoli

Kaperssaus
3 ss kapers
1 sitron
1 dl kyllingbuljong
1 ss smør
1 håndfull bredbladet persille

Til servering
25 g parmesan

1. Poteter og brokkoli: Skru ovnen på 210° varmluft. Skyll potetene, og skjær dem i små terninger på 1 ½ cm. Vend dem i halvparten av oljen, og krydre med salt og pepper. Fordel dem på en bakeplate med bakepapir. Skyll brokkolien, og skjær den i små buketter. Vend dem i resten av oljen, og krydre med salt. Fordel brokkoli på en annen bakeplate med bakepapir. Stek poteter i ovnen i 30 minutter, til de er gylne og sprø, og stek brokkoli i ovnen i 20 minutter, til de er gylne. Vend gjerne rundt på potetene underveis.
2. Skjær kyllingfiletene over på langs, så det blir 6 stykker i alt, og bank dem litt flate. Bland mel med friskrevet parmesan i en skål, og krydre med salt og pepper. Vend kyllingstykkene i blandingen, og stek dem i olje og smør i en panne i ca. 5 minutter på hver side, til de er gylne og gjennomstekte. Ta kyllingbitene opp fra pannen, og anrett dem på et fat.
3. Kaperssaus: Renn av kapersene. Del sitronen i to, og press saften ut i en varm stekepanne. Hell på buljong, og tilsett smør. La blandingen koke opp. Tilsett kapers og hakket persille (spar litt til pynt), og varm det raskt igjennom. Hell sausen over kyllingstykkene på fatet, og dryss over litt ekstra persille.
4. Servering: Server kylling med poteter og brokkoli, og riv litt ekstra parmesan over.

Server en italiensk klassiker av tynne kyllingbiter panert med parmesan og med syrlig kaperssaus til. FOTO: Columbus Leth
Server en italiensk klassiker av tynne kyllingbiter panert med parmesan og med syrlig kaperssaus til. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Grove piroger med kjøttdeig, kidneybønner og salat

4 personer
Tid: 45 min
Hevetid: Minst 45 min
Steketid: 20 min

Ingredienser
25 g gjær
3 ½ dl lunkent vann
2 ss olivenolje
1 ½ ts salt
125 g sammalt hvetemel
350 g hvetemel
1 egg til pensling

Kjøttfyll
1 løk
1 fedd hvitløk
150 g gulrøtter
2 ss olivenolje
450 g kjøttdeig
1 ½ ts spisskummen
1 ½ ts paprikapulver
1 ½ ts røkt paprika
salt og pepper
2 ss konsentrert tomatpuré
1 ss eplesidereddik
1 boks røde kidneybønner

Salat
100 g blandet grønn salat
140 g mais
1 avokado
1 ss eplesidereddik
2 ss olivenolje
salt og pepper

Til servering
200 g crème fraîche lett

1. Rør gjæren ut i det lunkne vannet i en skål, og tilsett olje. Hell salt og sammalt hvetemel i, og rør det sammen. Tilsett hvetemel, litt om gangen, under omrøring, og elt deigen grundig sammen i minst 5 minutter (gjerne med en kjøkkenmaskin), til deigen er glatt og smidig. La deigen heve lunt og tildekket i ca. 30 minutter.
2. Kjøttfyll: Rens og hakk løk og hvitløk fint. Skrell og riv gulrøttene. Stek løk og hvitløk i en gryte med olje til den er blank. Tilsett de revne gulrøttene, og la dem steke med i 2 minutter. Tilsett kjøttdeig, og brun den godt. Krydre med spisskummen, de 2 paprikatypene, salt og pepper, og rør godt rundt. Tilsett tomatpuré og eddik, og la sausen småkoke i 15 minutter. Skyll bønnene i en sikt, og la dem renne helt av. Vend dem i sausen, og smak til med salt og pepper.
3. Del deigen i 12 stykker, og kjevle dem ut til flate sirkler på et meldrysset bord. Fordel kjøttsaus på den ene halvparten av deigen, og fold den andre halvdelen over, så du får en pirog. Trykk kantene godt sammen med en gaffel.
4. Skru ovnen på 200°. Fordel pirogene på en bakeplate med bakepapir. Pensle overflaten med sammenpisket egg, og prikk dem med en gaffel. La dem etterheve i 15 minutter. Stek pirogene i ovnen i 15–20 minutter, til de er fint gylne.
5. Salat: Skyll og tørk salaten. Renn av maisen. Del avokadoene i to, fjern steinen, ta ut avokadokjøttet, og skjær det i terninger. Bland avokado, mais og salat i en skål, og vend mexisalaten sammen med eddik, olje, salt og pepper.
6. Servering: Server pirogene med salat og crème fraîche.

Piroger er ikke bare supre i matpakken. De kan også bli en bra middag sammen med en god salat. FOTO: Columbus Leth
Piroger er ikke bare supre i matpakken. De kan også bli en bra middag sammen med en god salat. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer